Το άρθρο του έγκυρου Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή της Παρασκευής, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την αγορά 2+2 φρεγατών τύπου FREMM για την ενίσχυση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, έρχεται να επιβεβαιώσει μέχρι κεραίας, για μία ακόμη φορά, τη σχετική αρθρογραφία της e-Amyna. Προς επίρρωση τούτου, ακολουθεί σχετικό απόσπασμα της 15ης Σεπτεμβρίου 2015, στο οποίο είχαμε παρουσιάσει το ιστορικό της υπόθεσης των φρεγατών FREMM:
Στις 17 Μαΐου 2004, επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία ARMARIS αποστέλλει επίσημη επιστολή όπου καλεί την ελληνική πλευρά να συμμετάσχει στο κοινό πρόγραμμα ναυπήγησης της νέας ευρωπαϊκής φρεγάτας πολλαπλών αποστολών FREMM. Ενάμιση μήνα μετά, την 1η Ιουλίου 2004, εκδίδεται η Μελέτη Καθορισμού Προγράμματος (ΜΚΠ) για την απόκτηση 6 φρεγατών Αντι-Αεροπορικού Πολέμου (AAW) Περιοχής, στην οποία περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω απαράβατοι όροι:
Μέγιστη συνεχή ταχύτητα τουλάχιστον 30 κόμβων με απόθεμα ισχύος 25%.
Σύστημα Κατακόρυφης Εκτόξευσης (VLS) για Αντι-Αεροπορικά (A/A) Κατευθυνόμενα Βλήματα (Κ/Β) μεσαίου-μεγάλου βεληνεκούς και Ανθυποβρυχιακές Ρουκέτες (ASROC) Κατακόρυφης Εκτόξευσης (VLA).
Σύστημα βλημάτων άμυνας σημείου (PDMS), αλλά και Εγγύς Οπλικά Συστήματα (CIWS).
Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητη μια διευκρίνιση, όσον αφορά στις διαδικασίες που προηγούνται της ανάθεσης ενός εξοπλιστικού προγράμματος για το Πολεμικό Ναυτικό. Αυτές περιλαμβάνουν 4 στάδια:
Σύνταξη Μελέτης Καθορισμού Προγράμματος (ΜΚΠ), η οποία καθορίζει το σκοπό για τον οποίο θα αποκτηθεί το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα και κάποια γενικά επιθυμητά χαρακτηριστικά του.
Σύνταξη Μελέτης Γενικών Επιχειρησιακών Απαιτήσεων (ΜΓΕΑ), στην οποία εξειδικεύονται περαιτέρω τα χαρακτηριστικά του οπλικού συστήματος.
Την τελική ΜΓΕΑ (με τις όποιες παρατηρήσεις/τροποποιήσεις έχει κάνει ΑΝΣ) ακολουθεί η Μελέτη Επιχειρησιακών Απαιτήσεων και Προδιαγραφών Επιδόσεων (ΜΕΑ-ΠΕ), η οποία περιγράφει λεπτομερώς το πλοίο, τα επιμέρους συστήματά του (μάχης, πρόωσης, όπλων κλπ.), καθώς και τις επιθυμητές επιδόσεις τους.
Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.
Στις 8 Απριλίου 2008 εισάγεται στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) η Μελέτη Γενικών Επιχειρησιακών Απαιτήσεων (ΜΓΕΑ). Αυτή περιλαμβάνει τα εξής:
Μέγιστη συνεχή ταχύτητα 28 κόμβων.
Κατάργηση της απαίτησης για δύο ξεχωριστά ραντάρ (με αναφορές σε επαρκή αριθμό και τύπο συστημάτων ραντάρ σύγχρονης τεχνολογίας, με μέγιστη εφεδρικότητα, εναλλαξιμότητα και επιβιωσιμότητα).
VLS με τουλάχιστον 5 τμήματα (modules) των 8 θέσεων εκτόξευσης ή κυψελών (cells) και επομένως με 40 κυψέλες συνολικά, για τουλάχιστον 24 βλήματα Α/Α Άμυνας Περιοχής και τουλάχιστον 24 Τοπικής Α/Α Άμυνας. Προβλέπεται δυνατότητα βολής 8 ανθυποβρυχιακών ρουκετών είτε από το VLS (όχι όμως, σε βάρος του φόρτου Α/Α βλημάτων), είτε από αυτόνομο σύστημα εκτόξευσης.
Σύστημα Βλημάτων Άμυνας Σημείου (PDMS) με βεληνεκές τουλάχιστον 5km και δυνατότητα προσβολής Κ/Β, ελικοπτέρων, αεροσκαφών και στόχων επιφανείας. Η απαίτηση αναφερόταν προφανώς στο δοκιμασμένο, χαμηλού κόστους και σε υπηρεσία με το ΠΝ σύστημα Βλημάτων Περιστρεφόμενης Ατράκτου (RAM).
Περιφερειακή κάλυψη του πλοίου από Εγγύς Οπλικά Συστήματα (CIWS) διαμετρήματος 20mm ή μεγαλύτερου.
Επί της παραπάνω ΜΓΕΑ το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) ζητά να γίνουν σημαντικές τροποποιήσεις, ενώ στις 8 Μαίου, ο τότε Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καταφθάνει στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας μιλά και στο ελληνικό κοινοβούλιο, εγκαινιάζοντας καταχειροκροτούμενος τη «Νέα Ελληνογαλλική Συμμαχία». Η ΜΓΕΑ, λοιπόν, τροποποιείται φωτογραφικά, προκειμένου να καλύπτονται οι επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Φρεγάτας Πολλαπλών Αποστολών (FREMM). Η τροποποιημένη μελέτη περιλαμβάνει πλέον τα εξής:
Μέγιστη συνεχή ταχύτητα 27 κόμβων (όσους η FREMM)
Τουλάχιστον 32 θέσεις βλημάτων για 16 και 16 βλήματα Α/Α περιοχής και τοπικής Α/Α αντίστοιχα (όσες δηλαδή οι θέσεις στη FREMM). Προβλεπόταν επίσης ικανότητα φόρτωσης 8 βλημάτων cruise βεληνεκούς 400km (λέγε με scalp naval) σε βάρος του φόρτου Α/Α Κ/Β. Πάει να πει, με την εγκατάσταση 8 βλημάτων cruise θα απέμεναν μόλις 8 βλήματα Α/Α Άμυνας Περιοχής, ενώ ταυτόχρονα η απαίτηση για 8 ανθυποβρυχιακές ρουκέτες μετατράπηκε από Επιχειρησιακό Απαράβατο Όρο σε επιθυμητό χαρακτηριστικό.
Η απαίτηση για Σύστημα Βλημάτων Άμυνας Σημείου (PDMS) αγνοήθηκε, όπως και αυτή για περιφερειακή κάλυψη του πλοίου από Εγγύς Οπλικά Συστήματα (CIWS).
Την αυτή τροποποιημένη ΜΓΕΑ, ακολουθεί η Μελέτη Επιχειρησιακών Απαιτήσεων και Προδιαγραφών Επιδόσεων (ΜΕΑ-ΠΕ), η οποία και εγκρίνεται με την απόφαση 46/08 του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου στις 26 Αυγούστου 2008. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2009, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ξεκινούν οι διαδικασίες για την απόκτηση της φρεγάτας FREMM, με διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, δίχως φυσικά να εξεταστούν συγκριτικά τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των εξειδικευμένων φρεγατών AAW, που θα μπορούσαν να καλύψουν απόλυτα τις απαιτήσεις του ΠΝ, όπως η ισπανική φρεγάτα τύπου F100, η γερμανική F124 και η Ολλανδική LCF – για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, φυσικά, ούτε λόγος. Είναι πρόδηλο πως η επιλογή της γαλλικής φρεγάτας αποτελεί προειλημμένη πολιτική και όχι επιχειρησιακή απόφαση.
Έναν χρόνο μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τον Φλεβάρη του 2010, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης δηλώνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πως «η Ελλάδα θα προχωρήσει με την αγορά έξι φρεγατών FREMM από τη Γαλλία, παρά τα οικονομικά της προβλήματα», ενεργοποιώντας τη διμερή συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης Καραμανλή. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα La Tribune το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση στο Παρίσι του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με το Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί.
Η ελληνική κρίση χρέους που ξέσπασε τους επόμενους μήνες φαινομενικά «σκότωσε» το εν λόγω πρόγραμμα. Τελικά, επρόκειτο περί «νεκροφάνειας», καθώς τρία χρόνια αργότερα ο «νεκρός» ξυπνά.
Είναι την τελευταία μέρα του Φλεβάρη του 2013, που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος και ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν συμφώνησαν στη συγκρότηση μικτής επιτροπής από στελέχη και επιτελείς των δύο υπουργείων Άμυνας, η οποία θα έχει ως αποστολή «τη σύνταξη μιας συμφωνίας για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των ναυτικών δυνάμεων, ειδικότερα των φρεγατών και της επιχειρησιακής συντήρησης εξοπλισμών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων». Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, η επιτροπή θα οδηγούσε στη σύναψη αμυντικής συμφωνίας μίσθωσης δύο φρεγατών FREMM, ύψους 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές πολιτικές αποφάσεις είχαν ληφθεί σε επίπεδο κορυφής, λίγες ημέρες πριν, στην Αθήνα, κατά τη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντ με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.
Το πολύ υψηλό κόστος μίσθωσης και τα πολιτικοοικονομικά δεδομένα της εποχής «έθαψαν» εκ νέου το πρόγραμμα και αποφασίστηκε από κοινού πως αυτό θα επανέλθει ως κανονική προμήθεια όταν θα το επιτρέψουν οι οικονομικές συγκυρίες.
Ώσπου φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2015 και την κορύφωση της ελληνικής κρίσης, όπου η Γαλλία, αποφασίζει να βάλει πολιτική πλάτη (από τον Ολάντ μέχρι τον Σαρκοζί) και να αναλάβει τη σταυροφορία της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, συγγράφοντας μάλιστα και την ελληνική πρόταση για το νέο πρόγραμμα, μαζί με τους Χουλιαράκη και Τσακαλώτο. Το ίδιο καλοκαίρι ο ΥΠΕΘΑ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Π. Καμμένος, μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, στο πλαίσιο της Διεθνούς αεροπορικής έκθεσης Le Burget 2015, δηλώνει πως, «είναι σημαντικό ότι η Γαλλία, εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι δίπλα στην Ελλάδα και πως ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία έχουν αρχίσει εδώ και χρόνια».
Κάπου εδώ κλείνει αυτό το σύντομο ιστορικό. Δεν μπορεί να μη σημειώσει κανείς πως ετούτο το δεκαετές πολιτικό γραμμάτιο των FREMM παραμένει ξεκάθαρα σε διαταγή, καθώς δεν το αρνήθηκε καμία ελληνική κυβέρνηση. Και καθώς τέτοιου είδους γραμμάτια δεν μένουν ποτέ απλήρωτα, οι ενδείξεις (καθώς και πληροφορίες που έρχονται από Γαλλία μεριά) μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως μόλις σταθεροποιηθεί το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα επίκειται γαλλική χρηματοδοτική πρόταση…
Αυτά γράφαμε πριν από δυόμισι χρόνια και, κατά τα φαινόμενα, το πλήρωμα του χρόνου έφτασε. Προς ώρας, δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο αυτής της πρότασης, μολοντούτο αυτή υπάρχει (ή, για να το θέσουμε ακριβέστερα, ελήφθησαν επίσημες υποσχέσεις πως θα υπάρξει) και για το λόγο αυτό εντός του Φεβρουαρίου θα αποσταλεί από την ελληνική κυβέρνηση έγγραφο αίτημα στο Παρίσι για έναρξη συζητήσεων με σκοπό την απόκτηση δύο φρεγατών τύπου FREMM, ενώ θα ακολουθήσουν επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο.
Καθώς λοιπόν παρουσιάζεται πιθανό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν σύντομα συνομιλίες μεταξύ των επιτελών των δύο χωρών, είναι σκόπιμο να εξετάσουμε τις πληροφορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχετικά με τις προτεραιότητες της ελληνικής και της γαλλικής πλευράς, αφού πρώτα καταγράψουμε τις ανάγκες και τις τάσεις του ΠΝ στον τομέα των σκαφών επιφανείας.
Οι ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού
Η αρχική ανάγκη του ΠΝ όπως εκφράστηκε το 2004 αφορούσε (μάλλον φιλόδοξα) την προμήθεια έξι φρεγατών αντιαεροπορικού ρόλου (AAW), για την ανάκτηση της δυνατότητας αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής που είχε απωλεστεί το ίδιο έτος με τον παροπλισμό του Α/Τ Κίμων, τελευταίου από τα 4 σκάφη της κλάσης Adams. Η αλλαγή των οικονομικών δεδομένων μετά το 2010 κατέστησε αυτή την προμήθεια ανέφικτη, αλλά η απαίτηση αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής δεν εξέλιπε – αντιθέτως οξύνθηκε με την κινητικότητα στο θέμα των υδρογονανθράκων της Αν. Μεσογείου. Οι προσπάθειες του ΠΝ να καλύψει την ανάγκη αυτή στράφηκαν στην προσπάθεια παραχώρησης πλοίων του US Navy με δυνατότητες AAW, αρχικά της κλάσης Ticonderoga και στη συνέχεια της κλάσης Arleigh Burke. Η προσπάθεια για τα τελευταία συνεχίζεται, αλλά χωρίς απτό αποτέλεσμα.
Παραλλήλως ήρθε σταδιακά στο προσκήνιο η ανάγκη αντικατάστασης των φρεγατών τύπου Standard, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΠΝ, με εννιά (9) μονάδες σε υπηρεσία, εκ των οποίων οι έξι (6) έχουν υποστεί εκσυγχρονισμό. Η αντικατάστασή τους σε αναλογία 1:1 με νέες ναυπηγήσεις φρεγατών υψηλών δυνατοτήτων κρίνεται πια ανέφικτη δεδομένων των οικονομικών περιορισμών. Έτσι άρχισε μεταξύ των επιτελών του Π.Ν. να ωριμάζει η σκέψη για ένα πρόγραμμα «Εθνικού Πλοίου» από ελληνικά χέρια. Ως βάση χρησιμοποιήθηκε κυρίως η σχεδίαση Als 100, με συμμετοχή του ΕΜΠ και της ΣΝΔ υπό την συνεχή εποπτεία του ΓΕΕΘΑ. Στόχος ήταν η παράδοση των πρώτων σκαφών ως το 2023-2025, ώστε να αντικαταστήσουν τις φρεγάτες Standard που θα έχουν ξεπεράσει τα 40 χρόνια στη θάλασσα.
Διαφαίνονται λοιπόν δύο διαφορετικές τάσεις, όχι απαραίτητα ασύμβατες αλλά αντιθέτως συμπληρωματικές μεταξύ τους, στις ανάγκες του ΠΝ για νέα πλοία: αφ’ ενός για πλοία αντιαεροπορικού ρόλου (AAW) μεγαλύτερου εκτοπίσματος από τις υπηρετούσες φρεγάτες και σε αναγκαστικά μικρό αριθμό (2-4), και αφ’ ετέρου για πλοία γενικής χρήσης μικρότερου εκτοπίσματος από τις υπάρχουσες φρεγάτες του ΠΝ, σε σχετικά μεγάλο αριθμό (6-8). Σε αυτό το σχήμα ο βασικός στόλος επιφανείας του ΠΝ του 2030 μπορεί να αποτελείται από 2 φρεγάτες AAW, 4 φρεγάτες γενικού ρόλου (τις υπάρχουσες ΜΕΚΟ) και 6 νέες κορβέτες. Αυτονόητη σε αυτό το σενάριο είναι η ανάγκη εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, ώστε να παραμείνουν αξιόμαχες τουλάχιστον ως το 2035.
Η γαλλική πρόταση και οι δύο τάσεις
Η γαλλική πολιτική ηγεσία επιδιώκει από το 2004 την προώθηση των φρεγατών τύπου FREMM, με στόχο την τόνωση της γαλλικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Εκτός της Ιταλίας, που είναι συμπαραγωγός χώρα, οι πωλήσεις περιλαμβάνουν ως τώρα μία φρεγάτα στο Μαρόκο και μία στην Αίγυπτο. Η Γαλλία προωθεί τις FREMM στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο από το 2004, με αποτέλεσμα την προπεριγραφείσα «προσαρμογή» των αρχικών απαιτήσεων του Πολεμικού Ναυτικού στα δεδομένα του πλοίου. Παράλληλα, με στοχευμένα δημοσιεύματα, προβάλλονται οι φρεγάτες FREMM ως «υπερόπλα» λόγω της δυνατότητας μεταφοράς του πυραύλου υποστρατηγικής κρούσης SCALP – δυνατότητας που δεν περιλαμβάνεται στις εκπεφρασμένες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, ούτε στις αποστολές του.
Η «διπλωματία των εξοπλισμών» είναι κατ’ αρχήν θεμιτή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπονομεύεται η αμυντική ικανότητα της χώρας. Αν η απόφαση αγοράς γαλλικών πλοίων είναι ειλημμένη σε πολιτικό επίπεδο, πρέπει να εξεταστεί πώς οι προτάσεις της γαλλικής ναυπηγικής βιομηχανίας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του ΠΝ – και όχι το αντίστροφο. Οι φρεγάτες FREMM στην παρούσα γαλλική έκδοσή τους δεν καλύπτουν τις ελληνικές ανάγκες, καθώς είναι προσανατολισμένες σε ανθυποβρυχιακό ρόλο, ενώ ο αμυντικός τους εξοπλισμός κατά εναέριων απειλών (ραντάρ Herakles, 16 κελιά Sylver A43 VLS για βλήματα Aster 15, έλλειψη συστήματος CIWS) πάσχει σοβαρά. Όμως υπάρχουν και άλλες εκδόσεις των εν λόγω φρεγατών (και συγκεκριμένα η αντιαεροπορική έκδοση FREDA), όπως υπάρχουν και άλλες γαλλικές σχεδιάσεις που ενδεχομένως καλύπτουν τις ελληνικές ανάγκες.
Από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού οι τρέχουσες ζυμώσεις στις τάξεις του καταδεικνύουν ότι οι δύο τάσεις που περιγράψαμε (πλοία AAW – μικρότερα πλοία γενικών καθηκόντων) παραμένουν κυρίαρχες, και το ζητούμενο είναι ο συμβιβασμός τους και η προσαρμογή των γαλλικών προτάσεων σε αυτές.
Η πρώτη τάση, στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης στην Ανατολική Μεσόγειο και λαμβάνοντας υπόψιν τόσο την ηλικία όσο και την επιχειρησιακή κατάσταση των κυρίων μονάδων επιφανείας του στόλου, προκρίνει την άμεση απόκτηση 2 μεταχειρισμένων φρεγατών FREMM και, μέχρι το 2022, την απόκτηση 2 νέων σκαφών τα οποία όμως θα ανήκουν στην αντιαεροπορική έκδοση της κλάσης (FREDA). Η τάση αυτή θεωρείται πως θα ικανοποιήσει στο εγγύς μέλλον την απαίτηση για σκάφη αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, καθώς αναγνωρίζεται πως η απαίτηση κάλυψης και προάσπισης των εθνικών συμφερόντων στη θαλάσσια έκταση μεταξύ Κρήτης, Ρόδου, Καστελορίζου και Κύπρου καθιστά επιτακτική την ανάγκη απόκτησης μονάδων επιφανείας αυξημένων επιχειρησιακών ικανοτήτων και δυνατότητας επιβίωσης έναντι εχθρικής αεροπορικής απειλής.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες για την κλάση FREDA, δεν θα έχει καμία εμφανή εξωτερική διαφορά με τη φρεγάτα FREMM, ενώ δεν θα υπάρχουν διαφορές ούτε στις διαστάσεις ούτε στο εκτόπισμα. Η διαχείριση των εξειδικευμένων λειτουργιών που σχετίζονται με τον Α/Α της ρόλο θα γίνεται από το ίδιο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (Combat Management System – CMS) της FREMM, ενώ στο Κέντρο Πληροφοριών Μάχης (Combat Information Center – CIC) θα προστεθούν επιπλέον κονσόλες. Θα είναι εφοδιασμένη με 4 τμήματα (modules) των 8 κυψελών (cells) του εκτοξευτή Sylver VLS A50 με 32 βλήματα Α/Α Άμυνας Περιοχής Aster 30 και Τοπικής Α/Α Άμυνας Aster 15, ενώ δεν προβλέπεται ο εφοδιασμός του σκάφους με βλήματα scalp naval. Δεν θα φέρει το νέο ραντάρ Thales Sea Fire 500, αλλά μια βελτιωμένη έκδοση (ER) του HERACLES, η οποία θα έχει κατά τις πηγές «αξιοσημείωτα αυξημένη εμβέλεια» (υπενθυμίζεται ότι το HERACLES της FREMM έχει εμβέλεια 250km). Οι διαστάσεις του ραντάρ δεν θα αλλάξουν – για να επιτευχθεί αυτή η αξιοσημείωτη αύξηση εμβέλειας αυξήθηκε η ισχύς, η παραγωγή νέων παλμών και απαιτήθηκε η δημιουργία νέας μεθόδου έρευνας/επιτήρησης. Η πρώτη φρεγάτα τύπου FREDA (με την ονομασία Alsace) βρίσκεται υπό ναυπήγηση στα ναυπηγεία της DCNS και προβλέπεται να καθελυσθεί το 2019 και να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2021.
Η δεύτερη τάση, που δεν είναι απαραίτητα ασύμβατη με την πρώτη, προκρίνει την απόκτηση μιας διαμόρφωσης ελαφράς φρεγάτας (εκτοπίσματος ~2800 τόνων) της κορβέτας κλάσης Gowind και εδράζεται στους παρακάτω πυλώνες:
Η EL FATEH 971 αποτελεί το πρώτο πλοίο της κλάσης Gowind του ναυτικού της Αιγύπτου.
Ταυτίζεται με την γενικότερη άποψη που επικρατεί εδώ και αρκετό καιρό στα υψηλά κλιμάκια του ΠΝ περί μείωσης του τονάζ και των αναγκών επάνδρωσης των μελλοντικών φρεγατών του στόλου (είναι ενδεικτικό το υπόδειγμα της κορβέτας-φρεγάτας Als 100, εκτοπίσματος 2800 τόνων).
Θεωρείται πως έτσι θα ανανεωθεί οικονομικότερα (κόστος μονάδας $250 εκατ. έναντι $600 εκατ. της FREMM) και συντομότερα η δύναμη φρεγατών του στόλου (αντικαθιστώντας τις φρεγάτες κλάσης S), δεδομένου ότι τα 4 σκάφη του Ναυτικού της Αιγύπτου προβλέπεται να παραδοθούν πριν το 2019, δηλαδή μόλις τεσσεράμισι χρόνια από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.
Πιστεύεται πως με την απόκτησή τους θα αποφευχθεί η αλλοίωση της ομοιογένειας του στόλου (με την εισαγωγή εντελώς καινούργιων γαλλικών όπλων και συστημάτων, όπως στην περίπτωση των FREMM), καθώς επίκειται η οριστικοποίηση της παραγγελίας 2 σκαφών Gowind από τα ΗΑΕ, η οποία, σύμφωνα με τις ως τώρα αναφορές, θα συνοδευτεί με την εγκατάσταση και ολοκλήρωση σε αυτά των πυραύλων επιφανείας-αέρος ESSM καθώς και του TACTICOS CMS, τα οποία υπηρετούν αμφότερα στο ΠΝ.
Μια τρίτη, εναλλακτική σκέψη θα μπορούσε να είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα FTI, που αφορά στη ναυπήγηση νέων φρεγατών πολλαπλών αποστολών μεσαίου μεγέθους για το Γαλλικό Ναυτικό, οι οποίες θα αρχίσουν να παραδίδονται το 2023 και θα φέρουν το νέο ραντάρ Thales Sea Fire 500.
Σήμα κατατεθέν της σχεδίασης FTI αποτελεί η ελαφρώς ανεστραμμένη πλώρη. Το χαρακτηριστικό αυτό μεγιστοποιεί το μήκος της ισάλου γραμμής, εξασφαλίζοντας υψηλότερη ταχύτητα σε κακές καιρικές συνθήκες, περιορισμό του slamming και του ίχνους ραντάρ του πρωραίου τμήματος ενώ συνήθως προσφέρει ελαφρώς καλύτερη υδροδυναμική αντίσταση. Όμως έχουν πολύ μικρή εφεδρική άνωση και τείνουν να βυθίζονται κάτω από το κύμα και όχι να το διατρυπούν ή να το ιππεύουν.
Το βασικότερο πρόβλημα σε περίπτωση επιλογής της συμμετοχής στο πρόγραμμα FTI θα ήταν το υψηλό κόστος και τα συνακόλουθα προβλήματα χρηματοδότησης, αλλά και ο αβέβαιος ακόμη χρόνος παράδοσης.
Αξιολόγηση
Από τις διαθέσιμες πληροφορίες προκύπτει ότι η γαλλική πρόταση επικεντρώνεται στην άμεση εκμίσθωση δύο φρεγατών στην Ελλάδα, προφανώς από τις ήδη υπηρετούσες στο Γαλλικό Ναυτικό, με προοπτική πώλησης αυτών (ή/και δύο άλλων) στο μέλλον. Ενδεχομένως το σκεπτικό είναι να πωληθεί στην Ελλάδα η υπό ναυπήγηση φρεγάτα Alsace (ή/και το αδελφό της σκάφος τύπου FREDA), ενώ οι δύο μισθωμένες FREMM να λειτουργήσουν ως μεταβατικές λύσεις με δυνατότητα αγοράς τους στο μέλλον (ενδεχομένως με εγκατάσταση, τότε, εξοπλισμού που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ελληνικές ανάγκες).
Ως κέρδος από την «ενδιάμεση λύση» μίσθωσης φρεγατών τύπου FREMM φαίνεται πως θεωρείται η άμεση ενίσχυση του ΠΝ με πλοία ικανού εκτοπίσματος και σύγχρονης τεχνολογίας. Οι άμεσα διαθέσιμες φρεγάτες του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του ΠΝ, καθώς είναι υποεξοπλισμένες και ανήκουν στην ανθυποβρυχιακή (ASW) και όχι στην αντιαεροπορική έκδοση. Όμως, αν ενισχυθεί ο αμυντικός εξοπλισμός τους, δεν στερούνται χρησιμότητας ως ενδιάμεση λύση – άλλωστε γύρω από τις πλατφόρμες της Αν. Μεσογείου δεν κυκλοφορύν μόνο πλοία επιφανείας αλλά και υποβρύχια…
Το βασικό πρόβλημα του σεναρίου μίσθωσης φρεγατών τύπου FREMM είναι η απορρόφηση πολύτιμων πόρων: το κόστος αγοράς δύο πλοίων ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,2 δις Ευρώ, ενώ ακόμα και το ετήσιο μίσθωμα των 100 εκ. Ευρώ για 2 φρεγάτες ισούται με το κόστος εκσυγχρονισμού μιας φρεγάτας ΜΕΚΟ 200ΗΝ (συνολική πρόβλεψη 400 εκ. Ευρώ για 4 φρεγάτες). Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι δε νοείται απόφαση προμήθειας οποιουδήποτε νέου πλοίου επιφανείας για το ΠΝ, πριν δρομολογηθεί τουλάχιστον ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Οι 4 αυτές φρεγάτες, που είναι σήμερα οι νεώτερες μονάδες του Στόλου, έχουν ήδη ξεπεράσει ή ξεπερνούν μέσα στο 2018 (οι δύο νεώτερες) τα 20 χρόνια υπηρεσίας, που θεωρούνται ως η ιδανική ηλικία εκσυγχρονισμού. Η περαιτέρω αναβολή του εκσυγχρονισμού οδηγεί στην τεχνολογική απαξίωσή τους. Αν οι φρεγάτες κλάσης «S» αντικατασταθούν από κορβέτες, η απαξίωση των ΜΕΚΟ οδηγεί ουσιαστικά σε ένα «μικρό» Πολεμικό Ναυτικό χωρίς φρεγάτες – και 2 FREMM δεν θα λύσουν το πρόβλημα αυτό. Πρέπει λοιπόν ο εκσυγχρονισμός τους να δρομολογηθεί άμεσα και πριν από οποιαδήποτε άλλη απόφαση.
Δύο πρόσθετα προβλήματα της «γαλλικής λύσης» είναι το χρονικό και το τεχνολογικό, που μάλιστα σχετίζονται μεταξύ τους. Δεδομένου ότι η εισαγωγή γαλλικών πλοίων συνεπάγεται και την εισαγωγή συστημάτων άγνωστων στο προσωπικό του ΠΝ, θα χρειαστεί ικανός χρόνος (και εκπαίδευση) για την ομαλή ένταξή τους σε υπηρεσία. Συνυπολογίζοντας και κάποιο διάστημα για την αποδέσμευση φρεγατών που ήδη υπηρετούν στο γαλλικό ναυτικό, η προσδοκία επιχειρησιακής αξιοποίησής τους από το ΠΝ πριν το 2019 θα ήταν πολύ φιλόδοξη. Και εφ’ όσον αυτός είναι ο χρονικός ορίζοντας, ίσως είναι προτιμότερη και οικονομικότερη από τη μίσθωση «ενδιάμεσων» πλοίων ηαπ’ ευθείας παραλαβή της υπό ναυπήγηση φρεγάτας FREDA (Alsace), αν μπορεί να πιστωθεί το τίμημα με κατάλληλο δάνειο από γαλλικής πλευράς και να αποπληρωθεί σταδιακά.
Το ζήτημα των νέων συστημάτων που φέρουν τα γαλλικά πλοία (ιδίως του ραντάρ Herakles, του CMS και των ΑΑ βλημάτων Aster) δεν είναι μόνο χρονικό αλλά ευρύτερα τεχνολογικό: το σύνολο των πλοίων επιφανείας του ΠΝ φέρει διαφορετικό εξοπλισμό (ραντάρ, CMS TACTICOS, ΑΑ βλήματα ESSM και Sea Sparrow, RAM, CIWS Phalanx) με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν τίθεται ζήτημα προτίμησης μεταξύ «γαλλικών» και «αμερικανικών» συστημάτων, αλλά κυρίως κόστους και χρόνου μετάβασης από το ένα πρότυπο στο άλλο – σε μια εποχή που το ΠΝ μαστίζεται από έλλειψη πόρων. Για το λόγο αυτό ίσως η πλέον ρεαλιστική (τεχνολογικά αλλά και οικονομικά) επιλογή θα ήταν ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ναυπήγησης κορβετών – ελαφρών φρεγατών της κλάσης Gowind με ολοκλήρωση σε αυτές των πυραύλων ESSM και του TACTICOS CMS, κατά το πρότυπο των ΗΑΕ, ώστε τα κρίσιμα συστήματα των νέων πλοίων να είναι συμβατά με τα υπάρχοντα.
Συνοψίζοντας, επί του παρόντος είναι νωρίς να γίνουν προβλέψεις για την έκβαση του νέου ελληνογαλλικού «φλερτ» για προμήθεια πολεμικών πλοίων. Αν κι εφόσον υπάρξει συνέχεια, την τελική απόφαση θα καθορίσει πιθανότατα ο τρόπος χρηματοδότησης που θα συμφωνηθεί. Στο ενδιάμεσο, η ηγεσία του ΠΝ καλείται να διασαφηνίσει πώς σκοπεύει να εκτελέσει τον περίφημο «ελαφρύ τμηματικό εκσυγχρονισμό» ύψους 100 εκατ. ευρώ των MEKO 200HN, την προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου (και όχι μόνο…) για τα νέα υποβρύχια, τα κατεπείγοντα προγράμματα υποστήριξης κινητήρων φρεγατών, πυραυλακάτων και ελικοπτέρων κλπ. Γιατί η λίστα είναι ήδη μεγάλη και, μέρα με τη μέρα, μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο…
Από βίντεο που αναρτήθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο προκύπτουν ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για τον εξοπλισμό και τις μεθόδους της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı – ÖΚΚ) του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, τους γνωστούς Bordo Bereliler. Προφανώς το βίντεο είναι προπαγανδιστικό και σκοπεύει στη διαφήμιση των ΤΕΔ και την προσέλκυση νέων οπλιτών. Σε κάθε περίπτωση όμως, το βίντεο δείχνει ικανότητες και δυνατότητες – και χρηματοδότηση. Μπορεί τα υλικά και μέσα να μην είναι το παν, και σίγουρα την επιτυχία δεν την φέρνουν τα μέσα, αλλά, ούτε επιτυχία χωρίς μέσα μπορεί να υπάρξει.
Για τους λόγους αυτούς θα σχολιαστούν μερικά σημεία του βίντεο, για να επισημανθούν ενδιαφέροντα στοιχεία εξοπλισμού και διαφαινόμενες επιχειρησιακές δυνατότητες.
1. Σε αυτή την φωτογραφία μπορούμε να δούμε τις διόπτρες νυκτερινής όρασης GPNVG-18 της L-3. Η ενδεικτική τιμή τους κινείται περί τα 44.000 δολάρια ανά συσκευή. Με το ποσό αυτό μπορεί να γίνει προμήθεια πέραν των 8 μονόκιαλων ΔΝΟ, γεγονός ενδεικτικό των πλεονεκτημάτων της συσκευής που δικαιολογούν, για τους χρήστες, το αυξημένο κόστος απόκτησης.
Στα δεξιά του χειροφυλακτήρα φαίνεται ένα κάλυμμα IR πιθανόν κάποιου μοντέλου της Surefire, μάλλον του Scout. Σε ώρα 12 του χειροφυλακτήρα φαίνεται το AN/PAQ-15 με ενεργοποιημένο το LASER (κόκκινο) ορατού φωτός. Προφανώς αυτό γίνεται και για λόγους εντυπωσιασμού («cool factor» του βίντεο), αλλά τέτοια LASER έχουν τακτική χρήση όπως: διατήρηση του όπλου ελαφρώς κάτω από τα μάτια και σκόπευση με αυτό σε καταστάσεις CQB ώστε να μην περιορίζεται η αντίληψη της τακτικής κατάστασης, ειδικά εμπρός και κάτω από τον σκοπευτή. Επίσης χρησιμεύει στην αποτροπή αιφνίδιας κλιμάκωσης κάποιας κατάστασης με το να γνωρίζει ο «στόχος» ότι τον σκοπεύουν, ενώ είναι χρήσιμο και για μηδενισμό της όλης συσκευής την μέρα.
Εντύπωση προκαλεί ότι ο μεγεθυντής Χ3 πίσω από το EOTech (πιθανόν το EXPS3) είναι στην πάνω θέση εμποδίζοντας την χρήση του ολογραφικού σκοπευτικού σε συνδυασμό με τις ΔΝΟ. Ενδεικτικό ίσως του στημένου της φωτογραφίας ή/και μη χρήσης αυτού του τρόπου σκόπευσης από τον συγκεκριμένο.
2. Σε αυτή την φωτογραφία μπορούμε να δούμε τις ηλεκτρονικές ωτασπίδες της ΤΕΑ σε βάση κράνους. Επίσης στο πίσω μέρος του κράνους (Ops Core) βλέπουμε την μπαταριοθήκη της GPNVG-18 που λειτουργεί και ως αντίβαρο. Το μικρό φανάρι LED με την εύκαμπτη κεφαλή μάλλον είναι το MPLS της Princeton Tec. Αμυδρά, στο πάνω μέρος του κράνους φαίνεται ένας φανός Manta για IR IFF με την χρήση ΔΝΟ.
3. Τα ΗΚ416Α5 είναι ο στάνταρ οπλισμός της ΟΚΚ. Και η διαμόρφωση της φωτογραφίας η πλέον κοινή. Δηλαδή, EOTech EXPS3 και μεγεθυντής Χ3 G33 της ίδιας εταιρείας. Gripod και καταδείκτης LASER AN/PAQ-15. Η κάννη φαίνεται να είναι 14,5” και δεν έχουν επισημανθεί κοντύτερες ή μακρύτερες κάννες. Από αυτό απουσιάζει ο τακτικός φακός, που αλλού στο βίντεο τον βλέπουμε ως μέρος των παρελκομένων, πάντα με αναδιπλούμενο κάλυμμα IR. Στο κράνος φαίνεται καθαρά η βάση για την ΔΝΟ της κορυφαίας Wilcox.
Το ελικόπτερο UH-60 Blackhawk σε δεύτερο πλάνο, φέρει εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου στους φορείς ESSS, αλλά όχι το ραντάρ καιρού και τον πυργίσκο FLIR που βλέπουμε αλλού. Φαίνεται επίσης ο προβολέας υπερύθρων στο αριστερό σκέλος και οι αισθητήρες του MAWS καθώς και (αμυδρά) το ΡΚΜ στο δεξί παράθυρο.
4. Τα πιστόλια φαίνεται να είναι USP-45 της ΗΚ αν κρίνουμε και από την ανάκρουση. Πιθανόν το μοντέλο Tactical εδώ με κάννη για σιγαστήρα, αν και αλλού στο βίντεο φαίνονται και κανονικές κάννες. Η επιλογή 0,45” ως πυρομαχικό πιστολιού μάλλον δείχνει ότι οι γείτονες ακολουθούν αποσπασματικά τάσεις από το εξωτερικό ακόμα και όταν αυτοί που ξεκίνησαν τις τάσεις αντιλήφθηκαν το λάθος τους και επέστρεψαν στα 9χιλ…
Το ίδιο δείχνει και η χρήση αορτήρων ενός σημείου παρόλο που οι δύο σημείων είναι σχεδόν από κάθε άποψη καλύτεροι. Η διαμόρφωση των γιλέκων τους φαίνεται τυποποιημένη, όπως και η όλη εμφάνιση, γεγονός που συνήθως δεν συνδέεται με Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, αν και από μόνο του αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως υστέρηση ή μειονέκτημα.
Εντύπωση επίσης προκαλεί η χρήση επιαγκωνίδων, που έχουν εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους στρατούς, πλην εκείνων που ενσωματώνονται στο χιτώνιο μάχης. Ίσως να είναι στα πλαίσια της εικόνας που ήθελαν να προβάλουν στο βίντεο, όπου ανώτεροι Αξκοί έχουν άλλες …ιδέες από τους επιχειρησιακούς.
5. Εδώ, και αλλού στο βίντεο, φαίνεται ένα Μ-4 με βομβιδοβόλο Μ-203, χωρίς άλλα παρελκόμενα. Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι το ΗΚ416Α5 έχει αντικαταστήσει όλα τα Μ-4 τότε ίσως πρόκειται για παλιά πλάνα ή, το πιο πιθανόν, τα παλιά όπλα πλέον χρησιμοποιούνται σε εκπαίδευση που θα ταλαιπωρούσε αχρείαστα τα επιχειρησιακά όπλα, όπως η θαλάσσια εκπαίδευση.
6. Αυτό το Minimi έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι εμπρός από το EOTech (που δεν φαίνεται αυθεντικό) παλαιότερης έκδοσης φαίνεται η βάση κάποιου άλλου παρελκομένου. Ίσως κάποιου clip–on Θερμικού όπως το PAS-13G, που έχει επισημανθεί σε χρήση από τους Τούρκους. Το μοντέλο Para TR του Minimi δεν έχει ράγα picatinny στην επικαλυπτική πλάκα γι αυτό χρησιμοποιεί τον σχετικό προσαρμοστήρα. Φαίνεται επίσης ένας Surefire. To κράνος είναι της Ops Core με όλα όσα περιγράφηκαν πιο πάνω.
7. Εδώ ο δεξιόχειρας Μπορντώ Μπερελί κάνει σηματοδοσία με το δεξί χέρι. Δύσκολο να εξηγηθεί, καθώς τέτοιες λεπτομέρειες διδάσκονται στην εκπαίδευση ώστε να γίνει δεύτερη φύση ότι δεν αφήνουμε την πιστολοειδή λαβή. Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: όχι επαρκώς εκπαιδευμένος ή… πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένος. Ενδεχομένως το δεύτερο, γιατί στην πράξη, όποιος έχει εμπεδώσει την αρχή και την ουσία της μπορεί, χωρίς να παραβαίνει τις θεμελιώδεις αρχές, να βρίσκει τις εξαιρέσεις.
Βλέπουμε στο όπλο το βομβιδοβόλο της ΗΚ, το GLM. Επίσης βλέπουμε την κοινή διαμόρφωση των γιλέκων (ίσως να μην είναι διαμορφούμενα MOLLE), επιγωνατίδες και επιαγκωνίδες παρωχημένων τύπων και πιστολοθήκη, ίσως τύπου Safariland 6004.
8. Το ΗΚ416Α5 του δεύτερου φέρει κεκλιμένη λαβή ΡΤΚ της FAB. To ΕΟTech είναι παλαιότερων μοντέλων της σειράς 5ΧΧ. Βλέπουμε και πάλι την χρήση του Χ3 σε καταστάσεις κοντινού CQB (Close Quarters Battle), γεγονός περίεργο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρήση αλεξίσφαιρης ασπίδας. Αν και εδώ, όπως και αλλού, οι πιστολοθήκες τους φέρουν πρόβλεψη για φανάρι, εντούτοις δεν εντοπίζεται πιστόλι με τακτικό φακό. Το σύνολο του ρουχισμού, αρβύλων και επιγονατίδων φαίνεται να είναι τουρκικής κατασκευής.
9. Ενδιαφέρουσα εικόνα που δείχνει την χρήση τυποποιημένου γεμίσματος διάνοιξης τοίχου. Η διάνοιξη εισόδου (Breaching) είναι από τις πλέον κρίσιμες φάσεις σε μια επιχείρηση και κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της. Είναι ενδεικτικό της κρισιμότητάς της το γεγονός ότι όλες οι ξένες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων έχουν ξεχωριστή ειδικότητα Breacher. (με δεδομένο ότι ξεχωριστές ειδικότητες πέραν του κλασσικού Assaulter έχουν μόνο οι Medics, και οι Snipers, γίνεται σαφής η σημασία που δίνεται στη διάνοιξη). Εδώ, όπως και αλλού, φαίνεται η απουσία πίσω (τουλάχιστον) πλάκας θωράκισης στο γιλέκο.
10. Σε αυτό το screen grab βλέπουμε την αποβίβαση (;) ή υποστήριξη του στοιχείου από όχημα Cobra. H χρήση θωρακισμένων οχημάτων δύναται να αυξήσει την επιβιωσιμότητα των ανδρών όταν η αφάνεια δεν είναι απαίτηση ή δεν είναι δυνατή. Αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την τρωτότητα έναντι ενός ικανού αντιπάλου μιας και το όχημα είναι πρακτικώς αδύνατο να περάσει απαρατήρητο.
11. Εδώ είναι εμφανές το ΡΚΜ, με πώμα αβολίδωτων, στο ελικόπτερο. Οι ΤΕΔ είναι χρήστες και του M-134 Minigun στα ελικόπτερά τους, παρότι στο συγκεκριμένο βίντεο δεν εντοπίζεται.
12. Χρήση μικροκάμερας για έλεγχο επικίνδυνων χώρων. Ο δεύτερος άνδρας φέρει πιθανότατα πιστόλι με σιγαστήρα, ο οποίος φαίνεται δεξιά από το κράνος του.
13. Κι άλλη χρήση κάμερας, διαφορετικού τύπου, σε πτυσσόμενο ιστό, για έλεγχο της εισόδου σπηλαίου πριν η ομάδα μπει με την κάλυψη ασπίδας.
14. Χρήση micro-UAV τύπου PD-100 PRS Black Hornet της νορβηγικής εταιρείας Prox Dynamics AS, που θεωρείται ως το πρώτο σύστημα PRS (Personal Reconnaissance System) που χρησιμοποιήθηκε σε επιχειρησιακό περιβάλλον, από τις βρετανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Έχει βάρος 18 γραμμαρίων συμπεριλαμβανομένων δύο νανοαισθητήρων, μέγιστη ταχύτητα 5 m/s, μέγιστη διάρκεια πτήσης 25 λεπτών, δυνατότητα τηλεχειρισμού ή πτήσης βάσει GPS και μετάδοσης δεδομένων με ψηφιακή ζεύξη σε απόσταση 1600 m. Το ελάχιστο βάρος του συστήματος επιτρέπει την μεταφορά και χρήση από ένα άνδρα, γεγονός που επιτρέπει σε μικρά περίπολα να κάνουν χρήση των πλεονεκτημάτων τέτοιων συστημάτων.
15. Εκτόξευση του πολύ μεγαλύτερου, και πολύ ικανότερου, RQ-20 Puma της αμερικανικής εταιρείας Aerovironment. Έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 5,9 κιλά, μέγιστη ταχύτητα 45 κόμβων (83 χλμ/ώρα), μέγιστη διάρκεια πτήσης 2 ωρών και μέγιστη ακτίνα 15 χλμ. Μπορεί να μεταφέρει ηλεκτροοπτικές και θερμικές κάμερες επιχειρώντας σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως βροχή, θερμοκρασίες από −29 ως 49°C και ταχύτητες ανέμου ως 25 κόμβους (46 χλμ/ώρα). Οι ΤΕΔ έχουν εισάγει UAV σε όλα τα κλιμάκια και η «αναλώσιμη» φύση τους επιτρέπει την επιτήρηση, αναγνώριση και προσβολή στόχων χωρίς την έγνοια της ασφάλειας του προσωπικού, στις τακτικές καταστάσεις που αυτό είναι δυνατό.
16. Οι ΤΕΔ κάνουν εκτεταμένη χρήση ελευθέρων σκοπευτών (Ε.Σ.) Εδώ το ζευγάρι είναι οπλισμένο με ένα AWSM των 0,338” και ένα Μ-110 των 7,62Χ51. Φέρουν τυποποιημένα ghillie suit αμφιβόλου αποτελεσματικότητας στο περιβάλλον που κινούνται ,αλλά η απουσία απειλής από εχθρικούς Ε.Σ. περιορίζει κάπως τις απαιτήσεις απόκρυψης.
17. Και πάλι χωρίς εκτεταμένη χρήση παραλλαγής, αυτός ο ελεύθερος σκοπευτής χρησιμοποιεί ένα ΤΑC-50 της McMillan, 0,50”. Το τυφέκιο αυτό, ή μάλλον ο Καναδός Ε.Σ. που το χρησιμοποίησε, κατέχει το ρεκόρ της πιο μακρινής επιτυχημένης βολής σε επιχειρήσεις. Πρόκειται για όπλο εξαιρετικής ακρίβειας. Η διόπτρα μάλλον είναι μοντέλο της Nightforce.
18. Helocasting. Στο βίντεο διακρίνονται οι πολλαπλές μεθόδοι διείσδυσης που χρησιμοποιούν οι ΟΚΚ. Εδώ μια βάρκα απελευθερώνεται κάτω από το ελικόπτερο που κινείται σε μικρό ύψος και με μικρή ταχύτητα και η ομάδα αφού πηδήξει στο νερό επιβιβάζεται στην βάρκα για να εκτελέσει το πλωτό μέρος της διείσδυσης. Ακόμα και αν εντοπιστεί το ελικόπτερο από τον εχθρό, η φαινομενική απουσία αιώρησης ή προσγείωσης θέτει σε αμφιβολία τον σκοπό ή το σημείο άφεσης της ομάδας.
