Σύμφωνα με πληροφορίες, 15 περίπου άτομα, μέλη αναρχικής ομάδας, εισέβαλαν στο Στρατόπεδο Παπάγου από την κεντρική πύλη, έφτασαν έως τα σκαλιά της εισόδου του Υπουργείου και αφού πέταξαν προπαγανδιστικά φυλλάδια, αποχώρησαν ανενόχλητα. Όπως και στην περίπτωση της εισβολής στο κτίριο της Βουλής στις 26 Ιουλίου, δεν υπήρξαν συλλήψεις ή προσαγωγές. H πλέον ανίκανη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα μετά την μεταπολίτευση επιβεβαιώνει καθημερινά ότι ο κατήφορος και η σήψη απλά δεν έχουν τέλος.
O απόλυτος εξευτελισμός σε μια φωτογραφία (Armyvoice.gr)
Το διήμερο 13-14 Νοεμβρίου, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου μετέβη στο Ισραήλ όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Υποπτέραρχο (Ι) Amikam Norkin, συμμετείχε στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day), στο πλαίσιο της Πολυεθνικής Αεροπορικής Άσκησης «Blue Flag 2017», επισκέφθηκε και συνομίλησε με το προσωπικό της 335 Μοίρας που συμμετείχε σε αυτήν από την Αεροπορική Βάση Ovda.
Από 6 έως 17 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη χερσαία και θαλάσσια περιοχή του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στην Αττική, υπό το συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, συνεργασία-συνεκπαίδευση προσωπικού μονάδων ειδικών επιχειρήσεων Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών-ΕΤΑ) και Σερβίας (72nd Reconnaissance-Commando Battalion), στο πλαίσιο του υφιστάμενου διμερούς προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας. Η συνεκπαίδευση περιελάμβανε εκτέλεση αλμάτων στατικού ιμάντα και ελευθέρας πτώσεως, βολές φορητού οπλισμού και μάχης ταχείας αντίδρασης, καταδύσεις με συσκευές κλειστού κυκλώματος και παροχή Α΄ βοηθειών στο πεδίο της μάχης.
Από 13 έως 17 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Ανδραβίδα και στην ευρύτερη περιοχή βορειοδυτικής Πελοποννήσου και νοτίου Ιονίου πελάγους, η Εθνική Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ 17. Η ΤΑΜΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ 17 είναι άσκηση Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ), μεσαίας κλίμακας, η οποία σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ και διεξήχθη υπό τη διεύθυνση της 1ης Στρατιάς, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), καθώς και μέσων του ΝΑΤΟ. Σκοπός της άσκησης ήταν η σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων ΗΠ, στο πλαίσιο εξάσκησης προσωπικού και δοκιμής των μέσων και του διακλαδικού συστήματος διοίκησης και ελέγχου ΗΠ των ΕΔ.
Από 17 έως 25 Νοεμβρίου 2017 διεξάγεται η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017», με δραστηριότητες εν όρμω, στη Ναυτική Βάση Σούδας, και εν πλώ, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κρητικού και Νότιου Αιγαίου Πελάγους. Η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017» είναι πολυεθνική άσκηση τύπου INVITEX (Invitation Exercise) που σχεδιάσθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλών, σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και σε επιχειρήσεις εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού, προσομοιάζοντας ένα ρεαλιστικό περιβάλλον εκπαίδευσης και απειλών. Από ελληνικής πλευράς, το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετάσχει με τέσσερις φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα, δύο υποβρύχια, δύο πυραυλακάτους, ένα αρματαγωγό, δύο πλοία γενικής υποστήριξης και υποβρύχιους καταστροφείς με σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Επιπρόσθετα θα συμμετάσχει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και η 5η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία Πεζικού του Στρατού Ξηράς καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Επιπρόσθετα, στην εν λόγω Άσκηση θα συμμετέχουν η Συμμαχική Ναυτική Δύναμη Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2) με το πλοίο αμφίβιων δυνάμεων HMS OCEAN, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMG-2, με μικτή ομάδα τριακοσίων πεζοναυτών από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, καθώς και μονάδες της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG-2) και του Ναυτικού του Ισραήλ.
Από 5 έως 10 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε από την XXV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, Μετεκπαίδευση Εφέδρων για την απονομή δεύτερης ειδικότητας. Η μετεκπαίδευση αφορούσε σε Πυροβολητές – Ασυρματιστές Μέσου Άρματος Leopard 2A4-HEL και αξιολογήθηκε από το Δ΄ Σώμα Στρατού με άριστα αποτελέσματα.
Στρατιωτική διπλωματία
Στις 13 Nοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της οποία οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών 23 κρατών μελών της ΕΕ υπέγραψαν την «Κοινή Ειδοποίηση» για συμμετοχή στην Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation: PESCO). Η PESCO αποτελεί την πιο σημαντική πρωτοβουλία μέχρι σήμερα προς την κατεύθυνση της προαγωγής μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας η οποία προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και αφορά τη δυνατότητα των κρατών μελών που επιθυμούν και μπορούν να προχωρήσουν σε ενισχυμένη συνεργασία, αναλαμβάνοντας επιπρόσθετες δεσμεύσεις στο τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη σταδιακή αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού των κρατών μελών, την επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία και την ανάπτυξη ευρωπαϊκών Σχηματισμών μέσω της διάθεσης μέσων, δυνατοτήτων και υποδομών από τα κράτη μέλη. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής τεχνολογικής και αμυντικής βάσης μέσα από συμμετοχή των κρατών μελών σε κοινά εξοπλιστικά προγράμματα.