19. Νυχτερινή καταρρίχηση με Fast Rope – αν όντως είναι νυχτερινή. Η απουσία οποιουδήποτε φωτισμού στα ελικόπτερα, ή στον ορίζοντα (ή έστω αστεριών στον καθαρό ουρανό) θέτει σε αμφιβολία την αυθεντικότητα της λήψης. Αν όντως πρόκειται για νύχτα, τότε η εγγύτητα των ελικοπτέρων είναι εντυπωσιακή.
20. Επίσης αμφίβολη η νύχτα, αν και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται χρήση διοπτρών νυχτερινής όρασης (ΔΝΟ). Παρατηρήστε την εμπρόσθια τοποθέτηση της EoTech στο δεξιά άντρα, τακτική που συνήθως έχει να κάνει με την σκόπευση μέσω των ΔΝΟ.
21. Κακή εντύπωση προξενεί η στατικότητα (αιώρηση) του πάνω ελικοπτέρου. Δεν θα είχε τύχη αν επρόκειτο για πραγματική κρούση.
22. Σε όλο το βίντεο φαίνονται ικανότατοι αλεξιπτωτιστές. Εδώ ο αλεξιπτωτιστής φέρει μάσκα οξυγόνου που υποδηλώνει άλμα ΗΑΗΟ (High Altitude High Opening) ή HALO (High Altitude Low Opening). Δεξιά στο κράνος του φαίνεται να έχει προσαρμόσει ένα φακό με κάλυμμα IR, ενδεικτικό ίσως τακτικής χρήσης του κατά την προσγείωση με ΔΝΟ όταν δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός στο περιβάλλον.
23. Η τεχνική tandem χρησιμοποιείται για εισαγωγή προσωπικού μη πιστοποιημένου στα επιχειρησιακά άλματα αλλά απαραίτητου για την δεδομένη επιχείρηση. Επίσης ενδεικτικό της ικανότητας των αλεξιπτωτιστών, αλλά και της χρήσης της συγκεκριμένης τακτικής επιχειρησιακά.
24. Αυτή η φωτογραφία μάλλον προέρχεται από εκπαίδευση σε σχολείο, ή από την διαδικασία επιλογής, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος άνδρας φέρει κράνος χωρίς παραλλαγή και παλαιού τύπου εξοπλισμό. Πιθανόν να είναι και πλάνο από κάποια Μονάδα ή τμήμα όχι πρώτης διαλογής… Tier1.
25. Εδώ φαίνεται σαφώς ότι η πιστολοθήκη είναι Safariland 6004.
26. Επιαγκωνίδες… αμφιβόλου αξίας και η κεραία ασυρμάτου που παραπέμπει σε ασύρματο αποκλειστικά για χρήση ενδοεπικοινωνίας. Οι διεθνείς πρακτικές επιβάλλουν ασυρμάτους ενδο-εξωεπικοινωνίας σε χρήση από όλους, με ισχυρή αντοχή σε περιβάλλον Η.Π μέσω του ECCM τους αλλά και για εφεδρικότητα στις επικοινωνίες με την βάση ή άλλα μέσα/τμήματα.
12. Πλήρης 12μελής Ομάδα της ΟΚΚ. Από το βίντεο προκύπτει ότι συχνά επιχειρούν και σε μικρότερα στοιχεία των 6 ή 4 ανδρών. Βλέπουμε ένα Minimi, ένα Μ-110 και ένα βομβιδοβόλο GLM. 4 άνδρες φέρουν διόπτρες GPNVG-18, ενώ άλλοι 4 πιθανότατα PVS-15 ή κάποια τουρκική αντίστοιχη. Παλαιότερα είχαν θεαθεί με PVS-31.
Στον σύνδεσμο που οδηγεί στον επίσημο λογαριασμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Youtube, υπάρχει το πλήρες βίντεο για κάθε ενδιαφερόμενο. Φυσικά ο αντίπαλος δείχνει αυτά που θέλει (και κρύβει κάποια άλλα), για να δημιουργήσει τις εντυπώσεις που επιθυμεί. Αν έχουμε αυτό κατά νου, τα συμπεράσματα από το βίντεο είναι ακόμα πιο χρήσιμα.
Η αναμενόμενη από ημέρες επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην επαρχία Afrin της ΒΔ Συρίας άρχισε χθες με αεροπορικά πλήγματα και βολές πυροβολικού κατά των θέσεων των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Στη σχετική ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» (sic) ξεκίνησε στις 17.00 (16.00 ώρα Ελλάδας) της 20ής Ιανουαρίου «για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια των συνόρων μας και της περιοχής». Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προαναγγείλει την επιχείρηση με ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Κατά τις εκτιμήσεις, τα τουρκικά μαχητικά (εξορμώντας κυρίως από τη βάση του Incirlik) έπληξαν χθες τουλάχιστον 100 στόχους σε συριακό έδαφος.
Το χερσαίο σκέλος της επιχείρησης άρχισε σήμερα το πρωί με την είσοδο τουρκικών τεθωρακισμένων δυνάμεων στην επαρχία Αφρίν, αφού διέσχισαν τα τουρκοσυριακά σύνορα. Νωρίτερα, αντάρτες του φιλοτουρκικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού (Free Syrian Army, FSA) είχαν επίσης εισέλθει στο Αφρίν, με αποτέλεσμα να εμπλακούν σε ανταλλαγές πυρών με δυνάμεις του YPG. Βάσει των εικόνων που μεταδίδονται από τα τουρκικά ΜΜΕ, στη Συρία έχουν εισέλθει δυνάμεις αρμάτων (Leopard 2A4 και M-60T) με αριθμούς που δείχνουν προέλευση από μονάδες της Αν. Θράκης, υποστηριζόμενες από πυρά A/K πυροβόλων Firtina και ρουκετοβόλων Τ-122. Αντιθέτως δεν προκύπτει η ανάμειξη τουρκικών μονάδων πεζικού, καθώς προφανώς ο ρόλος αυτός επιφυλάσσεται στις δυνάμεις του FSA.
1 of 13
Ο στόχος της τουρκικής επιχείρησης είναι η εκκαθάριση του ισχυρού θύλακα που ελέγχουν οι YPG γύρω από το Αφρίν. Ο θύλακας αυτός διχοτομεί τη λωρίδα συριακού εδάφους παράλληλα με τα τουρκοσυριακά σύνορα, που ελέγχεται από τον φιλοτουρκικό FSA. Η κατάληψη των περιοχών που ελέγχει ο FSA από τις YPG θα ήταν ένα κρίσιμο βήμα για τη διασφάλιση διαδρόμου από τις κουρδικές περιοχές ως τη θάλασσα, που πάντως με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται μακρινή προοπτική. Όμως η Τουρκία θεωρεί γενικότερα τις εμπειροπόλεμες YPG ως σημαντική απειλή, καθώς εντοπίζει (μάλλον ορθά) την ύπαρξη διασυνοριακών δεσμών μεταξύ YPG και ΡΚΚ και διαβλέπει το μακροπρόθεσμο κίνδυνο συνένωσης όλων των κουρδικών περιοχών σε ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.
1 of 3
Το ερώτημα είναι αν η Τουρκία έχει την ισχύ, όχι μόνο από στρατιωτική αλλά και από διπλωματική άποψη, να φέρει σε πέρας την επιχείρηση κατά των YPG. Το ζήτημα ξεπερνά κατά πολύ το θέμα της παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας του συριακού κράτους, που δήλωσε ότι θα αντιδράσει στην τουρκική επιχείρηση (ασχέτως αν αυτό είναι πρακτικά εφικτό). Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των YPG είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εκδίωξη των τζιχαντιστών από τα προπύργιά τους στη Συρία. Ταυτόχρονα, διατηρούν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, που είναι ούτως ή άλλως αντίθετη στην παραβίαση της συριακής εδαφικής ακεραιότητας από την Τουρκία.
Επομένως η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» φέρνει την Τουρκία σε προστριβή, όχι απλώς με τη Συρία αλλά και με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Η εκτίμηση διεθνών αναλυτών ήταν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ξεκινήσει ευρεία επιχείρηση στη Συρία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, η οποία ελέγχει τον συριακό εναέριο χώρο και μάλιστα διατηρούσε στρατιωτική παρουσία στην Αφρίν. Η έναρξη της επιχείρησης γεννά το ερώτημα, αν δόθηκε τέτοια έγκριση από πλευράς Μόσχας, και σε ποια έκταση.
Σημειώνεται ότι ο τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ και ο επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών Χακάν Φιντάν μετέβησαν την Πέμπτη στη Μόσχα για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας με τους Ρώσους ομολόγους τους. Ακολούθησαν η έναρξη των τουρκικών αεροπορικών επιχειρήσεων εντός συριακού εναερίου χώρου χωρίς ρωσική αντίδραση, και η μετακίνηση ρώσων στρατιωτών από το Αφρίν στο Ταλ Άτζαρ. Αυτές οι εξελίξεις ερμηνεύονται ως ρωσικό «πράσινο φως» προς την Τουρκία για τη διεξαγωγή της επιχείρησης ή πάντως ως περιορισμένη ανοχή της. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η Ρωσία πρότεινε στο YPG την αντικατάσταση των δυνάμεών τους στο Αφρίν από “τοποτηρητές” της Ρωσίας ή της συριακής κυβέρνησης, προκειμένου να αποτραπεί η τουρκική εισβολή, αλλά το YPG απέρριψε την πρόταση.
Μαχητές των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG)
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του εξέφρασε ανησυχίες για την εμπλοκή της Άγκυρας στη Συρία και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προσθέτοντας ότι η Ρωσία εμμένει στη σταθερή θέση της για την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα της συριακής κρίσης που θα βασίζεται στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Επιπλέον, το πρακτορείο RIA μετέδωσε δηλώσεις του βουλευτή Franz Klintsevich, μέλους της Επιτροπής Ασφάλειας του ρωσικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία θα στηρίξει τη Συρία με διπλωματικά μέσα, ζητώντας από τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσει η Τουρκία τη στρατιωτική επιχείρησή της στο Αφρίν.
Άνδρες του φιλοτουρκικού FSA
Για τις ΗΠΑ η τουρκική επιχείρηση κατά του YPG συνιστά σοβαρή πρόκληση, καθώς στρέφεται εναντίον ενός συμμάχου τους, που μάλιστα έχει γίνει αποδέκτης αμερικανικού πολεμικού υλικού. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του προειδοποίησε ότι μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία θα υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και δεν θα συμβάλει στην προστασία της μεθοριακής ασφάλειας της Τουρκίας. Μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας υπήρξαν επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (μεταξύ Rex Tillerson και Sergei Lavrov) και αρχηγών γενικών επιτελείων (μεταξύ των στρατηγών Joseph F. Dunford Jr. και Valery Gerasimov) για το ζήτημα της Συρίας.
Πάντως όπως προκύπτει και από τη ρητορική του Ερντογάν σχετικά με την επιχείρηση, η Τουρκία δεν φαίνεται να έχει λάβει αμερικανική έγκριση για την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας». Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πλέον εξαιρετικά τεταμένες. Για τις ΗΠΑ η Τουρκία παραμένει χώρα μεγάλης στρατηγικής αξίας, αλλά οι διμερείς σχέσεις έχουν ήδη επιβαρυνθεί από άλλα ζητήματα (αίτημα έκδοσης Γκιουλέν, ταξιδιωτικές οδηγίες εκατέρωθεν, τουρκική παραγγελία S-400) και, κυρίως, στο θέμα του YPG τα συμφέροντα και οι στοχεύσεις των δύο χωρών αποκλίνουν θεμελιωδώς. Απομένει να φανούν τα όρια της αμερικανικής ανοχής: σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές αυτά θα ξεπεραστούν, αν οι τουρκικές δυνάμεις μετά το Afrin κινηθούν προς τη Manbij, όπως έχει προαναγγείλει ο Ερντογάν…
1. Αρχίζοντας από αυτήν την φωτογραφία, εδώ βλέπουμε πιθανότατα ένα στοιχείο κάποιου τμήματος υποστηρίξεως. Είναι ευδιάκριτα τα δύο ΡΚΜ, στον πρώτο και τρίτο καταδρομέα (στον πρώτο φαίνεται και η εφεδρική κάννη στο σακίδιο του, το γυαλιστερό ασημένιο που προεξέχει πίσω από το κοντάκι), και ένα Dragunov SVD στον μεσαίο. Τα γιλέκα των πολυβολητών διακρίνονται εύκολα από τις δύο ευμεγέθεις θήκες για ταινίες, μια κάτω από την άλλη στο στήθος και την κοιλιά. Το παράδοξο είναι η απουσία καλύμματος παραλλαγής στα κράνη των δύο, ενώ επίσης παράδοξο είναι η απουσία αορτήρων.
2. Προφανώς από το ίδιο περίπολο ή φάλαγγα. Στους 4 καταδρομείς που διακρίνονται μπορούμε να δούμε 3 ΜΡΤ-76 και ένα ΗΚ33 στον προπορευόμενο. Ο πρώτος και ο τελευταίος είναι χειριστές RPG-7. Πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι στο σακίδιο του πρώτου διακρίνουμε 2 βλήματα PG-7VR (λείπει η προέκταση για το πρόδρομο κοίλο γέμισμα που προφανώς βρίσκεται στους δύο μαύρους φορείς πιο πίσω στο σακίδιο). Τα βλήματα αυτά του RPG-7, διπλής ακόλουθης κεφαλής ΗΕΑΤ, προορίζονται για αντιμετώπιση ενεργών θωρακίσεων οπότε προκύπτει κάποια απορία ως προς την χρησιμότητα τους εδώ.
Προβληματισμό επίσης δημιουργεί το γεγονός ότι στο ίδιο τμήμα ο πρώτος φέρει 5,56Χ45 τυφέκιο ενώ οι υπόλοιποι 7,62Χ51. Κάποια εξήγηση δεν μπορεί να δοθεί μόνο με τα δεδομένα της φωτογραφίας. Θέλω να επαναλάβω εδώ ότι για τον Τυφεκιοφόρο το 5,56 είναι πολύ καταλληλότερο ως διαμέτρημα από το 7,62. Τα όποια πλεονεκτήματα μπορεί να έχει το 7,62 σε μέσες αποστάσεις είναι πέρα από τις δυνατότητες του Τυφεκιοφόρου να τα αξιοποιήσει σε ρεαλιστικές συνθήκες, ενώ μειονεκτεί σαφώς σε όλους σχεδόν τους επιμέρους τομείς (επίπεδη τροχιά, ανάκρουση, ευκολία χρήσης, ΒΑΡΟΣ). Τα δύο πρώτα όπλα δεν φέρουν κάποιο παρελκόμενο αλλά στον τρίτο διακρίνουμε ένα ΟΝΥΠΑΣ, κατά πάσα πιθανότητα το Piton της Aselsan.
3. Οι ίδιοι 4 όπως και πιο πάνω όπου εδώ διακρίνουμε καλύτερα στον δεύτερο το ΜΡΤ-76 άνευ παρελκομένων πλην εμπρόσθιας χειρολαβής. Επίσης ο γεμιστήρας δεν φαίνεται να είναι πλήρης. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι στην πλάτη του, στο σακίδιο, φέρει φορητό πολλαπλό εκτοξευτή βομβίδων MGL.
Σαν γενική παρατήρηση για τις πιο πάνω φωτογραφίες μπορούμε να πούμε την πολύ καλή εικόνα που παρουσιάζει το σύνολο, πέραν των επιμέρους σχολίων (καλύμματα κράνους). Τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους, υπάρχει πειθαρχία δαχτύλου σκανδάλης κλπ. Επίσης διακρίνουμε το εμφανές βάρος του φόρτου, στοιχείο καθοριστικής σημασίας για επιχειρήσεις Πεζικού. Οι άντρες στις φωτογραφίες, όντας μεγαλύτερης ηλικίας από 18-20 πιθανότατα είναι επαγγελματίες οπλίτες των Ταξιαρχιών ΚΔ.
Οι πλαστικές μπουκάλες είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς ΚΑΙ αναχορηγίας νερού. Ίσως περισσότερη προσοχή έπρεπε να δοθεί στην παραλλαγή των μπουκαλιών (π.χ. εντός θηκών).
4. Ακόμα δύο, μικρότερης ανάλυσης, όπου βλέπουμε πάλι μείγμα ΜΡΤ-76 και ΗΚ33 και πληθώρα βαρέων όπλων όπως ΡΚΜ, MGL και RPG-7 (εδώ με τις κλασσικές PG-7VM).
5. Ένα σχόλιο για το τυχερό άρμα. Η οπή που διακρίνεται μάλλον είναι το σημείο βιδώματος της ράγας «Πεζικού». Η προσβολή, αν έγινε όντως από ΗΕΑΤ (πιθανότατα) κεφαλή, μάλλον είχε κατεύθυνση παράλληλη με τα πλευρικά τοιχώματα του πύργου και χτύπησε στους εκτοξευτές καπνογόνων. Κατά συνέπεια ο πίδακας συνέχισε στην ίδια κατεύθυνση ουσιαστικά αστοχώντας ενώ η έκρηξη αυτή κάθε αυτή προκάλεσε τις ζημιές που φαίνονται που είναι αμελητέες.
6. Παρατηρήστε τους αύξοντες αριθμούς στα οχήματα, δείγμα ότι αποτελούν προϊόν συγκεκριμένης προμήθειας για τους «αντικαθεστωτικούς» του FSA.
7. Αυτά τα οχήματα κατά δεκάδες ήταν σε ρυμουλκούμενες πλατφόρμες από Τουρκία προς Συρία. Πρόκειται για ημιφορτηγά πολιτικού τύπου (ίδια εταιρίας με αυτά της προηγούμενης φωτογραφίας…) με πυροβόλο ZU-23 στην καρότσα και προσαρμοσμένο ασπίδιο. Όποιος έχει δει τον όγκο πυρός που μπορεί να εκτοξεύσει το ZU-23 κατά επίγειων στόχων σε ρόλο υποστήριξης, μπορεί αμέσως να εκτιμήσει την αξία τους. Μια απλή κατασκευή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας για τους…. συμμάχους τους, απλή αλλά σημαντική. Και φτηνή.
Κι ένα πικρόχολο σχόλιο. Αυτό είναι ασπίδιο! Όχι αυτά που βλέπουμε στα ελληνικά ZU-23… Αυτό δεν είναι μομφή προς τους εμπνευστές και κατασκευαστές των ελληνικών, αλλά προς την Υπηρεσία (απρόσωπη και προσωποποιημένη στην ιεραρχία) και το Κράτος που ούτε τα στοιχειώδη δεν μεριμνά να εξασφαλίσει για τις Ένοπλες Δυνάμεις…
(Το άρθρο θα ανανεώνεται αναλόγως του διαθέσιμου φωτογραφικού υλικού)
Σήμερα (28.1.2018) το πρωί, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος επιβαίνων της Κ/Φ «Νικηφόρος» πλησίασε στις βραχονησίδες Ίμια για να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των τριών πεσόντων κατά την ελληνοτουρκική κρίση του 1996. Τουρκικά πλοία, και συγκεκριμένα ένα περιπολικό της τουρκικής ακτοφυλακής (TSCG-82) και το περιπολικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού TCG KAŞ (Ρ-1208) ανέκοψαν την πορεία του «Νικηφόρου», μη επιτρέποντάς του να πλησιάσει τα Ίμια, ενώ τουρκικό ελικόπτερο υπερίπτατο της περιοχής. Κατόπιν τούτου ο Π. Καμμένος έριξε το στεφάνι σε απόσταση από τα Ίμια και η Κ/Φ Νικηφόρος αποχώρησε από την περιοχή.
Το περιστατικό δείχνει πόση ζημιά κάνουν στα εθνικά θέματα οι επιπόλαιες προσπάθειες επίδειξης πατριωτισμού για εσωτερική κατανάλωση. Ο Π. Καμμένος προσέφερε στην Τουρκία μιαν ανέλπιστη επικοινωνιακή νίκη, καθώς ο φωτογραφικός (και κινηματογραφικός) φακός αποτύπωσε τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας να αδυνατεί να προσεγγίσει τα Ίμια και να αποδέχεται de facto την παρουσία των τουρκικών σκαφών εκεί, ρίχνοντας το στεφάνι του από απόσταση. Ήδη τα τουρκικά ΜΜΕ είναι γεμάτα από τις σχετικές εικόνες, που ίσως χρησιμοποιηθούν καταλλήλως από την Τουρκία στο μέλλον. Όσο για τη μνήμη των ηρώων των Ιμίων, αυτή κάθε άλλο παρά τιμήθηκε…
Στρατός Ξηράς
Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επισκέψεις σε Σχηματισμούς του Γ΄ Σώματος Στρατού, ως ακολούθως:
– Στην 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού, στο Φυλάκιο «ΓΡΑΜΜΟΣ», το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018.
– Στην 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού, όπου παρακολούθησε την εκπαίδευση και δραστηριότητες του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018.
Διαπιστώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, η άριστη οργάνωση και υλοποίηση των δραστηριοτήτων, η αισιοδοξία και το υψηλό ηθικό, που διακατέχουν το σύνολο του προσωπικού.
1 of 13
Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, παρέστη σε Άσκηση Συγκροτήματος Ίλης Μέσων Αρμάτων, που πραγματοποιήθηκε από την XXV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (XXV ΤΘΤ «2ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΕΦΕΣΣΟΣ»), στο Πεδίο Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης. Διαπιστώθηκε η υποδειγματική οργάνωση και διεξαγωγή της άσκησης.
1 of 14
Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, παρέστη στην τελετή ανάληψης Διοίκησης του Διοικητού του Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (USAREUR), στο Wiesbaden της Γερμανίας. Διοικητής ανέλαβε ο Αντιστράτηγος Christopher Cavoli. Στο περιθώριο της τελετής, ο Αρχηγός ΓΕΣ είχε συναντήσεις με Ανώτατους Αξιωματικούς του Στρατού των ΗΠΑ, όπως με τον Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM) και Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), Αντιστράτηγο Curtis Scaparrotti, τον Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Στρατηγό John William Nicholson, τον Διοικητή της Χερσαίας Συμμαχικής Διοίκησης (LANDCOM), Αντιστράτηγο Darryl Williams, καθώς και με Αρχηγούς Χερσαίων Δυνάμεων κρατών της Ευρώπης. Tόσο ο LANDCOM, όσο και ο Γερμανός Aρχηγός έχουν αποδεχθεί πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου τους και θα επισκεφθούν την Ελλάδα.
Αλλαγές στην στρατιωτική θητεία θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Μάρτιο και την 2018 Β’ ΕΣΣΟ. Τα Κέντρα Εκπαίδευσης στα οποία παρουσιάζονταν οι νεοσύλλεκτοι καταργούνται και οι νεοσύλλεκτοι θα παρουσιάζονται σε 23 ως 24 Σημεία Υποδοχής (ΣΥΠΟ) σε όλη την επικράτεια, όπου θα μένουν ένα ως δύο 24ωρα και αμέσως θα τοποθετούνται στις μονάδες του Έβρου, των νησιών ή της Β. Ελλάδας, όπου θα παραμένουν για το μεγαλύτερο μέρος της θητείας τους. Στο ζήτημα του νέου συστήματος κατάταξης θα επανέλθουμε αναλυτικά.
Πολεμικό Ναυτικό
Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 διεξήχθη συνεκπαίδευση της πυραυλάκατου ΜΥΚΟΝΙΟΣ με το εκπαιδευτικό πλοίο ENS SHALATEIN (230) του Ναυτικού της Αιγύπτου, στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού-Μυρτώου πελάγους.Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο Ναυτικών. Το εκπαιδευτικό πλοίο ENS SHALATEIN (230) είχε καταπλεύσει στο λιμένα του Πειραιά, από 22 έως 25 Ιανουαρίου 2018, στο πλαίσιο Εκπαιδευτικού Πλου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων της Αιγύπτου.
1 of 5
Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018 το αρματαγωγό «Λέσβος» προσέκρουσε σε προβλήτα του Ναυστάθμου Σαλαμίνας κατά την προσπάθεια πρόσδεσής του, με αποτέλεσμα να υποστεί πλευρικό ρήγμα (σκίσιμο) μήκους περίπου δυο μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και, πριν την πρόσκρουση στην προβλήτα, προσέκρουσε και σε άλλα αγκυροβολημένα πλοία. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά το αρματαγωγό θα παραμείνει αρκετές εβδομάδες εκτός ενέργειας προκειμένου να επισκευαστεί. Υπενθυμίζεται ότι είναι το δεύτερο σοβαρό περιστατικό τέτοιου είδους μέσα σε τρεις μήνες για το ΠΝ, μετά την προσάραξη της φρεγάτας Κανάρης στις 2 Νοεμβρίου 2017.
Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ μετά του οργανικού της ελικοπτέρου (τύπου S70, Aegean Hawk), με το πετρελαιοφόρο FGS FRANKFURT AM MAIN του Ναυτικού της Γερμανίας, στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας καθώς και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο. Το πετρελαιοφόρο FGS FRANKFURT AM MAIN κατέπλευσε στο λιμένα του Πειραιά, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 όπου και θα παραμείνει έως τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Ναυτική Δύναμη Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2).
1 of 5
Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η τελετή ίδρυσης της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ), στις εγκαταστάσεις της 112 Πτέρυγας Μάχης, στην Ελευσίνα. Η Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ) θα υπάγεται στο Αρχηγείο Στόλου με έδρα τις εγκαταστάσεις της νυν Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας (353 ΜΝΑΣ), στην 112ΠΜ στην Ελευσίνα. Με την ίδρυσή της καταργούνται η Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) και η 353 ΜΝΑΣ, ενώ ιδρύεται η Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού (ΜΑΝ). Οι δύο Μοίρες Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΜΕΝ/1-ΜΕΝ/2), η Σχολή Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΣΕΝ), η Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΒΕΝ) και ο Ελικοσταθμός Αμφιάλης (Ε/Σ ΑΜΦΙΑΛΗΣ), που ανήκαν στην ΔΕΝ, εντάσσονται στην νέα Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού. Της ανωτέρω τελετής προηγήθηκε η τελετή κατάργησης της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ), στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου στο Μαραθώνα. Διευκρινίζεται ότι οι δύο Μοίρες Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΜΕΝ/1-ΜΕΝ/2), η Σχολή Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΣΕΝ) και η Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΒΕΝ) θα παραμείνουν στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου.
Πολεμική Αεροπορία
Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου 2018, αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε και μετέφερε, 48χρονο ασθενή διασωληνωμένο με οξεία ηπατική ανεπάρκεια, από την 113 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Μίκρας, στη Μπολόνια της Ιταλίας, για επείγουσα χειρουργική επέμβαση, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ. Στο αεροσκάφος, πέραν του ασθενούς, επέβαιναν ιατρικό προσωπικό και συγγενής.
Ανατολικός Παρατηρητής
Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, σε 15 ως 20 μέρες αναμένεται η ανακήρυξη αναδόχου για το πρόγραμμα του άρματος μάχης Altay.
Από τις 21 Ιανουαρίου συνεχίζεται η εισβολή του τουρκικού στρατού στην περιοχή Αφρίν της Συρίας, χωρίς αξιόλογη επιτυχία κατά των δυνάμεων του κουρδικού YPG. Από τουρκικής πλευράς στην επιχείρηση μετέχουν κυρίως δυνάμεις τεθωρακισμένων, πυροβολικού και ειδικών δυνάμεων, ενώ για τον αγώνα πεζικού χρησιμοποιούνται κυρίως οι άτακτοι του FSA (Free Syrian Army). Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από πλευράς τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι ήδη πέντε (υπολοχαγός Kaan Usta, επιλοχίας Musa Özalkan, επιλοχίας Fatih Mehmethan, ΕΠΟΠ λοχίας Mehmet Muratdağı, ΕΠΟΠ λοχίας Ali Gümüş), προερχόμενοι κυρίως από την 1η και 4η ταξιαρχίες καταδρομών. Οι αριθμοί νεκρών που αναφέρονται από τουρκικής πλευράς για το YPG είναι αναξιόπιστοι, όπως και κάθε εκτίμηση για τον αριθμό νεκρών του FSA. Ίσως η σημαντικότερη εξέλιξη αυτής της πρώτης εβδομάδας ήταν η τουρκική προειδοποίηση προς τις αμερικανικές δυνάμεις στη Manbij να αποσυρθούν… Λεπτομέρειες για την τουρκική εισβολή στο Αφρίν μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.
22 χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, η φλόγα της μνήμης καίει άσβεστη. Και έτσι πρέπει.
Αφ’ ενός γιατί, πολιτικά, οι συνέπειες των κατευναστικών πολιτικών επιλογών του 1996 είναι σήμερα ορατές στο Αιγαίο. Και αφ’ ετέρου γιατί, ηθικά, είναι χρέος όλων μας να θυμόμαστε πάντα την υπέρτατη θυσία του Χριστόδουλου Καραθανάση, του Παναγιώτη Βλαχάκου και του Έκτορα Γιαλοψού για την πατρίδα. Όσο υπάρχουν Έλληνες που πεθαίνουν ενσυνείδητα για την Σημαία, και δεν «αφήνουν να την πάρει ο αέρας», αυτός ο τόπος έχει ελπίδα. Αυτή είναι η παρακαταθήκη τους, ας την κρατήσουμε ευλαβικά. Αιωνία τους η μνήμη.
Ακολουθεί το λεπτομερές χρονικό της κρίσης των Ιμίων, όπως πρωτοδημοσιεύθηκε στο «προγονικό μας» ιστολόγιο «Εν Κρυπτώ»:
26/12/1995: Προσάραξη τις πρώτες πρωινές ώρες του τουρκικού φορτηγού πλοίου Figen Akat στην Ανατολική Ίμια. Όλη τη νύχτα προσπαθούν τούρκικες μηχανότρατες να το αποκολλήσουν χωρίς επιτυχία. Γίνεται επίσης προσπάθεια να αποκολληθεί με την μεταφορά φορτίου από την μια μεριά στην άλλη, και πάλι ανεπιτυχώς. Το πρωί το Λιμενικό Καλύμνου ενημερώνει το ΥΕΝ και ζητάει οδηγίες. Το ΥΕΝ απαντά ότι σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία δικαίωμα ναυαγιαιρεσίας έχουν μόνο ρυμουλκά με ελληνική σημαία. Ο πλοίαρχος ζητάει τούρκικο ρυμουλκό και αρνείται να ρυμουλκηθεί από ελληνικό.
26/12/1995: Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας αναθέτουν στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Δ.Νεζερίτη, να επικοινωνήσει και να διευθετήσει το θέμα με το τουρκικό ΥΠΕΞ.
27/12/1995: Το Τουρκικό ΥΠΕΞ δέχεται να χρησιμοποιηθούν τα ελληνικά ρυμουλκά για την αποκόλληση του Figen Akat. Διαβιβάζεται τηλεφωνικά από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προς την Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα η εξής δήλωση: «ας το ρυμουλκήσει όποιος θέλει να το ρυμουλκήσει, αλλά πρέπει να ξανασυζητήσουμε το θέμα». Αυτή η στάση υπαγορευόταν από τον Τουρκικό ισχυρισμό ότι τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ αυτής και της Ελλάδας δεν είχαν ποτέ προσδιοριστεί. Έτσι εξ αφορμής της αποκολλήσεως του FIGEN AKAT επανήλθε το θέμα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών.
28/12/1995: Μετά από σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ του Τουρκικού ΥΠΕΞ και της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, Ελληνικό ρυμουλκό ιδιοκτησίας της εταιρείας Μάτσας που ναυλώθηκε από την τουρκική εταιρεία «Διάσωση Omus» αποκόλλησε το πλοίο και το οδήγησε στο Τουρκικό λιμάνι του Κιουλούκ στην απέναντι ακτή.
29/12/1995: Ο Έλληνας πρέσβης προβαίνοντας σε διάβημα στο ΥΠΕΞ στην Άγκυρα με αφορμή παραβιάσεις στη Χίο, του παραδίδεται η εξής ρηματική διακοίνωση: «H βραχονησίδα KAPNTAK αποτελεί μέρος της Τούρκικης επικράτειας και βρίσκεται εγγεγραμμένη στο κτηματολόγιο της περιφέρειας Μουγλών, της Nομαρχίας Αλικαρνασσού (Bodrum), στο χωριό KAPAKAΓIA»
4/1/1996: Απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ προς την κυβέρνηση ενημερώνει για Τουρκική πρόθεση κατάληψης νήσων ή μικρονήσων στο Ανατολικό Αιγαίο. Πληροφορίες για αύξηση της έντασης υπάρχουν τουλάχιστον από τις αρχές του προηγούμενου έτους και δεν είναι άσχετες με το θέμα εποίκισης ή αξιοποίησης των ακριτικών νησίδων που είχε ξεκινήσει από ελληνικής πλευράς.
9/1/1996: Το ΥΠΕΞ Ελλάδας απαντά απορρίπτοντας τον ισχυρισμό αυτό.
15/1/1996: Παραιτείται ο Πρωθυπουργός Α.Παπανδρέου για λόγους υγείας. Στην Τουρκία επίσης υπάρχει πολιτική κρίση, ο κυβερνητικός συνασπισμός, υπό την πρωθυπουργία της Τσιλέρ, καταρρέει από την αποχώρηση του ρεπουμπλικανικού κόμματος.
16/1/1996: Το ΥΠΕΞ ζητάει από ΥΕΘΑ αυξημένη επιτήρηση στη περιοχή που την αναλαμβάνουν ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ. Από πλευράς Τουρκίας την περιοχή επιτηρούσαν σκάφη της Ακτοφυλακής.
17/1/1996: Εκλογή Σημίτη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ως προέδρου του κόμματος και της Κυβέρνησης.
18/1/1996: Το ΓΕΕΘΑ ζητάει από τους τρεις κλάδους αυξημένα μέτρα επιτήρησης
20/1/1996: Το «Εμπιστευτικό Γράμμα» (σ.σ. ομίλου που εκδίδει το περιοδικό «Άμυνα & Διπλωματία»), ένα φιλοκυβερνητικό ενημερωτικό δελτίο που κυκλοφορούσε μόνο σε συνδρομητές και εκδιδόταν στην Αθήνα αποκάλυψε την ανταλλαγή των ρηματικών διακοινώσεων με αφορμή το ναυάγιο στα Ίμια και σχολίαζε ότι η Τουρκία για πρώτη φορά έθετε θέμα εδαφικών διεκδικήσεων. Η διαρροή της πληροφορίας συνέβη μία ημέρα μετά την επιλογή του Κ.Σημίτη ως Πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. («Αναχαίτιση» τ.32/2008 )
24/1/1996: Αποκαλύπτεται το θέμα για πρώτη φορά στο Δελτίο του ΑΝΤ1 από το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Αντώνη Φουρλή που ξεκίνησε την έρευνα στις 20/1. Αναφέρει ο ίδιος («Έρευνα» Τσίμα) ότι το πρωινό της 24ης Ιανουαρίου έφθασαν στα χέρια του τα τηλεγραφήματα του Υπουργείου Εξωτερικών και του ΓΕΕΘΑ που ανέφεραν για της αξιώσεις της Τουρκίας. Αναφέρει ότι δεν κατάλαβε ποτέ με πιο σκεπτικό το είχαν κρατήσει μυστικό για πάνω από 20 μέρες.
Αυξημένα μέτρα διακριτικής επιτήρησης των μουσουλμανικών υπηρεσιών στη Θράκη.
25/1/1996: Υψώνεται ελληνική σημαία στην Αν. Ίμια από τον δήμαρχο Καλύμνου Δ. Διακομιχάλη παρουσία επικεφαλούς αστυνομίας, δύο κατοίκων, του παπά από την Ψέριμο και τηλεοπτικού συνεργείου. Ο Διακομιχάλης φέρεται να προέβη σε αυτή την ενέργεια όχι από πρωτοβουλία αλλά σε συνεννόηση με τον Αρσένη.
Η Νουρ Μπατούρ απεσταλμένη της Χουριέτ στην Ελλάδα βλέπει τα πλάνα του ΑΝΤ1 και πληροφορεί τον αρχισυντάκτη της Ε.Οζκιόκ.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του τότε Υφ.Εξ Ινάλ Μπατού και του τότε Τούρκου Πρεσβευτή στην Αθήνα, που αποδίδουν την κρίση σε «Ελληνική προβοκάτσια», προφανώς για να αναδείξουν τις καλές προθέσεις της Τουρκίας και να κατηγορήσουν τους «κακούς Έλληνες». Σύμφωνα με τον Μπατού, οι δυο χώρες μετά το επεισόδιο της ρυμούλκησης του μότορσιπ αντάλλαξαν νότες διαμαρτυρίας στις οποίες η κάθε μια στήριζε την άποψη της ότι η βραχονησίδα της ανήκει. Σύμφωνα με τον Μπατού, «υπάρχουν πάρα πολλά άλυτα προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών στο Αιγαίο, άλλο ένα δεν θα πείραζε την όλη κατάσταση». Στις 26 Ιανουαρίου, σχεδόν ένα μήνα μετά, ο δήμαρχος της Καλύμνου μαζί με τον παπά του νησιού, και μερικούς μαθητές, μεταβαίνει στην βραχονησίδα και υψώνει την Ελληνική σημαία. Σε δηλώσεις του ο Ι.Μπατού χαρακτηρίζει την ενέργεια αψυχολόγητη, προβοκατόρικη και θρυαλλίδα, που άναψε το φυτίλι της κρίσης που έφερε στη συνέχεια τις δυο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου. (Υφ.Εξ Ινάλ Μπατού CNNTurk 1/2/2005). Η επίσημη αμφισβήτιση της Ελληνικότητας εκαντοντάδων νησίδων του Αιγαίου από την γείτονα, η οποία είχε προηγηθεί κατα πολύ, προφανώς δεν είχε προβοκατόρικο χαρακτήρα…
26/1/1996: Εφ. Χουριέτ «Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο άρχισαν την χαρτογράφηση βραχονησίδων στο Αιγαίο» και υποστηρίζει ότι είναι απάντηση σε Ελληνικό διάταγμα που εκδόθηκε 3 μήνες πριν για τον εποικισμό των βραχονησίδων και η Τουρκία θα καλέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Ελλάδα. Φυσικά πρόκειται για ένα χονδροειδέστατο ψέμα.
Πάγκαλος: «Το θέμα έχει κλείσει. Δεν το θεωρώ θέμα για τη δημιουργία ατμόσφαιρας κρίσης.» Τη χαρακτηρίζει «εξωφρενική απαίτηση»
Η εφημερίδα Μιλιέτ στέλνει ελικόπτερο την ίδια μέρα να υψώσει σημαία αλλά τους στέλνει σε λάθος νησί! Ίσως στη βραχονησίδα Cavus ανατολικότερα των Ιμίων.
27/1/1996: Η εφημερίδα Χουριέτ, κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο «Ege ısınıyor», δηλαδή το «Αιγαίο φλέγεται».
«Δημοσιογράφοι» της Χουριέτ με ελικόπτερο που απογειώθηκε από την Σμύρνη (Αdnan Menderes) στις 13:00 έπειτα από χαμηλή πτήση προσγειώνονται στην Ανατολική Ίμια. Κατεβάζουν την Ελληνική σημαία και υψώνουν την Τουρκική. Η ενέργειά τους μαγνητοσκοπείται και παρουσιάζεται σε τηλεοπτική εκπομπή τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου. Δύο εκ των μελών της αποστολής είναι άτομα που τους έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Ελλάδα, καθώς εμπλέκονται στην πρόκληση επεισοδίων στη Θράκη και θεωρούνται ενεργούμενα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Η πράξη τους εμφανίζεται ως «ιδιωτική πρωτοβουλία» και, αρχικώς τουλάχιστον, αποδοκιμάζεται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο τότε διευθυντής της Χουριέτ, Ερτουγρούλ Οζκιοκ αναφέρει ότι δεν έδωσε τέτοια εντολή ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπατού αλλά ότι ήταν δική τους πρωτοβουλία. Αναφέρει επίσης ότι επέπληξε τον Οζκιοκ τηλεφωνικά και την επόμενη μέρα έδωσε συνέντευξη που χαρακτήριζε την ενέργεια της Χουριέτ ως «εξαιρετικώς ανεύθυνη ενέργεια και μη πυροδοτούμενη από την κυβέρνηση».(«Έρευνα» Τσίμα)
Στο ελικόπτερο εκτός από τον πιλότο ήταν ο κάμεραμαν, ο δημοσιογράφος του «Κανάλ Ντε» κι ο Τζεσούρ Οσέρτ. Το 1998, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα της Χίου «Αλήθεια» ο Οσέρτ μεταξύ άλλων αναφέρει : «Δεν ξέρω, αν ήταν πιλότος της αεροπορίας του στρατού ή πολίτης. Ξέρω μόνο πως ήξερε καλά πού είναι το νησί, καθώς επίσης κι ότι τις μέρες της κρίσης κέρδισε τόσα πολλά χρήματα που αμέσως μετά παράτησε τα ελικόπτερα. Πήγε στην Κωνσταντινούπολη και άνοιξε ένα ανταλλακτήριο χαρτονομισμάτων. Πρέπει να είναι και ο μόνος που πλούτισε απ’ αυτήν την ιστορία».
Σε μια από τις αποκαλύψεις του σκανδάλου Εργκένεκον ο Φατίχ Αλτάιλι του «Χαμπέρ Τουρκ», ο οποίος εργαζόταν τότε στη «Χουριέτ», είχε προειδοποιήσει τον Οζκιόκ καλώντας τον να μη δημοσιεύσει φωτογραφία δημοσιογράφου της εφημερίδας ο οποίος πήγε στις βραχονησίδες, κατέβασε την ελληνική σημαία και ανάρτησε την τουρκική. «Αυτό θα φέρει πόλεμο. Τουλάχιστον να μην το δημοσιεύσουμε σε τέτοια έκταση», του είπε ο Αλτάιλι. Η απάντηση του Οζκιόκ ήταν πως η «Χουριέτ» και στο παρελθόν είχε κάνει τέτοιου είδους ειδήσεις, οι οποίες συνάδουν με την αποστολή της εφημερίδας. Μάλιστα του είπε πως κατά τον ίδιο τρόπο διεκδίκησαν και την υπόθεση της Κύπρου.
Ο Τζεσούρ Οσέρτ μόλις πρόσφατα κηρύχθηκε persona non grata στην Ελλάδα. Στα δε εγκαίνια της αεροπορικής γραμμής Σμύρνης-Αθήνας από την Τουρκική Sun Express η πρόξενος μας στην Σμύρνη πέτυχε την μη πρόσκλησή του τελικά, θέτοντας το δίλλημα «ή αυτός ή εγώ».
Αρσένης ΥΕΘΑ: «οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις προασπίζουν τα Ελληνικά εδάφη…το θέμα θεωρείται λήξαν…δεν έχουμε ενδείξεις για κλιμάκωση της έντασης»
Πάγκαλος: «Τα Ίμια είναι ελληνικά».
Οι πολιτικοί προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα. O Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης αναφέρει χωρίς να έχει διαψευσθεί, ότι αυτήν την ημέρα (26/1) προσπάθησε να συνομιλήσει με το ΥΠΕΞ με θέμα τα Ιμια και έλαβε την απάντηση «Λόγω φόρτου εργασίας, αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει τώρa»….
28/1/1996
Η Χουριέτ κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο «ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΗΜΑΙΩΝ» . Aναφέρει «Οι Έλληνες αποτόλμησαν χθες να τοποθετήσουν τη σημαία τους στη βραχονησίδα που βρίσκεται στην Αλικαρνασσό. Ομάδα της Ηurriyet πήγε αμέσως στη βραχονησίδα, κατέβασε την ελληνική σημαία και στη θέση της ύψωσε την τουρκική.»
08:10 – Περιπολικό ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΙΙ (Ρ70) εντοπίζει την Τουρκική σημαία και το αναφέρει.
08:30 – Το πλήρωμα του Ρ70 την υποστέλλει μετά από διαταγή του Α/ΓΕΝ και κατόπιν έγκρισης του ΥΕΘΑ Αρσένη.
Ενώ από τις 29/12/1995 η Τουρκία δηλώνει κατηγορηματικά ότι τα Ίμια δεν είναι Ελληνικά, ακόμα και ένα μήνα μετά, η Ελληνική πολιτική ηγεσία δεν έχει συζητήσει πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του θέματος.
10:30 – Ο Α/ΓΕΝ Ι.Στάγκας επικοινωνεί με τον Α/ΓΕΕΘΑ Χ.Λυμπέρη, τον οποίο ενημερώνει για τα γεγονότα. Ο Λυμπέρης επιδοκιμάζει τις κινήσεις του Α/ΓΕΝ και παράλληλα ενημερώνει τον ΥΕΘΑ Γ. Αρσένη. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Α-ΓΕΕΘΑ, επικοινωνεί με το Ναυτικό Διοικητή Αιγαίου, αρχιπλοίαρχο Ι. Καλλιγιάννη, τον οποίο συμβουλεύει όπως η σημαία υψωθεί μέσω δημάρχου Καλύμνου και όχι απευθείας από το πολεμικό πλοίο. Η επικοινωνία, όμως, δεν κατέστη δυνατή με το πλοίο και η σημαία υψώθηκε από το πλήρωμα του περιπολικού «Αντωνίου» (P286). Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η εντολή του Γεράσιμου Αρσένη ήταν ακριβώς αυτή, απλά και μόνο η υποστολή της τουρκικής σημαίας, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης. Τέτοια όμως εντολή θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως αποδοχή ότι η κυριαρχία επί της βραχονησίδας τελεί «υπό αμφιβολία». Σαφώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιθυμούσε την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης, ωστόσο η ανύψωση της ελληνικής σημαίας μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα είδος υπόμνησης της ελληνικότητας της βραχονησίδας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζητάει το λόγο από τον Α/ΓΕΝ αντιναύαρχο Ιωάννη Στάγκα, στον οποίο είχε δώσει σαφείς εντολές τηλεφωνικά, το πρωί της ίδιας ημέρας. Ο Α/ΓΕΝ θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του υπουργού.
ΣΑΓΕ με θέμα την σημαία στα Ίμια
Αποφασίζεται ότι η σημαία δεν μπορεί να μείνει αφύλακτη, είτε διότι μπορεί να παρασυρθεί από αέρα-κύμα είτε μπορεί να την υφαρπάξουν οι Τούρκοι. Για τη συγκεκριμένη σύσκεψη, ο ναύαρχος Λυμπέρης αναφέρει στο βιβλίο του («Πορεία σε ταραγμένες θάλασσες», σελ. 560): «Ζητάω από τον Α/ΓΕΣ να διαθέσει ομάδα ειδικών δυνάμεων για τη φύλαξη της σημαίας στα Α. Ίμια. Ο Α/ΓΕΣ στρατηγός Βούλγαρης δεν ανταποκρίνεται θετικά. Προβάλλει αντιρρήσεις για ανάληψη της αποστολής, επικαλούμενος αδυναμίες και ελλείψεις σε σχέση με υποχρεώσεις [σε άλλο σημείο του βιβλίου (σελ. 548) αναφέρεται ότι ο Α/ΓΕΣ επικαλέστηκε «προβλήματα διαθεσιμότητας προσωπικού»]. Η φύλαξη εδάφους της ελληνικής επικράτειας (βραχονησίδας) είναι ευθύνη του ΓΕΣ/ΑΣΔΕΝ (Ανωτάτη Στατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού Νήσων). Ο διοικητής ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Σπυρίδων, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Σταμπουλής και ο διευθυντής Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ υποστράτηγος Νικολαΐδης είχαν αντίθετη άποψη με τον Α/ΓΕΣ. Απευθύνομαι στον Α/ΓΕΝ και του ζητάω να διαθέσει βατραχανθρώπους. Ο Α/ΓΕΝ ανταποκρίνεται θετικά. Με προφορική μου εντολή προς Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΝ διέταξα να έρθουν σε άμεση ετοιμότητα δύο ομάδες βατραχανθρώπων και να μεταφερθούν με ελικόπτερο του ΣΞ (Στρατός Ξηράς) από την Κω ή την Κάλυμνο, καθώς και να έρθει σε ετοιμότητα τμήμα Ειδικών Δυνάμεων νήσου περιοχής».
Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη λήψη της διαταγής του ΓΕΕΘΑ μέχρι και την έγκρισή της από το ΣΑΜ, το ΓΕΝ διατάζει τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) να προετοιμάσει ένα στοιχείο της (14 άντρες).
13:15 – Η ενημέρωση Δκτη ΑΣΔΕΝ από Υ/ΓΕΕΘΑ ότι στα Ίμια επιλέχθηκε από ΑΓΕΕΘΑ να πάνε άνδρες της ΜΥΚ προκαλεί την αντίδραση του, επικοινωνεί με τον ΑΓΕΣ για να …διαμαρτυρηθεί.
14:30 – ΣΑΜ προεδρεύων ο ΥΕΘΑ Αρσένης, και παρίσταται και ο ΥΦΕΘΑ Κουρής. Τονίζουν ότι στρατεύματα θα υπάρχουν εκεί που υπάρχει και σημαία και μάλιστα μόνο κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ την ημέρα την επιτήρηση θα την αναλάβουν τα πλωτά μέσα. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο τους υποδείχθηκε ή πόσο πιεστικά από την στρατιωτική ηγεσία ότι ήταν λάθος να μην φυλαχτεί και η Δυτική Ίμια που δεν είχε σημαία. Η πολιτική εντολή είναι να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση αλλά να υπάρχει επιφυλακή για παν ενδεχόμενο. Προβάλονται διάφορες προφάσεις από τον Α/ΓΕΣ, και δηλώνεται αδυναμία φύλαξης από ΜΑΚ. Ο ΑΓΕΕΘΑ ζητάει από ΑΓΕΝ να διατεθούν άνδρες της ΔΥΚ.
Η φύλαξη εδάφους της ελληνικής επικράτειας (βραχονησίδας) είναι ευθύνη του ΓΕΣ/ΑΣΔΕΝ. Ο διοικητής ΑΣΔΕΝ, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο διευθυντής Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ, είχαν αντίθετη άποψη με τον Α/ΓΕΣ. Εκ του αποτελέσματος με τις εικόνες και τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μετά φαίνεται ότι τόσο το στοιχείο που επιλέχθηκε δεν ενημερώθηκε κι εξοπλίστηκε σωστά όσο κι ότι οι βατραχάνθρωποι δεν διέθεταν επαρκή ή ακόμα και τον καταλληλότερο εξοπλισμό από ότι οι αμφίβιοι καταδρομείς.
15:30 – Δύο Τουρκικά περιπολικά ζητούν από δύο Ελληνικά να αποχωρήσουν γιατί βρίσκονται σε Τουρκικά ύδατα.
16:00 – Τούρκικη βάρκα εντοπίζεται να πλησιάζει με ταχύτητα την Ίμια. Το «Παναγόπουλος» P70 εκτοξεύει προειδοποιητικές βολές. Η βάρκα απομακρύνεται.
20:00 – Τα Τούρκικα σκάφη αποσύρονται και αρχίζουν να έρχονται νέα Ελληνικά.
19:45-20:45 – Νωρίς το βράδυ της ίδιας ημέρας αποστέλλεται η ομάδα των βατραχανθρώπων της ΜΥΚ στη νησίδα για φύλαξη της ελληνικής σημαίας. Συγκεκριμένα με ελικόπτερο CH-47C Chinook οι βατραχάνθρωποι μεταφέρθηκαν στην Κάλυμνο πριν από τη δύση του ηλίου και από εκεί επιβιβάστηκαν στην κανονιοφόρο «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» P61 που κατευθύνθηκε στην περιοχή των Ιμίων. Το στοιχείο διαιρέθηκε σε δύο υποστοιχεία των 7 αντρών το καθένα και ανέλαβε την εκτέλεση της αποστολής. Το πρώτο υποστοιχείο θα αποβιβαζόταν στην Ανατολική Ίμια, ενώ το δεύτερο θα παρέμενε σε ετοιμότητα επί της κανονιοφόρου. Επικεφαλής του στοιχείου είναι Υποπλοίαρχος.
«Επιτρέπεται η χρήση βίας για αυτοάμυνα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των επιχειρούντων αποβίβαση. Να αποτραπεί προσέγγιση τουρκικού ελικοπτέρου στη νησίδα Ίμια. Εγκρίνεται η χρήση προειδοποιητικών βολών.»
Η αποβίβαση στη βραχονησίδα επρόκειτο να γίνει με ελαστική λέμβο, η οποία θα προσέγγιζε με κωπηλασία και όχι με τη χρήση εξωλέμβιου κινητήρα, ώστε η όλη ενέργεια να γίνει όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα. Τελικά περί τις 20.45΄ η αποβίβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς -όπως αργότερα αποδείχτηκε- να γίνει αντιληπτή από τον εχθρό. Δέκα ώρες μετά την εντολή που τους δόθηκε οι βατραχάνθρωποι ήταν πάνω στην βραχονησίδα.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι μαρτυρία ατόμου (που παρουσιάσθηκε ως μέλος του συγκεκριμένου στοιχείου στην τηλεοπτική εκπομπή «Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά) αναφέρει ότι λόγω περιορισμένου χρόνου η ενημέρωση και σχεδίαση της αποστολής ήταν ελλειμματική, με αποτέλεσμα αρχικά το στοιχείο να προσεγγίσει και αναγνωρίσει λάθος βραχονησίδα. Όταν διαπιστώθηκε το λάθος, η διαδικασία επαναλήφθηκε και τελικά το υποστοιχείο αποβιβάστηκε στην Ανατολική Ίμια.
Στην Καλόλιμνο, παρέα με ένα MG3…
29/1/1996
05:30 – Οι βατραχάνθρωποι διατάσονται να επιστρέψουν στον ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ Ρ61, αφήνοντας την βραχονησίδα αφύλακτη. Η ενέργεια έγινε κατόπιν πολιτικής εντολής που έβρισκε αντίθετο τον Α/ΓΕΕΘΑ.
Στο μεταξύ, από τα ξημερώματα το Δ΄ Σώμα Στρατού στον Έβρο τίθεται σε επιφυλακή, ενώ ξεκινά και η εθνική διακλαδική άσκηση επί χάρτου (ΤΑΑΣ) «Αλέξανδρος», που διευθύνεται από τον Α/ΓΕΕΘΑ και συμμετέχουν τα Γενικά Επιτελεία, οι μεγάλοι σχηματισμοί και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργεία και δημόσιοι Οργανισμοί.
Οι τουρκικές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδα αναφέρονται σε «αισχρή ελληνική πρόκληση». Πρωτοσέλιδο Χουριέτ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ.: «H Αθήνα παίζει με τη φωτιά. Στην ανήκουσα στην Τουρκία βραχονησίδα «Κardak», όπου ομάδα της Ηurriyet ύψωσε την τουρκική σημαία, χθες έλληνες στρατιώτες την κατέβασαν και ύψωσαν την ελληνική. Ελληνικά πλοία περικύκλωσαν το νησί. Τo δημοσίευμα αναφέρει τρία εναλλακτικά σχέδια δράσης της Άγκυρας.
«Αν η Ελλάδα δεν αποσύρει τους άνδρες της απο τα Ιμια
1) Θα γίνει κατάληψη κάποιας βραχονησίδας.
2) Θα επιχειρηθεί απόβαση τουρκικών στρατευμάτων στην άλλη βραχονησίδα (Δυτ.Ίμια)*
3) Θα επιχειρηθεί απόβαση σε άλλο νησί»
Αναφέρει επίσης και το ενδεχόμενο αποκλεισμού των βραχονησίδων με λίγες όμως πιθανότητες πραγματοποίησης.
09:00 – Συσκέπτεται το ΣΑΓΕ και οι αρχηγοί συμφωνούν με την άποψη του Α/ΓΕΕΘΑ περί αποστολής και πάλι των βατραχανθρώπων στη βραχονησίδα. Κατόπιν ο ναύαρχος Λυμπέρης μεταφέρει την άποψή του στον Αρσένη και τον πείθει.
Υπάρχει σκέψη για συγκρότηση ειδικού τμήματος ειδικών δυνάμεων μεικτής σύνθεσης, τόσο από καταδρομείς-αλεξιπτωτιστές όσο και από άντρες του ΕΤΑ. Τελικά αποφασίζεται να συγκροτηθεί δύναμη ταχείας ενίσχυσης από μονάδες ειδικών δυνάμεων της Αττικής, τον πυρήνα της οποίας θα αποτελούσαν ομάδες της εδρεύουσας στον Ασπρόπυργο 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών-2 ΜΑΛ και του ΕΤΑ. Η τυχόν προώθησή τους ως «ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας νησιωτικών χώρων στα Δωδεκάνησα» θα υλοποιούνταν με ελικόπτερα ή μεταφορικά αεροσκάφη C-130.
Ο AΓΕΣ δίνει άδεια εκτέλεσης εκπαιδευτικών βολών αποδοχής αντιαρματικών πυραύλων AGM-114 Hellfire και ρουκετών από το 1ο ΤΕΕΠ (ΑΗ-64Α).
10:00 -Το υποστοιχείο βατραχανθρώπων που είχε παραμείνει στην κανονιοφόρο αποβιβάζεται στην Ανατολική Ίμια. Η ενέργεια πραγματοποιείται υπό το φως της ημέρας. Για πέντε ώρες περίπου η σημαία και η νησίδα είχαν παραμείνει αφύλακτες.
10:00 – Ο Δκτης ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Δ.Σπυρίδων αναφέρει ότι υπάρχουν έτοιμες δύο ομάδες καταδρομέων στην Κω με δύο ελικόπτερα UH-1H, έτοιμες για μεταφορά στα Ίμια όπως του είχε ζητηθεί από την προηγουμένη μέρα. Επιθυμία του να αναχωρήσουν άμεσα διότι η πρόβλεψη καιρού έκανε λόγο για ραγδαία επιδείνωση από τις απογευματινές ώρες και μετά.
10:15 – Σημειώνεται και αεροπορικό επεισόδιο, όταν τουρκικό ελικόπτερο που ίπταται στην περιοχή, εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, αναχαιτίζεται από ελληνικό F-4E.
10:25 – Λόγω της κλιμακούμενης έντασης, ο Α/ΓΕΕΘΑ«αποδεσμεύει» τους κανόνες εμπλοκής για κάθε είδους αποβατική ενέργεια. Το σήμα που εξέδωσε στις 10.25΄ το ΓΕΕΘΑ προς τα Γενικά Επιτελεία ανέφερε: «Επιτρέπεται η χρήση βίας για αυτοάμυνα και, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των επιχειρούντων αποβίβαση, να αποτραπεί προσέγγιση τουρκικού ελικοπτέρου στη νησίδα Ίμια. Εγκρίνεται η χρήση προειδοποιητικών βολών». Η αναφορά σε «νησίδα» μπορεί να θεωρηθεί ότι επικεντρώνει όλο το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς στην Ανατολική Ίμια όπου υπήρχε η σημαία. Eλάχιστοι στην κυβέρνηση έδειχναν να γνωρίζουν τη σημασία του όρου «κανόνες εμπλοκής». Εικάζεται πως ο Α/ΓΕΕΘΑ φοβήθηκε αποβατική ενέργεια την οποία θα παρακολουθούσαν αμέτοχες οι ελληνικές δυνάμεις μη έχοντας εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια να αμυνθούν.
Ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα μιλάει για την Ιταλό-Τουρκική Συμφωνία του 1932 και λέει ότι δεν την αναγνωρίζει λόγω των ιδιότυπων συνθηκών του Β’ΠΠ παρά μόνο το άρ. 14 της Συμφωνίας των Παρισίων του 1947. Έτσι αναφέρουν, ότι τα Ίμια ούτε «παρακείμενη» είναι ούτε και «νησίδα». Διατυπώνεται η τουρκική «πρόταση απεμπλοκής», σύμφωνη με την πάγια τουρκική πολιτική στο Αιγαίο: προτείνεται η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την οροθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.Η συγκεκριμένη ενέργεια φαίνεται πως δικαιώνει όσους ερμηνεύουν την κρίση ως τμήμα της τουρκικής στρατηγικής για την αποτροπή της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 ναυτικά μίλια στα 12, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεθνούς Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αυτή συμφωνήθηκε το 1982 στο Μοντέλο Μπέι της Τζαμάικα και τέθηκε σε ισχύ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά την επικύρωσή της από τον αριθμό των κρατών που προβλεπόταν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι υπάρχουν στο Αιγαίο και άλλα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων το νομικό καθεστώς είναι ασαφές. Ζητείται η απομάκρυνση των ελληνικών τμημάτων από αυτήν.
Καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας οι Τούρκοι ελέγχουν την κατάσταση της Δυτ. Ίμιας από αέρα και θάλασσα και ωριμάζει η σκέψη για κατάληψη της πριν προλάβουν να σκεφτούν οι Έλληνες να την φυλάξουν. Θα ληφθεί υπόψη να γίνει αναίμακτα και αρχίζουν να ρίχνουν το βάρος στην παραπλάνηση του τρόπου ενεργείας ή και του τόπου με παράλληλη συνεχή παρακολούθηση για το αν υπάρχουν ελληνικές δυνάμεις εκεί.
14:00 – Το ΓΕΕΘΑ διέταξε τη συγκρότηση δύο ομάδων αμφίβιων καταδρομέων στην Κω, «με δυνατότητα ανάληψης αποστολής αποτροπής/αναχαίτισης ενέργειας αποβίβασης σε βραχονησίδες Ίμια και για άμυνα διατήρησής τους».
15:23 – Αποπλέουν από το ναύσταθμο του Aksaz οι ΤΠΚ τύπου Dogan «Gurbet» P346 και «Firtina» P347 εξοπλισμένες με Κ/Β Harpoon.
Διατυπώνεται η πρώτη έκφραση ανησυχίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδίως λόγω της συσσώρευσης δυσανάλογα ισχυρών ναυτικών δυνάμεων σε πολύ περιορισμένη γεωγραφικά περιοχή. Από Ελληνικής πλευράς, στην ευρύτερη περιοχή είναι αναπτυγμένα δύο παράκτια περιπολικά («Παναγόπουλος ΙΙ» P70, «Αντωνίου» P289), στα οποία προστέθηκαν αργότερα το επίσης παράκτιο περιπολικό «Παναγόπουλος ΙΙΙ» P96, οι πυραυλακάτοι «Μυκόνιος» P22, «Ξένος» P27 και «Σταράκης» P29, καθώς και οι κανονιοφόροι «Πυρπολητής» P57 και «Πολεμιστής» P61.
Αντίστοιχα μονάδες κρούσης του τουρκικού στόλου κινήθηκαν από τα Δαρδανέλια και το ναύσταθμο του Ακσάζ προς τα Δωδεκάνησα. Στην επίμαχη περιοχή υπήρχαν τέσσερις ακτοφυλακίδες (οι SG-67 και SG-62 τύπου SAR-33 που έχουν ως βάση τους τη Σμύρνη, η SG-56 που ναυλοχεί στην Αλικαρνασσό, και η SG-32 τύπου SG-21 που ναυλοχεί στο Ακσάζ).
16:00 – Βολές αποδοχής AGM-114 Hellfire στο πεδίο βολής αρμάτων Λιτοχώρου από ζευγάρι των νεοπαραληφθέντων ΑΗ-64Α του 1ου ΤΕΕΠ το οποίο είχε ολοκληρώσει τις παραλαβές τους που είχαν ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 1995. Αν και το τάγμα δεν είχε προλάβει να περάσει από την επιχειρησιακή αξιολόγηση που θα την χαρακτήριζε επιχειρησιακή κι ετοιμοπόλεμη προέβη σε βολές αποδοχής των αντιαρματικών βλημάτων για να προωθηθούν τα Apache στη περιοχή της κρίσης, προσφέροντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά των μέσων ως πολλαπλασιαστής ισχύος. Παράλληλα κατόπιν συνεννόησης των διοικητών του 1ου ΤΕΕΠ και της 114ΠΜ μεταφέρθηκαν -«δανείστηκαν»- πυρομαχικά πυροβόλου 30mm των Mirage για να εξοπλιστούν τα Apache αφού ακόμα δεν είχαν παραληφθεί τα δικά τους. Αργά το βράδυ έπειτα από χαμηλή πτήση, για να μην εντοπιστούν στα εχθρικά radar, σε ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες βρέθηκαν στην αεροπορική βάση της Σαντορίνης πλήρως εξοπλισμένα. Tις επόμενες ώρες μέχρι την λήξη της κρίσης αναφέρθηκε παρουσία AH-64A και σε άλλα νησιά στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.
Στην Κω η ομάδα των αμφίβιων καταδρομέων και τα δύο ελικόπτερα Huey παρέμεναν σε ετοιμότητα 15 λεπτών.
29/1/1996 – Άνδρες της ΜΥΚ στην Ανατολική Ίμια
17:00 – Σύσκεψη του Τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αποφασίζεται η μεταφορά 2 ομάδων βατραχανθρώπων από τον Bόσπορο στην Αλικαρνασσό (επιχείρηση YUNUS1, περισσότερα για την επιχείρηση εδώ)
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το βιβλίο «Η Λαίδη με τη Μάσκα» (1999) του Φαρούκ Μπιλντιριτζί, δημοσιογράφου της «Χουριέτ», (ΒΗΜΑ 7/2/99) που μέσω απόρρητων πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Αγκύρας σκιαγραφεί τον ρόλο της Τσιλέρ στην κρίση. Ο δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι η Τσιλέρ είχε ουσιαστικά άγνοια και αδιαφορούσε για το θέμα προσάραξης του Figen Akat μέχρι τη στιγμή που οι δημοσιογράφοι της Χουριετ αντικατέστησαν την ελληνική σημαία που τοποθέτησε ο δήμαρχος Καλύμνου με μια τούρκικη:
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκεντρώθηκε το μεσημέρι στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η Τσιλέρ ρώτησε τον σύμβουλο του υπουργείου Εξωτερικών Ορσάν Οϊμέν: «Ο φάκελός μας για το Καρντάκ νομικά είναι ισχυρός;». Και έλαβε την καταφατική απάντηση του Οϊμέν. Ενώ για το θέμα αυτό στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπήρχαν δύο απόψεις. Η τουρκικότητα του Καρντάκ ήταν ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Ο Οϊμέν δεν ανέφερε αυτές τις απόψεις!. Από το σημείο αυτό η Τσιλέρ εμφανίζεται να σκληραίνει τη στάση της συμφωνώντας με την πρόταση του πρέσβη Μπατού για ενέργεια στην διπλανή αφύλακτη νησίδα, και με την επιβεβαίωση των γερακιών ότι υπάρχει η δυνατότητα για δυναμική αντίδραση. , γύρισε προς τον Β’ Α/Γ ΓΕΕΘΑ Τσεβίκ Μπιρ και τον ναύαρχο Γκιουβέν Έρκαγια και τους είπε: «Θέλω να πιάσετε αυτούς τους έλληνες στρατιώτες από τα αφτιά και να τους πετάξετε από το Καρντάκ, μπορείτε να τα καταφέρετε;». Οι στρατηγοί είπαν το «ναι», όμως η Τσιλέρ επέμενε «απόψε μπορείτε;». Σε αυτή τη φάση παρενέβη ο ΥΠΕΞ Ντενίζ Μπαϊκάλ και υπενθύμισε την επικινδυνότητα του εγχειρήματος. Τότε ακριβώς, σύμφωνα πάντα με τον τούρκο δημοσιογράφο, ήρθε η παρέμβαση των διπλωματών του ΥΠΕΞ. Ο πρέσβης Ινάλ Μπατού δήλωσε ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι δεν είχαν εξαντληθεί και έφερε στο τραπέζι την εξής πρόταση: «Το Καρντάκ δεν είναι μία μόνο βραχονησίδα. Απέναντι είναι και άλλη βραχονησίδα όπου δεν υπάρχει κανένας έλληνας στρατιώτης. Γιατί δεν κάνουμε την απόβαση εκεί; Έτσι θα αποφύγουμε τη μάχη και θα εξασφαλίσουμε την ισορροπία σε διπλωματικό επίπεδο». Ο Μπαϊκάλ αρνήθηκε την πρόταση, ενώ ο Έρκαγια ζήτησε διορία ένα 24ωρο»
Σύμφωνα με τον ΥΦΕΞ Ινάλ Μπατού (CNNTurk 1/2/2005) η Τσιλέρ, αρχικά αγνοούσε τελείως το ζήτημα. Είδε στην κρίση, (με τον χαρακτηριστικό οπορτουνισμό που την διέκρινε), μια χρυσή ευκαιρία για να καταξιωθεί πολιτικά και να γίνει ήρωας στα μάτια του τουρκικού λαού. Οι στρατιωτικοί αντιμετώπιζαν με καχυποψία την πρωθυπουργό, διαβλέποντας στις φιλοπόλεμες κραυγές της τις προσωπικές της φιλοδοξίες. Σύμφωνα με τον Μπατού, η στρατιωτική ηγεσία δεν είχε εμπιστοσύνη στις ικανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης του Ελληνικού στόλου από το Τουρκικό ναυτικό.
Εντελώς διαφορετική εικόνα εμφανίζει η Μιλιέτ. Στις 29/6/2000 η Μιλιέτ με τίτλο «Μάθημα δημοκρατίας από το ναύαρχο» δημοσιεύει τη συνομιλία του Έρκαγια με την Τσιλέρ, η οποία του ζητούσε επίμονα να ετοιμάσει εντός 24 ωρών τις δυνάμεις του για απόβαση στις βραχονησίδες. Ο Τούρκος ναύαρχος απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει, αλλά εξέφρασε την αντίθεσή του, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε πόλεμος. «Η απόφαση για πόλεμο είναι αρμοδιότητα της Εθνοσυνέλευσης». Στη συνομιλία παρών ήταν και ο διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών αρμόδιος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, Ινάλ Μπατού, ο οποίος προέτρεψε την Τανσού Τσιλέρ να μη λάβει εσπευσμένες αποφάσεις. Ήταν μάλιστα αυτός που πρότεινε ως εναλλακτική λύση την απόβαση των τουρκικών δυνάμεων στη βραχονησίδα δίπλα στα Ίμια, η οποία «ανήκει σε εμάς», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Τούρκος διπλωμάτης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την αποχώρηση των Έρκαγια και Μπατού από το γραφείο της Τανσού Τσιλέρ, εκείνη ζήτησε από το ράφτη της να της ετοιμάσει μία στολή παραλλαγής, σε περίπτωση που ξέσπαγε πόλεμος.
«Ο Έρκαγια δυσανασχετούσε από τη στάση της Τσιλέρ» διευκρινίζει ο Μπατού και υποστηρίζει ότι η τότε πρωθυπουργός ήταν έτοιμη να οδηγήσει την Τουρκία σε περιπέτεια, προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή της στην κυβέρνηση.
Για τη σύσκεψη αυτή και τις εξελίξεις αναφέρθηκε και ο Ινάλ Μπατού στο CNNTurk (1/2/2005). Στην ιστορική αυτή συνεδρίαση της Άγκυρας εκτός από την Τσιλέρ πήραν μέρος ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ντενίζ Μπαικάλ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, προσκείμενος στον Μπαικάλ, Ινάλ Μπατού, ο πρέσβης, Ονούρ Οϊμέν, προσκείμενος στην Τσιλέρ και οι υπεύθυνοι των ελληνικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Από στρατιωτικής πλευράς, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Τσεβίκ Μπιρ, που είχε υποσκελίσει για λίγο τον Ισμαήλ Καρανταγί, τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, ο αρχηγός του Επιτελείου Ναυτικού, Γκουβέν Έρκαγια, ( από την αρχή οργισμένος με την Τσιλέρ), οι αρχηγός Στρατού, στρατηγός Χικμέτ Κιοκσάλ, ο αρχηγός Αεροπορίας, Αχμέτ Τσορεκτσί και ο αρχηγός της ΜΙΤ, στρατηγός Τεομάν Κομάν. Η Τσιλέρ αμέσως μόλις κάθισαν στο τραπέζι απευθύνθηκε στον Οϊμέν και τον ρώτησε με έμφαση αν έχει μελετήσει τον φάκελο των βραχονησίδων και αν η Τουρκία έχει δυνατά επιχειρήματα για να υποστηρίξει τις απόψεις της. Ο Οϊμέν απάντησε απερίφραστα πως ναι, η Τουρκία είχε ατράνταχτα επιχειρήματα, (ενώ αργότερα παραδέχτηκε πως είπε ψέματα). Τότε η Τσιλέρ με όλη την έπαρση αλλά και την άγνοια της για τα στρατιωτικά θέματα, στράφηκε προς την πλευρά των στρατιωτικών και τους είπε πως θα πρέπει να κατεβάσουν αμέσως τους Έλληνες κομάντος από την βραχονησίδα και να υποστείλουν την ελληνική σημαία. Το ύφος της εκνεύρισε τους στρατιωτικούς και ιδιαιτέρα τον Έρκαγια, που έπνεε μένεα για την Τσιλέρ διαπιστώνοντας πως αγνοούσε την μειονεκτική θέση των Τούρκων και τους στοιχειώδεις στρατιωτικούς κανόνες εμπλοκής και απεμπλοκής από μια στρατιωτική κρίση. Τότε μίλησε ο Μπατού και είπε πως, «Εντάξει, αν πάμε εμείς να τους κατεβάσουμε τότε οι δυνάμεις των Ελλήνων τα πλοία και τα αεροπλάνα που βρίσκονται εκεί θα μείνουν απαθείς ; αυτό είναι αδύνατον», και τότε πρόσθεσε το χαρακτηριστικό, «μια σπίθα, (kivilcim), φτάνει με την τεράστια συγκέντρωση των αεροναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών για να ανάψει μεγάλη φωτιά που δύσκολα θα σβήσει. Αν γίνει αυτό που ζητάει η Τσιλέρ θα ξεσπάσει αμέσως πόλεμος».
Η κατάσταση φαίνονταν για τους Τούρκους αδιέξοδη, καθώς, όπως αναφέραμε παραπάνω, υπήρχε το δεδομένο ότι οι Έλληνες είχαν στρατηγικό πλεονέκτημα γιατί ήδη είχαν στρατιωτικό άγημα στην Ίμια. Οι στρατιωτικοί ήταν οργισμένοι με τις δημόσιες δηλώσεις της Τσιλέρ να φύγουν οι Έλληνες στρατιώτες να κατεβεί η ελληνική σημαία, καθώς διαπίστωναν πως είχαν οδηγηθεί σε μια άνευ προηγουμένου κρίση χωρίς να έχουν την πρωτοβουλία και χωρίς να υπάρχει από πριν κάποιος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της. Εν τω μεταξύ συνεχώς έρχονταν αναφορές για τη εξέλιξη της κατάστασης. Όλες οι αναφορές επεσήμαναν την τεράστια συγκέντρωση ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ είχε αρχίσει ένα κυνηγητό μεταξύ των πλοίων των δυο χωρών γύρω από την βραχονησίδα που βρίσκονταν οι Έλληνες κομάντος. Η ένταση ήταν πολύ μεγάλη καθώς ο φόβος μιας αποτυχίας είχε αγχώσει την στρατιωτική ηγεσία που ήταν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη εξ αιτίας της Τσιλέρ. Ήταν κάτι το προφανές για τους Τούρκους στρατηγούς γιατί μια ήττα θα χρεώνονταν επάνω τους με όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης. Τότε έγινε ένα διάλειμα για να συζητήσουν κατά μέρος την κατάσταση. Ο Μπαικάλ αποσύρθηκε με τους συμβούλους του σε μια γωνιά και τους είπε : «είμαστε μπροστά σε μεγάλη απόφαση και θα έπρεπε όλοι να πούνε την γνώμη τους», και συνέχισε, «Είμαστε σε πόλεμο αν οι στρατιωτικοί εκτελέσουν τις εντολές της Τσιλέρ. Πρέπει να συνεχίσουμε την διπλωματική προσπάθεια αλλά έτσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα δεν υπάρχει περιθώριο» Τότε αναφέρει ο Μπατού μου ήρθε η ιδέα (;;;), ότι δίπλα στην βραχονησίδα υπάρχει και μια δεύτερη βραχονησίδα.
Αποφάσισα να προτείνω να κάνουμε απόβαση στην άλλη βραχονησίδα αφού ήταν αφύλακτη και έτσι η κατάσταση θα ισοφαρίζονταν με τους Έλληνες, (εδώ πράγματι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για αυτή την «τουρκική ιδέα» μετέπειτα διεκδίκησε από τον Μπατού ο ναύαρχος Γκουβέν Έρκαγια, ο οποίος υποστήριξε πως ήταν δική του η ιδέα να αποβιβαστούν στην δεύτερη βραχονησίδα). Στη συνέχεια υποστήριξε ο Μπατού, «μετά θα περιμένουμε την επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ για να εκτονωθεί η κατάσταση. Οι στρατιωτικοί αφού άκουσαν αυτή την άποψη είπαν να το συζητήσουμε και τελικά αποφασίστηκε να γίνει η απόβαση στην δεύτερη βραχονησίδα μέσα στη νύχτα και με κάποιο καμουφλάζ από τουρκική φρεγάτα. «Αποσυρθήκαμε όλοι στις θέσεις μας», συνεχίζει ο Μπατού και ενώ συνεχίστηκε η ροή των πληροφοριών περιμέναμε με αγωνία το αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης.
19:00 – Σταθμός υποκλοπών της ΕΥΠ στην Αλεξανδρούπολη υποκλέπτει εντολές του τουρκικού ΓΕΝ προς δύο περιπολικά σκάφη, να ελέγξουν στα Ίμια που βρίσκονται Έλληνες οι Έλληνες και ελληνική σημαία.
20:00 – Αποβιβάζεται η δεύτερη ομάδα των ΜΥΚ στην Αν.Ίμια. Ανάμεσα στις νησίδες περιπολούν τα «Παναγόπουλος» και «Aντωνίου», ενώ από Tουρκικής πλευράς 2 περιπολικά της Aκτοφυλακής.
22:00 – Υποκλέπτεται σήμα Τουρκικού πλοίου που αναφέρει την ύπαρξη αγήματος στην Αν. Ίμια.
Tον Φεβρουάριο του 1996, δημοσιεύεται σε περιοδικό ποικίλης ύλης έγγραφο της ΕΥΠ με αριθμό πρωτοκόλλου 115/24/40 το οποίο περιείχε συνομιλίες Τούρκων αξιωματικών της αντικατασκοπίας που υποκλάπηκαν το βράδυ της Δευτέρας, 29 Ιανουαρίου. Το εν λόγω έγγραφο προειδοποιούσε το ΓΕΝ για τις προθέσεις των Τούρκων να καταλάβουν τη βραχονησίδα 24 ώρες πριν από την κατάληψή της. Στις 23 Φεβρουαρίου 1996, το ΥΕΘΑ σε επίσημη ανακοίνωσή του αναφέρει πως «κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Ίμια, υπήρχε ροή άλλων πληροφοριών για τις δραστηριότητες των δυνάμεων της Τουρκίας. Από την ανάλυση των πληροφοριών αυτών δεν προέκυπτε καμία ένδειξη για τις προθέσεις της Άγκυρας». Τις επόμενες ημέρες ο τότε υφυπουργός Άμυνας Νίκος Κουρής ισχυρίσθηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ το συγκεκριμένο έγγραφο, δηλώνοντας πως «ουδέποτε το ΓΕΝ, το ΓΕΕΘΑ ή το υπουργείο έλαβε έγγραφη αναφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».
O Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Thomas Niles αποστέλλει το παρακάτω τηλεγράφημα στο State Department: «…Αυτή η ελληνοτουρκική αψιμαχία με αντικείμενο ένα ακατοίκητο κομμάτι γης, έκτασης ίσως δύο οικοδομικών τετραγώνων, εμφανίζει στοιχεία κωμικής όπερας… Είναι προφανές ότι θα προτιμούσαμε να μην εμπλακούμε στη διαφορά αυτή, αλλά από την πείρα μας γνωρίζουμε ότι ίσως να μην έχουμε αυτή την επιλογή. Επομένως, πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε το ιστορικό αρχείο στον βαθμό που το επιτρέπουν οι πληροφορίες μας, προκειμένου να καθορίσουμε το διεθνές καθεστώς των Ιμίων, καθώς είναι πιθανό σε κάποια στιγμή να χρειαστεί να πάρουμε θέση σχετικά με τα νόμιμα δικαιώματα στην υπόθεση αυτή…»
(Ίμια, τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών» Μ. Ιγνατίου και Αθ. Έλλις) 30/1/1996
Κινητοποίηση του Τουρκικού Ναυτικού, διπλωματικός πυρετός.
00:10 – Αναφορές για κινητοποίηση τούρκικων Ναυτικών Δυνάμεων, διαπιστώνεται αυξημένη δραστηριότητα στους τουρκικούς ναυστάθμους της Σμύρνης και του Ακσάζ.
00:25 – Συνάντηση Τσιλέρ-Ντεμιρέλ, δήλωση για την αναγκαιότητα διαπραγματεύσεων για το θέμα των βραχονησίδων.
00:30 – Διατάσσεται η επιστροφή της Φ/Γ «ΥΔΡΑ» F452 τύπου MEKO-200HN από την Αδριατική, όπου είχε διατεθεί στη Νατοϊκή επιχείρηση αποκλεισμού της Σερβίας. Ήταν η νεότερη μονάδα του στόλου, η μόνη από τις τέσσερις υπό παραγγελία φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ που είχε μέχρι τότε παραδοθεί.
H Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ ηγείται μοίρας σκαφών που παρακολουθούν την κινητικότητα από τα Δαρδανέλια. Από Ακσάζ θα εξέλθουν 3 από τις 4 Φ/Γ συνοδεία 2 ΤΠΚ και 2 Κ/Φ.
00:55 – Αποπλέουν από τη Σμύρνη τα περιπολικά τύπου HISAR (P 1638) «SULTAN HISAR» P111 και «DEMIR HISAR» P112 με κατεύθυνση την περιοχή Σάμου – Ικαρίας.
02:50 – Αποπλέει από το ναύσταθμο του Ακσάζ η Φ/Γ «EGE» F256 τύπου Knox κατευθυνόμενη προς τη Χάλκη – νοτιοανατολικά της Τήλου.
03:45 – Αύξηση δραστηριότητας σε Ακσαζ και Σμύρνη.
04:00 – Συναγερμός σε ΕΘΚΕΠΙΧ μετά από εντοπισμό τουρκικών πολεμικών σκαφών που βγαίνουν στο Αιγαίο.
04:10 – Η ναυαρχίδα του Τούρκικου στόλου Φ/Γ Yavuz F-240, η οποία είχε αποπλεύσει από το ναύσταθμο Ακσάζ συνοδεία ΤΠΚ, εντοπίζεται στην περιοχή των Ιμίων.
05:00 – Σύσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επαναβεβαιώνεται η εντολή αυξημένης ετοιμότητας και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακαλούνται οι άδειες του προσωπικού, και οι αεροπορικές δυνάμεις τίθενται σε κλιμακωτές ετοιμότητες 2, 5, 10 και 15 λεπτών. Εξετάζεται να αποσταλούν φρουρές σε νησίδες της ευρύτερης περιοχής.
07:16 – Εντοπίζεται δεύτερη τουρκική φρεγάτα τύπου KΝΟΧ, η «Trakya» F254, προερχόμενη από τα Στενά, που κατευθύνεται επίσης προς τα Ίμια.
07:20 – Η Φ/Γ Yavuz F-240 πλησιάζει επιδεικτικά τα Ίμια. Παραβιάζει πολλές φορές τα χωρικά ύδατα.
07:30 – Την πλαισιώνει μια Φ/Γ ΚΝΟΧ
08.00 – Ελικόπτερο απονηώνεται από την Φ/Γ YAVUZ και πετά προκλητικά πάνω από την ανατολική Ίμια. Επιτηρούν την ελληνική κινητοποίηση.
08:45 – Απογείωση δύο ΑΒ-212 το ΠΝ12 και το ΠΝ21 από Κοτρώνι Μαραθώνα.
Ο Αρχηγός της ΕΥΠ κ.Βασιλικόπουλος επισκέπτεται τον πρωθυπουργό και του μεταφέρει επιστολή του αρχηγού της CIA Τ.Τένετ που του παρέδωσε ο σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα. Ο Σημίτης αφού τον άκουσε του είπε ότι δεν τον χρειάζεται άλλο.
09:00 – Απωθείται από ελληνικό περιπολικό Τούρκικη βάρκα με 6-7 άνδρες που προσεγγίζει τα Ίμια.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ κατόπιν συνόδου του ΣΑΓΕ και του ΣΑ, αναλαμβάνει την επιχειρησιακή διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων που εμπλέκονται στην κρίση. Αυτό σημαίνει ότι ο ΑΓΕΕΘΑ αναθέτει αποστολή κατευθείαν στους ΑΣ, διοικητή Στρατιάς, διοικητή ΑΣΔΕΝ και ΑΤΑ, οι οποίοι διευθύνουν τις επιχειρήσεις προς εκτέλεση της αποστολής που τους ανατίθεται.
Κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών γίνονται πολλές αναχαιτίσεις. Ελληνικό ελικόπτερο πετάει συνεχώς πάνω από τα Ίμια.
10:00 – Συνομιλίες Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα με τον Τούρκο Υφ Εξωτερικών. Η Τουρκία απορρίπτει το Ελληνικό διάβημα που αναφέρει παραβίαση ελληνικών χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου. Ο πρέσβης της Ελλάδος ζητάει την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων. Ο Τούρκος Υφυπουργός ζητάει την απόσυρση των Ελληνικών δυνάμεων και δηλώνει ότι η Άγκυρα περιμένει απάντηση στο κάλεσμα της Τσιλερ για διάλογο περί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των βραχονησίδων.
Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Σημίτη με Clinton και του ΥΕΘΑ Αρσένη με τον ομόλογό του W.Perry. H ελληνική πλευρά δηλώνει ότι επιθυμεί αποκλιμάκωση αλλά έτοιμη να απαντήσει δυναμικά εφόσον προκληθεί όπως επίσης ότι δέχεται αμοιβαία απόσυρση δυνάμεων χωρίς όμως υποστολή σημαίας. Ο W.Perry αναφέρει στον Αρσένη ότι η Τουρκία επιθυμεί αποκλιμάκωση κι αμοιβαία αποχώρηση στρατιωτικής δύναμης αλλά και απομάκρυνση της ελληνικής σημαίας, έτσι λόγω αδιεξόδου οι ΗΠΑ αποσύρονται διότι δεν μπορούν να βοηθήσουν, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν στην Ελλάδα την πεποίθηση ότι δεν μπορούν να αποτρέψουν τους Τούρκους εάν επιλέξουν τη χρήση στρατιωτικής βίας. Παρόμοιο είναι το μήνυμα που μεταφέρει προς τον Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Λυμπέρη ο αρχηγός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Τζον Σαλικασβίλι. Ο Σημίτης αργότερα στη βουλή δηλώνει ότι η ελληνική σημαία παραμένει.
Πάγκαλος, Αρσένης, Ρέππας
10:30 – Συγκαλείται σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για την εξέταση της κατάστασης, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, Εθνικής Άμυνας Γεράσιμου Αρσένη, Εσωτερικών Άκη Τσοχατζόπουλου, Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, Τύπου Δημήτρη Ρέππα και του Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Χρήστου Λυμπέρη. Μετά το πέρας της σύσκεψης παραχωρείται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας -Θ.Πάγκαλο και Γ.Αρσένη- συνέντευξη Τύπου στην οποία απορρίπτονται με τον πλέον επίσημο τρόπο οι τουρκικές προκλητικές απαιτήσεις. Ωστόσο έχει ήδη διαφανεί η ασυνεννοησία μεταξύ του πρωθυπουργικού γραφείου, του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ο Σημίτης αφού ενημερώθηκε από το Α/ΓΕΕΘΑ έδωσε εντολή για παραμονή της κατάστασης ως έχει και την αποφυγή ενεργειών κλιμάκωσης. Σε ερώτηση του Α/ΓΕΕΘΑ πως επιθυμεί η κυβέρνηση να αντιδράσει σε παραβίαση κανόνων αβλαβούς διέλευσης από τα τουρκικά πολεμικά η απάντηση ήταν η μη χρήση βίας, μη παρενόχληση αλλά ενημέρωση και αίτηση απομάκρυνσης.
10:45 – Το ΑΒ-212, ΠΝ12 αφού προσνηώνεται στη Φ/Γ ΝΑΥΑΡΙΝΟ F-461 αποβιβάζοντας προσωπικό και υλικά, αμέσως επιστρέφει στο Κοτρώνι και δίνει τη θέση του στο ΠΝ-21 το οποίο θα παραμείνει ως οργανικό ελικόπτερο της φρεγάτας. Στην περιοχή σημειώνονται εμπλοκές μαχητικών.
Real time ενημέρωση για την έξοδο του στόλου, προς κάθε ενδιαφερόμενο…
11:00 – Σήμα για τον απόπλου του Ελληνικού στόλου. Ο Πάγκαλος αναφέρει χωρίς να διαψευσθεί ότι η εντολή απόπλου δόθηκε από το προηγούμενο απόγευμα για το βράδυ της 29/1. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Διπλωματία και την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου», ο δημοσιογράφος Δ. Βερύκιος πληροφορείται μια ώρα νωρίτερα από φίλο του κυβερνήτη φρεγάτας, ότι έχουν εντολή να αποπλεύσει ο στόλος. Κατόπιν, πληροφορεί τον δ/ντη του ΣΚΑΙ Μαλέλη, και την μετάδοση την κάνει ο Δ. Σταυρόπουλος. Πολλά γράφτηκαν για αυτήν την ενέργεια όπως: «H μετάδοση του απόπλου του Στόλου δεν ήταν μία αυθόρμητη δημοσιογραφική ενέργεια. Οργανώθηκε και εκτελέστηκε με πρωταγωνιστή τον ιδιοκτήτη του καναλιού. H μετάδοση έγινε από το Δ. Σταυρόπουλο, που επέβαινε στο σκάφος του ιδιοκτήτη ανοιχτά του Φαληρικού Όρμου, ενώ δίπλα έπλεε σκάφος του Λιμενικού. Kατά τη διάρκεια της μετάδοσης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του επιχειρηματία με τον υπουργό Άμυνας.»(Αλήθειες και Ψέματα, Ημερησία 5/2/2011) Μετά την κρίση, οι..δράστες επικαλέσθηκαν την ελευθερία του λόγου και την δικαιολογία …ότι όλοι μπορούσαν να δουν την έξοδο του στόλου. Με αυτό το σκεπτικό προφανώς θα μπορούσε να στηθούν οι κάμερες επίσης στα στρατιωτικά αεροδρόμια και έξω από στρατιωτικές μονάδες ενημερώνοντας τη κοινή γνώμη (κι όχι μόνο) για την στρατιωτική κινητοποίηση. Κάποιοι νόμιζαν ότι έγιναν CNN χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα ιδέα πότε, πως και τι εξυπηρετούσε το CNN όταν μετέδιδε πολεμικές επιχειρήσεις.
Το ΓΕΕΘΑ διατάσσει τη διατήρηση των ομάδων αμφίβιων καταδρομών στην Κω σε δεκαπεντάλεπτη ετοιμότητα, την αύξηση της ετοιμότητας των ομάδων του ΕΤΑ και της 2ης ΜΑΛ στην Αττική σε 30 λεπτά και θέτει την 2η ΜΑΛ και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών σε ετοιμότητα δύο ωρών. Επίσης διατάσονται τακτικές αναγνωρίσεις από την Πολεμική Αεροπορία, και αραίωση των ελικοπτέρων του στρατού σε Σάμο και Ρόδο. («Ίμια Η αλήθεια» Ζαχαριάς Μίχας)
Η κατάσταση κλιμακώνεται και στον αεροπορικό τομέα με τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου μεταξύ Σάμου και Κω από 17 (εκ των οποίων πέντε οπλισμένα) τουρκικά μαχητικά (F-16C Fighting Falcon, F-4E Phantom II και RF-4E Phantom II σε εννέα σχηματισμούς) και δύο ελικόπτερα. Για την αναχαίτισή τους πραγματοποιούνται 14 έξοδοι ελληνικών μαχητικών και δύο από τις αναχαιτίσεις καταλήγουν σε εμπλοκές. Σε δηλώσεις του ο Γεράσιμος Αρσένης απορρίπτει τα «αιτήματα» της Τσιλέρ, όπως αυτά προέκυψαν μετά τη σύσκεψη του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
11:47 – Η φ/γ Ναβαρίνο και η ΤΠΚ Ξένος διατάσονται να πλεύσουν προς την περιοχή της Καλολίμνου και να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας βολής κατευθυνομένων βλημάτων. Οι κανονιοφόροι Πυρπολητής και Πολεμιστής αναλαμβάνουν την παρακολούθηση και αποτροπή προσέγγισης των βραχονησίδων στην φρεγάτα Υavuz και την ΤΠΚ Firtina, αντίστοιχα, έχοντας ετοιμότητα βολής πυροβόλων. Το αντιτορπιλικό Θεμιστοκλής αναλαμβάνει την διακριτική παρακολούθηση της φρεγάτας Εge. H τακτική διοίκηση των ναυτικών μονάδων στην περιοχή περνά στην φ/γ Ναυαρίνο.
12:00 – Η τουρκική φ/γ Ege επιχειρεί αβλαβή διέλευση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Λέρου και Λειψών και κατόπιν επιστρέφει στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Όλη η κίνηση γίνεται υπό την παρακολούθηση του αντιτορπιλικού Θεμιστοκλής.
Ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα Δημήτρης Νεζερίτης μεταβαίνει στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όπου και συναντά τον υφυπουργό Ονούρ Οϊμέν. Ο κ. Νεζερίτης προειδοποιεί την Άγκυρα για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου εάν δεν σταματήσουν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Ο κ. Οϊμέν θέτει ως προϋπόθεση την επιστροφή στο status quo ante, περιγράφοντάς το ως «την αποχώρηση των πλοίων, στη συνέχεια του προσωπικού και τέλος των σημαιών». Είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για το «συμβιβασμό απεμπλοκής», που τελικά υιοθετήθηκε. Αυτό πιθανότατα υποδηλώνει είτε προηγούμενη συνομιλία και αποδοχή του από τους Αμερικανούς είτε προσπάθεια πειθαναγκασμού της Ελλάδας να τον αποδεχθεί μέσω της τήρησης από την τουρκική ηγεσία σκληρής γραμμής, πάντα υπό την απειλή της στρατιωτικής σύγκρουσης.
12:30 – Στα νησιά όλες οι μονάδες είναι σε γενική επιφυλακή. Αναφορές για Ηλεκτρονικό Πόλεμο από την μεριά των Τούρκων.
Δήλωση του πρωθυπουργού: «Αν η Τουρκία αποσύρει τα πλοία της, τότε και εμείς θα αποσύρουμε τα δικά μας»
«Ενημέρωση» και από αέρος – Ελικόπτερο ιδιωτικού σταθμού συνεχίζει να πληροφορεί σε ζωντανό χρόνο για το ποιες μονάδες αποπλέουν από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Ανέλπιστο δώρο για τους Τούρκους επιτελείς.
13:00 – Μεγάλο μέρος του ελληνικού στόλου, υπό τη συνεχή απ’ ευθείας τηλεοπτική κάλυψη μέσω ελικοπτέρου του τηλεοπτικού σταθμού (ΣΚΑΙ), εγκαταλείπει το ναύσταθμο της Σαλαμίνας και οδεύει προς την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της κρίσης. Η Τουρκία από την πλευρά της στέλνει περισσότερες φρεγάτες στην περιοχή.
13:15 – Ο Ναύαρχος Λυμπέρης διαγράφει τις λέξεις «Δυτική Ίμια» και γράφει «Καλόλιμνος» στο σήμα που ήθελε να στείλει ο Υ/ΓΕΕΘΑ όταν το ΓΕΣ πείστηκε ότι πρέπει να φυλαχτεί και αυτή. Έτσι τα δύο ελικόπτερα με τους καταδρομείς της ΑΣΔΕΝ που πήγαιναν στη Δυτική αφύλακτη Ίμια άλλαξαν πορεία πτήσης και κατέληξαν στην Καλόλιμνο. Ο Ναύαρχος Λυμπέρης δικαιολογεί την κίνηση του με το ότι οι πολιτικοί του λένε ότι προχωράνε σε αποκλιμάκωση και αν πράγματι πραγματοποιούταν αποβίβαση δυνάμεων στη Δ.Ίμια θα ήταν αντίθετο με το πνεύμα αυτό.
30/1/1996
14:30 – Λόγω των βαθμιαία επιδεινούμενων άσχημων καιρικών συνθηκών τα μικρότερου εκτοπίσματος περιπολικά αποσύρθηκαν καθώς δεν μπορούσαν να επιχειρούν πλέον. Στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Ίμια έχουν αναπτυχθεί σημαντικές ναυτικές δυνάμεις και των δύο χωρών. Οι ναυτικές αυτές μονάδες δεν έμελλε να διαφοροποιηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων κρίσιμων 18 ωρών.
14:56 – Το ΓΕΕΘΑ διατάζει την αύξηση της επιτήρησης και του ελέγχου των ελληνικών μικρονησίδων στο ανατολικό Αιγαίο μεταξύ των νήσων Σάμου και Κω.
15:20 – Το 5ο ΕΤΕΑ μεταφέρεται τελικώς στην Καλόλιμνο (προφανώς και στη βραχονησίδα Πίττα Δ-ΒΔ της Καλολίμνου) έπειτα από την παρέμβαση του Α/ΓΕΕΘΑ Λυμπέρη (βλ. σήμα 13:15). Αποστολή της ομάδας ήταν αφενός η αποτροπή αποβίβασης Τούρκων στη νησίδα και αφετέρου η επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής.
16:00 – Δυο Τουρκικά ελικόπτερα πετούν πάνω από τα Ίμια και προσπαθούν να εντοπίσουν τα Ελληνικά σκάφη. Μερικά από αυτά είναι «αθέατα» σε κολπίσκους των γειτονικών νησίδων.
17:00 – Ο ΥΦΕΘΑ Κουρής αρνείται εισήγηση του Α/ΓΕΕΘΑ Λυμπέρη για μεταφορά καταδρομέων και στο Φαρμακονήσι, (επιπρόσθετα το ΓΕΣ αδυνατούσε όμως να παραχωρήσει δυνάμεις για τη φύλαξη της βραχονησίδας). Ως εναλλακτική λύση διατάχθηκε η επιτήρηση με ναυτική περιπολία.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δηλώνει ότι υπάρχουν κι άλλες βράχια, νησίδες, βραχονησίδες και μικρονήσια των οποίων το καθεστώς είναι ασαφές.
Στις Βρυξέλλες ο μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ συναντά τον Έλληνα ομόλογό του και του προτείνει επιστροφή σε status quo ante την οποία κοινοποιεί στο ΥΠΕΞ.
Παραδίδεται non-paper σε διπλωματικούς υπαλλήλους Ελλάδας και Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, από το βοηθό υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, το οποίο προωθείται στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. Κεντρική ιδέα είναι η προσπάθεια αποκλιμάκωσης σε επίπεδο ναυτικών δυνάμεων, καθώς εκεί εντοπιζόταν ο κίνδυνος απότομης-κάθετης κλιμάκωσης που θα οδηγούσε σε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των πολεμικών ναυτικών Ελλάδας και Τουρκίας, με ορατό-άμεσο τον κίνδυνο να ξεσπάσει συνολικός πόλεμος.
17:40 – Δυο Τουρκικά περιπολικά ελέγχουν την κατάσταση των βραχονησίδων. Επιβεβαιώνουν ότι το Ελληνικό άγημα είναι στην Αν Ίμια και ότι η Δυτική δεν φυλάσσεται. Η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση της επιχείρησης έχει αρχίσει. Τα Ελληνικά περιπολικά τα απωθούν όπως και ένα zodiac με Τούρκους στρατιώτες και Τουρκική σημαία, που είχαν πλησιάσει επικίνδυνα την βραχονησίδα. Η Ελληνική φρουρά που ήταν πάνω σε αυτήν είχε πάρει αμυντική θέση.
18:00 – Εντολή για έναρξη επιχείρησης YUNUS1 – ένα ενισχυμένο στοιχείο αποτελούμενο από 18 άνδρες, φτάνει στην Αλικαρνασσό από την την Κων/πολη μέσω Dalaman. Τελικός προορισμός το Gumusluk 3,5 μίλια ανατολικά από τα Ίμια. Τα υλικά και την μεταφορά του εξοπλισμού την αναλαμβάνουν δύο S-70A Black Hawk.
Πληροφορίες της ΕΥΠ γνωστοποιούν την μεταφορά μιας Μοίρας Καταδρομών από τη Μugla (Μοβολλά στα Ελληνικά) στην Αλικαρνασσό.(Σπυρίδων Δκτης ΑΣΔΕΝ Αθ.Κόσμος 20/10/09). Στα Μοβολλά δεν εδρεύει μονάδα καταδρομών, παρά μόνο το 2ο Τάγμα Πεζικού στη πρωτεύουσα του νομού. Η πληροφορία πιθανόν να αφορά τους SAT-SAS της επιχείρησης YUNUS-1.
Σε επίπεδο ΣΑΓΕ αποφασίστηκε η ανάκληση των δυνάμεων μας, που βρίσκονταν σε συμμαχικές αποστολές εκτός ελληνικής επικράτειας – μία φρεγάτα, δύο αεροσκάφη C-130 και ένας ενισχυόμενος λόχος μεταφορών. Από τον υπουργό Άμυνας, εγκρίθηκε η επιστροφή της φρεγάτας ΥΔΡΑ και η παραμονή των δύο C-130 σε δίωρη ετοιμότητα επιστροφής. Την ίδια ώρα τίθεται θέμα από Α/ΓΕΝ για αντικατάσταση και ξεκούραση των βατραχανθρώπων που εναλλάσσονται επί 24 ώρες με άσχημες καιρικές συνθήκες. Ο ΑΓΕΣ εκφράζει εν νέου αδυναμία να ικανοποιήσει το αίτημα, με την δικαιολογία ότι υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες. Η φρουρά της νησίδας μένει ως έχει. («Πορεία σε ταραγμένες θάλασσες» Χ. Λυμπέρης) Οι «εγγενείς αδυναμίες» ίσως είναι η αδυναμία ή η επικινδυνότητα πτήσης των ελικοπτέρων Χιούι λόγω ισχυρών ανέμων.
18:20 – Ανακοίνωση ΥΦΕΘΑ ότι στην περιοχή βρίσκονται 7 πολεμικά σκάφη 3 ΤΠΚ και 2 Υ/Β. Αρχίζουν να αντικαθίστανται τα περιπολικά με μεγαλύτερα σκάφη. Ο καιρός επιδεινώνεται.
Ο σταθμάρχης της CIA ανήσυχος επισκέπτεται στον διοικητή της ΕΥΠ μεταφέροντας πρόταση του Τένετ για αποκλιμάκωση. Ο διοικητής προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον Α/ΓΕΕΘΑ αλλά ενημερώνεται ότι βρίσκεται στη βουλή με τον πρωθυπουργό.
20:00 – Συνομιλία Αμερικανού ΥΠΕΞ Ουόρεν Κρίστοφερ με Έλληνα ομόλογό του Θ.Πάγκαλο ο οποίος επιδεικνύει διάθεση αποκλιμάκωσης της κρίσης και συμφωνεί με την άμεση απομάκρυνση πολεμικών πλοίων και βατραχανθρώπων, αλλά σημειώνει ότι η απομάκρυνση της σημαίας θα πρέπει να γίνει μερικές μέρες μετά.
20:35 – Συνομιλία W.Perry με τον Έλληνα ομόλογό του ΥΠΕΘΑ Γ.Αρσένη ο οποίος του ανακοινώνει ότι η χώρα μας συμφωνεί με την απομάκρυνση πλοίων και φρουράς αλλά όχι με την απομάκρυνση της σημαίας.
21.00 – Αλλάζει η ομάδα βατραχανθρώπων που βρίσκεται στην Aν. Ίμια.
Λαμβάνει χώρα τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Ο Κλίντον χρειάστηκε πολλές προσπάθειες μέχρι να βρει και εν τέλει να συνομιλήσει με την Τσιλέρ. Την προτρέπει για αποκλιμάκωση και την προειδοποιεί για κίνδυνο πολέμου αν προσπαθήσει να αποβιβάσει στρατιώτες σε κάποιο νησί.
21:30 – Άρνηση Σημίτη στο αίτημα Αρσένη να μεταφερθούν στο ΕΘΚΕΠΙΧ
21:33 – Ένας από τους ομαδάρχες των Τούρκων βατραχανθρώπων της επιχείρησης Yunus-1(Ali Turksen) , αγοράζει βενζίνη για το φουσκωτό τους, κάνοντας χρήση της πιστωτικής κάρτας του έτερου ομαδάρχη Ercan Kiretepe. Επίσης αγοράζουν…ρεφενέ ψωμί και τυρί. Την απόδειξη αγοράς έδειξε πολλά χρόνια αργότερα κατα την διάρκεια δίκης για συμμετοχή του στο Σχέδιο Κλωβός (Kafes Eylem Plan) και στο Σχέδιο Δολοφονίας Ναυάρχων (Amirallere Suikast) τον Ιούλιο του 2010.
21:36 – Το αρματαγωγό «Karamurselbey» NL-124 τύπου Sarucabey φτάνει στην Αλικαρνασσό, έχοντας αποπλεύσει νωρίτερα την ίδια ημέρα από τη Σμύρνη. Το Α/Γ ήταν κενό και άμεσα στοχοποιήθηκε. (Σπυρίδων Δκτης ΑΣΔΕΝ Αθ.Κόσμος 20-27/10/09)
21:50 – Το στοιχείο της ΜΥΚ λαμβάνει εντολές να ρίξει προειδοποιητικές βολές σε περίπτωση που επιχειρηθεί απόβαση Τούρκων. Αν και αυτή δεν αποτρέψει τους Τούρκους, μπορούν να ανοίξουν πύρ.
22:10 – Η ΕΥΠ υποκλέπτει επικοινωνίες των Τούρκων που ρωτάνε αν υπάρχουν Ελληνικές δυνάμεις πάνω στη Δυτ.Ίμια.
O τότε αρχηγός της ΕΥΠ ναύαρχος Λ. Βασιλικόπουλος
Ο αρχηγός της ΕΥΠ Ναύαρχος Βασιλακόπουλος βρίσκεται στη βουλή για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό σχετικά με πληροφορίες επικείμενης αποβίβασης και πρόταση αποκλιμάκωσης Τένετ. Η γραμματέας του μεταφέρει την επιθυμία του πρωθυπουργού να ενημερώσει αντ΄αυτού τον …Μαντέλη για να εισπράξει την απάντηση ότι είναι ο αρχηγός της ΕΥΠ και πρέπει να μιλήσει μόνο στον πρωθυπουργό. Περιμένει υπομονετικά για τις επόμενες τρεις ώρες τον Σημίτη που δεν τον δέχεται!!!
Και ακόμα ένα περιστατικό, ενδεικτικό της…..πχιότητας της Ελληνικής ηγεσίας:
Στην εκπομπή «Φάκελοι» ο Nαύαρχος Λυμπέρης υποστηρίζει ότι ουδέποτε είδε σήμα της ΕΥΠ πληροφορίες επικείμενης αποβίβασης. Στις 8/2/1996, στο ΚΥΣΕΑ που αποστρατεύθηκε προκάλεσε τον τότε πρωθυπουργό να του δείξει αυτό το σήμα. Ο Σημίτης τον ρώτησε πως είναι δυνατόν να μην το ξέρει αφού κοινοποιήθηκε στον Α/ΓΕΝ. Είμαι Α/ΓΕΕΘΑ του ανταπάντησε για να εισπράξει το «μα καλά δεν είστε Ναύαρχος;» (!!!) Στην ίδια εκπομπή δηλώνει ότι «Ουδέποτε λήφθηκε από εμένα οποιοδήποτε σήμα της ΕΥΠ που να έλεγε μέσα ότι πρόκειται να αποβιβαστούν οι Τούρκοι στα Δυτ.Ιμια.»«Διερεύνησα κατόπιν για αυτό το σήμα με τον αρχηγό της ΕΥΠ κ. Βασιλακόπουλο, και κατέληξα ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο πραγματικό σήμα» Επίσης επιβεβαιώνει ότι το βράδυ ο Βασιλακόπουλος περίμενε τον Σημίτη έξω από το γραφείο του στη Βουλή και εκείνος δεν τον δεχόταν.
22:30 – Ο Perry ενημερώνει τον Αρσένη για την μη αποδοχή της πρότασης αποκλιμάκωσης της ελληνικής πλευράς από την Άγκυρα, καθώς οι Τούρκο επιμένουν στην απομάκρυνση της σημαίας.
22:40 Επικοινωνεί ο Σημίτης με τον Κλίντον και του κάνει σαφές ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη για την αποκλιμάκωση. Σε ερώτηση του Κλίντον ο Σημίτης απαντά ότι η σπουδαιότητα της συμβολικής σημασίας της σημαίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
Aγκιστρωμένη πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού ενεδρεύει..(φωτογραφία: Αντ.Σαράκης)
22:50 Τρία μεγάλα τουρκικά σκάφη περνούν τα Δαρδανέλια και κατευθύνονται στα Ίμια.
23:00 Στην κατεχόμενη Κύπρο τρία αρματαγωγά αποβιβάζουν άρματα μάχης στη Αμμόχωστο συνεχίζοντας την ενίσχυση των δυνάμεων τους εκεί όπως κάνουν τις τελευταίες μέρες.
Διακόπτονται οι συζήτησης στη βουλή για προγραμματικές δηλώσεις νέας κυβέρνησης
23:30 Νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αμερικανού υπουργού Άμυνας και του αρχηγού των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας. Γνωστοποιήθηκε εκ νέου η αρνητική τουρκική θέση για την αποκλιμάκωση της κρίσης εάν δεν απομακρυνθεί η ελληνική σημαία από την Ανατολική Ίμια.
Διατάσσεται με πρωτοβουλία του Α/ΓΕΕΘΑ η επιστράτευση των τοπικών εφεδρειών στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ξεκινάει αποστολή Ατομικών Φύλλων Πρόσκλησης. Ως αποστολή της ομάδας των πλοίων της περιοχής Ιμίων είχε καθοριστεί «να απαγορεύσει την προσέγγιση τουρκικών πλοίων στη νησίδα προς αποβίβαση τουρκικού αγήματος. Σε περίπτωση εχθρικής ενέργειας εναντίον ημετέρου πλοίου να ανταποδώσει με αποφασιστικότητα και καθοριστικό τρόπο»
23:57 Το ΓΕΝ διατάζει τον απόπλου του συνόλου των πλοίων του στόλου, σε εφαρμογή μέτρων ενισχυμένου συναγερμού κι εντατικοποίηση των μέτρων επιτήρησης για αποτροπή και απαγόρευση οποιασδήποτε τουρκικής ενέργειας εξόδου σε ελληνικό έδαφος. Διατάσσεται επίσης η αύξηση της ετοιμότητας των επιχειρησιακά διαθέσιμων επιθετικών ελικοπτέρων Apache, η μετακίνηση τους με το πρώτο φως, και εκτέλεση αεροπορικών αναγνωρίσεων στην περιοχή ενδιαφέροντος.
31/1/1996
00:00 – Από ΓΕΕΘΑ/ΓΕΣ ενημερώνεται ο Δκτης ΑΣΔΕΝ ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν την επόμενη ώρα κάποια ενέργεια, με πηγή «συμμαχικούς φίλους». (ΑΘ.ΚΟΣΜΟΣ 27/10/09)
Την ίδια ώρα οι ομάδες των SAT/SAS ξεκινούν από το Gumusluk για την επιχείρηση YUNUS-1.
Ο υπεύθυνος της Ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον ενημερώνει τον Αρσένη ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, οι Τούρκοι επρόκειτο να αποβιβαστούν σε κάποιο νησί.
00:15 – Η Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟ ενημερώνει ότι ελικόπτερα πετούν βόρεια των βραχονησίδων.
00:30 – Αρχίζει η διαρκής συνεδρίαση της μικρής κυβερνητικής επιτροπής στο γραφείο του Σημίτη στη Βουλή. Συμμετέχουν, εκτός των τακτικών μελών, ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Τάσος Μαντέλης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Ν. Θέμελης και Δ. Καραϊτίδης. Ο διοικητής της ΕΥΠ Βασιλικόπουλος που …ακόμα περιμένει στο προθάλαμο δεν καλείται να συμμετάσχει. Ο Α/ΓΕΕΘΑ παρουσιάζει την στρατιωτική κατάσταση στην περιοχή. Ο Α/ΓΕΕΘΑ ζητάει τους κανόνες εμπλοκής και ειδικά σε περίπτωση επιχειρήσεως απόβασης σε κάποια βραχονησίδα του απαντάει ο Αρσένης «Αρχηγέ άφησε τους κανόνες εμπλοκής εδώ έχουμε διαπραγματεύσεις!» Έτσι, δεν εξουσιοδοτήθηκαν περαιτέρω Κανόνες Εμπλοκής ούτε επικυρώθηκαν εκείνοι που είχαν τεθεί σε ισχύ με διαταγή ΑΓΕΕΘΑ και την έγκριση του υπουργού Άμυνας.
O «συναισθηματικός και υπερβολικός» -κατα Σημίτη- Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Χ. Λυμπέρης
«Εκεί [Σ.Σ.: στο πρωθυπουργικό γραφείο] πρωτακούω, κατά τις 12:30 τη νύχτα, μία παρά, τον κ. πρωθυπουργό να λέει στον κ. Πάγκαλο, ο οποίος είχε έλθει από το ΜΕGΑ: Θόδωρε, πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις; Εγώ πέφτω από τα σύννεφα. Είμαι Α/ΓΕΕΘΑ, διευθύνω τις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν γνωρίζω ότι γίνονται διαπραγματεύσεις. Δεν γνωρίζω ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης εκείνη την ώρα. Στη συνέχεια, μου λέει ο κ. πρωθυπουργός: Κύριε Λυμπέρη, είναι σοβαρό πράγμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις να φύγει η σημαία; Και του απάντησα: «Πολύ σοβαρό, κύριε πρωθυπουργέ, οι αξιωματικοί ορκιζόμαστε στη σημαία, μπορεί να πέσει και η κυβέρνηση γιʼ αυτό το θέμα»
Απάντηση του κ. πρωθυπουργού: Είστε συναισθηματικός και υπερβολικός. Μιλούσαν με τους Αμερικανούς από άλλο καμαράκι. Ουδέποτε άκουσα τι έλεγαν και τι τους λέγανε. Έρχεται ο κ. Αρσένης και μου λέει:
Κύριε αρχηγέ, μου λέει εδώ ο Αμερικανός Α/ΓΕΕΘΑ ότι γιʼ αυτούς δεν είναι σοβαρό πράγμα να πάρουν το άγημα και τη σημαία. Προς στιγμήν λέω: Μπας και κάνω λάθος και πάει η χώρα σε πόλεμο; Του λέω: Κύριε υπουργέ, όχι. Για μας είναι σοβαρό πράγμα. Αν θέλετε να κάνετε αυτό που σας λένε οι Αμερικανοί, κάντε το, αλλά εγώ δεν συμφωνώ να φύγει η σημαία. Είμαι ήδη 70 ώρες ξύπνιος. Και ακούω αυτά. Και απογοητεύομαι που δεν έχω μετάσχει στις διαπραγματεύσεις, το θεώρησα υποτιμητικό. Έρχεται ο κ. Πάγκαλος και μου λέει: Κύριε Λυμπέρη, δεν λες ότι την πήρε τη σημαία το κύμα και ο άνεμος να κλείνουμε την υπόθεση; Και είπα: Όχι. Δεν συμφώνησα. Το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων εκείνη την ημέρα ήταν υψηλό. Είχαμε τακτικό πλεονέκτημα. Δηλαδή (είχαμε) περισσότερα πλοία και περισσότερους πυραύλους. Από τις 1:05 π.μ. είχα δώσει εντολή στον Α/ΓΕΝ να στοχοποιηθεί ο τουρκικός στόλος. Και στοχοποιήθηκε».(Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Λυμπέρης)
Ο Λυμπέρης μετά την κρίση κατηγορήθηκε ότι ψεύδεται σχετικά με την σημαία. Αρκετά χρόνια αργότερα η δημοσίευση απόρρητων αμερικανικών εγγράφων αποδεικνύει ότι έλεγε αλήθεια.
00:35 – Συνεχίζεται η διασπορά των ελληνικών δυνάμεων και η αποστολή ατομικών φύλλων πρόσκλησης στους εφέδρους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Η ΑΣΔΕΝ έχει θέσει ήδη τις μονάδες σε θέσεις μάχης.
Τα φουσκωτά με τους SAT-SAS πιθανολογείται ότι συναντούν τουρκική φ/γ ΜΕΚΟ Α-ΒΑ της τουρκικής βραχονησίδας Cavus, περίπου 1 ναυτικό μίλι από το Gumusluk και ~3,5νμ από την Δυτική Ίμια.
00:40 – Αρχίζουν διαπραγματεύσεις με τον ΥΦΕΞ των ΗΠΑ Χόλμπρουκ. Πληροφορίες για επικείμενη προσπάθεια αποβίβασης.
00:45 – Η φ/γ Ναβαρίνο εντοπίζει ελικόπτερα να κινούνται βόρεια προς Ίμια – Ενημερώνονται οι άνδρες των ΜΥΚ στην Αν. Ίμια ότι επίκειται μεταφορά εχθρικών δυνάμεων με ελικόπτερα.
00:47 – Η φ/γ Ναβαρίνο ενημερώνει ΓΕΝ για τον εντοπισμό 2 ελικοπτέρων που προσεγγίζουν τα Ίμια.
Αρχίζει η φάση αναγνωρίσεως της Δυτικής βραχονησίδας και παράλληλα ο αντιπερισπασμός για τον τρόπο ενεργείας αφού αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί από αέρος αλλά από θαλάσσης.
00:55 – ΓΕΝ-Φ/Γ Ναβαρίνο «Δεν θα πατήσει Τούρκος στα νησιά. Να βληθούν προειδοποιητικές βολές και αν συνεχίσουν να καταρριφθούν. Να προστατευθούν τα Ίμια και το Φαρμακονήσι» Ο Α/ΓΕΕΘΑ διατάζει τον Α/ΓΕΝ να δώσει εντολή στοχοποίησης όλου του Τουρκικού στόλου στο Αιγαίο. Δήλωση Κλίντον ότι εντός 24-48 ωρών η ένταση θα αποκλιμακωθεί και οι δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Εντολή για Scramble στην 337ΜΠΚ στη Λάρισα. 01:00 – Αποπλέει από το ναύσταθμο η φ/γ «Ελλη» F450, επί της οποίας επιβαίνει ο αρχηγός Στόλου.
01:04 – Φ/Γ Ναβαρίνο- ΓΕΝ «Δύο Τουρκικά Ελικόπτερα Black Hawk βρίσκονται στην περιοχή, 1000yrds Δυτικά από τα Ίμια πλησίον της Yavuz. Το άλλο υπερίπταται Yavuz.»
Τα ελικόπτερα εκτέλεσαν εικονικές απονηώσεις όπως θα έπραταν τα ΑΒ-212. Στην πραγματικότητα είναι S-70A-28 Black Hawk που φέρει το καθένα μία ομάδα βατραχανθρώπων ως τοπική εφεδρεία. Αν η αποβίβαση μέσω θαλάσσης ήταν αδύνατη για οποιαδήποτε αιτία, τότε υπήρχε το εναλλακτικό σενάριο της αποβίβασης της μίας ομάδας από το ένα S-70A με κάλυψη και εφεδρική την άλλη. Σε περίπτωση εκδηλώσεως πυρών από τους Έλληνες ΜΥΚ της Αν.Ίμια τότε θα επενέβαινε η εφεδρική με κάλυψη της πρώτης. Στην περίπτωση της επιτυχούς αποβίβασης από θάλασσα στη Δ.’Ιμια και εκδήλωση πυρών από την Α.Ίμια τότε θα τους κάλυπταν οι δύο αυτές μονάδες.
Ε/π S-70A πραγματοποιεί αναγνωριστική πτήση στην Αν.Ίμια και στη συνέχεια κατευθύνεται στη Δυτική που την ερευνά για 10 λεπτά με προβολέα, για να σιγουρευτούν ότι δεν υπάρχει Ελληνικό άγημα ακόμα πάνω σε αυτήν, το δεύτερο ίπταται ανατολικότερα.
01:05 – Εκτελούνται CAP μέχρι τις 04:25 από τρία ζεύγη F-4Ε της 337ΜΚΠ. Τα F-4E στα CAP επιχειρούσαν με 2xAIM-7F, 2xAIM-7E, 2xAIM-9P, 2xAIM-9L και σύστημα αυτοπροστασίας. Περιπολούν παράλληλα και M2000 από Τανάγρα. Τα αντιαεροπορικά συστήματα έχουν τεθεί σε λειτουργία αλλά ο καιρός σε όλο το Αιγαίο είναι τέτοιος που καθιστά τις επιχειρήσεις με τις υπάρχουσες δυνατότητες εξαιρετικά δυσχερείς. Εντολή για εκκένωση μονάδων και διασπορά υλικών μετά από απογείωση «πακέτου» 8-10 αεροσκαφών από την αεροπορική βάση Πανόρμου όπου στάθμευε η 161 Filo, με F-16 Block 40/LANTIRN – σύστημα ακόμα σχετικά άγνωστο για την ΠΑ. Έτσι εύλογα υπήρξε ο φόβος για προσπάθεια χαμηλής διείσδυσης στην ηπειρωτική Ελλάδα με πιθανούς στόχους τα αεροδρόμια της Νέας Αγχιάλου και της Τανάγρας. Στην πορεία όμως το πακέτο αυτό καταγράφτηκε να κινείται ανατολικά σε αεροδρόμια μεταστάθμευσης, ωστόσο η ανησυχία παρέμενε για το ενδεχόμενο παραπλανητικής κίνησης για αυτό κι εξετάστηκε το ενδεχόμενο αντίστοιχης μεταστάθμευσης ελληνικών αεροσκαφών. Οι δε στρατιωτικές μονάδες σε νησιά και Έβρο είναι ήδη σε χώρους διασποράς σε πλήρη ετοιμότητα. Το CAP των F-4E επιχειρούν, στο βόρειο τομέα, στο τρίγωνο Σκύρου, Ικαρίας και Μυκόνου στα 30.000ft εντός νέφωσης υπό την καθοδήγηση ΣΑΕ. Τα Mirage από Τανάγρα περιπολούν στο νότιο τομέα. Τα RWR προειδοποιούσαν για τα ενεργά συστήματα radar σκαφών επιφανείας και αντιαεροπορικών συστημάτων φίλιων κι εχθρικών. («Ελληνική Άμυνα και Ασφάλεια» Μαρτίου 2006)
01:05 – Πραγματοποιείται τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα ΥΕΘΑ με τον Αμερικανό ομόλογό του W.Perry, o Έλληνας υπουργός ενημερώνεται ότι επίκειται τουρκική επίθεση χωρίς να προσδιορίζεται ο τόπος και ο χρόνος. 01:15 – Πιθανότατα ήταν η στιγμή που η Φ/Γ YAVUZ εκτελεί ελιγμό που διαρκεί 3 λεπτά και καθελκύει τα δύο zodiac με τους 12 SAT-SAS. Η προσοχή όλων παραμένει στραμμένη στα Τούρκικα ελικόπτερα και η κίνηση της Τούρκικης Φ/Γ εκλαμβάνεται απλώς ως προκλητική και παραπλανητική. Τα ε/π στην ουσία εκτελούν αναγνώριση επί της βραχονησίδας για να επιβεβαιώσουν ότι παραμένει αφύλακτη και αν χρειαστεί να ενισχύσουν το στοιχείο επί του εδάφους.
Στην εκπομπή «Φάκελοι» άνδρας των ΟΥΚ αναφέρει ότι έδωσαν αναφορά για κίνηση από δύο Τούρκικες φρεγάτες και δύο βαρκάκια με φωτάκια να φεύγουν προς στην Δυτ Ίμια. Τους απάντησαν ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και ότι είναι ελληνικό σκάφος και περνάει από μπροστά σας για να σας καλύπτει. Παπαχελάς «Νοιώσατε ποτέ απειλή;» Άνδρας των ΟΥΚ «Σίγουρα εγώ προσωπικά ένοιωσα όταν γινόταν η ενημέρωση από τον αρχηγό στο Αρχηγείο ότι υπάρχουν Τούρκοι στην βραχονησίδα και μας λέγαν όχι δεν υπάρχουν. Μετά από αυτήν την ενημέρωση όλοι καταλάβαμε ότι σίγουρα κάτι παίζει…»
01:25 – ΓΕΝ-Φ/Γ Ναυαρίνο «Εξασφαλίσατε την ετοιμότητα ημετέρων μονάδων. Στοχοποιήσατε κάθε Τούρκικη μονάδα. Να ευρίσκεσθε σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο» Τα σκάφη επιφανείας εγκλωβίζουν τα ελικόπτερα και ο Α/ΓΕΕΘΑ ζητάει κανόνες εμπλοκής. Το ΚΥΣΕΑ διατάζει να ΜΗΝ χτυπηθούν τα ελικόπτερα παρά μόνο αν επιχειρήσουν να αποβιβάσουν στρατιώτες.
01:27 – ΥΦΕΘΑ Ν.Κουρής από το ΕΘΚΕΠΙΧ διαβιβάζει εντολή στους ΜΥΚ της Αν. Ίμια να ανάψουν φωτοβολίδα. Προφανώς για να κάνουν γνωστή και να επιβεβαιώσουν ότι εκεί βρίσκεται Ελληνικό άγημα σε περίπτωση που δεν το είχαν αντιληφθεί οι Τούρκοι. 01:37 – ΓΕΝ-Φ/Γ Ναυαρίνο «Εφόσον τα ελικόπτερα προσπαθήσουν να βγάλουν κόσμο, να ριφθεί μια φωτοβολίδα, δεύτερον, να ριφθεί προειδοποιητική βολή, τρίτον να καταρριφθούν.»
01:40 – Φ/Γ Ναυαρίνο- ΓΕΝ «Υπάρχει μια φρεγάτα Βόρεια της βραχονησίδας. Ελικόπτερα ευρίσκονται νοτίως από Φ/Γ και εκτελούν πτήσεις»
Σύμφωνα με τον Ali Turksen εκείνη την ώρα οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι είχαν ήδη αποβιβαστεί στη Δυτ.Ίμια.
O Έλληνας πρωθυπουργός ενημερώνεται ότι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης, Τούρκοι καταδρομείς κατέλαβαν τη δεύτερη νησίδα των Ιμίων. 01:50 – Από το πολεμικό στρατηγείο ο Δκτης ΑΣΔΕΝ Σπυρίδων παρακολουθεί κίνηση της YAVUZ να προσεγγίζει την δυτική Ίμια από ΝΔ σε απόσταση 400μ. (Δκτης ΑΣΔΕΝ Σπυρίδων ΑΘ.ΚΟΣΜΟΣ 27/10/09) Έφεδροι κι επίστρατοι εθνοφύλακες αναπτύσσονται σε θέσεις μάχης των προβλεπόμενων περιοχών ευθύνης.
01:55 – Φ/Γ Ναυαρίνο-ΓΕΝ «Τα ελικόπτερα είναι κοντά στη φρεγάτα. Η φρεγάτα είναι 500 γιάρδες από το νησί» 01:56 -Φ/Γ Ναυαρίνο-ΓΕΝ «το πρώτο ελικόπτερο κατευθύνεται προς Ανατολάς και το δεύτερο έχει κάτσει από πάνω» 02:00– ΓΕΝ -Φ/Γ Ναυαρίνο «Εφιστάτε η προσοχή σας μήπως η απομάκρυνση ελικοπτέρων είναι παραπλανητική για να κάνουν ενέργεια σε Φαρμακονήσι»
Ελικόπτερο Black Hawk ίπταται πάνω από τη δυτική Ίμια για περίπου δέκα λεπτά. Παρακολουθείται από το στρατηγείο στη Κω όπως και η YAVUZ. Ο φόβος αποβίβασης ανδρών από τη Φ/Γ ή αεροαπόβασης υπήρξε αλλά την κατάσταση την έλεγχαν οι άνδρες των ΜΥΚ που υποτίθεται ότι ήταν πάνω και στη δυτική Ίμια. (Δκτης ΑΣΔΕΝ Σπυρίδων ΑΘ.ΚΟΣΜΟΣ 27/10/09)
02:03 – ΓΕΝ -Φ/Γ Ναυαρίνο «Πείτε μου εάν έχει αρχίσει η κίνηση. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αν χρειασθεί όλοι σας θα φανείτε αντάξιοι της ιστορίας του Π.Ν.» 02:04 –
02:05 – Φ/Γ Ναυαρίνο- ΓΕΝ «Εκτελείται»
2:10 – Το στρατηγείο της Κω παρακολουθεί το Black Hawk να κατευθύνεται βόρεια με το φόβο πιθανής ενεργείας αεροαπόβασης στο Φαρμακονήσι. Ανεπιτυχής προσπάθεια επικοινωνίας με τον ΑΓΕΕΘΑ, αντ’ αυτού ενημερώνεται ο Κουρής για την κίνηση του ελικοπτέρου. Η απάντηση ήταν ότι είναι υπό τον έλεγχο του ναυτικού. Ο Δκτης ΑΣΔΕΝ ρωτάει αν εννοεί ότι θα εξαπολυθούν πυρά σε τυχών αποβιβαζόμενες δυνάμεις, κι αν είναι έτσι ώστε να θέσει σε ετοιμότητα και τα δικά του πυροβόλα. (Δκτης ΑΣΔΕΝ Σπυρίδων ΑΘ.ΚΟΣΜΟΣ 27/10/09)
02:11 – ΓΕΝ – Φ/Γ Ναυαρίνο «Πιστεύω να είναι σαφείς οι θέσεις για Ίμια και Φαρμακονήσι. Κανένα Τουρκικό ποδάρι δεν θα πατήσει τα νησιά. Ρίξτε προειδοποιητικές βολές και αν απειληθείτε από Τουρκικά πλοία τότε ρίξτε και στα Τουρκικά πλοία. Επαναδιατάξτε τα πλοία πλησίον των ακτών και διατηρείτε ετοιμότητα για τα πάντα»
02:14 – Φ/Γ Ναυαρίνο – ΓΕΝ «Είναι σαφές αυτό που είπες και εκτελείται»
02:15 – Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοινώνει ότι κατέλαβαν την Δυτική Ίμια, και προτείνει στην Ελληνική πλευρά να αποσύρει πρώτη τις δυνάμεις της και μετά να αποσύρουν οι Τούρκικες και κατόπιν να διαπραγματευτούν το καθεστώς των βραχονησίδων.
Tο ΓEEΘA στέλνει κατεπείγον σήμα στο Γενικό Επιτελείο Εθνοφρουράς Κύπρου ενημερώνοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας και ότι επίκειται επίθεση του εχθρού. 02:17 – Φ/Γ Ναυρίνο – ΓΕΝ «Επικεφαλής της ομάδας ΟΥΚ εκτιμά ότι αν προσγειωθεί ελικόπτερο στο βράχο ο αριθμός των ανδρών είναι μικρός. Ζητάει ενισχύσεις. Προτείνει να αποβιβαστεί και η 2η ομάδα» (Το αίτημα θα απορριφθεί 33 λεπτά μετά)
Τα Ελληνικά σκάφη φοβούνται και εντείνουν την προσοχή τους για ενδεχόμενη αεροπόβαση στο Φαρμακονήσι, όπως και ο ίδια ανησυχία υπήρχε για τις υπόλοιπες νησίδες και βραχονησίδες που φυλάσσονταν από Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις (Αμφίβιους Καταδρομείς, 5ο ΕΤΕΑ, κ.α.) όπως στην Πίττα, στην Καλόλιμνο, στην Ψέριμο, κλπ.
02:30 Η είδηση του Τούρκου ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες και την ενημέρωση από διάφορες πηγές.
Τελικά δεν την πήρε..ο αέρας, αλλά η φοβική Ελληνική ηγεσία.
02:42 Ο Αμερικανός διπλωμάτης Kerry Cavano ενημερώνει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ότι, στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ο Πάγκαλος τοποθετήθηκε και στο θέμα της σημαίας, αλλά και στο άλλο μεγάλο ζήτημα, αυτό της επέκτασης των χωρικών υδάτων. Ο Cavano έγραψε τα εξής σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα, που υπέγραψε ο Christopher: «Ημερομηνία:31 Ιανουαρίου 1996, ώρα 02:42 Από: Υπουργό Εξωτερικών Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ουάσιγκτον Προς: Πρεσβεία ΗΠΑ, Αθήνα, Άμεση παράδοση Θέμα: Επίσημα-Ανεπίσημα 1. Διαβάθμιση από διευθυντή Νοτιοανατολικών Υποθέσεων Κέρι Κάβανο. 2. Τηλεφωνήματα προς Σημίτη και άλλους: τα σημεία συζήτησης που σας αποστείλαμε νωρίτερα χρησιμοποιήθηκαν στο τηλεφώνημα του Προέδρου Κλίντον προς τον πρωθυπουργό Σημίτη και αποτέλεσαν τη βάση των σημείων συζήτησης που χρησιμοποιήθηκαν στα τηλεφωνήματα του υπουργού (Εξωτερικών των ΗΠΑ) προς τον Πάγκαλο και του υπουργού Άμυνας Πέρι προς τον Αρσένη. Τα ίδια ουσιαστικά σημεία συζήτησης χρησιμοποιήθηκαν επίσης στο τηλεφώνημα του Προέδρου προς τον Ντεμιρέλ, στο τηλεφώνημα του υπουργού (Εξωτερικών) προς τον Μπαϊκάλ και στο τηλεφώνημα του στρατηγού Σαλικασβίλι προς το στρατηγό Καρανταγί. Προς το παρόν, έχουμε μόνο μια μικρή περιγραφή της κλήσης προς τον Πάγκαλο, η οποία έχει ως εξής: Σε απάντηση στα σχόλια του υπουργού (Εξωτερικών Κρίστοφερ), ο Πάγκαλος είπε ότι, σε ομιλία που είχε μόλις εκφωνήσει στη Βουλή, είχε επαναλάβει ότι η Ελλάδα δεν είχε την πρόθεση να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 (έξι) μιλίων. Τόνισε στον υπουργό (Εξωτερικών Κρίστοφερ) ότι ήλπιζε πως αυτό θα έχει καθησυχάσει τις τουρκικές ανησυχίες ως προς το σημείο αυτό. Είπε ότι τα ελληνικά στρατεύματα στα Ίμια θα αποσύρονταν στις 31 Ιανουαρίου, αλλά η σημαία θα παρέμενε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ανέμενε πως οι ισχυροί άνεμοι θα κατέστρεφαν σύντομα τη σημαία και ότι η Ελλάδα δεν θα την αντικαθιστούσε. 3. Συγχαρητήριο μήνυμα στον Πάγκαλο: διαβιβάστηκε σήμερα μέσω του μηνύματος 17018 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. ΥΠΟΓΡΑΦΗ: Κρίστοφερ» («Ίμια, τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών» Μ. Ιγνατίου και Αθ. Έλλις) 02:50 ΓΕΝ – Φ/Γ Ναυαρίνο «Να ΜΗΝ αποβιβαστεί η 2η ομάδα»…
Στο χρονικό διάστημα από την ανακοίνωση του Τούρκου ΥΠΕΞ μέχρι το σήμα προφανώς συζητήθηκαν οι εναλλακτικές αντίδρασης κι επιβεβαίωσης όπως επίσης κατεβλήθησαν προσπάθειες για διασταύρωση και επιβεβαίωση των πληροφοριών σχετικά με την αποβίβαση στη Δυτ.Ίμια.
03:00 – Ο ΥΦ/ΕΞ ΗΠΑ, Χολμπρουκ τηλεφωνικά πληροφορεί-επιβεβαιώνει τον Πάγκαλο ότι οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στη δυτική Ίμια. Παράλληλα διαβιβάζεται μέσω του ίδιου διαύλου τουρκικό τελεσίγραφο: «Σε περίπτωση προσβολής των Τούρκων κομάντος, αυτό θα σήμαινε αυτομάτως ολοκληρωτικό πόλεμο.»
Όλες οι πληροφορίες τείνουν να επιβεβαιώνουν το γεγονός που μια ώρα πριν ανακοίνωσε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Η επιτυχία της επιχείρησης YUNUS 1 έκανε τον Σημίτη να εκραγεί και έστω σε άπταιστο πληθυντικό «κατέβασε κάποιες χριστοπαναγίες» πρωτοφανής αντίδραση για όσους τον ξέρουν, καταφέρεται με λόγια απρεπή και φράσεις που έμειναν παροιμιώδεις κατά των ενόπλων δυνάμεων. Ο Λυμπέρης έχει διαψεύσει τη δήλωση Πάγκαλου που ήθελε τον Σημίτη να αναφέρει «Δεν σου είπα, βρε μαλάκα, να στείλεις φρουρά και στα δύο νησιά;».
Το ΕΘΚΕΠΙΧ δίνει εντολή να ερευνηθούν οι βραχονησίδες εξονυχιστικά από ελικόπτερο του ΠΝ.
03:05 – Αποπλέει η Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟ για τη «θερμή» περιοχή, η οποία βρισκόταν στη δεξαμενή του ναυστάθμου Σαλαμίνας για προγραμματισμένη επιθεώρηση. 03:15 – Η Eλληνική πρεσβεία στην Άγκυρα επιβεβαιώνει την πληροφορία που λίγο νωρίτερα έδωσε η EYΠ για απόβαση Tούρκων στην Δυτική Ίμια. Τίθεται στο ΚΥΣΕΑ το ερώτημα αν θα προχωρήσουν σε ανακατάληψη της βραχονησίδας ή να αποδεχτούν τις προτάσεις Χολμπρουκ Η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ τις αποκλιμάκωσης. Ο Αντ/γος Σπυρίδων δκτης ΑΣΔΕΝ αναφέρει στους Φακέλους ότι τότε ακριβώς συνειδητοποίησε ότι η Δυτ.Ιμια ήταν αφύλακτη.
03:15 ΓΕΝ-Φ/Γ ΝΑΒ «Υπάρχει η πληροφορία ότι ίσως κάτι γίνεται στην Δυτ.Ιμια. Εξακριβώσατε και πείτε μου»
03:16 ΓΕΝ-Φ/Γ ΝΑΒ «Πριν 15-30 λεπτά περασαν Ικαρία και Σάμο δύο μεγάλοι στόχοι με φώτα παραπλανήσεως κινούμενοι Νότια»
03:16 ΓΕΝ-Φ/Γ ΝΑΒ «Διατάξτε ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ να αποβιβάσει ΜΥΚ στη Δυτική Ίμια και να μου πείτε έναρξη και πέρας»
03:30 ΓΕΝ-Φ/Γ ΝΑΒ «Υπάρχει πληροφορία ότι έχουν ανέβει στο νησί 30 άτομα στο Δυτικό νησί Ίμια. Να πάει ο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ να ελέγξει με προβολέα και στη συνέχεια να αποβιβάσει ΜΥΚ.»
03:36 Η Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟ F461 αναφέρει έναρξη επιβίβασης της ομάδας των βατραχανθρώπων στη βάρκα που κατέβασε η κανονιοφόρος ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ P61. Ανέφερε επίσης ότι η ενέργεια θα ολοκληρωνόταν σε 30 λεπτά.
Κατά την μαρτυρία ατόμου που παρουσιάσθηκε ως μέλος του συγκεκριμένου υποστοιχείου στην τηλεοπτική εκπομπή «Φάκελοι» του Παπαχελά αναφέρθηκε πρώτη φορά η λεπτομέρεια που δεν έφερε αντιμέτωπους του Έλληνες με τους Τούρκους βατραχανθρώπους με ότι σημαίνει αυτό για την εξέλιξη της κρίσης. Η λεπτομέρεια ήταν ότι ο αρχηγός του στοιχείου έκρινε ότι οι μπαταρίες των ασυρμάτων δεν ήταν επαρκώς φορτισμένες, αφού τις δικές τους τις είχαν δώσει στο πρώτο υποστοιχείο ως εφεδρικές, ως εκ τούτου ανέλαβε την πρωτοβουλία να μεταβούν αρχικά στην Αν.Ίμια για να τις παραλάβουν. Φθάνοντας στην Αν.Ίμια μεσολάβησε ο χρόνος που αυξήθηκαν οι πληροφορίες και ο φόβος ότι στη Δυτ.Ίμια είχαν αποβιβαστεί Τούρκοι βατραχάνθρωποι με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η επιχείρηση της ελληνικής αποβίβασης.
Λεπτομέρεια σαν αυτή της μη επάρκειας αριθμού εφεδρικών μπαταριών, αλλά και υλικών, οπλισμού, ρουχισμού, η συνεχής εναλλαγή των συγκεκριμένων υποστοιχείων χωρίς αντικατάσταση, η καταλληλότητα ή μη της επιλογής ΜΥΚ για το συγκεκριμένο σκοπό κι αρκετά άλλα έχουν αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού και συζητήσεων την επομένη της κρίσης.
03:38 ΓΕΝ – Φ/Γ ΝΑΒ «Πείτε μου άμεσα αν υπάρχει κανένας Τούρκος κρατημένος δίπλα στο νησί. Με ενδιαφέρει άμεσα αν είναι κανένας πάνω στο νησί.»
03:42 ΓΕΝ – Φ/Γ ΝΑΒ «Απονηώσατε ελικόπτερο και ελέγξατε δυτικό νησί προ αποβιβάσεως ΜΥΚ»
03.45 Το Τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «STAR» μεταδίδει εικόνες της απόβασης και δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών.
H κυβέρνηση σε «μίνι» υπουργικό συμβούλιο μελετά εναλλακτικές λύσεις για την Ελληνική αντίδραση. Oι συμμετέχοντες στη σύσκεψη δεν πείθονται για την ύπαρξη Τούρκων κομάντος στη Δυτική Ίμια. Ως αποτέλεσμα ζητείται η διαπίστωση με φίλια μέσα του τι ακριβώς συμβαίνει.
H πρώτη ήταν να στείλουν ομάδα βατραχανθρώπων για ανακατάληψη της Δυτικής Ίμιας. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν έπεφτε η πρώτη τουφεκιά, θα ακολουθούσαν οι πύραυλοι από τα παραπλέοντα σκάφη με απρόβλεπτες συνέπειες. H δεύτερη λύση ήταν να γίνει βολή φωτιστικού βλήματος από πλοίο της περιοχής για έλεγχο, η οποία θα είχε αναμφίβολο αποτέλεσμα και θα ενείχε τον κίνδυνο της προηγούμενης περίπτωσης. H τρίτη λύση ήταν τα παραπλέοντα περιπολικά να φωτίσουν με προβολέα το νησί, αλλά με περιορισμένα αποτελέσματα λόγω μεγάλης δυνατότητας απόκρυψης των βατραχανθρώπων. H λύση που τελικώς επελέγη ήταν ο φωτισμός των Tούρκων κομάντος να γίνει από ελικόπτερο του Π.N. με τη μεγαλύτερη πιθανότητα εντοπισμού, αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό επικινδυνότητας. H Φρεγάτα NABAPINO έπλεε 200 γυάρδες ΒΔ της Καλολίμνου.
Το ελικόπτερο ΠΝ21
03.55 Δίνεται η εντολή για άμεση απονήωση του ελικοπτέρου ΠΝ21 της Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟ Μετά από κάποια λεπτά το ΑΒ-212ASW, ΠΝ21 απονηώνεται υπό βροχή και 6 μποφόρ (26 κόμβοι) με σκοπό να ερευνήσει με τον προβολέα του τη Δυτ. Ίμια. Το διαθέσιμο πλήρωμα αρνήθηκε υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες και ανέλαβε (κατά παράβαση crew rest) την αποστολή το δεύτερο πλήρωμα. Επέβαιναν ο κυβερνήτης του E/Π Yποπλοίαρχος X. KAPAΘANAΣHΣ ΠN, ο Συγκυβερνήτης του Yποπλοίαρχος Π. BΛAXAKOΣ ΠN και ο χειριστής συσκευών RADAR και SONAR Aρχικελευστής (HN/AY) E. ΓIAΛOΨOΣ. To πλήρωμα ετοίμασαν τα προσωπικά τους πράγματα ακόμα και τη βέρα (Καραθανάσης) με εντολή να δοθούν στις οικογένειες τους. Η πτήση εκτελέστηκε χωρίς να έχει υπογραφεί από τον κυβερνήτη.
Η διαφορά είναι ότι αυτή η αποστολή δεν ήταν έρευνας και διάσωσης αλλά μια επιθετική αναγνώριση με ένα ακατάλληλο μέσο που δεν διέθετε τις ανάλογες ικανότητες νυχτερινής παρατηρήσεις αλλά και αυτοάμυνας. Τα προηγούμενα χρόνια η μείωση αμυντικών δαπανών επέφερε μεγάλες καθυστερήσεις σε εξοπλιστικά προγράμματα κι αναβαθμίσεις με αποτέλεσμα την κρίσιμη στιγμή να λείψουν σύγχρονα μέσα, καταλληλότερα για την συγκεκριμένη αποστολή.
04:08 ΓΕΝ – Φ/Γ ΝΑΒ «Τονίζεται η απαίτηση πριν βγουν οι MYK να είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στη Δυτική Ίμια.» 04:25 ΠΝ21 -Φ/Γ ΝΑΒ «Ελικόπτερο στον αέρα. Προσεγγίζουμε το νησί. Βρισκόμαστε σε ύψος 300 πόδια. Διαφοροποίηση ύψους κατά κρίση.» 04:25 Φ/Γ ΝΑΒ -ΓΕΝ «Ελικόπτερο άνωθεν Δυτικής Νήσου, Αναμένω αποτελέσματα. 04:26 Φ/Γ ΝΑΒ -ΓΕΝ «Δεν έχει εντοπίσει ακόμη τίποτα. Ορατότητα χαμηλή.» 04:28 ΠΝ21 -Φ/Γ ΝΑΒ «Πρώτη διέλευση άνωθεν νήσων. Δεν μπορούμε να εντοπίσουμε Δ.Ίμια λόγω σκότους και βροχής.» 04:29 Φ/Γ ΝΑΒ – ΓΕΝ «Βρέχει στην περιοχή. Ορατότητα χαμηλή. Προσπαθεί να εντοπίσει οτιδήποτε» 04:30 ΓΕΝ -Φ/Γ ΝΑΒ «Περιμένω να μου πείτε για το ελικόπτερο και το αποτέλεσμα έρευνας. Το αναμένει ο πρωθυπουργός.»
Υπάρχει ένα δεκάλεπτο κενό και βάσει διαλόγων είναι προφανώς η χρονική περίοδος, βάσει της μαρτυρίας του ανώνυμου βατραχανθρώπου στους «Φάκελους» του Παπαχελά, που το ΠΝ21 αρχικά εντόπισε την Ανατολική Ίμια και οι Έλληνες βατραχάνθρωποι άναψαν φωτοβολίδες για να καταλάβουν ότι είναι σε λάθος νησίδα. 04:43 ΠΝ21 -Φ/Γ ΝΑΒ «Δεν βλέπουμε τίποτα. Κατεβαίνουμε χαμηλότερα. Ενημερώστε τα πλησίον ευρισκόμενα πλοία να έχουν τεταμένη τη προσοχή τους.»
Η πρώτη διέλευση πάνω από τη δυτική Ίμια ήταν στα 100 μέτρα. Οι επόμενες τρεις διελεύσεις ήταν κάθε φορά και χαμηλότερα.
04:47 ΝΑΒ-ΓΕΝ «Έχει περάσει τέσσερις φορές πάνω από το νησί. Αποτελέσματα αρνητικά. Πετάει σε ύψος 40-50 μέτρα και προσπαθεί.» 04:50 ΠΝ21-ΝΑΒ «Εντοπίσαμε πιθανόν μαύρη zodiac με άσπρη μηχανή στη δυτική πλευρά του νησιού. Θα κάνουμε και άλλη διέλευση.» 04:50 ΝΑΒ-ΓΕΝ «Ελικόπτερο πετάει καθώς φωτίζει με προβολέα.» 04:50 ΝΑΒ-ΓΕΝ «Υπάρχουν μερικά άτομα πάνω στο νησί.» 04:52 ΠΝ21-ΝΑΒ «Αναγνωρίζουμε στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού μαύρη Zodiac» 04:55 Ο Α/ΓΕΕΘΑ ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τις δυσάρεστες ειδήσεις. 04:56 ΓΕΝ-ΝΑΒ «Το ελικόπτερο να συνεχίσει για περισσότερα στοιχεία» 04:59 ΠΝ21-ΝΑΒ «ΕΧΩ ΕΝΔΕΙΞΗ MASTER CAUTION». 05:00 ΠΝ21-ΝΑΒ «Master Caution δεν ξέρω τι emergency έχω. Ανάψτε τα φώτα στη φρεγάτα για να διευκολυνθώ»
Η Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟ βρισκόταν ανάμεσα Καλόλιμνο και βραχονησίδα Πίττα ~ 4 ναυτικά μίλια από τη δυτική Ίμια, σημείο απάγκιο από τον Νοτιά. Για την ομαλότερη προσνήωση του ε/π, καταργεί συσκότιση και επιταχύνει ΝΑ.
05:01 ΝΑΒ-ΠΝ21 «Έχει ήδη εκτελεσθεί» 05:02 ΠΝ21-ΝΑΒ «Emergency, Emergency» 05:02 ΓΕΝ-ΝΑΒ «Οι δικοί μας βατραχάνθρωποι να παραμείνουν στον Πολεμιστή και να γίνει συλλογή στοιχείων.» 05:04 ΓΕΝ-ΝΑΒ «Το ελικόπτερο να επιστρέψει.» 05:05 ΝΑΒ-ΓΕΝ «Έχω απώλεια επικοινωνίας με το ελικόπτερο. Η τελευταία του αναφορά EMERGENCY EMERGENCY βόρεια 1,50 μίλι από την περιοχή ενδιαφέροντος»
05:06 Έχει χαθεί κι από τα radar του 5ου ΣΑ, ενημερώνει δκτη ΑΣΔΕΝ Σπυρίδων (χειριστής ε/π) ο οποίος απαντά «Ποιος μαλάκας σήκωσε ελικόπτερο με αυτή την αποστολή» Το 5ο ΣΑ άκουγε τις συνομιλίες και εκείνη την ώρα ακούει και την YAVUZ να καλεί το ΠΝ21 για να του παράσχει βοήθεια (Αθ.Κόσμος 20/10/09)
05:13 ΓΕΝ-ΝΑΒ Ερωτηματικό: Έχετε επικοινωνίες; 05:14 ΝΑΒ-ΓΕΝ Αρνητικό 05:14 ΓΕΝ-ΝΑΒ Ερωτηματικό. Εάν αποκτήσατε κάποια στιγμή επικοινωνία. 05:15 ΝΑΒ-ΓΕΝ Τον ακούσαμε που έκανε μια κλήση μόνο. 05:16 ΓΕΝ-ΝΑΒ Τον έχετε στα Ρ/Ε; 05:16 ΝΑΒ-ΓΕΝ Αρνητικό. 05:24 ΓΕΝ-ΝΑΒ Το EMERGENCY τι ήταν; 05:24 ΝΑΒ-ΓΕΝ MASTER CAUTION EMERGENCY
Το ΠΝ21 χάνεται ~2 μίλια βορειοδυτικά των Ιμίων ένα μίλι από την Φ/Γ Ναβαρίνο που κατευθυνόταν σε αυτό με ταχύτητα 20 κόμβων, πλησιέστερα ήταν η Τούρκικη Φ/Γ Yavuz . Ο κυβερνήτης του ΠΝ21 δεν άλλαξε ποτέ πορεία. Η επίσημη εκδοχή αναφέρει ανθρώπινο λάθος, εξαιτίας απώλειας προσανατολισμού (vertigo) των πιλότων.
05:15 Αμέσως μετά την επιβεβαίωση της παρουσίας Τούρκων στη νησίδα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ζήτησε να εκκενωθεί το εθνικό έδαφος με τον προσφορότερο τρόπο. Ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Λυμπέρης εισηγήθηκε τρεις λύσεις στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Η πρώτη λύση αφορούσε τον άμεσο ναυτικό βομβαρδισμό της νησίδας, η δεύτερη προέβλεπε την προσβολή της από αέρος με το πρώτο φως, και η τρίτη την ανάληψη επιχείρησης ανακατάληψης με καταδρομείς. Ο πρωθυπουργός απέρριψε τις δύο πρώτες λύσεις και ζήτησε την άμεση ανάληψη ενέργειας αποβίβασης καταδρομέων στη νησίδα για σύλληψη (!!!) των Τούρκων εντός 45 λεπτών. Η τρίτη λύση που ζητήθηκε δείχνει το μέγεθος της άγνοιας για τέτοιας μορφής επιχειρήσεις. Tο ιδιαίτερα μικρό χρονικό περιθώριο που τέθηκε στον Α/ΓΕΕΘΑ απέρρεε από τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς προς την αμερικανική. Ο Α/ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τέτοια επιχείρηση στον τεθέντα ελάχιστο χρόνο.
Άλλη ερμηνεία είναι να υφίσταται τελεσίγραφο αποχώρησης δυνάμεων στις 06:00 ώρα Ελλάδας όπως μεταφέρθηκε από τον Χόλμπρουκ στον Πάγκαλο στις 03:00.Ο Χόλμπρουκ επίσης δήλωσε ότι τη νύχτα της παρ’ ολίγον σύγκρουσης Ελλάδας και Τουρκίας, οι Ευρωπαίοι «κοιμούνταν τον ύπνο του δικαίου».
05:30 Έληξε η επιστράτευση, στα ΦΑΠ ανταποκρίθηκε άνω του 90% σε αυτές τις λίγες ώρες με το χαρακτηριστικό ότι οι προσελθόντες ήταν περισσότεροι από τους κληθέντες!
05:40 ΓΕΝ – ΠΥΡΠ «Θα εκτελεσθεί αποχώρηση φίλιων και εχθρικών μονάδων από την περιοχή»
Συμφωνία απεμπλοκής με τη διαμεσολάβηση του αμερικανικού παράγοντα και κοινή απόφαση για επαναφορά στην προηγούμενη της κρίσης κατάσταση («status quo ante»). Συμφωνήθηκε η αποχώρηση του συνόλου των ναυτικών μονάδων και των στρατευμάτων των δύο χωρών από την επίμαχη περιοχή, όπως επίσης και η απομάκρυνση της ελληνικής σημαίας από τη Δυτική Ίμια, no ships-no troops-no flags.
05:51 ΘΕΜ-ΓΕΝ «Παρακαλείστε να μου διαβιβάσετε οδηγίες. Αιτείται αποχώρησή μου προς δυσμάς μέσω στενού Ψερίμου» 05:52 ΓΕΝ-ΘΕΜ «Άμα λήψει αναχωρήσατε και κινηθείτε προς περιοχή Κυκλάδων αναφέροντας ανά ημίωρο τη θέση σας» 05:58 ΓΕΝ-ΝΑΒ «Οι οδηγίες για τον Πυρπολητή είναι ότι από την περιοχή θα φύγει ένα δικό τους και ένα δικό μας. H διαταγή θα δίνεται από το ΓΕΝ. Ο Πυρπολητής θα φύγει τελευταίος αφού πάρει τους ΟΥΚ και τη σημαία. Εσείς παραμείνετε για το ελικόπτερο. Θέλω τα ονόματα του πληρώματος» 06:00 ΝΑΒ-ΓΕΝ «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος, Υποπλοίαρχος Καραθανάσης, Αρχικελευστής Γιαλοψός»
06:15 Ταυτόχρονη αποχώρηση δυνάμεων. Ταυτόχρονη υποστολή των σημαιών από τους άοπλους -πλέον- βατραχανθρώπους. Η ελληνική πλευρά κατόπιν ισχυρίζεται ότι αποσύρει τη σημαία «για να την προστατέψει από τη βεβήλωση», ενώ ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αναφέρει ότι η υποστολή αποτελεί μέρος της συμφωνίας απεμπλοκής.
06:02 ΝΑΒ-ΓΕΝ «Έχω βρεί κομμάτια μικρά και μεγάλα. Συνεχίζω έρευνα για έλεγχο του πληρώματος, Οι πλωτήρες είναι ξεχωριστοί ο ένας από τον άλλο» 07:12 ΓΕΝ-ΠΥΡΠ «Να αρχίσετε να παίρνετε τη σημαία και τον κόσμο. Να μου πείτε αν γίνεται το ίδιο και από τους άλλους.» 08:00 Το πρωί στην περιοχή δυτικά της Ικαρίας, και συγκεκριμένα από Ψαρά μέχρι δυτικά της Πάτμου, είχαν αναπτυχθεί οι Φ/Γ TURGUT REIS F241 τύπου MEKO-200 Track I, Φ/Γ AKDENIZ F278 τύπου Knox, Α/Τ YUCETEPE D345 τύπου FRAM και Α/Τ PIYALE PASA D350 τύπου FRAM εξοπλισμένο με Κ/Β Harpoon. Όλα είχαν εξέλθει τις βραδινές ώρες της 30ής Ιανουαρίου από τα Στενά του Ελλήσποντου.
Στο γράμμα έξι σειρών του Κλίντον, η Τσιλέρ απάντησε με δύο σελίδες, ευχαριστώντας για τον ρόλο του στην εκτόνωση της κρίσης και κατέκρινε την Ελλάδα που ισχυριζόταν ¬ όπως γράφει η Τσιλέρ ¬ ότι όλες οι βραχονησίδες της ανήκουν.
1/2/1996 Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. δήλωσε «οι Η.Π.Α. δεν αναγνωρίζουν ελληνική ή τουρκική κυριαρχία στα Ίμια/Καρντάκ και πιθανολογείται ύπαρξη και άλλων νησίδων στην ίδια κατάσταση».
2/2/1996 Ημερομηνία: 2 Φεβρουαρίου 1996, ώρα 22:27 Από: Υπουργό Εξωτερικών Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ουάσιγκτον Προς: Όλες τις ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές, Προτεραιότητα. Επίσης: Στη CIA, NSA και DIA, Ουάσιγκτον, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC), All PolAds Collective. Και στους: Verschbow, Beers, Tenet και Fried. Θέμα: Ανάλυση Πληροφοριών και Έρευνας: Ελλάδα/Τουρκία: Αλληλοκατηγορίες αντεγκλήσεις για τα Ίμια «…Καθώς ο στόχος της Τουρκίας (προηγούμενο καθεστώς) ήταν πιο περιορισμένος από την απόπειρα τετελεσμένου γεγονότος της Ελλάδας, η πρωθυπουργός Τσιλέρ μπόρεσε να διακηρύξει τη νίκη της. Οι τουρκικές υπηρεσίες ασφάλειας απολαμβάνουν την καλή δημοσιότητα των διαδοχικών επιτυχιών: πρώτα, οι πειρατές του φέρυ «Αβράσια», τώρα οι Έλληνες…»»…Ο ad hoc χαρακτήρας των ενεργειών της Ελλάδας στα Ίμια και η κοινοβουλευτική ρητορική που τις υποστήριξε προετοίμασαν την ήττα της Ελλάδας. Οι ελληνικές δυνάμεις φαίνεται να κατέλαβαν τα Ίμια χωρίς την έγκριση του Υπουργού Άμυνας Αρσένη, πόσο μάλλον του Σημίτη, και η επακόλουθη αμυντική πολιτική αποτέλεσε αντικείμενο κακού συντονισμού στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου μέχρι τις λιγοστές τελευταίες ώρες. Η υπόσχεση του Σημίτη στη Βουλή στις 29 Ιανουαρίου να διατηρήσει τη σημαία στη θέση της αποδείχθηκε ενοχλητικό βάρος όταν υποχώρησε από τις θέσεις του. Ο Αρσένης και (πολύ πιθανώς) η στρατιωτική ιεραρχία φαίνονται καταδικασμένοι να πληρώσουν τις συνέπειες της πανωλεθρίας στα Ίμια, ενδεχομένως χάνοντας τη θέση τους. (Απόρρητο)… Παρότι η Άγκυρα προτείνει τον διάλογο για τη διάθεση των νησίδων του Αιγαίου, η Αθήνα αρνείται τις συνομιλίες φοβούμενη μήπως υπονομεύσει τις νόμιμες αξιώσεις της και απολέσει περαιτέρω το κύρος της.»
(Ίμια, τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών» Μ. Ιγνατίου και Αθ. Έλλις)
8/2/1996 Στέιτ Ντιπάρτμεντ «Οι Τούρκοι παραπονέθηκαν στην πρεσβεία μας ότι η Ελλάδα τοποθέτησε κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις στη νήσο Καλόλιμνο (ένα ελληνικό νησί κοντά στα Ίμια / Καρντάκ), παραβιάζοντας τη συμφωνία που επέτρεψε στις δύο πλευρές να υποχωρήσουν από το χείλος της σύγκρουσης. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν παραβιάζει τη συμφωνία για την ταυτόχρονη απομάκρυνση στρατιωτικών δυνάμεων και σημαιών από τα Ίμια, την αποχώρηση των πολεμικών σκαφών και τη μη επιστροφή τους»
5/3/1996 Ημερομηνία: 5 Μαρτίου 1996, ώρα 16:55 Από: Αμερικάνικη πρεσβεία, Αθήνα Προς: Υπουργείο Εξωτερικών, Ουάσιγκτον. Θέμα: Ο ΥπΕξ επαναλαμβάνει τις ανησυχίες του για τις τουρκικές δραστηριότητες στην περιοχή Ιμίων/Καρντακ Συντάκτης: Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Thomas Niles 2. Συναντήθηκα με τον Υπουργό Εξωτερικών Πάγκαλο για να συζητήσουμε την ελληνοτουρκική σχέση και το κατά πόσο υπάρχει ελπίδα για μια διαπραγμάτευση. 3. Ο Πάγκαλος είπε ότι ο Χόλμπρουκ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα εγγυούνταν ότι δεν θα υπάρχει ούτε ελληνική ούτε τουρκική παρουσία στη περιοχή των Ιμίων και επιστροφή στο ρητό quo ante, το οποίο σημαίνει ότι Έλληνες και Τούρκοι ψαράδες θα ψάρευαν στη γύρω περιοχή χωρίς παρενόχληση και ταλαιπωρία και επίσης ένας έλληνας αγρότης, ο οποίος συνηθίζει να βόσκει πρόβατά του στη περιοχή των Ιμίων εδώ και 10 χρόνια περίπου, θα εξακολουθεί να το κάνει. Με διαβεβαίωσε ότι οι Έλληνες δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα σε κανένα Τούρκο ψαρά διότι υπάρχει μια κοινή ωφέλιμη εμπορική συναλλαγή (λαθρεμπόριο) μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων όπου οι ελληνικές αρχές δεν επιθυμούν να σταματήσουν.
(Ίμια, τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών» Μ. Ιγνατίου και Αθ. Έλλις)
Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επισκέψεις, ως ακολούθως:
– Στην 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία (71 Α/Μ ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ»), όπου παρακολούθησε άσκηση αεροκίνητης ενέργειας, στο Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης της Ταξιαρχίας, στο οποίο ολοκληρώθηκαν πρόσφατα εργασίες αναβάθμισης και βελτίωσης των υποδομών του. Διαπιστώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα του Σχηματισμού, καθώς επίσης το γεγονός ότι το Πρότυπο Κέντρο της Ταξιαρχίας, ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα διεθνή σύγχρονα πρότυπα.
– Στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών (ΣΔΙΕΠ), όπου πραγματοποίησε ομιλία για τις Προκλήσεις, τους Στόχους και τις Προοπτικές του Στρατού Ξηράς.
Ο Αρχηγός, ανέλυσε το πλαίσιο των ενεργειών και δράσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού που έχουν στόχο τη διαμόρφωση της δυναμικής, για τη μετεξέλιξη του Στρατού Ξηράς. Υπογράμμισε τη σημασία της χερσαίας συνιστώσας των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό το πρίσμα της διακλαδικής συνέργειας και τόνισε την ανάγκη για διατήρηση του εξαίρετου επιπέδου της μαχητικής ικανότητας του Στρατού μας.Επιπρόσθετα, παρουσίασε τις δράσεις στους τομείς της κοινωνικής προσφοράς και της εξωστρέφειας, ενώ ανέφερε ότι το προσωπικό αναδεικνύει καθημερινά το ψυχικό του σθένος, αισθάνεται υπερήφανο για το έργο που επιτελεί και έχει ενστερνιστεί το πνεύμα της νίκης.
1 of 12
Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επισκέψεις, ως ακολούθως:
– Στη Σκύρο, όπου επισκέφθηκε τον Λόχο Εθνοφυλακής Σκύρου.
– Στην Εύβοια, όπου επισκέφθηκε Πυροβολαρχία της 180 Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων (180 ΜΚ/Β HAWK).
Διαπιστώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, η αισιοδοξία και το υψηλό ηθικό, που διακατέχουν το σύνολο του προσωπικού.
1 of 8
Πολεμικό Ναυτικό
Από Δευτέρα 29 έως Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018 διεξήχθη η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «ΑΣΤΡΑΠΗ 01/18», στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου, Μυρτώου και κεντρικού Αιγαίου Πελάγους, με τη συμμετοχή φρεγατών, υποβρυχίων, πλοίου γενικής υποστήριξης, ελικοπτέρων και ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων.
1 of 18
Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018, ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ Reuven Rivlin επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα. Κατά την επίσκεψή του στο Αρχηγείο Στόλου, ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού και για θέματα συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο κρατών, στην αίθουσα ενημέρωσης του Αρχηγείου Στόλου. Στη συνέχεια κινήθηκε προς τη θέση ελλιμενισμού της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ, όπου απηύθυνε χαιρετισμό στο παρατεταγμένο πλήρωμα του πλοίου .Μεταξύ άλλων εξήρε το ρόλο και την ποιότητα του ελληνικού Στόλου διαχρονικά και επισήμανε τη σημασία της Ναυτικής Ισχύος στην επίτευξη των εθνικών στόχων. Τέλος, επιβιβάστηκε στην πυραυλάκατο ΔΑΝΙΟΛΟΣ και έπλευσε στο λιμένα του Πειραιά, όπου και αποβιβάστηκε, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Αρχηγείο Στόλου. Κατά τον πλου προς Πειραιά, ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας και να διαπλεύσει τη θαλάσσια περιοχή των Στενών της Σαλαμίνας όπου ο Ελληνικός Στόλος καταναυμάχησε τον Περσικό Στόλο, το 480 π. Χ.. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ συνοδευόταν από την πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κα. Ιrit Βen Αbba, τον Αρχηγό ΓΕΝ του Ισραήλ Rear Admiral Eli Sharvit και υψηλόβαθμους Αξιωματούχους του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον πρώτο Πρόεδρο ξένου κράτους που επισκέπτεται το Αρχηγείο Στόλου.
Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων Αεροπορίας Ναυτικού, στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού, στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου Μαραθώνα. Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, o Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ή εκπρόσωποί τους, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, και συγγενείς των πεσόντων.
1 of 13
Πολεμική Αεροπορία
Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής το σχέδιο διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ που προβλέπει την τριετή χρονομίσθωση (leasing) επτά Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) κατηγορίας Μέσου Ύψους Μεγάλης Αυτονομίας (MALE), όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η e-Amyna. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε €35,5 εκατ., εκ των οποίων τα €16,5 εκατ. θα καταβληθούν το πρώτο έτος και τα υπόλοιπα σε δύο δόσεις των €9,5 εκατ. ευρώ το δεύτερο και τρίτο χρόνο, χωρίς να αποκλείεται η προμήθειά τους αργότερα. Κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου ανέφερε ότι υπήρχαν δυο πιθανές προμηθεύτριες χώρες (ΗΠΑ και Ισραήλ) και επελέγησαν τα ΜΕΑ από το Ισραήλ ως περισσότερο προηγμένα και κατάλληλα για τις ανάγκες της χώρας. Όπως εξήγησε ο Α/ΓΕΑ, τα ΜΕΑ αναμένονται να αξιοποιηθούν και για τον έλεγχο των συνόρων και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Υπενθυμίζεται ότi τον Φεβρουάριο του 2012 η ισραηλινή εταιρεία Israel Aerospace Industries (I.A.I.) είχε πραγματοποιήσει επίδειξη του ΜΕΑ HERON στην -τότε- 131 Σμηναρχία Μάχης στο Άκτιο σε αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο συγκεκριμένος τύπος ΜΕΑ βρίσκεται σε υπηρεσία και με την Τουρκική Αεροπορία, η οποία απέκτησε 3 συστήματα με συνολικά 10 αεροχήματα στο πλαίσιο σύμβασης αξίας 183 εκατ. στις 19 Απριλίου 2005.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2018 συνάντηση στη ΓΔΑΕΕ μεταξύ επιτελών του ΥΠΕΘΑ και εκπροσώπων των εταιρειών General Atomics Aeronautical Systems και ALTUS LSA, κατόπιν σχετικού αιτήματος των εν λόγω εταιρειών, με σκοπό την παρουσίαση των δυνατοτήτων των εταιρειών επί Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών. Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ (Office of Defence Cooperation: ODC) στην Αθήνα, ενώ το ΥΠΕΘΑ εκπροσωπήθηκε από τον Δντή της ΓΔΑΕΕ/ΔΑΕΤΕ, τον Δντή ΓΕΕΘΑ/Ε1, καθώς και επιτελείς των ΓΔΑΕΕ, ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ και ΓΕΣ.
Από τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018, η 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ)/Αεροπορική Βάση Αράξου, πρόκειται να συμμετάσχει στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το έτος 2018 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό, θα μετασταθμεύσουν από την 116 ΠΜ τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16 Block 52+ Adv και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό.
1 of 3
Τις πρωινές ώρες της Τρίτης 30 Ιανουαρίου 2018, αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), παρέλαβε και μετέφερε, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ, μοσχεύματα από την Κέρκυρα στην 113 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Μίκρας και στην 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.
Ανατολικός Παρατηρητής
Μετά από δύο εβδομάδες επιχειρήσεων εντός Συρίας, ο τουρκικός στρατός δεν έχει επιτύχει σοβαρή πρόοδο, με το YPG να διατηρεί τον έλεγχο του Αφρίν. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν μιλώντας σε οποαδούς του δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις πλησιάζουν στο Αφρίν, αλλά η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη της εκστρατείας για την Τουρκία ως τώρα, καθώς τουλάχιστον επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένα άρμα μάχης καταστράφηκε σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ κουρδικές πηγές ανεβάζουν τις τουρκικές απώλειες σε οκτώ στρατιώτες και δύο άρματα μάχης. Ο συνολικός αριθμός νεκρών Τούρκων στρατιωτών υπολογίζεται σε 13 και των τραυματιών σε 57, ενώ από άλλες πληροφορίες προκύπτει και ο θάνατος 11 μελών της φιλότουρκης πολιτοφυλακής FSA.
1 of 3
Η ολοσχερής καταστροφή τουρκικού άρματος μάχης Leopard 2A4 από A/T πύραυλο του YPG
Η ολοσχερής καταστροφή τουρκικού άρματος μάχης Leopard 2A4 από A/T πύραυλο του YPG
Η ολοσχερής καταστροφή τουρκικού άρματος μάχης Leopard 2A4 από A/T πύραυλο του YPG
Παράλληλα, ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου Su-25 καταρρίφθηκε χθες από αντιαεροπορικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς στην περιοχή του Idlib, περίπου 50 μίλια νότια του Αφρίν. Ο χειριστής εγκατέλειψε αλλά βρέθηκε νεκρός στο έδαφος, ενώ το ρωσικό ναυτικό ανταπέδωσε πλήττοντας θέσεις ισλαμιστών ανταρτών στην περιοχή με πυραύλους cruise από πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο.
Σε συνεδρίασή του στις 31 Ιανουαρίου το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM) εξέδωσε πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (RFI) για άρμα περισυλλογής (ARV) βασισμένο στο άρμα μάχης Altay. Επίσης ενέκρινε 55 προγράμματα αγνώστων λοιπών στοιχείων, συνολικού ύψους 9,4 δις δολλαρίων.
Κύπρος
Στον σημερινό (4.2.2018) δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης επικράτησε του αντιπάλου του Σ. Μαλά με ποσοστό 56% έναντι 44% και επανεξέλεγη στην προεδρία.
«Πολύ ενθαρρυντικά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον στόχο «Καλυψώ», στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ο ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Ο υπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την πρόοδο των εργασιών στον στόχο και πρόσθεσε «τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά χρειαζόμαστε ακόμα κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθούν οι εργασίες, όπως έχουν σχεδιαστεί».
Ο κ. Λακκοτρύπης απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το κοίτασμα, προσθέτοντας ότι είναι πολύπλοκη η μορφολογία του συγκεκριμένου στόχου, ώστε να χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Πάντως, σημείωσε ότι πρόκειται «για παρομοίου τύπου γεωλογία με το Αιγυπτιακό κοίτασμα Ζοr και πρόσθεσε ότι δεν θα μιλήσει ούτε για ποσότητες, ούτε για οτιδήποτε άλλο.
Κατά τον κ. Λακκοτρύπη, οι εμπλεκόμενες εταιρείες ενδέχεται να προβούν σε ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας. Μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης στον στόχο «Καλυψώ», το γεωτρύπανο θα προχωρήσει στον επόμενο στόχο που είναι το τεμάχιο 3, το «Σουπιά».
Την περασμένη Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, η εταιρία BMC Automotive Industry and Trade Inc. ανακοίνωσε ότι ανατέθηκε στην εταιρία σύμβαση για τη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή του συγκροτήματος ισχύος του εγχώριας κατασκευής κύριου άρματος μάχης ALTAY. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση στα τέλη του προηγούμενου έτους, του τουρκικού Υφυπουργείου Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM), σύμφωνα με την οποία πέντε τουρκικές εταιρίες είχαν ανταποκριθεί στο σχετικό αίτημα υποβολής προτάσεων, από τις οποίες ο ανάδοχος επρόκειτο να επιλεγεί εντός του τρέχοντος έτους. Επρόκειτο για την επιλεγείσα ανάδοχο, καθώς και τις εταιρίες TÜMOSAN Engine and Tractor Industry Inc., Istanbul Marine Shipbuilding Industry and Trade Inc., Figes Physics and Geometry Computer Simulation Trade Inc. και TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş (TEI). Το ύψος της σύμβασης για το συγκρότημα ισχύος, στο οποίο περιλαμβάνονται ο κινητήρας και το κιβώτιο μετάδοσης κίνησης του άρματος, εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στο ποσό των 1 δισ. ευρώ και θα αφορά τα άρματα που, μεταξύ άλλων, θα προορίζονται για εξαγωγή σε τρίτα κράτη και θα παραχθούν μετά τα 250 της αρχικής παρτίδας, τα οποία θα διαθέτουν κινητήρα της γερμανικής MTU Friedrichshafen GmbH. Ο Ethem Sancak, πρόεδρος της BMC ανέφερε ότι 200 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων 70 ξένοι πολίτες, απασχολούνται στο πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη κινητήρα ισχύος μεταξύ 400 και 1.500 hp, η οποία όμως σχεδιάζεται τελικά να ανέλθει στην εξωπραγματική τιμή των 5.000 hp.
Πρόκειται για την τρίτη απόπειρα εφαρμογής προγράμματος ανάπτυξης εγχώριου συγκροτήματος ισχύος, δεδομένου ότι είχε προηγηθεί η απ’ ευθείας ανάθεση σύμβασης ύψους $206,35 εκ. (190 εκ. ευρώ) και διάρκειας 54 μηνών στην εταιρία TÜMOSAN, η οποία με τη σειρά της είχε συνάψει σύμβαση με την αυστριακή εταιρία AVL List GmbH, με αντικείμενο την παροχή τεχνικής υποστήριξης των προαναφερόμενων υπό ανάπτυξη υποσυστημάτων, καθώς και της αντλίας καυσίμου, του συστήματος ψεκασμού και της μονάδας ηλεκτρονικού ελέγχου. Η ανάθεση της σύμβασης είχε χαιρετιστεί από την τουρκική ηγεσία ως το πρώτο βήμα για την απεξάρτηση της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας από την ξένη βοήθεια στην ανάπτυξη κινητήρων για στρατιωτικά οχήματα. Παράλληλα όμως, είχε προκαλέσει το σκεπτικισμό διεθνών παρατηρητών, δεδομένου ότι η TÜMOSAN έχει ως αντικείμενο την παραγωγή γεωργικών ελκυστήρων και κινητήρων ντίζελ, χωρίς καμία εμπειρία στη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή κινητήρων αρμάτων μάχης ή έστω τεθωρακισμένων οχημάτων. Τελικά η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιριών δεν ευοδώθηκε, μετά την απόφαση του αυστριακού κοινοβουλίου, το Νοέμβριο του 2016, να επιβάλει απαγόρευση εξαγωγής οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, με αποτέλεσμα η σύμβαση με το SSM να λυθεί πρόωρα το Μάρτιο του 2017 και η TÜMOSAN να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν σε απόπειρα της αυστριακής κυβέρνησης να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας.
Ο πετρελαιοκινητήρας MTU MT 883 Ka 501, ισχύος 1.500 ίππων, κατασκευής της γερμανικής εταιρείας MTU, εξοπλίζει τα πρωτότυπα του προγράμματος άρματος μάχης Altay.
Ακολούθησε, το Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, η έναρξη συνομιλιών με το τμήμα Ευρώπης της αμερικανικής εταιρίας Caterpillar, η οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάληψη του προγράμματος, ενώ παράλληλα οι υπεύθυνοι του προγράμματος διέδιδαν ότι υφίστανται περίπου 20 επιλογές διεθνώς για την ανάθεση της συγκεκριμένης σύμβασης. Ενδιαφέρον είχαν επίσης εκδηλώσει για τον κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης αντίστοιχα οι γερμανικές MTU και Renk, όμως οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας έθεσαν πρόωρο τέλος στην όποια προσπάθεια περαιτέρω διερεύνησης του ενδεχόμενου εμπλοκής τους στο πρόγραμμα. Μετά τις εξελίξεις αυτές, αξιωματούχοι της TÜMOSAN δήλωναν ότι η εταιρία τους θα έθετε την ισχυρότερη υποψηφιότητα σε τυχόν νέο διαγωνισμό, υπολογίζοντας ότι θα χρειαζόταν χρονικό διάστημα της τάξης των πεντέμισι ετών για την εξ ιδίων πόρων ολοκλήρωση της σχεδίασης και ανάπτυξης του συγκροτήματος ισχύος του νέου άρματος. Ταυτόχρονα όμως, το SSM ανακοίνωσε προς όλους τους υποψήφιους αναδόχους ότι τα προσφερόμενα υποσυστήματά τους θα πρέπει πλέον να μην υπόκεινται σε δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας τρίτων ή άλλους ρυθμιστικούς περιορισμούς. Κατά συνέπεια, οι υποψήφιες ανάδοχοι τουρκικές εταιρίες θα είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη πλειάδας άλλων υποσυστημάτων του συγκροτήματος ισχύος, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η μονάδα υδροστατικής διεύθυνσης, ο στροβιλοσυμπιεστής, το σύστημα ψύξης, ο εναλλάκτης και οι αντλίες μετάδοσης.
Εξακολουθεί επίσης να εκκρεμεί η επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του ίδιου του άρματος, δεδομένης της απόρριψης, τον περασμένο Ιούνιο, της βέλτιστης και τελικής προσφοράς της εταιρίας Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş., μέλους του ομίλου συμμετοχών Koç, η οποία έχει αναπτύξει τέσσερα πρωτότυπα, κατόπιν σύμβασης της τάξης των $500 εκατ. που της ανατέθηκε το Μάρτιο του 2007. Σύμφωνα με αξιωματούχους του SSM, η προσφορά της Otokar ήταν απροσδόκητα υψηλή, για το λόγο αυτό κρίθηκε επιβεβλημένη η λήψη ανταγωνιστικών προσφορών από περισσότερους υποψήφιους αναδόχους, η υποβολή των οποίων αναμένεται σύντομα, με προοπτική την επιλογή του κατασκευαστή έως τα μέσα του έτους. Τον Ιούλιο του 2017 απεστάλησαν αιτήματα προς τις εταιρίες Otokar, FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. και BMC, με την τελευταία να θεωρείται πως έχει το προβάδισμα για μία ακόμη φορά, το οποίο εν ολίγοις αποδίδεται στις φιλικές σχέσεις του Ethem Sancak, μέλους πλέον της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan.
Την Κυριακή 04 Φεβρουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης του Γ΄ Σώματος Στρατού, όπου παρακολούθησε την άσκηση του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Σιδηροκάστρου. O Aρχηγός, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, υπογράμμισε την καθολική συμμετοχή των Εθνοφυλάκων του Τάγματος, καθώς και την εξαίρετη σχεδίαση, οργάνωση και εκτέλεσή της. Στη συνέχεια, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
1 of 19
– Η αναβάθμιση και διεξαγωγή γόνιμης και εποικοδομητικής εκπαίδευσης σε σύγχρονα επιχειρησιακά αντικείμενα, αποτελεί κύρια προτεραιότητα για τον Ελληνικό Στρατό.
– Οι Εθνοφύλακες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του αμυντικού ιστού της Χώρας και είναι πάντα παρόντες στην πρώτη γραμμή, μαζί με τον ενεργό Στρατό και την Εφεδρεία.
– Τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί και στο νέο έτος η επιτυχής εκτέλεση των αποστολών που ανατίθενται στον Στρατό Ξηράς, με το προσωπικό να εργάζεται με το ίδιο πάθος, αισιοδοξία αλλά και αίσθημα υπερηφάνειας.
Τέλος υπερθεμάτισε την υπερηφάνεια από την οποία διακατέχεται για τους Εθνοφύλακες, αλλά και για το σύνολο του Ελληνικού Στρατού, για την ανιδιοτελή προσφορά των υπηρεσιών τους στην Πατρίδα.
Το διήμερο 06 και 07 Φεβρουαρίου 2018, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ «ΜΥΚΑΛΗ» και συγκεκριμένα το Στρατηγείο, το σύνολο των Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων, καθώς και Φυλάκια αυτής, όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
1 of 5
Πολεμικό Ναυτικό
Από Δευτέρα 05 έως Παρασκευή 09 Φεβρουαρίου 2018, διεξήχθη η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 01/18», στη θαλάσσια περιοχή του Παγασητικού Κόλπου και κεντρικού Αιγαίου Πελάγους με τη συμμετοχή αρματαγωγών, φρεγάτας, ελικοπτέρων και ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών καθώς και της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση τόσο της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων όσο και της διακλαδικότητας. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι η συμμετοχή του αρματαγωγού «Λέσβος», που αποδεικνύει την επισκευή και επάνοδό του σε ενέργεια μετά τις ζημιές που είχε υποστεί στις 23 Ιανουαρίου λόγω πρόσκρουσης σε προβλήτα του Ναυστάθμου Σαλαμίνας.
1 of 11
Από Τρίτη 06 έως Τετάρτη 07 Φεβρουαρίου 2018 διεξήχθη η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «ΟΡΜΗ 01/18», με τη συμμετοχή πυραυλακάτων, ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων.
1 of 9
Πληροφορίες που φέρουν την Ελλάδα να προμηθεύεται δύο (κατ’ άλλες πηγές τέσσερις) φρεγάτες FREMM από τη Γαλλία κυκλοφόρησαν στον τύπο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Παρ’ ότι η διαρροή περιέχει και πολιτική σκοπιμότητα, οι πληροφορίες δεν είναι αβάσιμες, ούτε όμως επιβεβαιώνονται πλήρως στην παρούσα φάση. Κατά τα άλλα, ισχύουν όσα έχουμε γράψει για το ζήτημα των φρεγατών FREMM εδώ.
Πολεμική Αεροπορία
Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, επισκέφθηκε την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, στο πλαίσιο παρακολούθησης της εκπαίδευσης μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της προσωπικής επαφής με το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό τους.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε για την ημερήσια δραστηριότητα της 114 ΠΜ και έλαβε μέρος σε πτήση προγραμματισμένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 331 Μοίρας, “ΘΗΣΕΑΣ”, επιβαίνων σε μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000-5, σε σχηματισμό ζεύγους αεροσκαφών. O Αρχηγός ΓΕΑ συμμετείχε στην πτήση επιβαίνων στο έτερο αεροσκάφος του σχηματισμού.
Το σενάριο της αποστολής προέβλεπε πτήση χαμηλής ναυτιλίας, σε θαλάσσια περιοχή κεντρικού-ανατολικού Αιγαίου, επί τόξου Εύβοιας – Καλόγερων- Ικαρίας – Λέρου – Ιμίων – Νάξου, εκτέλεση εικονικών προσβολών σε εναέριους και επίγειους στόχους καθώς και εικονική αερομαχία μεταξύ των αεροσκαφών του σχηματισμού.
1 of 30
Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε η τελετή πέρατος της πτητικής εκπαίδευσης των Ανθυποσμηναγών της 87ης και 88ης Σειράς Ιπταμένων, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου. Ο Αρχηγός ΓΕΑ απένειμε στον Ανθυποσμηναγό (Ι) Γεώργιο Λαντζουράκη και στον Ανθυποσμηναγό (Ι) Γεώργιο Υφαντίδη, αρχαιότερους Έλληνες Ανθυποσμηναγούς της 87ης και 88ης Σειράς αντίστοιχα και στον Ανθυποσμηναγό (Ι) Γεώργιο Διγγελόπουλο της 87ης και στον Ανθυποσμηναγό (Ι) Γεώργιο Καλλέργη της 88ης, πρωτεύσαντες στην πτητική εκπαίδευση, τους επαίνους και τα βραβεία για την αποφοίτησή τους. Στην ομιλία του ο Αρχηγός, αφού καλωσόρισε τους Ανθυποσμηναγούς στην Αεροπορική Οικογένεια ως μαχητές, τους τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα είναι αυτό που ζητάμε από εσάς και για να το επιτύχετε χρειάζεται να είστε άριστοι επαγγελματίες και πάνω απ΄ όλα ασφαλείς, ενώ τους προέτρεψε, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, να μείνουμε ανεπηρέαστοι και με πείσμα και αφοσίωση να προσπαθούμε για τη συνεχή βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Πολεμικής Αεροπορίας. Σημειώνεται ότι ο βραβευθείς Ανθυποσμηναγός (Ι) Γεώργιος Διγγελόπουλος ήταν ο εκπαιδευόμενος που είχε εγκαταλείψει επιτυχώς, μαζί με τον εκπαιδευτή, το Τ-2 Buckeye που κατέπεσε στις 3 Ιανουαρίου 2018 λίγο μετά την απογείωσή του.
1 of 11
Ανατολικός Παρατηρητής
Η φονικότερη ημέρα ήταν η χθεσινή για τον Τουρκικό Στρατό στο Αφρίν της Συρίας, με συνολικά 11 νεκρούς: το διμελές πλήρωμα του Τ-129B του 2ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού που κατερρίφθη και 9 καταδρομείς της 10ης Ταξιαρχίας Καταδρομών (τέως Μηχανοποιημένης) από το Tatvan/Bitlis, τα ονόματα των οποίων διέρρευσαν στο Διαδίκτυο πριν ανακοινωθούν από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο. Ο ως τώρα επίσημος αριθμός απωλειών για την Τουρκία είναι 31 νεκροί και 93 τραυματίες.
1 of 4
Η στιγμή της πτώσης του τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου Τ-129
Η στιγμή της πτώσης του τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου Τ-129
Η στιγμή της πτώσης του τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου Τ-129
Η στιγμή της πτώσης του τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου Τ-129
Στις 31 Ιανουαρίου 2018 συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) για πρώτη φορά μετά την υπαγωγή της στην τουρκική Προεδρία βάση του προεδρικού διατάγματος της 24ης Δεκεμβρίου 2017. Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση υπό τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan διάρκειας επτά ωρών αξιολογήθηκε πακέτο 55 εξοπλιστικών προγραμμάτων συνολικού ύψους 9,4 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων γνωστοποιήθηκαν τα ακόλουθα:
Ανάπτυξη πυραυλικού φορέα εκτόξευσης δορυφόρων -κατ΄άλλες πηγές πρόγραμμα ανάπτυξης Βαλλιστικού Βλήματος Μέσου Βεληνεκούς (MRBM)- από την Roketsan.
Ανάπτυξη του Α/Α συστήματος Korkut σε σύστημα αντιμετώπισης επερχόμενων πυρομαχικών βαλλιστικής τροχιάς
Προμήθεια δύο μεταχειρισμένων S-70 Blackhawk για τις ανάγκες της Χωροφυλακής προς αντικατάσταση δύο απωλεσθέντων.
Προμήθεια 170 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων Pars III από την FNSS
Προμήθεια τουλάχιστον 700 τροχοφόρων οχημάτων 4×4 από την BMC
Προμήθεια 116 τεθωρακισμένων οχημάτων MRAP Kirpi από την BMC
Εκσυχρονισμός 120 αρμάτων μάχης M60T, 40 Leopard-2A4 και 40 M60A3 από την Aselsan σε συνεργασία με ουκρανικές εταιρείες.
Έκδοση RFI για άρμα περισυλλογής (ARV) βασισμένο στο άρμα μάχης Altay.
Ναυπήγηση 3 ρυμουλκών ανοικτής θαλάσσης.
Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων κλάσης Preveze.
Ναυπήγηση φρεγατών κλάσης Ι.
Αναφορικά με το πρόγραμμα προμήθειας 250 αρμάτων μάχης Altay, οι εταιρείες Otokar, FNSS και BMC-Rheinmetall υπέβαλαν Βέλτιστες και Τελικές Προσφορές (BAFO) μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου που είχε οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία ενώ η σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή του συγκροτήματος ισχύος του άρματος μάχης Altay ανατέθηκε στην BMC.
Την προηγούμενη εβδομάδα εκτελέστηκε χειμερινή εκπαίδευση Ίλης Μέσων Αρμάτων της 1ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας της Στρατιάς Αιγαίου που εδρεύει στο Αγρίλιο (Adapazarı).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τουρκικής Στατιστικής Αρχής (TÜİK), ο πληθυσμός της Τουρκίας ανήλθε σε 80,8 εκατ. στα τέλη του 2017, εμφανίζοντας ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1,24%. Πολυπληθέστερη πόλη παραμένη η Κωνσταντινούπολη με 15 εκατ. κατοίκους (ή 18,6% του συνολικού πληθυσμού) και ακολουθούν η Άγκυρα με 5,5 εκατ., η Σμύρνη με 4,3 εκατ., η Προύσα με 2,9 εκατ. και η Αττάλεια με 2,3 εκατ. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης εγκατάστασης Σύρων προσφύγων στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαμένουν ήδη περί τους 542.000 (ή 3,6 των κατοίκων της).
Κύπρος
Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν αυτή την εβδομάδα στο ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018 η ΕΝΙ ανακοίνωσε ότι οι έρευνες του πλωτού γεωτρύπανου «Saipem 12000» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ απέδωσαν μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη φυσικού αερίου στο στόχο Καλυψώ 1, που επιβεβαιώνει την επέκταση κοιτασμάτων «τύπου Ζορ» στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η γεώτρηση, που έγινε σε βάθος 2.074 μέτρων νερού και έφτασε σε συνολικό βάθος 3.827 μέτρων, εντόπισε μια εκτεταμένη στήλη αερίου σε πετρώματα Μειοκανικής και Κρητιδικής ηλικίας. Κατά την ΕΝΙ, «η Κρητιδική ακολουθία περιέχει εξαίρετα χαρακτηριστικά κοιτάσματος», ενώ έχει εκτελεστεί μια συλλογή μεγάλου και λεπτομερούς αριθμού στοιχείων, με δείγματα και υγρών και πετρωμάτων, στον στόχο. Η εταιρεία προσθέτει ότι θα διενεργηθούν επιπρόσθετες μελέτες για να αξιολογηθεί το εύρος των ποσοτήτων αερίου και να καθοριστούν περαιτέρω επιχειρήσεις εξερεύνησης και αξιολόγησης.
Ακολούθως, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, και ενώ το «Saipem 12000» μετέβαινε στο επόμενο σημείο ερευνών στο στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου «3» της κυπριακής ΑOZ, o πλους του παρεμποδίστηκε από σκάφη του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Συγκεκριμένα τα τουρκικά σκάφη (έξι στον αριθμό) κάλεσαν τον κυβερνήτη του πλωτού γεωτρύπανου να αλλάξει πορεία, με το αιτιολογικό ότι στην περιοχή διεξάγονται ναυτικές ασκήσεις, ενώ παρεμπόδιζαν και τον πλου του γεωτρύπανου με ελιγμούς. Ο κυβερνήτης του «Saipem 12000» αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και στη συνέχεια να το ακινητοποιήσει, 70 χιλιόμετρα από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κύπρου, αφού έλαβε οδηγίες από τη Ρώμη να σταματήσει προσωρινά την πορεία του. Έκτοτε το πλωτό γεωτρύπανο παραμένει νοτίως του Κάβο Γκρέκο, 15 ναυτικά μίλια μακριά τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου «3», ενώ διεξάγονται διπλωματικές διαβουλεύσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδης χαρακτήρισε την ενέργεια της Τουρκίας «πειρατική» και σημείωσε ότι οι τουρκικές ενέργειες εντάσσονται μεν στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής των προκλήσεων, αλλά στην περίπτωση αυτή σε πιο έντονο βαθμό. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε διαβήματα και βρίσκεται σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, την ιταλική κυβέρνηση και την εταιρεία ΕΝΙ για αντιμετώπιση του περιστατικού, ενώ ήδη έχει ενημερώσει και την αμερικανική πρεσβεία. Ο υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε την εκτίμηση ότι η λύση θα προέλθει από τη Ρώμη, καθώς η ιταλική κυβέρνηση θα προστατεύσει τα συμφέροντα της.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την εταιρεία και την ιταλική κυβέρνηση προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. «Δεν υπάρχει κάτι που να μας ανησυχεί, με απόλυτη ψυχραιμία προβαίνουμε σε όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Πρωταγωνιστής των διαβημάτων είναι η Ιταλία, ο πρωταγωνιστικός αυτός ρόλος, τονίζει και την ενόχληση της Ρώμης από τις προκλήσεις. Είναι γνωστή η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εμείς δεν θα παρασυρθούμε σε τέτοιες ενέργειες ή σε διάλογο. Είναι ξεκάθαρα τα ενεργειακά μας δικαιώματα, συνεχίζουμε κανονικά και απρόσκοπτα τους σχεδιασμούς μας. Είναι ξεκάθαρη πρόθεση τόσο της ιταλικής κυβέρνησης όσο και της εταιρείας ΕΝΙ για απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών τους σχεδιασμών», κατέληξε.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η ΕΝΙ επιβεβαιώνει ότι την Παρασκευή το απόγευμα το σκάφος Saipem 12000 αναγκάστηκε να σταματήσει το ταξίδι μεταφοράς σε μία νέα τοποθεσία αφού τουρκικά πολεμικά πλοία το σταμάτησαν με προειδοποίηση να μην συνεχίσει γιατί θα διεξάγονταν στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή του προορισμού». Το σκάφος, σημείωσε, «εκτέλεσε, σοφά πράττοντας, τις διαταγές και θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την επίλυση της κατάστασης». Προσέθεσε δε ότι το Saipem 12000, που διενεργεί έχει προγραμματίσει γεωτρήσεις στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Το βράδυ της Δευτέρας οι Τούρκοι άλλαξαν ύστερα από δεκαετίες την τακτική τους στο Αιγαίο. Επεδίωξαν ένα κτύπημα υψηλού συμβολισμού προσπαθώντας να βυθίσουν έξω από τα Ίμια τη ναυαρχίδα του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων έχει καθιερωθεί μετά το 1996 να περιπολούν κυρίως λιμενικά πλοία των δύο χωρών. Δεν χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα. Με τις κινήσεις τους όμως παρενοχλούν την άλλη πλευρά αλλοτε με τον κυματισμό που δημιουργούν οι θηριώδεις μηχανές τους και μερικές φορές ακόμη και με επαφή των σκαφών.
Το βίντεο που κυκλοφόρησε στις 18 Ιανουαρίου 2018 είναι ενδεικτικό των όσων συμβαίνουν εδώ και χρόνια. Το τουρκικό σκάφος εφορμά προς το ελληνικό και την τελευταία στιγμή στρέφει το τιμόνι του πηγαίνοντας παράλληλα προς αυτό και ακουμπώντας το ελαφρά.
Το βράδυ της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου όμως τα πράγματα ήσαν διαφορετικά. Υπήρχε αυξημένος αριθμός τουρκικών σκαφών στην περιοχή (επτά τουρκικά έναντι ενός και στη συνέχεια δύο ελληνικών). Κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων παρενοχλήσεων ξαφνικά το τουρκικό σκάφος UMUT επιχείρησε να εμβολίσει στο μέσον το περιπολικό «Γαύδος». Το ελληνικό σκάφος τη συγκεκριμένη στιγμή ήταν σχεδόν ακίνητο και είχε τις μηχανές «κράτει». Βλέποντας το τουρκικό να πλησιάζει επικίνδυνα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, έφυγε προς τα εμπρός με ταχύτητα με αποτέλεσμα η σφοδρή σύγκρουση να επέλθει στην πρύμνη του σκάφους.
Δεδομένου ότι το τουρκικό σκάφος UMUT είναι πολύ βαρύτερο (1.700 τόνοι) και ναυπηγημένο από χάλυβα εν αντιθέσει προς το «Γαύδος» που είναι ελαφρύτερο (460 τόνοι) και κυρίως είναι κατασκευασμένο από κράματα αλουμινίου, η βύθιση του ελληνικού σκάφους μετά τη σύγκρουση στο μέσον ήταν βεβαία. Τα αλουμινένια σκάφη είναι πολύ ελαφρά και αναπτύσουν μεγάλες ταχύτητες. Δεν αντέχουν όμως σε συγκρούσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το 1996 η αλουμινένια πυραυλάκατος «Κωστάκος» είχε βυθισθεί λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουσή της με το οχηματαγωγό «Σάμαινα». Ήταν εξαιρετικά πιθανόν η βύθιση του «Γαύδος» να οδηγούσε και σε ανθρώπινες απώλειες μεταξύ του 27μελούς πληρώματός του. Στην περίπτωση της πυραυλακάτου Κωστάκος είχαν χαθεί τέσσερα μέλη του πληρώματος που εγκλωβίσθηκαν κατά τη σύγκρουση στο κύτος του σκάφους.
Οι όλες συνθήκες του επεισοδίου (ξαφνική αύξηση αριθμού τουρκικών πλοίων, συνδυασμός επικίνδυνων ελιγμών από όλα τα τουρκικά σκάφη, γνώση της παρουσίας του «Γαύδος» στην περιοχή εδώ και ημέρες και επιλογή να εμβολισθεί το αλουμινένιο πλοίο) δείχνουν ότι η ενέργεια ήταν προμελετημένη και σκόπιμη. Στόχευε στη βύθιση σκάφους με αποδοχή της πιθανότητας να υπάρξουν και ανθρώπινα θύματα. Επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις Ερντογάν που ακολούθησαν το επεισόδιο:
«Να μη σχηματιστεί η λανθασμένη εντύπωση ότι οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σχετικά με την εξερεύνηση του φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και της βραχονησίδες του Αιγαίου διαφεύγουν της προσοχής μας. Προειδοποιούμε από αυτό το βήμα όσους υπερβαίνουν τα όρια τους σε Κύπρο και Αιγαίο για να μην κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς».
Δια της βυθίσεως του πλοίου ο Ερντογάν θα έστελνε πολλαπλά μηνύματα:
– Στο εσωτερικό της χώρας του θα απαντούσε με καταλυτικό τρόπο στις συνεχείς κατηγορίες της αντιπολιτεύσεως ότι επί κυβερνήσεών του η Ελλάδα κατέλαβε 18 νησίδες. Παράλληλα θα έδειχνε ότι η Τουρκία μπορεί να έχει εισβάλει στρατιωτικά στο Αφρίν αλλά μπορεί να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις και σε άλλες περιοχές. Αναβίωνε δηλαδή το δόγμα των δυόμισυ πολέμων της δεκαετίας του 1990 σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία μπορούσε να μάχεται ταυτοχρόνως με την Ελλάδα, με τη Συρία και στο εσωτερικό με τους Κούρδους του ΠΚΚ.
– Στην Ελλάδα θα έθετε τα όρια των κινήσεων σχετικώς με τις νησίδες που οι Τούρκοι θεωρούν γκρίζες ζώνες. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Ερντογάν (μάλλον υποννοώντας την πρόσφατη επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας στα Ίμια) δεν είναι δεκτές «κρυφές φωτογραφήσεις σε απόμακρες βραχονησίδες».
– Στην Κύπρο θα έδειχνε ότι δεν έχει πρόβλημα να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία προκειμένου να σταματήσει άμεσα την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ του νησιού. Η πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος υδρογονανθράκων στη θέση «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ έχει ανησυχήσει ιδιαιτέρως την Άγκυρα. Φοβάται ότι σε βάθος χρόνου μπορεί να ανατραπούν οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο, όπως ισχύουν θετικά υπέρ αυτής από το 1974.
– Στις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ (και στις χώρες πίσω τους) θα κατεδείκνυε ότι η παρεμπόδιση του ιταλικού σκάφους της ΕΝΙ νοτιανατολικά της Κύπρου δεν ήταν μεμονωμένο γεγονός.
– Στις ΗΠΑ, με τις οποίες βρίσκεται σε πορεία συγκρούσεως λόγω των Κούρδων της Συρίας, θα έλεγε με σαφήνεια πως όταν θίγονται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του δεν υπάρχει τίποτα να τον συγκρατήσει.
Η σοβαρότητα της καταστάσεως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο αμερικανός πρέσβυς στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ μεταβαίνει στην Άγκυρα όπου θα δει τον υπουργό Εξωτερικών του Τίλλερσον που επισκέπτεται τη χώρα. Είναι ενδιαφέρον ότι η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση για το ταξίδι. Ο ίδιος πρέσβυς στις 31 Ιανουαρίου σε συνέντευξή του είχε αναφερθεί στην πιθανότητα ατυχήματος στο Αιγαίο αναφερόμενος όμως στα μαχητικά F16: «όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα, λειτουργώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός φοβερού ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας».
Εν κατακλείδι, τα συγκεκριμένα δεδομένα αλλάζουν δραματικά τη διαχείριση επεισοδίων στο Αιγαίο. Εδώ και χρόνια έχει καθιερωθεί ατύπως ένας κώδικας συμπεριφοράς μεταξύ των δύο χωρών που απέτρεπε οι παρενοχλήσεις να εξελιχθούν σε θερμά επεισόδια με θύματα. Η κατάσταση γύρω από τα Ίμια έχει ήδη περιγραφεί. Κατ’ αντιστοιχίαν, όταν τα τουρκικά αεροπλάνα μπαίνουν στο FIR Αθηνών ή στον ελληνικό εναέριο χώρο, τα ελληνικά μαχητικά επιχειρούν να τα εγκλωβίσουν στο ραντάρ των πυραύλων τους. Μετά τον εγκλωβισμό, τα τουρκικά αποχωρούν. Όλα αυτά πλέον ανατρέπονται. Τίποτα δεν εγγυάται ότι η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει άμεσα ένα νέο επεισόδιο με σοβαρές υλικές ζημίες ή και θύματα.
*O Αγγελος Μ. Συρίγος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Χθες 24 Φεβρουαρίου 2018 συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, με κύριο αντικείμενο την ένταση που έχει δημιουργηθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης εγκρίθηκε η υλοποίηση περιορισμένης έκτασης εξοπλιστικών προγραμμάτων (αποκατάστασης διαθεσιμότητας αντιαεροπορικών συστημάτων, τορπιλών καθώς και τακτικό σύστημα μάχης του Στρατού Ξηράς).
Στρατός Ξηράς
Από 29 Ιανουαρίου έως 23 Φεβρουαρίου 2018, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), διεξήγαγε χειμερινή εκπαίδευση. Σκοπός ήταν η εξοικείωση των Ευελπίδων στη διαβίωση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην ύπαιθρο και η επαύξηση της σωματικής και ψυχικής τους αντοχής. Περιέλαβε αντικείμενα επιχειρησιακής και ειδικής εκπαίδευσης, με έμφαση στην ατομική τακτική, στη διεξαγωγή ασκήσεων μικρών κλιμακίων, στις πορείες, στις βολές και στη διαβίωση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η εκπαίδευση περιέλαβε επίσης αντικείμενα αμφιβίων και αεροκινήτων επιχειρήσεων. Οι Ευέλπιδες ανταπεξήλθαν με άριστο τρόπο στο απαιτητικό πρόγραμμα.
1 of 23
Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την 180 Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων (180 ΜΚ/Β «ΗΑWΚ»), όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ο Αρχηγός, διαπίστωσε την αισιοδοξία και το υψηλό ηθικό που διακατέχει το σύνολο του προσωπικού και τόνισε την αξία του Όπλου του Πυροβολικού. Τέλος, υπογράμμισε πως η εξαιρετική απόδοση του προσωπικού, το οποίο διατηρεί πλήρως επιχειρησιακή και αξιόμαχη τη Μονάδα του, συνάδει απολύτως με το Όραμα του ΓΕΣ για τη διατήρηση ενός αξιόμαχου, ευέλικτου, ποιοτικού και αποτελεσματικού Στρατού που θα αποτελεί πυλώνα εθνικής ισχύος και πανίσχυρη αποτρεπτική δύναμη.
1 of 4
Από 05 έως 16 Φεβρουαρίου 2018, η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), διεξήγαγε τη χειμερινή εκπαίδευση των Σπουδαστών της, στην περιοχή Περτουλίου Τρικάλων. Σκοπός της εκπαίδευσης ήταν η εξοικείωση στη διαβίωση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην ύπαιθρο και η επαύξηση της σωματικής και ψυχικής αντοχής.
Περιέλαβε αντικείμενα επιχειρησιακής και ειδικής εκπαίδευσης σε χιονοσκεπείς περιοχές, με έμφαση στην ατομική τακτική, στη διεξαγωγή ασκήσεων μικρών κλιμακίων, στις πορείες, στις βολές και στη διαβίωση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Οι Σπουδαστές της Σχολής ανταπεξήλθαν με άριστο τρόπο στο απαιτητικό πρόγραμμα της εκπαίδευσης.
1 of 19
Πολεμικό Ναυτικό
Tην Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018 ανανεώθηκε η ισχύς του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Πολεμικού Ναυτικού και εταιρείας TURBOMED S.A. για το έτος 2018, ως απόρροια της διετούς επιτυχημένης συνεργασίας των συμβαλλομένων. Με την ευκαιρία της ανανέωσης του ανωτέρω μνημονίου συνεργασίας, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ συναντήθηκε στο γραφείο του με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας κ. Ιωάννη Παρασκευόπουλο. Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε στο ΓΕΝ, τον Ιανουάριο 2016 και αφορά την αδαπάνως συντήρηση και επισκευή από την εν λόγω εταιρεία όλων των στροβιλοϋπερπληρωτών των ναυτικών μηχανών ντήζελ των Πολεμικών Πλοίων καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε προσωπικό του ΠΝ, με τη μορφή πρακτικής εξάσκησης, κατά τη διάρκεια υλοποίησης των τεχνικών εργασιών.
Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, μετά του οργανικού της ελικοπτέρου (τύπου AB212), με μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 -SNMG2 (αντιτορπιλικό HMS DUNCAN και φρεγάτα TCG GAZIANTEP) στη θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου Πελάγους. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας καθώς και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο.
1 of 3
Επίσης ο Γερμανός πλοίαρχος Richard Kesten, διοικητής του SNMG-2 επί του πλοίου υποστήριξης «Frankfurt am Main» (Α1412), επισκέφθηκε το ΤΠΚ Γρηγορόπουλος εν πλω, ξεναγήθηκε σε αυτό και ενημερώθηκε για τις δυνατότητές του.
1 of 9
Από την Τρίτη 13 έως την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 διεξήχθησαν οι προγραμματισμένες εθνικές τεχνικές ασκήσεις «ΑΣΤΡΑΠΗ 2/18» και «ΒΡΟΝΤΗ 1/18», στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου, Κεντρικού και Βορειοανατολικού Αιγαίου Πελάγους, με τη συμμετοχή φρεγατών, κανονιοφόρων, υποβρυχίων, πλοίου γενικής υποστήριξης, ελικοπτέρων και ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι εν λόγω ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων.
1 of 9
Πολεμική Αεροπορία
Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου 2018, αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε και μετέφερε, 54χρονη ασθενή, από την 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, στη Μπολόνια της Ιταλίας, για εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση (μεταμόσχευση ήπατος), κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ. Στο αεροσκάφος, πέραν της ασθενούς, επέβαιναν ιατρικό προσωπικό και συγγενής.
Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Σούδας, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Πτέρυγας, Σμήναρχος (Ι) Ιωάννης Μπιρμπίλης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα της Μονάδας, περιηγήθηκε στους χώρους εργασίας, συνομίλησε με το Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό και συμμετείχε σε πτήση ζεύγους αεροσκαφών F-16 Block 52+, στο Κεντρικό Αιγαίο.
1 of 12
Στις 18 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο, επισκέφθηκε την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο. Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε για αρκετή ώρα με τα πληρώματα και τους τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής (Readiness), καθώς και με το υπόλοιπο προσωπικό της μονάδας, που βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ανταλλάσσοντας μαζί τους απόψεις για το έργο τους. Διαπίστωσε την ετοιμότητά τους, τους συνεχάρη και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στην αποστολή τους. Τέλος, ο Πρωθυπουργός ευχήθηκε στο προσωπικό για τη Σαρακοστή.
Στην επίσκεψη ήταν παρών και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου.
1 of 6
Ανατολικός Παρατηρητής
Από 5 έως 9 Φεβρουαρίου 2018 εκτελέστηκαν βολές όλμων 81 και 107mm από την 19 Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία (Αδραμύτιο) στο Πεδίο Βολής Doğanbey στο Seferihisar. Τις δραστηριότητες παρακολούθησε ο Διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου Στρατηγός Abdullah Recep στις 8 Φεβρουαρίου.
Από 13 έως 15 Φεβρουαρίου 2018 εκτελέστηκε άσκηση διάβασης υδάτινου κωλύματος από την 55 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και το 5ο Σύνταγμα Μηχανικού του 5ου Σώματος Στρατού στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων στις Σαράντα Εκκλησιές (Kırklareli). Στην άσκηση, που παρουσιάστηκε από μερίδα τουρκικών ΜΜΕ ως απάντηση στην «προκλητικότητα της Αθήνας στο Αιγαίο», συμμετείχαν συνολικά 197 στρατιώτες και 61 άρματα μάχης Leopard-1T και τεθωρακισμένα οχήματα. Τις δραστηριότητες παρακολούθησε ο Διοικητής του 5ου Σώματος Στρατού Υποστράτηγος Gürsel Yüz και ο Διοικητής της 55 Μ/Κ ΤΑΞΠΖ Συνταγματάρχης Cihan Uzun. Προηγήθηκε εκπαίδευση της 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στις 6-9 Φεβρουαρίου με Leopard-2A4.
1 of 3
Στις 22 Φεβρουαρίου 2018, η ΤΑΙ παρέδωσε στην τουρκική Χωροφυλακή (Jandarma) το πρώτο από τα 18 επιθετικά ελικόπτερα T-129, το εμφανίστηκε να φέρει σειριακό αριθμό 1453 και ονομασία «Fatih» (Πορθητής).
Το διήμερο 21-22 Φεβρουαρίου 2018 η 12η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού του 9ου Σώματος Στρατού της 3ης Στρατιάς εκτέλεσε άσκηση βολών σε χιονοσκεπή περιοχή του Kars με την συμμετοχή μέσων της Διοίκησης Αεροπορίας Στρατού και της Χωροφυλακής.
1 of 3
Όπως προκύπτει από επίσημες πηγές των ΗΠΑ, η Τουρκία έχει δρομολογήσει την προμήθεια αντιαρματικών βλημάτων τύπου FGM-184 Javelin σε βάθος διετίας. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στην κοινοπραξία Raytheon / Lockheed Martin Javelin JV συμπληρωματική σύμβαση ύψους $94,886,553 που αφορά την πώληση παραδοτέων του οπλικού συστήματος Javelin και συγκεκριμένα βλημάτων, μονάδων ελέγχου βολής (CLU) και ανταλλακτικών μονάδων ψύξης μπαταρίας. Η σύμβαση αναφέρεται σε προμήθεια προοριζόμενη για έξι κράτη (Γαλλία, Ιορδανία, Κατάρ, Λιθουανία, Ταϊβάν και Τουρκία), χωρίς να προκύπτει ο ακριβής αριθμός για κάθε χώρα. Θα πρέπει όμως να θεωρηθεί δεδομένο ότι η μερίδα του λέοντος προορίζεται για την Τουρκία, καθώς οι άλλες πέντε χώρες είναι ήδη χρήστες του Javelin και οι προμήθειές τους είναι συμπληρωματικές. Το συνολικό μέγεθος της τουρκικής προμήθειας εξαρτάται επίσης από την αναλογία μονάδων ελέγχου βολής (CLU) και βλημάτων. Ενδεικτικά πάντως, η Γεωργία το 2017 αγόρασε 72 CLUs και 410 βλήματα έναντι 75 εκ. δολλαρίων.
Το Javelin θεωρείται εξαιρετικά επίφοβο για κάθε σύγχρονο άρμα μάχης, όχι μόνο λόγω της ισχυρής πολεμικής κεφαλής του (127 χιλ με υπολογιζόμενη δυνατότητα διάτρησης 600-800 χιλ. RHA) αλλά και λόγω της μεθόδου προσβολής του άρματος με βαλλιστική τροχιά στο υψηλότερο, και λιγότερο προστατευμένο τμήμα του (top-attack). Επιπλέον, το Javelin προσφέρει αυξημένη επιβιωσιμότητα στους χειριστές του, καθώς η πρόσκτηση στόχων είναι παθητική (με αισθητήρα υπερύθρων) και το βλήμα κατευθύνεται αυτόνομα στο στόχο, επιτρέποντας στο χειριστή του να αλλάξει θέση αμέσως μετά την εκτόξευση (fire and forget). Η προσθήκη του Javelin στο τουρκικό οπλοστάσιο θέτει ένα πρόσθετο πρόβλημα για τους Έλληνες επιτελείς, δεδομένου ότι το βλήμα έχει τη δυνατότητα να διατρήσει κάθε άρμα του ελληνικού οπλοστασίου (συμπεριλαμβανομένου του Leopard 2Hel). Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο τουρκικός στρατός διαθέτει ήδη, όπως άλλωστε και ο ελληνικός, το ακόμη ισχυρότερο Kornet (152 χιλ, εκτιμώμενη διατρητική ικανότητα1000-1300 χιλ. RΗΑ), γεγονός που πρέπει να προβληματίσει ως προς τους λόγους της προμήθειας του Javelin.
Στο μέτωπο του Αφρίν, οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν την αργή τους πρόοδο, περισφίγγοντας τον θύλακα του YPG από Βορρά, Δύση και Ανατολή. Χθες τη νύχτα οι συγκρούσεις ήταν έντονες στην περιοχή του Rajo στα βόρεια του Αφρίν, του Jinderes στα νοτιοδυτικά, καθώς και στις περιοχές Omarah και Arabwaran στα βορειοανατολικά. Σε όλες τις περιοχές σημειώνεται έντονη δράση της τουρκικής αεροπορίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία ότι στην περιοχή του Rajo έχουν εμπλακεί στη μάχη και συριακές δυνάμεις πιστές στον Ασαντ, που υποστηρίζουν το κουρδικό YPG κατά του FSA και, κατ’ επέκταση, της Τουρκίας. Κατά τις πληροφορίες, οι φιλοκυβερνητικές συριακές δυνάμεις είχαν 3 νεκρούς από τουρκικό αεροπορικό βομβαρδισμό. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι απώλειες του YPG από την έναρξη της επιχείρησης “Κλάδος Ελαίας” ανέρχονται σε 1931 νεκρούς, ενώ οι απώλειες των τουρκικών δυνάμεων από την έναρξη της επιχείρησης σε 32 νεκρούς και 183 τραυματίες, χωρίς να συνυπολογίζονται οι απώλειες του FSA.
Κύπρος
Στα ανοιχτά του λιμένος Λεμεσού παραμένει το πλωτό γεωτρύπανο SAIPEM 12000, που όμως αναμένεται να αναχωρήσει τις επόμενες ημέρες για άλλη γεώτρηση της ΕΝΙ στο Μαρόκο, μετά τις άκαρπες προσπάθειες να μεταβεί στον στόχο “Σουπιά” του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Φεβρουαρίου και ενώ επιχειρούσε να μεταβεί από τον στόχο “Καλυψώ” στο στόχο “Σουπιά”, το Saipem 12000, παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά σκάφη με το πρόσχημα ναυτικών γυμνασίων. Ακολούθησε περίοδος διπλωματικών διαβουλεύσεων, ενώ το πλωτό γεωτρύπανο παρέμενε σε αναμονή, με στόχο να επαναλάβει την προσπάθεια μετά τη λήξη της τουρκικής NAVTEX στις 22 Φεβρουαρίου. Όμως την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX δεσμεύοντας την περιοχή ως τις 10 Μαρτίου.
Το πρωί της Παρασκευής, 23 Φεβρουαρίου 2018, το Saipem 12000 επιχείρησε εκ νέου να πλησιάσει το στόχο “Σουπιά” στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά δέχθηκε απειλές από 4 τουρκικά πολεμικά πλοία, ότι θα το βυθίσουν σε περίπτωση που συνεχίσει την πορεία του. Μάλιστα το SAIPEM 12000 προέβη σε ελιγμούς για να αποφύγει τα τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ τα τουρκικά σκάφη με αντίστοιχους ελιγμούς το παρεμπόδιζαν. Τελικά, μετά από λίγες ώρες το πλωτό γεωτρύπανο εγκατέλειψε την προσπάθεια να φτάσει στο στόχο «Σουπιά».
Κατόπιν παραστάσεων των Ν. Αναστασιάδη και Α. Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την αλληλεγγύη όλων των Ευρωπαίων ηγετών προς την Κύπρο και την Ελλάδα και τη στήριξή τους για το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, όπως προβλέπεται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Ομοίως, η πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Αν Ντόχερτυ δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαίωμα να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της.
Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ως τα τέλη Φεβρουαρίου θα φτάσουν στην κυπριακή ΑΟΖ τα ερευνητικά σκάφη «Med Surveyor» και «Ocean Investigator», που θα διεξάγουν προκαταρκτικές έρευνες για λογαριασμό της Exxon Mobil, η οποία έχει αποκτήσει τα δικαιώματα έρευνας του οικοπέδου 10 και σκοπεύει να στείλει εκεί πλωτό γεωτρύπανο στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Κατά καιρούς έχουμε μιλήσει για την ανάγκη υψηλότερης κατάρτισης στους Έλληνες υπαξιωματικούς. Καθώς ο Ελληνικός Στρατός έχει μετατραπεί σε υβριδική δύναμη, όπου οι κληρωτοί και οι έφεδροι θα κάνουν καθαρά βοηθητικά καθήκοντα, είναι σημαντική η εκπαίδευση των υπαξιωματικών να φτάνει και να ξεπερνά διεθνή στάνταρ καθώς θα φέρουν το βάρος του αγώνα ταυτόχρονα με την εποπτεία πολιτών-στρατιωτών. Κανείς δεν αρνείται την ικανότητα τους στον χειρισμό εξειδικευμένων οπλικών συστημάτων όπως άρματα μάχης, ή την διοίκηση ειδικών διμοιριών και ομάδων όπως τακτικών συνεργείων.
Εκεί που ανησυχούμε είναι στην διοίκηση μάζας εφέδρων καθώς ο υποεπανδρωμένος ΕΣ δεν επιτρέπει την εκπαίδευση με πλήρεις ομάδες και διμοιρίες. Επιπλέον δεν υπάρχει πολεμική εμπειρία από τα νέα ήδη πολέμου όπως αυτά εμφανίστηκαν στα μέτωπα της Ουκρανίας και της Συρίας.
Ο Πληροφοριακός και Υβριδικός πόλεμος, σε έντονο αστικό περιβάλλον, υπο την συνεχή παρακολούθηση μέρα και νύχτα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, είναι ένα τρομερά δύσκολο περιβάλλον. Σε αυτό μαχόμενοι Αμερικανοί και Ρώσοι έχουν τεράστιες δυσκολίες να ανταπεξέλθουν, να αναπτύξουν νέα δόγματα και λύσεις, και να υπερβούν αυτές. Ισραηλινοί, Γάλλοι και Βρετανοί παρακολουθούν από κοντά με συμβούλους, ειδικά από τον τομέα των ειδικών επιχειρήσεων καθώς οι τελευταίοι είναι πιο ευέλικτοι νοητικά να κατανοήσουν τις εξελίξεις. Αυτόν τον καιρό επίσης παρακολουθούμε την εισβολή των Τούρκων και των συμμάχων τους στην δυτική Συρία, όπου βλέπουμε σε χρήση το επαγγελματικό προσωπικό μονάδων ορεινών καταδρομών και τεθωρακισμένων, σε συνεργασία με άτακτα τμήματα μιλίσια, υπο την τεχνολογική στέγη της Τουρκικής πολεμικής βιομηχανία με ΜΕΑ να παρέχουν 24/7 αναγνώριση, κατάδειξη και κρούση.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε τονίσει την ανάγκη δημιουργίας ενός κέντρου εφαρμογής και εξέλιξης τακτικών από μονάδες ελιγμού του ΕΣ, διπλής ενέργειας, στα πρότυπα των Αμερικανών και των Ισραηλινών. Με ευχαρίστηση παρακολουθήσαμε την ανάγκη αυτή να περνά και στις απλές μονάδες πεζικού, λόγω των προαναφερόμενων αναγκών υβριδικού και πληροφοριακού πολέμου, σε μια δημοσίευση στο Warontherocks την οποία και αναμεταδίδουμε.
Η λύση που προτείνουν οι αρθρογράφοι για την κατακόρυφη άνοδο του επιπέδου των υπαξιωματικών τους, δεν έχει το κόστος, ούτε τις ανάγκες σε έκταση, ενός κέντρου διπλής ενέργειας, μονάδων ελιγμού.
Πιστεύουμε ότι είναι μια εφικτή λύση, η οποία τροποποιημένη στις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού (πχ αντικαθιστώντας το κομμάτι ζούγκλας με κομμάτι αμφίβιου αγώνα) θα βάλει πολύ κόσμο στην νοοτροπία υβριδικού-πληροφοριακού πολέμου, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει τρομερή εμπειρία στην διοίκηση μικρών μονάδων.
Καλό θα είναι να ζητηθεί τμήμα βετεράνων από τις ΗΠΑ για την αρχική εκπαίδευση των ίδιων των Ελλήνων εκπαιδευτών, που θα προέρχονται από τις Ειδικές Δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων του ΕΣ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε την εκπαίδευση που κάνουν και άλλοι σύμμαχοί μας στο θέμα στελέχωσης και αξιοποίησης υπαξιωματικών. Για παράδειγμα το Ισραήλ έχει ειδικό τμήμα παραγωγής δεκανέων και λοχιών, ενώ το κέντρο αστικού αγώνα τους είναι εξαιρετικό. Αντίστοιχα τμήματα έχει ο Βρετανικός Στρατός ο οποίος αυτή τη στιγμή τρέχει τουλάχιστον δύο σχολεία παραγωγής δεκανέων.
Η έναρξη λειτουργίας ενός κέντρου εξέλιξης ηγετών μικτών μονάδων, η εκπαίδευση στην εγγύς μάχη και η εμβάθυνση στο νέο είδος πολέμου με μικτά στρατιωτικά-πολιτικά τμήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, διαδίκτυο και προπαγάνδα, θα δώσει μεγάλη ώθηση σε ένα κομμάτι του ΕΣ που αν και είναι το σπουδαιότερο, παραμένει παραμελημένο.
Ακολουθεί το άρθρο:
ΟΤΑΝ Η ΑΦΟΒΙΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ: Η ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ…
Πριν απο 80 χρόνια, το γερμανικό blitzkrieg κατέλαβε την Ευρώπη σαν καταιγίδα. Συχνά μιλάμε για τα άρματα μάχης και την Luftwaffe, αλλά η επίθεση στη Γαλλία δεν θα είχε επιτύχει ποτέ εάν δεν ήταν το «αξιοσημείωτης απόδοσης γερμανικού πεζικό». Ναι, ήταν οι καλύτερες μικρές μονάδες στον κόσμο, που έθεσαν τις συνθήκες για το γερμανικό blitzkrieg στο Σεντάν επιτρέποντας στη Γερμανία να καταλάβει σχεδόν ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη μέσα σε ένα μήνα. Όταν ο Γερμανικός Στρατός σταμάτησε στον ποταμό Μεύση στο Σεντάν, αυτές οι μικρές μονάδες, με επικεφαλής προσεκτικά επιλεγμένους και εκπαιδευμένους λοχίες, διέσχισαν το ποτάμι μέσω μικρών σκαφών και κατέστρεψαν γρήγορα δεκάδες οχυρωμένες θέσεις, που κρατούσαν στην θέση του το γαλλικό αμυντικό σύστημα. Η ταχύτητα με την οποία οι «stormtroopers» εγγύς μάχης της Wehrmacht κατέστρεψαν τις θέσεις αυτές, επέτρεψε στις δυνάμεις τους να περάσουν τον Meuse και να συνεχίσουν την επίθεσή τους προς στη Μάγχη ταχύτερα από ό,τι οι Γάλλοι μπορούσαν να απαντήσουν.
Τέσσερα χρόνια μετά στην επιχείρηση Overlord, χιλιάδες πεζικάριοι, αμερικανοί και σύμμαχοι διέσχισαν την Μάγχη με αποστολή να καταστρέψουν τον γερμανικό στρατό. Οι γερμανοί πεζικάριοι, πρώτα στις παραλίες απόβασης της Νορμανδίας και αργότερα στο bocage, οχυρώθηκαν και αποφάσισαν να σταματήσουν τη συμμαχική επίθεση. Οι περισσότεροι απο εσάς είστε εξοικειωμένοι με την ταινία Saving Private Ryan και αυτό που συνέβη στον Alpha Company του 116ου Συντάγματος στον τομέα Dog Green της παραλίας Όμαχα. Ενώ είναι σίγουρα τραγικό, αυτό που συνέβη σε 39.000 πεζικάριους μέσα σε έξι εβδομάδες μετά την D-Day, καθώς προσπάθησαν να ξεφύγουν από το bocage ήταν πολύ χειρότερο. Οι απώλειες για πολλές μονάδες πεζικού των ΗΠΑ υπερέβησαν το 100 τοις εκατό. Οι πεζικάριοι που ήταν αρκετά τυχεροί να επιβιώσουν από τη βάρβαρη, εγγύς μάχη πήραν σκληρά μαθήματα και προσαρμόστηκαν. Ταυτόχρονα δίδαξαν χιλιάδες αντικαταστάτες απωλειών σε καλύτερους τρόπους για να πολεμήσουν, συμπεριλαμβανομένων πιο αποτελεσματικών τρόπων στην χρησιμοποίηση συνδυασμένων όπλων. Αυτές οι προσπάθειες επέτρεψαν τελικά την καταστροφή των γερμανικών μονάδων πεζικού στο bocage. Με ίδιο τρόπο με την έφοδο μέχρι τη Δουνκέρκη των γερμανών το 1940, οι θαρραλέες ενέργειες -και οι τεράστιες απώλειες- των αμερικανικών μονάδων πεζικού των ΗΠΑ, ήταν αυτό που επέτρεψε την έφοδο του Patton προς στο Βερολίνο.
Η ίδια πραγματικότητα ίσχυε στις προσπάθειες των ΗΠΑ να καταστρέψουν τον ιαπωνικό στρατό στον Ειρηνικό. Και στις δύο εκστρατείες, οι μονάδες πεζικού υπέστησαν το 70% των απωλειών του έθνους. Και οι ηγέτες αυτών των μονάδων εγγύς μάχης, σε μέρη με ονόματα όπως Γκουανταλκανάλ, Ταράβα και Ίβο Τζίμα έμαθαν πώς να πολεμούν, με τον πιο δαπανηρό τρόπο – μέσω αίματος. Τελικά, το κόστος αυτής της μεθόδου εκπαίδευσης και χρήσης μικρών μονάδων πεζικού αυξήθηκε πάρα πολύ για τους υπεύθυνους στρατηγικών αποφάσεων. Μετά την απώλεια περισσότερων από 12.000 νεκρών και 55.000 τραυματιών στη μάχη για την Οκινάουα, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ατομικά όπλα σε μια προσπάθεια να αναγκάσει την Ιαπωνία στην παράδοση, αντί να χάσει δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς πεζικάριους σε εγγύς επίθεση στην χώρα.
Τα πυρηνικά είχαν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος τέλειωσε λίγο μετά τις εκρήξεις στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα. Από τότε, τα πυρηνικά όπλα εμπόδισαν την εκδήλωση οτιδήποτε που θύμισε τους πολέμους μεγάλης ισχύος που γνώρισε ο κόσμος κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Δεν εμπόδισαν άλλους πολέμους, όπως γνωρίζουν οι αμερικανοί πεζικάριοι πιο οδυνηρά από τους περισσότερους. Ωστόσο, όσον αφορά την ιεράρχηση και την κατάρτση των πόρων του Πενταγώνου, αυτοί οι πεζικάριοι είναι σταθερά στο τέλος της λίστας με τις προτεραιότητες. Ήρθε η ώρα γι ‘αυτή τη τραγική πραγματικότητα να αλλάξει, όχι μόνο επειδή η National Defense Strategy του 2018 διατάσσει την αύξηση «των δυνατοτήτων για την ενίσχυση της θνησιμότητας εγγύς μάχης σε σύνθετη τοπογραφία» αλλά επίσης, και κυρίως γιατί οι αντίπαλοι όλο και περισσότερο κατανοούν τις ΗΠΑ: αποστροφή προς θύματα και παράπλευρες απώλειες και έλλειψη συνεκτικής, επικεντρωμένης δέσμευσης σε διενέξεις διάρκειας που μετρούνται σε έτη και όχι σε μήνες ή ημέρες.
Η πραγματικότητα για τους πεζικάριους της Αμερικής σε έναν κόσμο με πυρηνικά όπλα
Από το 1945, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ στέλνουν το στρατιωτικό προσωπικό του έθνους σε μάχη κάθε δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων 17 ετών χωρίς διακοπή. Σε αυτές τις συγκρούσεις, οι πεζικάριοι είχαν περισσότερο από το 80% των θυμάτων. Αν ακούσετε στα ΜΜΕ ή στα social media ή οπουδήποτε αλλού, ότι ένας αμερικανός στρατιώτης έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία ή σε μια άγνωστη τοποθεσία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι αυτός ο αμερικανός να ήταν πεζοναύτης, στρατιώτης ή πεζικάριος ειδικών επιχειρήσεων. Και μέσα στην κοινότητα του πεζικού, οι πεζοναύτες είναι οι πιο πιθανοί να έχουν απώλειες.
Ωστόσο, σήμερα, μόνο το 19% των ενεργών 648 ομάδων τυφεκιοφόρων των πεζοναυτών ηγούνται από έναν κατάλληλα καταρτισμένο λοχία ομάδας που απαιτείται να έχουν. Όχι, αυτό δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Μόνο το 19 τοις εκατό, από ό, τι θεωρητικά είναι οι πιο σημαντικές μονάδες στους Πεζοναύτες, είναι υπό την καθοδήγηση κάποιου με την απαιτούμενη κατάρτιση και εμπειρία. Αλλά ακόμα και όταν πληρείται αυτό το πρότυπο, δεν αρκεί. Έχει καταγραφεί πώς η σημερινή εκπαίδευση των Πεζοναυτών είναι ανεπαρκής και μη ρεαλιστική. Ενώ ο αμερικανικός στρατός έχει βρει τρόπους για να βάλει πιο έμπειρους στρατιώτες υπεύθυνους στις ομάδες πεζικού του, η ανάπτυξη ηγετών μικρών μονάδων είναι ανεπαρκής και οι ελλείψεις ρεαλιστικής κατάρτισης είναι επίσης συστηματικές, όπως τονίστηκε από τον Υπστγο Robert Brown, διοικητή του Maneuver Center for Excellence και τον Τχη John Spencer του Ινστιτούτου Σύγχρονου Πολέμου του West Point. Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM) φαίνεται να έχει καταλάβει πώς να ικανοποιήσει, τόσο την εμπειρία ηγεσίας μικρών μονάδων όσο και τις απαιτήσεις εκπαίδευσης. Αλλά αυτή η διοίκηση δεν έχει τον όγκο να ανταποκριθεί μόνη της στις διαταγές της αμερικανικής πολιτικής.
Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους που θα έλυνε αυτά τα προβλήματα είναι απλή στρογγυλοποίηση σφαλμάτων στον προϋπολογισμό για την άμυνα. Γιατί λοιπόν τα προβλήματα αυτά παραμένουν; Απλώς και μόνο επειδή οι απλές λύσεις για την επίλυσή τους αντιμετωπίζονται συστηματικά με αντίσταση. Και αυτή η αντίσταση προέρχεται είτε από παραπλανητικές προτεραιότητες είτε από ανακριβείς ισχυρισμούς ανεπαρκούς χρηματοδότησης.
Πού πηγαίνουν τα χρήματα; Ο ετήσιος προϋπολογισμός άμυνας ανέρχεται σε περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η χρηματοδότηση για πράξεις έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό. Ειδικά για τους Πεζοναύτες, η υπηρεσία ξοδεύει $ 130 εώς $ 150 εκατομμύρια σε κάθε F-35B και F-35C, με σχέδιο να αγοράσει περισσότερα από 400 μαχητικά. Αυτά τα αεροσκάφη κοστίζουν από $ 40.000 έως $ 50.000 ανά ώρα λειτουργίας και $ 11 εκατομμύρια για εκπαίδευση πιλότου. Συνολικά, τα κόστη αυτά, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση αμυντικών δαπανών του Steven Kosiak που απεικονίζεται παρακάτω, είναι περίπου τριπλάσια ή περίπου 80 έως 100 εκατομμύρια δολάρια, περισσότερο ανά αεροσκάφος από τα F / A-18 και AV-8B που αντικαθιστούν. Επιπλέον, ο βασικός μισθός του πιλότου κυμαίνεται συνήθως από 5.000 έως 7.500 δολάρια το μήνα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται $ 125 έως $ 840 επιπλέον το μήνα αμοιβής ώς κίνητρο για καριέρα πιλότου και ετήσιο μπόνους πτήσης μέχρι $ 20.000. Σε σύγκριση, ένας λοχίας πεζικού, εάν η ομάδα έχει ένα, πληρώνεται γύρω στα 2.800 δολάρια το μήνα και τα χρήματα που επενδύονται στον εξοπλισμό και την εκπαίδευσή του είναι εκθετικά λιγότερα.
Δεν δείχνουμε τους αριθμούς αυτούς για να υποδείξουμε ότι είναι παράλογο το γεγονός της προμήθειας, κόστους λειτουργίας και κατάρτισης ενός πιλότου μαχητικών είναι υψηλότερο από εκείνη των μονάδων πεζικού. Καταλαβαίνουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Αντίθετα, ελπίζουμε να προσελκύσουμε περισσότερους ανθρώπους να σκεφτούν τις συνέπειες της αντικατάστασης των σημερινών τακτικών μαχητικών μικρής εμβέλειας με αεροσκάφη που κοστίζουν τρεις φορές περισσότερο. Περαιτέρω, περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να σκεφτούν τις συνέπειες αυτής της κίνησης σε ένα σχετικά σταθερό, αν όχι μειούμενο, προϋπολογισμό.
Κάπου πρέπει να βρεθούν τα χρήματα. Και, μέχρι σήμερα, η επάνδρωση, ο εξοπλισμός και η κατάρτιση (και η βέλτιστη υποστήριξη) των στρατιωτικών δυνάμεων του έθνους έχει φέρει το κύριο βάρος του κόστους. Η βουλευτής κ. Niki Tsongas, προιστάμενη στην υποεπιτροπή τακτικής αεροπορίας και χερσαίων δυνάμεων του House Armed Services, υπογράμμισε πρόσφατα τις ανησυχίες του σχετικά με αυτή τη χρηματοοικονομική ανισορροπία: «Ενώ το Σώμα Πεζοναυτών έχει ασφαλώς ανάγκη για αεροσκάφη πολλών τύπων, ο λόγος δαπανών για αεροσκάφη σε σύγκριση με τον χερσαίο εξοπλισμό είναι εντυπωσιακός.”
Ακόμη περισσότερο ανησυχητικό σχετικά με την εκθετική ανισότητα των δαπανών, είναι ότι ούτε το F-35B ούτε το F-35C μπορούν να προσφέρουν αεροπορική κυριαρχία, πόσο μάλλον αεροπορική υπεροχή, για τις εγγύς δυνάμεις μάχης της Αμερικής. Εξετάστε, για παράδειγμα, την συνδυασμένη επίθεση Πεζοναυτών, Στρατού και Ειδικών Επιχειρήσεων στην εγγύς μάχη στη Νατζάφ και τη Φαλούτζα το 2004. Εάν οι πεζικάριοι είχαν εντολή να εκτελέσουν σήμερα κάτι τέτοιο, με καλύτερα καταρτισμένους αντιπάλους, είναι εγγυημένο ότι θα έπρεπε να ασχοληθούν και με εχθρικά οπλισμένα ΜΕΑ ή όπως ο διοικητής της SOCOM πρόσφατα περιέγραψε ως το «πιο αποθαρρυντικό πρόβλημα» του το 2016. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον απειλής εάν, δύο, τέσσερα ή 20 F-35Bs ήταν στο σημείο για να υποστηρίξουν τους αμερικανούς στο έδαφος, δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα για αυτό το είδος απειλής. Ούτε θα ήταν σε θέση να παράσχουν επίμονη υποστήριξη, του είδους που ζητούν συνήθως οι πεζικάριοι. Πρόσφατα οι αεροπορικές δυνάμεις εγγύς αεροπορικής υποστήριξης χαρακτηρίστηκαν ως ο «βασιλιάς» του πεδίου της μάχης στο τέλος της εννιάμηνης μάχης της Μοσούλης. Δυστυχώς οι ηγέτες εγγύς μάχης θα πρέπει να καταλάβουν μόνοι τους, και τώρα ,το πώς θα αντιμετωπίσουν απειλές από οπλισμένα ΜΕΑ, ταυτόχρονα εντοπίζοντας, πλησιάζοντας και φονεύοντας χιλιάδες εχθρικούς μαχητές κρυμμένους σε οχυρωμένες θέσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι τα ποσοστά απωλειών τους θα είναι λιγότερα από το 80% όταν το κάνουν.
Τι είναι το καλύτερο για τις ΗΠΑ;
Η λύση για τον τρόπο καθορισμού του ανωτέρου προβλήματος επάνδρωσης του πεζικού, όπως συζητούν εδώ και χρόνια οι ανώτεροι ηγέτες στρατού και πεζοναυτών, έχει κεντρική σημασία για την επίτευξη του στόχου του αμερικανού Υπουργού Άμυνας Jim Mattis, «Close Combat Study». Θέλουμε να επικεντρώσουμε σε μια ζωτική λύση: τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου παγκόσμιας κλάσης, διακλαδικής εγγύς μάχης για να πιστοποιήσουμε εκείνους που έχουν το προνόμιο να οδηγήσουν το 0,02% του πληθυσμού που υπηρετεί στις μονάδες πεζικού.
Γιατί Διακλαδικό Κέντρο εκπαίδευσης ηγετών εγγύς μάχης;
Για να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση, ας εξετάσουμε λίγο περισσότερο την Ιστορία. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και της Κορεατικής σύγκρουσης, ο λόγος απωλειών των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων ήταν εξαιρετικά ευνοϊκός. Ο λόγος μεταξύ εχθρικής και φίλιας κατάρριψης έναντι της γερμανικής Luftwaffe ήταν 9 προς 1 και ενάντια στην Ιαπωνία, 13 προς 1. Στην Κορέα, εναντίον βορειοκορεατών και ρώσων πιλότων, το πλεονέκτημα ήταν επίσης 13 προς 1. Για ένα χρονικό διάστημα στο Βιετνάμ ωστόσο, ο λόγος μειώθηκε δυσάρεστα: το 1967 προσέγγισε την ισοτιμία.
Η ανταπόκριση απο την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό ήταν άμεση και εξαιρετική. Και οι δύο υπηρεσίες άρχισαν να αποκαθιστούν παραδοσιακές αναλογίες με τη δημιουργία προηγμένων σχολών τακτικών μαχητικών, που έγιναν διάσημες από τον Tom Cruise: Top Gun για το Πολεμικό Ναυτικό και Red Flag gια την Πολεμική Αεροπορία. Τα αεροσκάφη αυτών των υπηρεσιών, τα οποία ενώθηκαν το 1978 με την MAWTS-1 των Πεζοναυτών ανέπτυξαν γρήγορα νέες τακτικές μάχης στον αέρα. Το σοκ και η ντροπή οδήγησαν επίσης στην ανάπτυξη μιας νέας σειράς αεροσκαφών: F-15, F-16 και F-18. Μετά το Βιετνάμ αυτά τα αεροσκάφη, στα χέρια Αμερικανών και Ισραηλινών πιλότων, έχουν επιτύχει απίστευτους δείκτες αναλογιών, πάνω από 200 προς 1.
Τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους και είναι, από πολλές απόψεις, κοινή λογική: Εάν δώσετε εξαιρετικό εξοπλισμό σε προσεκτικά επιλεγμένους πιλότους και τους εκπαιδεύετε εξονυχιστικά τόσο επιμέρους όσο και σε μονάδες, κυριαρχούν στη μάχη και κάνουν τις μονάδες τους πιο επιτυχημένες. Πέρα από αυτό, οι υπηρεσίες ανέπτυξαν ένα μοντέλο για τη δημιουργία ανθρώπινου δυναμικού για τους πιλότους ώστε να απορροφήσουν και να διατηρήσουν αυτή τη μακρά, αλλά κρίσιμη εκπαίδευση. Επίσης, δημιούργησαν ομάδες στο Πεντάγωνο με ανώτατους αξιωματικούς με αποστολή την διαρκή μάχη για περισσότερη χρηματοδότηση. Τραγικά όμως, αυτή ήταν και παραμένει η ακριβώς αντίθετη μέθοδος που χρησιμοποιείται για την επιλογή, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση της πλειοψηφίας των μονάδων εγγύς μάχης και των ηγετών τους. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες επενδύουν τόσο πολύ στα αεροσκάφη τους. Αλλά γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι είναι ηθικά και στρατηγικά απαράδεκτο να ξοδεύουμε τόσο λίγα στις αμερικανικές δυνάμεις πεζικού, ειδικά όταν οι πεζοναύτες πεζικάριοι πέθαιναν σε αναλογία σχεδόν 1 προς 1 μέσα στα κτίρια της Φαλούτζα το 2004. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν, αλλά στην κορυφή της λίστας θα πρέπει να είναι η δημιουργία σχολής ηγετών εγγύς μάχης ισοδύναμης με το Top Gun, την Red Flag ή την εξάμηνη σχολή όπλων της Πολεμικής Αεροπορίας ή με το μάθημα εκπαιδευτών όπλων τακτικής του MAWTS-1. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί, σύμφωνα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ότι η Αμερική “ποτέ δεν θα στείλει τους άνδρες και τις γυναίκες μας σε δίκαιη μάχη».
Ώρα για ένα Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης ηγετών
Η πρωταρχική αποστολή αυτού του κέντρου θα πρέπει να είναι η πιστοποίηση των διακλαδικών ηγετών εγγύς μάχης των ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να γίνει παρέχοντας ετησίως τρεις τάξεις πιστοποίησης 14 εβδομάδων. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το Top Gun και σχεδόν το ήμισυ της διάρκειας της Σχολής της Π.Α. Για να εξασφαλιστεί επαρκής ικανότητα για όλους του κλάδους και βασικούς συμμάχους (ΣΣ: ΝΑΤΟ, κτλ) κάθε μάθημα θα πρέπει να έχει προβλέψει για 450 σπουδαστές, οι οποίοι, μετά την αποφοίτησή τους, θα επιστρέψουν για να ηγηθούν τις προκαθορισμένες μονάδες τους για περίοδο όχι μικρότερη των δύο ετών. Η δευτερεύουσα αποστολή του κέντρου θα είναι η διεξαγωγή διακλαδικών προσπαθειών πειραματισμού στην εγγύς μάχη. Αυτές οι προσπάθειες πειραματισμού μπορούν να λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ή στις χρονικές περιόδους μεταξύ των τάξεων.
Ο στρατηγός διοικητής του κέντρου θα πρέπει να είναι η επόμενη μετάθεση του διοικητή της Joint Command Special Operations (JSOC). Η προσέλκυση αυτού του επιπέδου εμπειρίας στην αποστολή γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη, καθώς ο αμερικανός Υπουργός Άμυνας συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη για μονάδες εγγύς μάχης πεζοναυτών και στρατού για εκτέλεση αποστολών που κατά κανόνα θεωρούνται ότι εμπίπτουν στον τομέα των ειδικών επιχειρήσεων. Οι εκπαιδευτές θα πρέπει να αποτελούνται από τους πιο ικανούς και επιτυχημένους, υπαξιωματικούς ηγέτες εγγύς μάχης, από τις JSOC, SOCOM, των πεζοναυτών, του στρατού και των κοντινότερων συμμάχων της Αμερικής. Ελίτ πολιτικό προσωπικό θα υποστηρίξει με τη λειτουργία κέντρου φυσικής κατάστασης και υγείας, καθώς και στην προσομοίωση, στην κατασκευή ειδικού εξοπλισμού και στις εγκαταστάσεις πειραματισμού.
Το Fort Bliss στο Τέξας θα ήταν η βέλτιστη θέση για να μπορέσουν οι ηγέτες εγγύς μάχης να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή ικανότητα χρήσης ζωντανών πυρομαχικών, μεταξύ άλλων από διακλαδικές πλατφόρμες βολής μεγάλων αποστάσεων. Το Fort Bliss δίνει επίσης τη δυνατότητα στους ηγέτες εγγύς μάχης να εκπαιδευτούν στον Πληροφοριακό πόλεμο για να υποστηρίξουν τις μονάδες τους. Εξίσου σημαντικό, το Fort Bliss είναι η έδρα της Ακαδημίας, παγκόσμιας κλάσης, Sergeant Major του Στρατού. Οι κορυφαίοι υπαξιωματικοί φοιτούν στην Ακαδημία και μπορούν να προσφέρουν αμέτρητα οφέλη στην ανάπτυξη της μελλοντικής εθνικής δύναμης εγγύς μάχης.
Το κέντρο θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μονάδα εκπαίδευσης παγκόσμιας κλάσης η οποία θα περιλαμβάνει πρόγραμμα φυσικής κατάστασης και υγείας παρόμοιο με τα αθλητικά προγράμματα των ελίτ ομάδων του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Θα πρέπει επίσης να διαθέτει ένα ενισχυμένο και διευρυμένο, εργαστήριο προσομοίωσης πεζικού χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αυτή η εγκατάσταση προσομοίωσης θα πρέπει να μεταφέρει το “εργοστάσιο τομάτας” (ΣΣ: κέντρο εκπαίδευσης τυφεκιοφόρων των Πεζοναυτών) του Camp Pendleton και τα μοντέλα τακτικών αποφάσεων σε ένα εντελώς νέο επίπεδο: Σκεφτείτε το “εργοστάσιο τομάτας” με στεροειδή. Επιπλέον, το κέντρο θα πρέπει να συνδυάσει όπλα σε αστικές και υπόγειες εγκαταστάσεις, παρόμοιες με τη βάση των πεζοναυτών Range 230 και Range 220, καθώς και μια τεχνητά δημιουργημένη περιοχή κατάρτισης ζούγκλας. Το συγκρότημα θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει ένα εργαστήριο παρασκευής ειδικού εξοπλισμού (ΣΣ: ΜΕΑ) με βάση τα σχέδια που χρησιμοποιεί το ISIL, αλλά όπως θα υπάρχουν σε δέκα χρόνια. Αυτό το εργαστήριο θα πρέπει να αποτελεί μέρος του εργαστηρίου πειραματισμού διακλαδικών δυνάμεων εγγύς μάχης. Και η έδρα θα πρέπει να έχει υπο τις διαταγές της το Εκπαιδευτικό Κέντρο Mountain Warfare στο Bridgeport της Καλιφόρνια, όπου κάθε τάξη θα διεξάγει τρεις εβδομάδες εκπαίδευσης σε βουνό και κρύο καιρό.
Ο σχεδιασμός του προγράμματος θα μπορούσε να ακολουθήσει τις εξής 5 φάσεις:
Φάση Πρώτη: Θεμελίωση Βασικών Αρχών (4 εβδομάδες αρχικά και σε συνέχεια μέσα στο μάθημα με προσέγγιση: εκπαίδευσε τον εκπαιδευτή)
Γυμναστική και διατροφή όπως οι αθλητές του (αμερικανικού) ποδοσφαίρου
Αυτοάμυνα – πολεμικές τέχνες
Εκπαίδευση στο πως θα εκπαιδεύσουν τις ομάδες τους
Πως δουλεύει ο εγκέφαλος στο πάρσιμο αποφάσεων κάτω απο έντονο στρες
Άνθρωποι και επιστήμη του φόνου
Απειλές και δόγμα αυτών (κίνα, ρωσία, β κορέα, ιράν, αλ κάιντα, ισις κτλ)
Σκοποβολή μέρα και νύχτα καθημερινά
Διακλαδική διοίκηση, έλεγχος, επικοινωνίες, υπολογιστές, πληροφορίες, αναγνώριση και παρακολούθηση
Διακλαδική εκμάθηση όπλων μη-κινητικής (ΣΣ: ενέργειας) ή πληροφοριακός πόλεμος
Διακλαδική υποστήριξη επίθεσης – απο θάλασσα ξηρά και αέρα
Εκμάθηση χρήσης μη επανδρωμένων μέσων
Προσθετική δημιουργία επαφής στην μάχη (ΣΣ: Additive manufacturing impact on combat)
Τακτική φροντίδα απωλειών μάχης
Εξετάσεις πρώτης φάσης (φυσικής αγωγής, νοητικές, ψυχολογικές) – αν δεν τις περάσει κάποιος δεν προχωρά μετέπειτα
Φάση Δεύτερη: Θεμελίωση Αστικού Αγώνα (τρεις εβδομάδες με μέντορες απο την JSOC )
Μαθήματα πάνω σε Μάχες: Monte Cassino (1944), Okinawa (1945), Seoul (1950), Hue (1968), Baghdad (2003), Najaf (2004), Fallujah (2004-2007), Ramadi (2004-2007), Al Qaim and Tal Afar (2005), Sadr City (2008), and Mosul (2017)
Ογδόντα μικρές μονάδες, αντίπαλες για επαναλήψεις εξομοίωσης μάχης για κάθε σπουδαστή βασισμένες στις άνω μάχες, με πυρά
Διακλαδικός πόλεμος και πόλεμος ειδικών επιχειρήσεων σε αστικό ιστό
Εξετάσεις δεύτερης φάσης (φυσικής αγωγής, νοητικές, ψυχολογικές) – αν δεν τις περάσει κάποιος δεν προχωρά μετέπειτα.
Φάση Τρίτη: Θεμελίωση αγώνα σε πυκνή βλάστηση και ζούγκλα (τρεις εβδομάδες με μέντορες απο την JSOC)
Μαθήματα πάνω σε Μάχες: Guadalcanal (1942), Normandy bocage (1944), Leyte (1944), Ia Drang Valley (1965), Binh Nghia (1966-1967), Cu Chi (1966-1967), Khe Sanh (1968), and Sangin (2010-2011)
Ογδόντα μικρές μονάδες, αντίπαλες για επαναλήψεις εξομοίωσης μάχης για κάθε σπουδαστή βασισμένες στις άνω μάχες, με πυρά
Διακλαδικός πόλεμος και πόλεμος ειδικών επιχειρήσεων σε αστικό ιστό
Εξετάσεις τρίτης φάσης (φυσικής αγωγής, νοητικές, ψυχολογικές) – αν δεν τις περάσει κάποιος δεν προχωρά μετέπειτα.
Φάση Τέταρτη: Θεμελίωση αγώνα σε ορεινό έδαφος και ψύχος (τρεις εβδομάδες με μέντορες απο την JSOC στον Bridgeport της Καλιφόρνια)
Μαθήματα πάνω σε Μάχες: Liri Valley (1944), Ardennes counter-offensive (1944-1945), Chosin Reservoir (1950), Khe Sanh (1968), Dong Ap Bia (1969), Shah-i-kot Valley (2002), Abbas Ghar (2005), Wanat (2008), Ganjgal (2009), and Kamdesh (2009)
Ογδόντα μικρές μονάδες, αντίπαλες για επαναλήψεις εξομοίωσης μάχης για κάθε σπουδαστή βασισμένες στις άνω μάχες, με πυρά
Διακλαδικός πόλεμος και πόλεμος ειδικών επιχειρήσεων σε αστικό ιστό
Εξετάσεις τέταρτης φάσης (φυσικής αγωγής, νοητικές, ψυχολογικές) – αν δεν τις περάσει κάποιος δεν προχωρά μετέπειτα.
Φάση Πέμπτη: Εβδομάδα πιστοποίησης και τελετή αποφοίτησης (μια εβδομάδα με μέντορες απο την JSOC)
Κάθε σπουδαστής θα πρέπει να περάσει μια τελική ολοκληρωμένη σωματική, ψυχική και ψυχολογική εξέταση για να λάβει πιστοποίηση ως ηγέτης εγγύς μάχης των Η.Π.Α. Οι απόφοιτοι θα έχουν ειδική αναγνώριση στους φακέλους τους, προτεραιότητα προαγωγής και εξτρά επίδομα ηγέτη εγγύς μάχης.
Η δημιουργία ενός διακλαδικού εκπαιδευτικού κέντρου εγγύς μάχης που θα έχει πρόσβαση σε εγκαταστάσεις παγκόσμιας κλάσης όπως εκείνες που υπάρχουν για τους αθλητές των κλάδων στις βάσεις Fallon Naval Air Station, Nellis Air Force Base, και το αεροδρόμιο Yuma του σώματος πεζοναυτών είναι ένα μεγάλο ζωτικό βήμα που έχει καθυστερήσει. Αυτό το βήμα θα εξασφαλίσει ότι η πρόθεση του Gen. Dunford να μην στείλει ποτέ ξανά τις μονάδες εγγύς μάχης της Αμερικής σε μια δίκαιη μάχη πληρείται. Επιπλέον, σε ένα από τα πιο γρήγορα εναλλασσόμενα και πολύπλοκα περιβάλλοντα ασφάλειας που έχει συναντήσει ποτέ ο αμερικανικός στρατός, αυτό το βήμα θα εξασφαλίσει ότι οι εγγύς μονάδες μάχης της Αμερικής μπορούν να μαθαίνουν, να προσαρμόζουν και να μοιράζονται τις καλύτερες τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες, για να κερδίζουν το πλεονέκτημα έναντι όλων των πιθανών αντιπάλων.
Η ηθική και στρατηγική επιταγή για το 0,02 τοις εκατό
Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε ένα γήπεδο του NFL (ΣΣ: αμερικανικού ποδοσφαίρου) γεμάτο με άτομα ενθουσιασμένα να παρακολουθήσουν το Super Bowl. Τώρα φανταστείτε τα καθίσματα του σταδίου γεμάτα από προσωπικό εγγύς μάχης από στρατό, πεζοναύτες και SOCOM. Αυτό είναι το .02 τοις εκατό του πληθυσμού των ΗΠΑ στο οποίο έχουμε επικεντρωθεί σε αυτό το άρθρο. Αυτό είναι σωστό, από έναν πληθυσμό σχεδόν 330 εκατομμυρίων, το συνδυασμένο σύνολο όλων των αμερικανικών στελεχών εγγύς μάχης από όλες τις υπηρεσίες, μπορεί να χωρέσει σε οποιοδήποτε στάδιο του NFL. Αυτοί είναι οι Αμερικανοί πολεμιστές των οποίων οι προκάτοχοι είχαν περισσότερα από το 80% των θυμάτων απο τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και οι οποίοι θα συνεχίσουν να υποφέρουν τις μεγαλύτερες απώλειες μάχης των Η.Π.Α., ενώ λαμβάνουν σταθερά μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό αμυντικής χρηματοδότησης. Αυτό δηλαδή, αν δεν ληφθούν μέτρα τώρα. Έχει περάσει πάρα πολύ καιρός από το παρελθόν χωρίς να γίνει κάτι και πρέπει να διορθωθεί αυτό το λάθος. Η μελλοντική ασφάλεια των ΗΠΑ εξαρτάται από αυτούς.
Το άρθρο είναι ελεύθερη απόδοση του πρωτότυπου με τίτλο:
WHEN DAUNTLESS ISN’T ENOUGH: THE MORAL AND STRATEGIC IMPERATIVE TO FIX AMERICA’S CLOSE COMBAT UNITS
των ROBERT H. SCALES, SCOTT CUOMO, AND JEFF CUMMINGS JANUARY 23, 2018
Retired Major General Bob Scales is a former Commandant of the Army War College, an artilleryman and author of the book Scales on War: The Future of America’s Military at Risk, published by the Naval Institute Press. Scott Cuomo is a Marine Infantry Officer and MAGTF Planner currently participating in the Commandant of the Marine Corps Strategist Program at Georgetown University. Jeff Cummings is a Marine Infantry Officer and currently serves as a Military Faculty Advisor at The Expeditionary Warfare School, Marine Corps University.
Σύμφωνα με ενημέρωση του Εκπροσώπου Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, «την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος. Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».
Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί η ακριβής ώρα του συμβάντος, αν δηλαδή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τη νύχτα, ενώ δε δημοσιοποιήθηκαν τα προσωπικά δεδομένα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τα οποία ωστόσο διέρρευσαν αργότερα από τις τουρκικές αρχές. Πρόκειται για τον Ανθυπολοχαγό Α.Μ. και τον ΕΠΟΠ Λοχία Δ.Κ. της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, από τους οποίους αφαιρέθηκαν τα όπλα και τα κινητά τηλέφωνα, και υπεβλήθησαν σε ανάκριση. Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των στοιχείων τους, στο σταθμό Χωροφυλακής της Αδριανούπολης, μεταφέρθηκαν με χειροπέδες στο δικαστήριο, όπου εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορίες για το αδίκημα της «παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη». Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, σε όλη αυτή την διαδικασία ήταν παρών εκπρόσωπος του ελληνικού Προξενείου.
Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Hulusi Akar για ταχεία διευθέτηση τους θέματος, κάτι που ωστόσο δε συνέβη. Η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου επιχείρησε να υποβαθμίσει το συμβάν, τονίζοντας ότι το περιστατικό, για το οποίο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ «προέκυψε από λάθος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή».
Ο αχηγός ΓΕΕΘΑ κος Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Ομόλογό του κο Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο ελλήνων στη χώρα μας.
Τουρκικές πηγές πάντως ανέφεραν ότι τα δύο στελέχη του ΕΣ δήλωσαν κατά την επαφή τους με την περίπολο της τουρκικής 54ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας πως «βρίσκονται εντός Ελληνικού εδάφους» ωστόσο κατά την απολογία τους ενώπιον του Τούρκου δικαστή φέρονται να δήλωσαν πως «κατά τις 10:30 βγήκαμε σε περιπολία. Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη λαθρομεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ.
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές, αναφέρει ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική Δικαιοσύνη μόνο με την κατηγορία της «παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη περιοχή» και αφού παραμείνουν κρατούμενοι στις κλειστές φυλακές Αδριανούπολης, κάτι που ωστόσο διαψεύδεται από το κρατικό Anadolu.
Η οριογραμμή δασικής περιοχής στις Καστανιές Ορεστιάδας. H βλάστηση είναι πυκνή και αυτή την στιγμή καλύπτεται από χιόνι λόγω της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών.
Ειρήσθω εν παρόδω, η Τουρκία ολοκληρώνει εντός των επόμενων μηνών την κατασκευή φράχτη οπλισμένου σκυροδέματος στο σύνολο της συνοριογραμμής με την Συρία (911km) και μέρους με το Ιράν (144 km) την στιγμή που τμήμα του τεχνητού εμποδίου (φράχτη) μήκους 12 km στο χερσαίο τμήμα των Ελληνοτουρκικών συνόρων στην Ορεστιάδα (προγεφύρωμα Κάραγατς) έχει υποστεί φθορές από χείμαρρο στις 3 Φεβρουαρίου 2015…
Ο φράχτης από κονσερτίνες στο προγεφύρωμα του Κάραγατς.Ο φράχτης οπλισμένου σκυροδέματος στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Στη μετεωρολογία, Tέλεια Kαταιγίδα αποκαλείται ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο το οποίο μετά από μια τέλεια συσχέτιση παραγοντικών δυνάμεων προκαλεί αποτέλεσμα πολλαπλά βαρύτερο του απλού αθροίσματός τους και μεταβάλει όλα τα δεδομένα στην περιοχή όπου εκδηλώνεται. Ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται μεταφορικά για να περιγράψει τη χείριστη εκδοχή (worst-case scenario) μιας κατάστασης από συνδυασμό ανεπιθύμητων παραγόντων.
Μεταφέροντας τους πιο πάνω όρους στις Eλληνοτουρκικές σχέσεις, ένας τέτοιος συνδυασμός δυνάμεων βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους ανάπτυξης, με πρωταρχικό στοιχείο τη χαρακτηριστική αποχαλίνωση της τουρκικής επιθετικότητας. Η Τουρκία κυβερνάται από ένα ανεξέλεγκτο πλέον ισλαμικό καθεστώς, που πολλαπλασιάζει και αναβαθμίζει ποιοτικά τις εχθρικές ενέργειές του, από τη Θράκη και το Αιγαίο έως την Κύπρο, δοκιμάζοντας τα όρια των αντιδράσεων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, του κρατικού μηχανισμού, του πολιτικού συστήματος, ακόμη και της κοινής γνώμης. Απτές αποδείξεις για την κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής της τουρκικής κυβέρνησης και της επιχειρησιακής δράσης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αποτελούν η αποτροπή της προσέγγισης στα Ίμια της Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στην οποία επέβαινε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στις 28 Ιανουαρίου, ο διεμβολισμός του ΠΑΘ ΓΑΥΔΟΣ στις 12 Φεβρουαρίου, η de facto ματαίωση μέρους του προγράμματος γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την επιβολή ναυτικού αποκλεισμού στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στα τέλη Φεβρουαρίου και, πρόσφατα, το μεθοριακό επεισόδιο της σύλληψης του Ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του ΕΠΟΠ Λοχία Δημήτρη Κούκλατζη στο προγεφύρωμα του Κάραγατς. Και, σαν να μην ήταν αρκετή η καθημερινή επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, η Τουρκία πλέον υιοθετεί τακτικές υβριδικού πολέμου κατά της Ελλάδας, προβαίνοντας σε κατ’ ουσία πολεμικές ενέργειες χωρίς τη χρήση πυρός και παράλληλα αξιοποιώντας την υποδαύλιση των εθνοτικών εντάσεων, τον κυβερνοπόλεμο, την εκμετάλλευση της εικόνας, των ψευδών ειδήσεων και του φόβου, ακόμη και τη χρήση του δικαίου ως όπλου, ιδίως με το νομικό ένδυμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Πέραν όμως του εκτροχιασμού των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, η Άγκυρα έχει επιλέξει να αμφισβητήσει παλαιές συμμαχίες και υφιστάμενες συνεργασίες και να αποποιηθεί τις ευθύνες που απορρέουν απ’ αυτές. Έχει αποφασίσει να πορευθεί μόνη της σε ένα κατά τα λοιπά ιδιαίτερα δύσκολο και εν πολλοίς επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον, οπλισμένη με υπερβολική αυτοπεποίθηση και καθησυχασμένη τόσο από την πολιτική κατευνασμού της Δύσης, όσο και από τη στρατηγική προσέγγισης της Ρωσίας. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις πρόσφατες δηλώσεις του απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη ο οποίος, απελευθερωμένος ίσως από το βάρος της θέσης του, αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ «είχαν προειδοποιήσει την Κυπριακή Δημοκρατία από καιρό, ότι εξ αιτίας των μη καλών τους σχέσεων με την Τουρκία, δε θα μπορούσαν να ασκήσουν την επιρροή τους». Οι δε δημόσια και επαναλαμβανόμενα εκφρασμένες θέσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα για «πιθανά αθέλητα περιστατικά» στο Αιγαίο εμπεριέχουν το σαφές μήνυμα-προειδοποίηση ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι πλέον σε θέση να αποτρέψει μία ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ των δύο κρατών. Με δεδομένο ότι η γείτονα έχει εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, στο τέλος της οποίας τοποθετούνται χρονικά οι διπλές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2019, η κλιμάκωση των τουρκικών εχθρικών ενεργειών βρίσκεται προ των πυλών.
Απέναντι σ’ αυτήν την απειλή, ο Ελληνισμός διέρχεται μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή της ιστορικής διαδρομής του, η οποία επιβάλλει επιτέλους τη χάραξη μίας Υψηλής Στρατηγικής που θα αποβλέπει, μεταξύ άλλων, στην αποδοτική αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Η προσπάθεια περιλαμβάνει τη λήψη δύσκολων, ενδεχομένως και επώδυνων αποφάσεων, και πρέπει να είναι συνολική, εθνική. Όλοι οι Έλληνες ενωμένοι, σε Ελλάδα και Κύπρο, πάνω από κομματικές γραμμές και μακριά από διχαστικές φωνές, πρέπει να συμβάλουμε, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητές του, στην αντιμετώπιση της κατάστασης, με εθνική ομοψυχία. Είναι πλέον ώρα να γίνει κοινή συνείδηση η ανάγκη στήριξης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς, προκειμένου να καλυφθούν κενά του αμυντικού συστήματός τους. Έμπρακτα μηνύματα αποφασιστικότητας προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συμβολική αύξηση της θητείας στον Ελληνικό Στρατό κατά τρεις μήνες, ούτως ώστε να εξισωθεί με αυτήν στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία καθώς και η άμεση εκκίνηση του προγράμματος αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16, το οποίο αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα διακλαδικά. Και, επειδή δε νοείται εθνική χωρίς ατομική προσπάθεια, πρέπει όλοι μας να συναισθανθούμε την κρισιμότητα των στιγμών και να συνειδητοποιήσουμε πως η αντιμετώπιση της Tέλειας Kαταιγίδας ξεκινά με την ατομική υπέρβαση: Απαιτείται όλοι να διυλίζουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν και αναμεταδίδουν, να προσέχουν από ποιον ενημερώνονται και πώς εκφράζονται δημόσια, να διακρίνουν και να αποκρούουν την τουρκική προπαγάνδα και να προστατεύσουν την εθνική ενότητα.
Το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (3 Μ/Κ ΤΑΞ – «ΡΙΜΙΝΙ») και συγκεκριμένα το ΕΦ 1. Ο Αρχηγός παρακολούθησε δραστηριότητες του προσωπικού των τμημάτων της Προκάλυψης και διαπίστωσε το υψηλό ηθικό, τη γνώση της αποστολής και την ετοιμότητά του.
1 of 4
Η επίσκεψη του Α/ΓΕΣ στην περιοχή προφανώς συνιστά προσπάθεια τόνωσης του ηθικού μετά το περιστατικό της 1ης Μαρτίου 2018, όταν ο ανθυπολοχαγός Μηχανικού Α. Μητρετώδης και ο ΕΠΟΠ λοχίας Δ. Κούκλατζης βρέθηκαν, υπό αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, κρατούμενοι τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή του προγεφυρώματος του Κάραγατς. Η επίσημη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ αναφέρεται σε “στρατιωτική περίπολο αποτελούμενη από δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς” η οποία “στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος”. Η e-Amyna για ευνόητους λόγους αρκείται στην επίσημη εκδοχή, προσθέτοντας ότι καμίααπό τις κατηγορίες των Τούρκων εις βάρος των δύο στελεχών του ΕΣ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Το συμβάν ανακοινώθηκε με καθυστέρηση, αφού απέτυχαν οι προσπάθειες ταχείας διευθέτησης, αρχικά σε επίπεδο τοπικών διοικητών και ακολούθως με τηλεφωνική επικοινωνία σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν με χειροπέδες στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, όπου εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορίες για το αδίκημα της «παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη». Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου οδηγήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου της Αδριανούπολης, που απέρριψε τις αντιρρήσεις των συνηγόρων τους κατά της προσωρινής τους κράτησης. Έκτοτε οι Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι, αναμένοντας τον ορισμό ημερομηνίας για τη δίκη τους.
1 of 4
Aπό την οριογραμμή μήκους 203 χλμ. με την Τουρκία στον Έβρο, τα 12,5 χλμ. είναι χερσαία σύνορα στην περιοχή Καστανιών Ορεστιάδας (Προγεφύρωμα Κάραγατς).
Η οριογραμμή δασικής περιοχής στις Καστανιές Ορεστιάδας.
Κατά τη διάρκεια του μηνός Φεβρουαρίου 2018, ο Στρατός Ξηράς, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς, συνέδραμε σε επιχειρήσεις αεροδιακομιδών με την εκτέλεση, με ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, 27 αποστολών ημέρα και νύχτα, για την αεροδιακομιδή 34 ασθενών, από νησιά του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, σε νοσοκομεία αστικών κέντρων.
1 of 4
Πολεμικό Ναυτικό
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, ενόψει της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην παραγγελία τεσσάρων φρεγατών κλάσης Belharra από τη Γαλλία, με ενδιάμεσο δανεισμό δύο φρεγατών κλάσης FREMM μέχρι την παράδοση των Belharra. Το κόστος της συμφωνίας υπολογίζεται σε δύο δις Ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι η e-Amyna είχε πρώτη αναφερθεί (εδώ) στην πιθανότητα προμήθειας της νέας γαλλικής κλάσης φρεγατών από το ΠΝ, όταν ακόμη η συζήτηση εστιαζόταν στις φρεγάτες FREMM. Προσθέτουμε όμως ότι η προμήθεια πλοίων με ορίζοντα παράδοσης αρκετών ετών δεν συνιστά απάντηση στο άμεσο πρόβλημα της τουρκικής επιθετικότητας, για την οποία χρειάζονται μέτρα άμεσης απόδοσης στον τομέα της διαθεσιμότητας μέσων και οπλικών συστημάτων.
Η φρεγάτα Έλλη (F-450) και το υποβρύχιο “Ματρώζος” (S-122) συμμετέχουν στην ανθυποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ “Dynamic Manta” που διεξάγεται από 5-16 Μαρτίου στο Ιόνιο, με συμμετοχή 6 υποβρυχίων, 9 πλοίων επιφανείας, 10 ΑΦΝΣ και 10 ελικοπτέρων. Για το υποβρύχιο “Ματρώζος” είναι η πρώτη συμμετοχή σε μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση και σηματοδοτεί την υψηλή επιχειρησιακή του ετοιμότητα και αξία.
1 of 11
Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ επέδωσε «Επιβράβευση Αριστείας – Εξαίρετων Πράξεων» σε έντεκα (11) στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, διότι πέραν και άνω των προβλεπομένων υπηρεσιακών τους καθηκόντων και επιπλέον του προβλεπομένου ωραρίου, η απόδοση τους υπερέβη το καλώς εννοούμενο καθήκον, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και επιβεβαιώνει την αξιοσύνη και τις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού του Πολεμικού Ναυτικού. Ειδικότερα, επιδόθηκε η «Επιβράβευση Αριστείας-Εξαίρετων Πράξεων» στους:
1 of 13
Επικελευστή (ΑΡΜ) Θεόδωρο Λιώρη, που υπηρετεί στο Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», διότι το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 έσωσε από βέβαιο πνιγμό τον ιδιώτη αλλοδαπής υπηκοότητας κ. Τσε Γουέιν, ο οποίος έπεσε στη θάλασσα από τον προβλήτα όπου ναυλοχούσε το Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», στο λιμένα Θεσσαλονίκης. Η αμεσότητα της αντίδρασης και οι αποτελεσματικές ενέργειές του, αποδεικνύουν επαγγελματισμό, υψηλό αίσθημα ευθύνης, αυταπάρνησης και βαθιάς ευαισθησίας προς τον συνάνθρωπο.
Υποπλοίαρχο Σωτήριο Διαμαντάκο ΠΝ που υπηρετεί στη Φ/Γ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, Υποπλοίαρχο Γεώργιο Ορφανουδάκη ΠΝ, Υποπλοίαρχο (Ε) Κωνσταντίνο Κριμιζά ΠΝ, Υποπλοίαρχο (ΕΜ) Κωνσταντίνο Γεωργιάδη ΠΝ, Σημαιοφόρο (Ε) Ανδριανό Νόση ΠΝ, Ανθυπασπιστή (ΗΝ/ΡΕ) Δημήτριο Καρακοφωλίτη ΠΝ και Ανθυπασπιστή (ΗΝ/ΑΣ) Σπυρίδων Παναγιωτίδη ΠΝ που υπηρετούν στη Μοίρα Ελικοπτέρων Ναυτικού 1 (ΜΕΝ/1), διότι ολοκλήρωσαν με επιτυχία την σχεδίαση, οργάνωση, και υλοποίηση του Προσομοιωτή Ναυτιλίας και Διαδικασιών Πληρωμάτων Ελικοπτέρων (Flight Navigation Procedures Trainer – FNPT) στις εγκαταστάσεις της Βάσης Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΒΕΝ), βασιζόμενο σε ευρωπαϊκά πρότυπα κατασκευής προσομοιωτών ελικοπτέρων. Η ανωτέρω εργασία, συντελεί στην προαγωγή της ρεαλιστικής εκπαίδευσης των ιπτάμενων πληρωμάτων των ελικοπτέρων ΑΒ-212 και του επιπέδου ασφάλειας πτήσεων με ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων. Αποτελεί δε, προϊόν σοβαρής και συστηματικής ομαδικής προσπάθειας, με εξαίρετη απόδοση κατά την εκτέλεση του υπηρεσιακού έργου, δείγμα υψηλής ευσυνειδησίας και επαγγελματισμού. Το ανωτέρω έργο κατέστη εφικτό κατόπιν δωρεάς της κας Άννας Μαχαίρα, σύζυγο του ηρωικώς πεσόντα Υποπλοίαρχου Αναστάσιου Τουλίτση ΠΝ, την 11η Φεβρουαρίου 2016, στη νήσο Κίναρο κατά την εκτέλεση καθήκοντος.
Ανθυποπλοίαρχο (Ε) Νικόλαο Μπουτάκογλου ΠΝ, Ανθυποπλοίαρχο (Ε) Ιωάννη Μιγκλίδη ΠΝ και Ανθυπασπιστή (ΗΛ/ΗΤ) Ανδρέα Τσάμη ΠΝ που υπηρετούν στη ΜΕΝ/1 διότι συνέβαλαν στην ενεργοποίηση ενός ζεύγους κινητήρων ελικοπτέρου AB-212, με αναδιάταξη τμημάτων από μη λειτουργικούς κινητήρες, αυξάνοντας τον αριθμό των εύχρηστων κινητήρων και κατ’ επέκταση των ωρών πτήσεως ενός ελικοπτέρου ΑΒ-212. Το εν λόγω προσωπικό, εκτέλεσε την ανωτέρω εργασία στις εγκαταστάσεις της ΒΕΝ, χωρίς τεχνική συνδρομή έτερου φορέα, με εκμετάλλευση των υφιστάμενων υποδομών και εμπειρίας του, εξοικονομώντας δαπάνες έναντι αντίστοιχης ανάθεσης εργασίας.
Στο σημείο αυτό όμως είναι αναγκαίο ένα σχόλιο: Η βράβευση είναι αναμφίβολα δίκαιη ανταμοιβή για τα στελέχη του ΠΝ που κάνουν ό,τι καλύτερο για να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα μέσα. Μήπως όμως από την είδηση αυτή προκύπτουν και κάποια συμπεράσματα για τη διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων του ΠΝ; Μήπως οι μη λειτουργικοί κινητήρες που αναφέρονται θα έπρεπε να είχαν συντηρηθεί προ πολλού; Γιατί δεν συντηρήθηκαν και πότε θα συντηρηθούν; Πόσες ώρες πτήσης κερδήθηκαν με αυτή τη λύση απελπισίας που έδωσε το φιλότιμο των στελεχών του ΠΝ; Και τι θα γίνει όταν οι ώρες αυτές εξαντληθούν;
Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας FARAD S.A. κ. Κωνσταντίνο Φανουριάδη, με την ευκαιρία ανανέωσης της ισχύος του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και της εταιρείας FARAD S.A. για το έτος 2018, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Πειραιά, ως απόρροια της επιτυχημένης συνεργασίας των συμβαλλομένων. Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε στο ΓΕΝ, τον Ιούνιο 2017 και αφορά στη δωρεάν παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών επιθεώρησης εκ μέρους της εταιρείας, οι οποίες αφορούν όλους τους αυλωτούς εναλλάκτες θερμότητας (coolers) που χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό σε πλοία και εγκαταστάσεις του.
Στο πλαίσιο της συνεισφοράς του Πολεμικού Ναυτικού στις επιχειρησιακές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE), το υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ (S-121) συμμετείχε, από 14 έως 28 Φεβρουαρίου 2018, στην Επιχείρηση της ΕΕ “EUNAVFOR MED-Operation SOPHIA”. Η “EUNAVFOR MED-Operation SOPHIA” διεξάγεται στην κεντρική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή μονάδων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Λουξεμβούργο. Σκοπός της Επιχείρησης είναι η καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων στην κεντρική Μεσόγειο καθώς και η συμβολή της ΕΕ στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ [Resolution 2292(2016)].
Πολεμική Αεροπορία
Αύριο ξεκινά στην ΑΒ Ανδραβίδας η διεθνής άσκηση Ηνίοχος 2018 που θα διαρκέσει από 12 ως 23 Μαρτίου 2018. Ο Ηνίοχος 2018 είναι αναβαθμισμένος ως προς τις συμμετοχές (επισημαίνεται η συμμετοχή των βρετανικών Eurofighter Typhoon και των ιταλικών Tornados αντί των AMX που συμμετείχαν πέρυσι), ενώ δεσπόζει η συμμετοχή της 492 Fighter Squadron της USAFE με 14 αεροσκάφη F-15E Strike Eagle, προσωπικό 300 ατόμων και υποστήριξη από μεταγωγικά C-17. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΑ:
«Η άσκηση χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: ΦΑΣΗ 1: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΑΣΗ 2: ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ: 5-7 Μαρτίου 2018 ΦΑΣΗ 3: ΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ: 12-23 Mαρτίου 2018 DV DAY: 20 Μαρτίου HOT WASH UP: 23 Μαρτίου
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό, σιγουρεύει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την ΠΑ:
Καταστολή του συστήματος Αεράμυνας – Interdiction of Air Defense Systems (IADS).
Προσβολή Αεροδρομίου.
Προσβολή Ειδικών Στόχων /Αεροπορική Απομόνωση (Γέφυρες, υποδομές, μέσα και προσωπικό).
Προσβολής Στόχων επιφανείας.
Προστασία Αεροσκαφών Υποστήριξης (Slow Mover).
Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue ).
Δεδομένου του υψηλού επιπέδου του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της ικανότητάς μας να διεξάγουμε ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν πληθώρα οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο μιας από της μεγαλύτερης περιοχής ασκήσεων στην Ευρώπη, η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» φιλοδοξεί να γίνει η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και στον Μεσογειακό χώρο, και παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς επίσης και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής».
1 of 9
Από την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 ως και την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε αεροσκάφη C-27J (16 αποστολές), C-130 (2 αποστολές) και Super Puma (5 αποστολές) για αεροδιακομιδές ασθενών από Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Λέσβο, Ρόδο, Κεφαλλονιά, Κω, Σάμο, Μύκονο, Χανιά, Σαντορίνη, Σκύρο, Χίο, Καστελόριζο, Πάτμο, Σύμη, Λήμνο, Κάρπαθο. Συμπληρώθηκαν συνολικά 54,7 ώρες πτήσης σε 23 αποστολές.
Ανατολικός Παρατηρητής
Επτά εβδομάδες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας», η Τουρκία βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του πρώτου αντικειμενικού σκοπού της, δηλαδή της κατάληψης του Αφρίν. Σύμφωνα με πληροφορίες διασταυρωμένες από αρκετές πηγές, οι σχετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν την Παρασκευή 9 Μαρτίου επιβεβαιώνονται, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Free Syrian Army (FSA) πλησιάζουν πλέον την πόλη του Αφρίν από τα ανατολικά, με ισχυρή υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας. Η εξέλιξη αυτή είναι το αποτέλεσμα της σταδιακής εξασθένησης της αμυντικής ζώνης του κουρδικού YPG γύρω από το Αφρίν, που δεν μπόρεσε να αποτραπεί από την ενίσχυση του YPG με συριακές δυνάμεις πιστές στο καθεστώς Ασαντ. Απομένει πλέον να φανεί, αν οι τουρκικές δυνάμεις θα προχωρήσουν προς τη Manbij ρισκάροντας μια αντιπαράθεση με τις εκεί αμερικανικές δυνάμεις.
Κύπρος
Μετά την αναχώρηση του πλωτού γεωτρύπανου SAIPEM 1200 της ΕΝΙ από την κυπριακή ΑΟΖ, το ενδιαφέρον στρέφεται στις προγραμματισμένες προκαταρκτικές έρευνες των πλοίων «Med Surveyor» και «Ocean Investigator» για λογαριασμό της Exxon Mobil, η οποία έχει αποκτήσει τα δικαιώματα έρευνας του οικοπέδου 10 και σκοπεύει να στείλει εκεί πλωτό γεωτρύπανο στο δεύτερο εξάμηνο του 2018. Οι έρευνες θα επικεντρωθούν στους στόχους με τις ονομασίες «Δελφίνος», «Άνθειας» και «Γλαύκος». Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εκδοθεί σχετική NAVTEX που δεσμεύει περιοχή εντός του τεμαχίου «10» για τις έρευνες της ExxonMobil στο συγκεκριμένο τεμάχιο, με ισχύ από σήμερα και ως 20 Απριλίου, ενώ η Άγκυρα εξέδωσε επίσης NAVTEX για περιοχή εφαπτόμενη του οικοπέδου 10, για τη διεξαγωγή ασκήσεων από 11 ως 18 Μαρτίου και από 22 ως 29 Μαρτίου. Tο Ocean Investigator σήμερα από το Λαύριο και αναμένεται να φτάσει στη Λεμεσό στις 14 Μαρτίου, ενώ το Med Surveyor βρίσκεται στο Ισραήλ.
Παράλληλα, στην Αν. Μεσόγειο έχει καταφθάσει από τα τέλη Φεβρουαρίου το αμφίβιο συγκρότημα ετοιμότητας (Amphibious Ready Group, ARG) του ελικοπτεροφόρου Iwo Jima, που αποτελείται από το ίδιο το USS Iwo Jima (LHD 7), και τα USS New York (LPD 21) και USS Oak Hill (LSD 51), μεταφέροντας την 26η Marine Expeditionary Unit (MEU) δυνάμεως 2.500 πεζοναυτών μαζί με αεροσκάφη AV-8 Harrier, επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-1 Cobra και αεροσκάφη μεταφοράς MV-22 Osprey. Το συγκρότημα του Iwo Jima προστίθεται στις μονάδες του 6ου αμερικανικού στόλου της Μεσογείου, που αποτελείται από το πλοίο διοίκησης USS Mount Whitney (LCC 20) και τα αντιτορπιλικά USS Ross (DDG 71), USS Carney (DDG 64), USS Donald Cook (DDG 75) και USS Porter (DDG 78).
1 of 15
Το USS Iwo Jima (LHD7)
AV-8B Harrier της 26th Marine Expeditionary Unit (MEU) στο USS Iwo Jima (LHD 7)
MV-22 Osprey στο USS Iwo Jima (LHD7)
Ελικόπτερα ΑΗ-1 Cobra στο USS Iwo Jima (LHD7)
Αερόστρωμνο στο USS Iwo Jima (LHD7)
Βολή πυραύλου RAM από το USS Iwo Jima (LHD7)
To USS Oak Hill (LSD 51)
Αερόστρωμνο του USS Oak Hill (LSD 51)
Ασκήσεις αμφίβιας εφόδου από οχήματα AAV7 του USS Oak Hill (LSD 51)
Ασκήσεις αμφίβιας εφόδου από οχήματα AAV7 του USS Oak Hill (LSD 51)
Ασκήσεις αμφίβιας εφόδου από οχήματα AAV7 του USS Oak Hill (LSD 51)
Ασκήσεις αμφίβιας εφόδου από οχήματα AAV7 του USS Oak Hill (LSD 51)
Ασκήσεις αμφίβιας εφόδου από οχήματα AAV7 του USS Oak Hill (LSD 51)
Ασκήσεις αμφίβιας εφόδου από οχήματα AAV7 του USS Oak Hill (LSD 51)
Το USS New York
Πάντως σε σχετική ερώτηση του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, o εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (EUCOM) Johnny Michael, διέψευσε ότι η παρουσία του συγκροτήματος του Iwo Jima συνδέεται με τις έρευνες της Exxon Mobil, λέγοντας ότι το σκάφος συμμετέχει στην προγραμματισμένη άσκηση Juniper Cobra που άρχισε στις 6 Μαρτίου στο Ισραήλ, ενώ στις 7 Μαρτίου το USS Oak Hill εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα για επίσης προγραμματισμένη άσκηση στη Ρουμανία. Το ερώτημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων έσπευσε να σχολιάσει ότι έτσι διαψεύδονται οι ελληνικοί και κυπριακοί ισχυρισμοί που συνδέουν την παρουσία της αμερικανικής δύναμης με τις έρευνες της Exxon Mobil. Όμως οι ΗΠΑ έχουν λόγους αυξημένης παρουσίας στην περιοχή, όχι μόνο λόγω Exxon Mobil, αλλά και λόγω της εξελισσόμενης κατάστασης στη Συρία. Και ανεξαρτήτως διπλωματικών προσχημάτων, θα ήταν αφελές να αγνοηθεί η παρουσία τους στην περιοχή, από οποιονδήποτε εδνιαφερόμενο…
Στις 11 Μαρτίου 2015, ο τότε Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και Αεράμυνας της Τουρκικής Αεροπορίας (Türk Hava Kuvvetleri: ΤΗΚ) Πτεράρχος Abidin Ünal προχώρησε σε εφ΄όλης της ύλης ενημέρωση για την κατάσταση στον Κλάδο, ανακοινώνοντας τον τερματισμό των πτήσεων και τον οριστικό παροπλισμό των εναπομεινάντων 8 αναγνωριστικών αεροσκαφών RF-4E την επομένη. Είχε προηγηθεί η απώλεια 6 Ιπταμένων με την συντριβή ζεύγους αεροσκαφών RF-4E της 173 Moίρας στις 24 Φεβρουαρίου 2015 και την συντριβή αεροσκάφους F-4Ε/2020 της 112 Μοίρας στις 5 Μαρτίου 2015. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, η ΤΗΚ αναμένεται να παροπλίσει 7 αεροσκάφη F-4E εντός του 2019 και τα τελευταία 20 το 2020 ενώ η παράδοση του πρώτου αεροσκάφους F-35A έχει προγραμματιστεί για το τρέχον έτος. Επομένως η ονομαστική δύναμη μαχητικών αεροσκαφών της ΤΗΚ ανέρχεται σήμερα σε 233 F-16 (29 Block 50+ Adv, 169 Block40/50, 35 Block 30) και 27 F-4E/2020.
Το χρονοδιάγραμμα παροπλισμού των αεροσκαφών F-4E/2020 της ΤΗΚ.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τότε, συνολικά 567 Ιπτάμενοι εγκατέλειψαν τις τάξεις της ΤΗΚ την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Μαρτίου 2015, εκ των οποίων 193 αποστρατεύτηκαν, 306 παραιτήθηκαν και 68 μεταπήδησαν στις Τουρκικές Αερογραμμές (Türk Hava Yolları: THY) επί συνόλου 1.280 Ιπταμένων. Υπενθυμίζεται ότι το μόνιμο προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης αποστρατείας μόνο κατά τους δύο πρώτους μήνες (Ιανουάριο-Φεβρουάριο) έκαστου έτους ενώ με σχετική νομοθετική ρύθμιση του Ιουνίου 2012, ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής προ υποβολής παραίτησης μειώθηκε στα 10 έτη υπηρεσίας.
Αποχωρήσεις Ιπταμένων της ΤΗΚ την περίοδο 2010-2015.
Ο Πτέραρχος Ünal εμφανίστηκε αισιόδοξος τότε ότι ο συνολικός αριθμός Ιπταμένων θα ανέλθει σε 1.300 τα επόμενα έτη. Ο ίδιος επεσήμανε πως κάθε Ιπτάμενος υποχρεούται να συμπληρώσει κατ΄ελάχιστο ετήσιο αριθμό 180 ωρών πτήσης ή να πραγματοποιήσει 144 εξόδους, ήτοι 15 ώρες πτήσεις ή 12 εξόδους κάθε μήνα, κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ [1].
Ακολούθως οι Επιτελείς της ΤΗΚ παρουσίασαν στοιχεία κόστους του κύκλου εκπαίδευσης των Ιπταμένων στους 3 τύπους αεροσκαφών που υπήρχαν τότε σε υπηρεσία (από νεοτοποθετημένους έως αρχηγούς ζεύγους/400 ώρες πτήσης, αρχηγούς τετράδας/600 ώρες πτήσεις και εκπαιδευτές/750 ώρες πτήσης).
Στοιχεία κόστους εκπαίδευσης Ιπταμένων της ΤΗΚ σε τουρκικές λίρες (TL), ισοτιμία 2015.
Η κατάσταση στην ΤΗΚ μετά το πραξικόπημα
Η Τουρκική Αεροπορία ήταν ο Κλάδος που επλήγη περισσότερο από τις αθρόες αποτάξεις στελεχών μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Με βάση τις νομοθετικές πράξεις που εκδόθηκαν μεταξύ Ιουλίου 2016-Αυγούστου 2017 αποτάχθηκαν 672 Ιπτάμενοι με αποτέλεσμα η αναλογία χειριστών ανά μαχητικό αεροσκάφος από 1,5/1 να μειωθεί σε 0,8 προς 1. Ειδικά για τα F-16 που αποτελεί το βασικό κορμό της ΤΗΚ, η αναλογία έπεσε σε 0,4/1. Σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟϊκό πρότυπο προβλέπει ως ιδανική την αναλογία 2,5:1 και αποδεκτή όχι χαμηλότερη του 1,25:1.
O Αντισμήναρχος Mustafa Ertürk, Δντης Επιχειρήσεων της 3ης Κύριας Αεροπορικής Βάσης στο Ικόνιο, επικεφαλής της τουρκικής αποστολής στην Άσκηση RED FLAG 2016-2, πριν και μετά το πραξικόπημα.
Η τουρκική κυβέρνηση διπλασίασε τις αποδοχές του ιπτάμενου προσωπικού και ξεκίνησε διαφημιστική εκστρατεία για την επαναπρόσληψη παραιτηθέντων χειριστών με πενιχρά αποτελέσματα καθώς μόλις 36 Ιπτάμενοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στην πολιτική αεροπορία και επανεντάχθηκαν στην ΤΗΚ (12 στις 9 Νοεμβρίου 2016 και 24 στις 18 Μαΐου 2017). Η αποτυχία εθελοντικής πρόσκλησης οδήγησε στην έκδοση του Διατάγματος 694 της 25ης Αυγούστου 2017, βάσει του οποίου ανακαλούνται υποχρεωτικά στην ενεργό υπηρεσία οι απόστρατοι που δεν είχαν συμπληρώσει χρονικό διάστημα 18 ετών κατά το χρόνο αποστρατείας τους, για περίοδο 4 ετών, διαφορετικά αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας τους και θα πρέπει να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Οι απόστρατοι κλήθηκαν εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση της πρόσκλησης να υποβληθούν σε υγειονομικές εξετάσεις από κρατικά νοσοκομεία -μετά και τη μεταβίβαση των στρατιωτικών νοσοκομείων στο υπουργείο Υγείας- και ακολούθως να μεταβούν στο Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής και Φυσιολογίας Πτήσεων (USAEM) στο Δορύλαιο (Eskişehir).
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, το Διάταγμα 694 απέδωσε την επαναφορά 193 Ιπταμένων στις 20 Οκτωβρίου 2017, από τον στόχο των 220 που είχε τεθεί αρχικά, εκ των οποίων 78 από τις Τουρκικές Αερογραμμές και 95 από την Pegasus Airlines. Στους τελευταίους περιλαμβανόταν και ο 37χρονος Σμηναγός Yunus Bal, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη συντριβή εκπαιδευτικού αεροσκάφους SF-260D της 123 Μοίρας στις 16 Φεβρουαρίου 2018 σε απόσταση 3 χιλιομέτρων βορείως της Αεροπορικής Βάσης Çiğli στη Σμύρνη.
Ο 37χρονος Σμηναγός Yunul Bal υποχρεώθηκε να επανέλθει σε υπηρεσία με το Διάταγμα 694 και σκοτώθηκε λίγους μήνες αργότερα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης με τον 29χρονο Υποσμηναγό Resul Ekrem Gökdoğan.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί η Άγκυρα είχε απευθύνει αίτημα στις ΗΠΑ για την αποστολή 6 Αμερικανών εκπαιδευτών F-16 στην Τουρκία, το οποίο απερρίφθη λόγω και της μεγάλης έλλειψης Ιπταμένων που παρατηρείται στην USAF την τελευταίο περίοδο. Αντίστοιχο αίτημα προς το Πακιστάν ήταν μεν θετικό, χωρίς όμως να λάβει την απαραίτητη έγκριση από πλευράς ΗΠΑ, δεδομένων των περιορισμών που διέπουν τις διμερείς συμφωνίες αμυντικού υλικού.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ήταν αναμενόμενο πως η ΤΗΚ θα προχωρούσε σε επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων κατά την πρώτη ημέρα της Επιχείρησης ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΑΙΑΣ. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, κατά την ημέρα έναρξης της δεύτερης τουρκικής εισβολής στην Συρία προσβλήθηκαν επιτυχώς 108 από τους 113 ειδικούς στόχους σε επτά τομείς της Αφρίν. Η δύναμη αποτελούνταν από 72 μαχητικά F-16 και F-4E/2020, εναέριου ανεφοδιασμού KC-135R και ΑΣΕΠΕ E-7T με τα τελευταία να παραμένουν στον αέρα για 10 ώρες. Όσον αφορά τις Πολεμικές Μοίρες, συμμετείχαν F-16 από την 132 Μοίρα (Αεροπορική Βάση Ικονίου/Konya), την 161 Μοίρα (Αεροπορική Βάση Πανόρμου/Bandirma), τις 181 και 182 Μοίρες (Αεροπορική Βάση Άμιδας/Diyarbakir), την 192 Μοίρα (Αεροπορική Βάση Παλαιοκάστρου/Balıkesir) και F-4E/2020 από την 171 Μοίρα (Αεροπορική Βάση Μελιτηνής/Malatya). [2] Μέχρι σήμερα, αντίστοιχη καταγεγραμμένη δραστηριότητα της ΤΗΚ ήταν η ταυτόχρονη παραμονή 54 αεροσκαφών στον αέρα στις 16 Δεκεμβρίου 2007, τα οποία προσέβαλαν τότε 22 στόχους στο βόρειο Ιράκ. Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί αυτοί υπολείπονται σημαντικά των αντίστοιχων που επέδειξε η Ισραηλινή Αεροπορία το 2006 στο Λίβανο, προσβάλλοντας 7.000 στόχους σε διάστημα 34 ημερών (κατά μέσο όρο 205 στόχους ανά ημέρα) με 352 εξόδους σε ημερήσια βάση. [3]
Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, ο ρυθμός αεροπορικών επιχειρήσεων (tempo) κατά τις πρώτες ημέρες έχει ως ακολούθως:
ΗΜ/ΝΙΑ
Α/ΦΗ
ΣΤΟΧΟΙ
ΙΑΝ 20
72
108
ΙΑΝ 21
32
45
ΙΑΝ 24
27
47
ΙΑΝ 25
14
25
ΙΑΝ 26
13
23
ΙΑΝ 28
13
20
ΙΑΝ 29
25
44
Διαρροές της ΤΗΚ στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε ρίψη 100 τόνων βομβών καθοδήγησης GPS το πρώτο 24ωρο. Η μαζική χρήση κατευθυνόμενων όπλων στην Συρία και το Ιράκ κατά την τελευταία τριετία φέρεται πως έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του αποθέματος, παρά τις παραγγελίες εγχώριων συλλογών καθοδήγησης και πυρήνων για βόμβες, συμπεριλαμβανομένων και των διατρητικών ΝΕΒ που πλέον βρίσκονται σε σειριακή παραγωγή.
Το patch Τούρκου χειριστή για την Επιχείρηση ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΑΙΑΣ (Zeytin Dali Harekati) με το ποσοστό επιτυχούς προσβολής στόχων (95%) στις 20 Ιανουαρίου 2018.
Πότε αναμένεται η πλήρωση των κενών που άφησε στην ΤΗΚ το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016; Έμπειροι παρατηρητές υποστηρίζουν πως η επαναφορά διεξαγωγής των Ασκήσεων ANADOLU KARTALI αποτελεί μία από τις σοβαρότερες ενδείξεις αποκατάστασης της πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας της ΤΗΚ.
Σημειώσεις:
[1] Σύμφωνα με μελέτη του RAND για το Αμερικανικό Ναυτικό, οι 150 από τις 180 ετήσιες ώρες του ΝΑΤΟϊκού προτύπου θεωρούνται απαραίτητες για τη διατήρηση των βασικών ικανοτήτων πτήσης, διαδικασιών έκτακτης ανάγκης κλπ. και οι υπόλοιπες 30 για την τακτική/επιχειρησιακή εκπαίδευση. https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/monograph_reports/2002/MR1441.pdf
[2] O αριθμός του πακέτου των 72 αεροσκαφών αποδίδεται στον επίσημο αριθμό απωλειών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά την Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΕΥΦΡΑΤΗ, συνέχεια της οποίας αποτελεί η Επιχείρηση ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΑΙΑΣ.
Απαγορεύεται σε οποιονδήποτε η ολική ή τμηματική αναδημοσίευση κειμένων και φωτογραφιών από το ιστότοπο της e-Amyna χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο.
Περί τις 4 π.μ. σήμερα, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά στόχων στη Συρία, όπως είχαν προαναγγείλει ουσιαστικά τις προηγούμενες ημέρες, μετά τους (ανεπιβεβαίωτους ακόμα) ισχυρισμούς περί επίθεσης με χημικά στην περιοχή της Douma από το καθεστώς Άσαντ.
Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγού Joseph Dunford, ο πρώτος στόχος που επλήγη ήταν ένα κέντρο επιστημονικής έρευνας στην ευρύτερη περιοχή της Δαμασκού που εμπλέκεται στην ανάπτυξη και παραγωγή χημικών όπλων, ο δεύτερος στόχος ήταν μια εγκατάσταση αποθήκευσης χημικών όπλων δυτικά της Homs, ενώ ο τρίτος ήταν μια εγκατάσταση αποθήκευσης χημικού εξοπλισμού, και σημαντικό κέντρο διοίκησης. Ο στρατηγός Dunford ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωσία είχε ειδοποιηθεί για τις επιδρομές και ότι ελήφθη πρόνοια στην επιλογή των στόχων, ώστε να μην πληγούν ρωσικές δυνάμεις.
Από πλευράς ΗΠΑ, οι επιθέσεις εκτελέστηκαν τόσο από αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών τύπου Β-1) όσο και με εκτοξεύσεις πυραύλων από πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Από πλευράς Μ. Βρετανίας στις επιθέσεις συμμετείχαν 4 Tornado GR4 της RAF από τη βάση του Ακρωτηρίου χρησιμοποιώντας πυραύλους Storm Shadow, ενώ από γαλλικής πλευράς οι επιθέσεις εκτελέστηκαν από αεροσκάφη Rafale.
Βλήματα JASSM στην αποθήκη οπλισμού αμερικανικού B-1 που συμμετείχε στις επιθέσεις
Οι συριακές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι οι επιθέσεις εκτελέστηκαν με συνολικά 110 πυραύλους και ότι η αεράμυνα της χώρας αναχαίτισε τους περισσότερους, αλλά κάποιοι εξ αυτών έπληξαν το ερευνητικό κέντρο στο Barzeh. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι κανένας πύραυλος δεν έπληξε περιοχές κοντά στις ρωσικές βάσεις της Συρίας, που προστατεύονται από ρωσικές μονάδες αεράμυνας. Οι επιθέσεις καταδικάστηκαν από το Ιράν, ενώ επικροτήθηκαν από την Τουρκία.
Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, όσο και η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Theresa May και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσαν την επίθεση με δηλώσεις που επικαλούνταν τις καταγγελίες χρήσης χημικών όπλων στην περιοχή της Douma. Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα των σχετικών καταγγελιών, και είναι σαφές ότι το καθεστώς Άσαντ και η Ρωσία δεν είχαν κίνητρο να προβούν σε χρήση χημικών, ενόσω έχουν ουσιαστικά κυριαρχήσει στη σύρραξη. Είναι ενδιαφέρον ότι ο υποστράτηγος Jonathan Shaw, πρώην διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ, «κόπηκε» απότομα από το Sky News μόλις εξέφρασε τις εύλογες αυτές αμφιβολίες:
Το αρχικό συμπέρασμα είναι ότι οι δυτικές δυνάμεις επεδίωξαν, με πρόσχημα το περιστατικό χρήσης χημικών όπλων, να επιφέρουν ένα συμβολικό πλήγμα στη συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία, που σε μεγάλο βαθμό έχουν εδραιώσει τη θέση τους ως νικητές της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία. Η περιορισμένη έκταση του πλήγματος δείχνει ότι δεν υπάρχει σοβαρή πρόθεση από δυτικής πλευράς να αμφισβητηθεί η έκβαση της σύρραξης, αλλά περισσότερο να δηλωθούν κάποια «όρια» ή και να διασωθούν κάποια προσχήματα εν όψει της τελικής διευθέτησης της συριακής κρίσης. Άλλωστε και η προηγούμενη, ανάλογη πυραυλική επίθεση κατά συριακών στόχων που είχε διατάξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ (6 Απριλίου 2017) δεν άλλαξε πολλά επί του πεδίου.
Η εικόνα αυτή επιτρέπει κατ’ αρχήν αισιοδοξία για αποκλιμάκωση, που όμως εξαρτάται από τις επόμενες ενέργειες των μερών. Από αμερικανικής πλευράς δηλώνεται ότι υπάρχει «ευελιξία» για περαιτέρω επιθέσεις αν χρειαστεί, αλλά παραλλήλως ο Trump δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την επ’ αόριστον παραμονή αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, ενώ έχει διατυπώσει την επιθυμία να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα εντός έξι μηνών. Από ρωσικής πλευράς, ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον Anatoly Antonov δήλωσε ότι οι ρωσικές προειδοποιήσεις δεν εισακούστηκαν, ότι θα υπάρξουν συνέπειες και ότι οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία φέρουν την ευθύνη αυτές. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η ελπίδα του υπόλοιπου κόσμου είναι η αποκλιμάκωση – γιατί όσο «έξυπνα» και αν είναι τα όπλα και όσο «χειρουργικές» ή συμβολικές και αν είναι οι επιθέσεις, η ακροβασία τριών πυρηνικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας) στο όριο της ένοπλης αντιπαράθεσης με μια άλλη πυρηνική δύναμη (Ρωσία) είναι μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση για όλον τον πλανήτη…
Δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM θα ενταχθούν ως τον Αύγουστο στο Πολεμικό Ναυτικό με καθεστώς χρονομίσθωσης (leasing) πενταετίας, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο ΑΝΥΕΘΑ Φ. Κουβέλης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Η από καιρό κυοφορούμενη σχετική συμφωνία στην οποία είχαμε αναφερθεί, επήλθε με επιστολές που αντηλλάγησαν σε πολιτικό (Τσίπρας – Μακρόν) και στρατιωτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, οι δύο φρεγάτες (κατά πάσα πιθανότητα οι D-653 Languedoc και D-650 Aquitaine, που ήταν και το πρώτο πλοίο της κλάσης) θα μεταφερθούν το καλοκαίρι στην Ελλάδα, όπου πληρώματα του Π.Ν. θα αναλάβουν να εξοικειωθούν με τα νέα πλοία, ώστε ώς το τέλος του θέρους να είναι απολύτως μάχιμα. Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο Π.Ν. με τον πλήρη εξοπλισμό τους, περιλαμβανομένων των αντιαεροπορικών συστημάτων.
Επιπλέον προκύπτει ελληνική δέσμευση αγοράς τουλάχιστον δύο νέων γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra, καθώς το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι στη λήξη του πενταετούς leasing των δύο FREMM (2023), η Ελλάδα θα παραλαμβάνει και το πρώτο πλοίο του τύπου, με τις συζητήσεις να βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. Τέλος, κατά το ρεπορτάζ η συμφωνία περιλαμβάνει πρόσθετες λεπτομέρειες και ιδίως γαλλική δέσμευση ότι για όσο καιρό υπάρχει ανάγκη προμήθειας πυραύλων τύπου EXOCET από την Ελλάδα, αυτοί θα παραχωρούνται έως ότου οι υφιστάμενοι ελληνικοί ανακυκλωθούν.
Οι φρεγάτες FREMM του Γαλλικού Ναυτικού (της ανθυποβρυχιακής διαμόρφωσης που θα μισθωθούν στην Ελλάδα), έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
Εκτόπισμα 6.000 τόνων
Μέγιστη συνεχή ταχύτητα 27 κόμβων
Ραντάρ τύπου Herakles
Σόναρ κύτους τύπου Thales UMS 4110 CL
Συρόμενο σόναρ τύπου Thales UMS 4249 CAPTAS4
2 εκτοξευτές τορπιλών τύπου Eurotorp για τορπίλες MU90
Σύστημα Κατακόρυφης Εκτόξευσης (VLS) τύπου Sylver A43 για 16 Α/Α πυραύλους μικρού βεληνεκούς τύπου Aster 15
Σύστημα Κατακόρυφης Εκτόξευσης (VLS) τύπου Sylver A70 με δυνατότητα μεταφοράς Α/Α πυραύλων Aster 30 ή SCALP Naval (δεν έχει διευκρινιστεί αν παραχωρούνται)
Δυνατότητα μεταφοράς ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου ΝΗ-90 και AW101
Στο θέμα της ενδεχόμενης μίσθωσης ή προμήθειας φρεγατών FREMM έχουμε αφιερώσει αναλυτικό άρθρο προς τριμήνου. Εν αναμονή των λεπτομερειών της συμφωνίας, θυμίζουμε εδώ ορισμένα βασικά σημεία προβληματισμού:
Α. Επιχειρησιακή χρησιμότητα
Η γαλλική πολιτική ηγεσία επιδιώκει από το 2004 την προώθηση των φρεγατών τύπου FREMM, με στόχο την τόνωση της γαλλικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Εκτός της Ιταλίας, που είναι συμπαραγωγός χώρα, οι πωλήσεις περιλαμβάνουν ως τώρα μία φρεγάτα στο Μαρόκο και μία στην Αίγυπτο. Η Γαλλία προωθεί τις FREMM στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο από το 2004, με αποτέλεσμα τη σταδιακή «προσαρμογή» των αρχικών απαιτήσεων του Πολεμικού Ναυτικού στα δεδομένα του πλοίου (αναλυτικά εδώ). Όμως το πρόβλημα παραμένει ότι οι φρεγάτες FREMM στην παρούσα έκδοσή τους είναι πλοία ανθυποβρυχιακού ρόλου, ενώ η ανάγκη του ΠΝ αφορά πλοία με ρόλο αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, ικανότητα κρίσιμη στην Αν. Μεσόγειο, όπου η παρουσία της ΤΗΚ είναι κυρίαρχη.
Στο ρόλο αυτό οι FREMM κρίνονται ανεπαρκείς, κυρίως λόγω του ραντάρ Herakles που δεν επιτρέπει αξιόπιστο αντιαεροπορικό έλεγχο περιοχής. Επίσης, δεν είναι γνωστό με τι φορτίο πυραύλων θα παραχωρηθούν τα πλοία: πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παρουσία Α/Α βλημάτων μικρού βεληνεκούς Aster 15, όχι όμως και βλημάτων Α/Α άμυνας περιοχής Aster 30. Το χειρότερο είναι η δεδομένη απουσία αντιπυραυλικού συστήματος (CIWS), που δεν αναπληρώνεται βέβαια από τους 3 σταθμούς οπλισμού (RWS) των 20mm, καθώς αυτοί δεν διαθέτουν καθοδήγηση ραντάρ που θα επέτρεπε την αναχαίτιση εισερχόμενων πυραύλων. Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν ότι οι δύο FREMM θα είναι πιο ευάλωτες σε πυραυλικές επιθέσεις από τις υπάρχουσες φρεγάτες του ΠΝ, που φέρουν στο σύνολό τους ένα ή δύο CIWS τύπου Phalanx!
Η παραχώρηση πυραύλων Scalp Naval μαζί με τις φρεγάτες δεν έχει επιβεβαιωθεί. Εάν γινόταν, θα αποτελούσε οπωσδήποτε ένα σοβαρό νέο στοιχείο στην ελληνοτουρκική ισορροπία δυνάμεων. Όμως η σχετική ελληνική φιλολογία υπερτιμά τερατωδώς τη σημασία των φρεγατών ως δυνητικών φορέων Scalp Naval: ο πύραυλος Scalp υπηρετεί ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο, με φορείς πολύ πιο ευέλικτους και αξιόπιστους από δυο φρεγάτες: τα αεροσκάφη Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας. Συνεπώς η ενδεχόμενη μεταφορά Scalp από δύο φρεγάτες (και μάλιστα χωρίς ικανή αντιπυραυλική προστασία), δεν θα προσέθετε πολλά στις ήδη υπάρχουσες ικανότητες στρατηγικού πλήγματος κατά της Τουρκίας.
Τέλος, οι ανθυποβρυχιακές ικανότητες των πλοίων δεν αμφισβητούνται (επαναλαμβάνουμε: ο βασικός ρόλος τους είναι ανθυποβρυχιακός), αλλά εξαρτώνται, όπως σε όλες τις φρεγάτες, σε μεγάλο βαθμό από το ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο που φέρουν. Στην προκειμένη περίπτωση οι FREMM έχουν δυνατότητα υποδοχής των ελικοπτέρων ΝΗ-90 και AW101. Τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70 Aegean Hawk του ΠΝ θα μπορούν να προσνηωθούν σε αυτές, αλλά η εξυπηρέτησή τους και κυρίως η συνεργασία τους με το σύστημα διαχείρισης μάχης (CMS) της φρεγάτας θα είναι θέματα προς επίλυση.
Β. Το οικονομικό κόστος
Όπως είχαμε γράψει προ τριμήνου:
«Το βασικό πρόβλημα του σεναρίου μίσθωσης φρεγατών τύπου FREMM είναι η απορρόφηση πολύτιμων πόρων: το κόστος αγοράς δύο πλοίων ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,2 δις Ευρώ, ενώ ακόμα και το ετήσιο μίσθωμα των 100 εκ. Ευρώ για 2 φρεγάτες ισούται με το κόστος εκσυγχρονισμού μιας φρεγάτας ΜΕΚΟ 200ΗΝ (συνολική πρόβλεψη 400 εκ. Ευρώ για 4 φρεγάτες). Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι δε νοείται απόφαση προμήθειας οποιουδήποτε νέου πλοίου επιφανείας για το ΠΝ, πριν δρομολογηθεί τουλάχιστον ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Οι 4 αυτές φρεγάτες, που είναι σήμερα οι νεώτερες μονάδες του Στόλου, έχουν ήδη ξεπεράσει ή ξεπερνούν μέσα στο 2018 (οι δύο νεώτερες) τα 20 χρόνια υπηρεσίας, που θεωρούνται ως η ιδανική ηλικία εκσυγχρονισμού. Η περαιτέρω αναβολή του εκσυγχρονισμού οδηγεί στην τεχνολογική απαξίωσή τους».
Επιμένουμε μέχρι κεραίας στα παραπάνω. Η συντήρηση του υπάρχοντος στόλου του ΠΝ, όπως και όλων των συστημάτων των ΕΔ, μπορεί να μην είναι τόσο «πιασάρικη» όσο η εξαγγελία νέων προμηθειών, αλλά είναι το κρισιμότερο ζητούμενο σήμερα. Από εκεί και πέρα, αναμένεται η ανακοίνωση του ετήσιου κόστους της χρονομίσθωσης των φρεγατών FREMM, για να κριθεί η ισορροπία κόστους – οφέλους της συμφωνίας. Επισημαίνουμε ότι οι ως τώρα ανακοινώσεις δεν περιέχουν αναφορά στη φημολογούμενη χρήση των κερδών της Τράπεζας της Γαλλίας από ελληνικά ομόλογα προς χρηματοδότηση της συμφωνίας. Αν λοιπόν το ετήσιο μίσθωμα κυμαίνεται στην περιοχή των 100 εκ. Ευρώ και δεν καλύπτεται από τη γαλλική πλευρά, θα συνεπάγεται στραγγαλισμό όλων των υπολοίπων προγραμμάτων του ΠΝ χάριν της μίσθωσης των FREMM.
Γ. Η μελλοντική δέσμευση για γαλλικές φρεγάτες
Οι σχετικές ανακοινώσεις υπονοούν και ελληνική δέσμευση αγοράς τουλάχιστον δύο νέων γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra, καθώς το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι στη λήξη του πενταετούς leasing των δύο FREMM (2023), η Ελλάδα θα παραλαμβάνει και το πρώτο πλοίο του τύπου, με τις συζητήσεις να βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.
Υπενθυμίζουμε ότι η e-Amyna είχε πρώτη αναφερθεί στο ενδεχόμενο «τρίτης λύσης» με αγορά μελλοντικού τύπου γαλλικών φρεγατών. Αν και ο χρόνος παράδοσης των 5 ετών φαίνεται υπεραισιόδοξος δεδομένου του σταδίου ανάπτυξης των γαλλικών φρεγατών, η προοπτική προμήθειάς τους είναι σοβαρή, κυρίως γιατί ο εξοπλισμός τους (που θα περιλαμβάνει το νέο ραντάρ Thales Sea Fire 500) είναι ανώτερος των FREMM και μπορεί να συνδιαμορφωθεί από το ΠΝ ώστε να ανταποκρίνεται στις ελληνικές ανάγκες.
Βεβαίως, η στροφή σε γαλλικές φρεγάτες συνεπάγεται αλλαγή τεχνολογικού προτύπου για το ΠΝ, καθώς το σύνολο των πλοίων επιφανείας του φέρει διαφορετικό εξοπλισμό (ραντάρ, CMS TACTICOS, ΑΑ βλήματα ESSM και Sea Sparrow, RAM, CIWS Phalanx) με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν τίθεται ζήτημα προτίμησης μεταξύ «γαλλικών» και «αμερικανικών» συστημάτων, αλλά κυρίως κόστους και χρόνου μετάβασης από το ένα πρότυπο στο άλλο – σε μια εποχή που το ΠΝ μαστίζεται από έλλειψη πόρων. Το πρόβλημα θα είναι έντονο για τις δύο παραχωρούμενες FREMM της ενδιάμεσης λύσης, αλλά σε μακροπρόθεσμη βάση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συμμετοχή του ΠΝ στον καθορισμό της διαμόρφωσης των υπό ναυπήγηση φρεγατών. Η συμφωνία για τις νέες φρεγάτες θα κριθεί στα σημεία αυτά, στο χρόνο παράδοσης, και φυσικά στο κόστος της.
Όπως είχαμε επισημάνει και προ τριμήνου:
«Η «διπλωματία των εξοπλισμών» είναι κατ’ αρχήν θεμιτή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπονομεύεται η αμυντική ικανότητα της χώρας. Αν η απόφαση αγοράς γαλλικών πλοίων είναι ειλημμένη σε πολιτικό επίπεδο, πρέπει να εξεταστεί πώς οι προτάσεις της γαλλικής ναυπηγικής βιομηχανίας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του ΠΝ – και όχι το αντίστροφο».
Αναμένονται οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και θα επανέλθουμε…
Σήμερα, 22 Απριλίου 2018, ο Ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο Λοχίας ΕΠΟΠ Δημήτριος Κούκλατζης συμπληρώνουν πενήντα τρεις (53) ημέρες κράτησης στις τουρκικές φυλακές. Δεν τους ξεχνάμε.
Στρατός Ξηράς
Την Τρίτη, 17 Απριλίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα της 1ης ΤΑΞ ΚΔ – ΑΛ «ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ», στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης. Ο Αρχηγός επισκέφθηκε το Στρατηγείο, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) και τη Δ΄ Μοίρα Καταδρομών (Δ΄ ΜΚ/Δ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Σχολείου Ελεύθερων Σκοπευτών, του Σχολείου Καταδρομών, καθώς και Αντικείμενα Εκπαίδευσης Καταδρομών, των Νεοσύλλεκτων Οπλιτών της 2018 Β’ ΕΣΣΟ.
1 of 24
Την Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Μεγάρων. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε το χώρο λειτουργίας του νέου προσομοιωτή πτήσης ελικοπτέρων, όπου παρακολούθησε επίδειξη των δυνατοτήτων του, και τους υπό κατασκευή χώρους στέγασης του εξομοιωτή πτήσης ελικοπτέρου τύπου CHINOOK. Στη συνέχεια, ο Αρχηγός, έδωσε οδηγίες, σχετικά με την οργάνωση της εκπαίδευσης, με εξέταση όλων των πιθανών σεναρίων μάχης, με σκοπό τη βελτιστοποίηση αυτής.
1 of 4
Πολεμικό Ναυτικό
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της συμφωνίας χρονομίσθωσης δύο φρεγατών τύπου FREMM του γαλλικού ναυτικού προς το ΠΝ, που δημοσιοποιήθηκε αρχικά με δηλώσεις του ΑΝΥΕΘΑ Φ. Κουβέλη, αλλά περιπλέχθηκε κατόπιν αρνητικών σχετικών δηλώσεων της υπουργού ‘Αμυνας της Γαλλίας Florence Parly από το ναύσταθμο της Τουλόν. Από τις διαθέσιμες πληροφορίες εκτιμάται ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, αλλά εκκρεμεί η οριστικοποίησή της σε υπηρεσιακό, τεχνικό και οικονομικό επίπεδο με την επίσκεψη γαλλικής αντιπροσωπείας εντός του Μαϊου. Αναμένονται οι λεπτομέρειες, ώστε να κριθεί συνολικά η τυχόν συμφωνία.
1 of 12
Από την Πέμπτη 12 έως την Κυριακή 15 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε Χειμερινός Εκπαιδευτικός Πλους (ΧΕΠ) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) με συμμετοχή του συνόλου των Ναυτικών Δοκίμων, της φρεγάτας ΕΛΛΗ και του πλοίου γενικής υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, στη θαλάσσια περιοχή του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου Πελάγους. Τον εν λόγω εκπαιδευτικό πλου και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ναυτικών Δοκίμων παρακολούθησε ο Διοικητής της ΣΝΔ Υποναύαρχος Γεώργιος Πελεκανάκης ΠΝ, επιβαίνων επί του ΠΓΥ ΠΡΟΜΥΘΕΥΣ. Σκοπός του εκπαιδευτικού πλου της ΣΝΔ ήταν η πρακτική εκπαίδευση εν πλω, η απόκτηση ναυτικών γνώσεων και εμπειρίας καθώς και η προβολή του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Σημαίας στους λιμένες κατάπλου. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού πλου, την Παρασκευή 13 Απριλίου, τα Πολεμικά Πλοία κατέπλευσαν στο λιμένα ν. Ρόδου, και το Σάββατο 14 Απριλίου, αγκυροβόλησαν στον όρμο Σητείας στη ν. Κρήτη, όπου ο Διοικητής της ΣΝΔ, οι Κυβερνήτες των Πολεμικών Πλοίων και οι Ναυτικοί Δόκιμοι πραγματοποίησαν εθιμοτυπικές επισκέψεις, ενώ δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να τα επισκεφθεί.
Πολεμική Αεροπορία
Στις 18 Απριλίου 2018, σχηματισμός τριών ελληνικών F-16 συμμετείχε με διελεύσεις στον εορτασμό της 70ης επετείου της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Ισραήλ.
Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου. Συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος και ήδη έχει ξεκινήσει η προσπάθεια ανέλκυσης του αεροσκάφους.
Την Τρίτη 10 Απριλίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας(ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, υποδέχθηκε στο ΓΕΑ, τον Διοικητή της Διοίκησης Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής [United States Air Forces in Europe (USAFE), Air Forces Africa (AFAFRICA)] και Διοικητή των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Πτέραρχο Tod D. Wolters, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του, ο Διοικητής USAFE & AFAFRICA, έγινε ακολούθως δεκτός και από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, ενώ κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
1 of 4
Από την 2.4.2018 ως και την 18.4.2018, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε αεροσκάφη C-27, C-130, G-V και ελικόπτερα Super Puma, AB-205 και AB-212 σε 33 αποστολές αεροδιακομιδής ασθενών από Αλεξανδρούπολη, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, Ικαρία, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κέα, Κεφαλλονιά, Κύθηρα, Κω, Λευκάδα, Μύκονο, Μυτιλήνη, Πάρο, Πάτμο, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη, Σπέτσες, Χανιά και Χίο, συμπληρώνοντας 91,8 ώρες πτήσης σε 34 αποστολές. Επίσης έγιναν 7 έξοδοι (συνολικά 18,4 ώρες πτήσης) πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-215 και CL-415 για αποστολές αεροπυρόσβεσης, καθώς και 3 έξοδοι (συνολικά 10 ώρες πτήσης) ελικοπτέρων για αποστολές έρευνας – διάσωσης.
Ανατολικός Παρατηρητής
Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, η Σαουδική Αραβία ακύρωσε την παραγγελία τεσσάρων κορβετών τουρκικής κατασκευής τύπου Milgem, αξίας 2 δις δολλαρίων, στα ναυπηγεία Tuzla.
Στις 19 Απριλίου σκοτώθηκε στο Αφρίν της Συρίας ο λοχίας Taner Çobanoğlu της 1ης ταξιαρχίας καταδρομών, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων νεκρών του τουρκικού στρατού κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» σε 54.
Στις 18 Απριλίου ο τούρκος πρόεδρος R. T. Erdogan ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Ιουνίου. Σύμφωνα με αναλυτές, με την κίνηση αυτή ο Ερντογάν επιδιώκει (α) να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την κατάληψη της Αφρίν στη Συρία, (β) να προλάβει την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης της τουρκικής οικονομίας, και (γ) να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση εν όσω αυτή παραμένει αποδιοργανωμένη. Πάντως ο στόχος του Ερντογάν να αποτρέψει την κάθοδο του κόμματος (IYI) της Meral Aksener στις εκλογές, δεν ευοδώθηκε, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε η προσχώρηση στο ΙΥΙ 15 βουλευτών του CHP, γεγονός που διασφαλίζει τη συμμετοχή του στις εκλογές.
Στις 18 Απριλίου 2018, η Τουρκική Αεροπορία πραγματοποίησε δύο βολές αεροχημάτων καταστολής συστημάτων ραντάρ Harpy, εκ των οποίων το ένα εξετράπη της πορείας του και κατέπεσε εκτός του Πεδίου Ασκήσεων Karapinar του Ικονίου, όπου και εξερράγη.
Κύπρος
O αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ, Thomas Goffus, επισκέφθηκε την Κύπρο στις 11 Απριλίου 2018 και συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη και τον Αρχηγό ΓΕΕΦ αντιστράτηγο Λεοντάρη. Ο υπουργός Άμυνας Σ. Αγγελίδη του ζήτησε μεταξύ άλλων την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου της ως στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο.
To αντιτορπιλικό USS Donald Cook (DDG 75), τύπου Arleigh Burke, που ανήκει στη δύναμη του 6ου Στόλου, επισκέφθηκε το λιμένα της Λάρνακας από 5 ως 9 Απριλίου 2018.
Σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, η εταιρία BMC Automotive Industry and Trade Inc. θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση σύμβασης για την ανάπτυξη και παραγωγή του εγχώριας σχεδίασης κύριου άρματος μάχης ALTAY. Η επιλογή αναδόχου εκκρεμούσε από το καλοκαίρι του 2017, όταν το τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) είχε απορρίψει ως μη ανταγωνιστική τη βέλτιστη και τελική προσφορά της εταιρίας Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş., μέλους του ομίλου συμμετοχών Koç, η οποία είχε ήδη αναπτύξει τέσσερα πρωτότυπα, με βάση σύμβαση του 2007 της τάξης των $500 εκατ. και είχε ζητήσει τη λήψη ανταγωνιστικών προσφορών από την εταιρία που τελικά επιλέχθηκε, καθώς και από τις εταιρίες Otokar και FNSS Savunma Sistemleri A.Ş.
Η επιλογή της BMC δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, δεδομένου ότι το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους η ίδια εταιρία είχε ανακοινώσει ότι το SSM την είχε επιλέξει μεταξύ των εταιριών TÜMOSAN Engine and Tractor Industry Inc., Istanbul Marine Shipbuilding Industry and Trade Inc., Figes Physics and Geometry Computer Simulation Trade Inc. και TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş (TEI) και της είχε αναθέσει σύμβαση ύψους $1 δισ., προκειμένου να αναλάβει τη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή του συγκροτήματος ισχύος των αρμάτων ALTAY που προορίζονται για εξαγωγή σε τρίτα κράτη και θα παραχθούν μετά τα 250 της αρχικής παρτίδας, τα οποία θα διαθέτουν κινητήρα της γερμανικής MTU Friedrichshafen GmbH. Η κατασκευή των 250 αρμάτων θεωρείται δεδομένη, ενώ των ισάριθμων υπόλοιπων αποτελεί αντικείμενο προαίρεσης. Η ένταξη σε υπηρεσία του ALTAY τοποθετείται χρονικά στο έτος 2020, όταν ο Τουρκικός Στρατός θα αποκτήσει τις 15 πρώτες μονάδες του τύπου, με ακόμη 20 να ακολουθούν το επόμενο έτος.
Επισημαίνεται ότι η εταιρία BMC Automotive Industry and Trade Inc. εξαγοράστηκε τον Ιούνιο του 2014 έναντι $360 εκατ. από την εταιρία ES Mali Yatirim, που ανήκει στον επιχειρηματία Ethem Sancak, ο οποίος είχε τότε δηλώσει ότι σκόπευε να προβεί στην ανάπτυξή της μέσω στρατηγικής συμμαχίας με κράτος του Περσικού Κόλπου. Λίγο αργότερα, το 49% του κεφαλαίου της BMC αποκτήθηκε από την Επιτροπή Βιομηχανίας Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ, ενώ Καταριανός στρατιωτικός ακόλουθος μετέχει ως μέλος στο διοικητικό συμβούλιό της. Η εμπλοκή του Κατάρ υπογραμμίζει για άλλη μία φορά τους στενούς δεσμούς του με την Τουρκία, οι οποίοι υπερβαίνουν το πεδίο της στρατιωτικής συνεργασίας, δεδομένου ότι κεφάλαια του Κατάρ βρίσκονται πίσω από τις μαζικές εξαγορές και επενδύσεις τουρκικών τραπεζών, εταιριών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και αλυσίδων καταστημάτων πώλησης καταναλωτικών προϊόντων. Τέλος, ασφαλώς δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι o Ethem Sancak, αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan και μέλος της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).