Στις 6 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), διάσκεψη για τη θαλάσσια ασφάλεια, με θέμα «The importance of an innovative approach for maritime security», η οποία οργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (European Defence Agency: EDA), υπό την αιγίδα της Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στη διάσκεψη συμμετείχαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από τα κράτη-μέλη, δομές και υπηρεσίες της ΕΕ, καθώς και από τρίτα κράτη και διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι σχετίζονται με τον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας. Η διάσκεψη εστίασε στο ζήτημα της καινοτομίας στο πεδίο της θαλάσσιας ασφάλειας, με θεματικές οι οποίες άπτονταν της στρατηγικής θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ, της ναυτικής τεχνολογίας και καινοτομίας, καθώς και της έγκαιρης προειδοποίησης στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Στις 13 Νοεμβρίου 2017, αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Κίνας, αποτελούμενη από τον επικεφαλής, Υποστράτηγο Wang Shu, έξι επιτελείς και σαρανταεννέα σπουδαστές, επισκέφθηκαν το ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης που πραγματοποιούν στην Ελλάδα από 12 έως 15 Νοεμβρίου. Κατά την παραμονή τους στο ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκαν επί θεμάτων που αφορούν στην ελληνική αμυντική πολιτική. Επίσης, επισκέφθηκαν τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου όπου ενημερώθηκαν για την οργάνωση και λειτουργία τους.
Στις 15 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν στο ΓΕΕΘΑ οι εργασίες του 5ου Στρατιωτικού Διαλόγου Ελλάδας και Ισραήλ, στο πλαίσιο του υφιστάμενου διμερούς Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας. Κατά τις συνομιλίες, επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής-Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κούτρας και της Ισραηλινής, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Σχεδιασμού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Ισραήλ, Major General Amir Abulafia. Συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και διερευνήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασίας στους τομείς της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και της διαλειτουργικότητας.
Στις 14 Νοεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Major General, Salem Al Jaberi, επικεφαλής αντιπροσωπείας των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα, από 13 έως 15 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο υπογραφής του διμερούς Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2018. Το ΠΣΣ, το οποίο υπεγράφη από τον Διευθυντή Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχο Μιλτιάδη Γρυλλάκη και τον Major General Salem Al Jaberi, περιλαμβάνει δράσεις στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών.
Aπό 13 έως 17 Νοεμβρίου 2017 ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Admiral John M. Richardson USΝ, Chief of Naval Operations (CNO). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε σειρά συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους και παράγοντες της ομογένειας. Πιο συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον Υπουργό Ναυτικού Richard Spencer, τον Αμερικανό ομόλογό του Admiral John M. Richardson USΝ και τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Υπηρεσίας Άμυνας, Ασφάλειας και Συνεργασίας (Defence Security Cooperation Agency) Gregory Kausner. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και στο επίκεντρό τους βρέθηκε η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής καθώς και οι σύγχρονες απειλές ασφαλείας. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επανεπιβεβαίωσαν την στήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας, εξήραν την σημασία της Ναυτικής Βάσης στη Σούδα και εξέφρασαν την επιθυμία για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, τόσο εντός της Συμμαχίας, όσο και ως γέφυρα μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ. Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε την εταιρεία Lockheed Martin, συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο International Government Affairs Lockheed Martin Nancy Ziuzin Schlegel και ενημερώθηκε για την πρόοδο του προγράμματος της αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β, που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.
Κύπρος
Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Εθνικής Φρουράς, Μονάδες της 1ης-6ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ και της ΧΧ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, εκτέλεσαν στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού την ΤΑΜΣ Διπλής Ενεργείας «ΙΑΝΟΣ» άνευ πυρών, στις 10 Νοεμβρίου 2017. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε τη σταδιακή κλιμάκωση των σχέσεων με τον εχθρό και την εκδήλωση επιθετικής ενέργειας με τη χρήση τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων μονάδων εκ μέρους του, ο οποίος με την υποστήριξη Πυροβολικού και Αεροπορίας ανέλαβε επιθετική ενέργεια σε συγκεκριμένο τομέα του μετώπου όπου και αναχαιτίστηκε. Το ΓΕΕΦ προκειμένου να εξαλείψει την εχθρική απειλή, διέταξε την ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία να αντεπιτεθεί με την υποστήριξη πυροβολικού και ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας. Στην άσκηση συμμετείχαν Μονάδες Πεζικού, Τεθωρακισμένων και Πυροβολικού των Ταξιαρχιών της ΕΦ καθώς επίσης και ελικόπτερα της Διοίκησης Αεροπορίας. Την άσκηση παρακολούθησαν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Διοικητές Σχηματισμών και Διοικήσεων, στελέχη όλων των βαθμών συμπεριλαμβανομένων των ΣΥΟΠ που βρίσκονται σε εκπαίδευση καθώς και Εθνοφύλακες.
Ο Αρχηγός σε χαιρετισμό του συνεχάρη όλες τις συμμετέχουσες Διοικήσεις και το προσωπικό για την άριστη οργάνωση και εκτέλεση της άσκησης και τόνισε ότι οι ΤΑΜΣ άνευ πυρών θα συνεχιστούν καθόσον εκπαιδεύουν ρεαλιστικά το προσωπικό χωρίς να απαιτούνται οι συμβιβασμοί ασφαλείας όπως στις ΤΑΜΣ με πυρά. Επεσήμανε, ότι σκοπός είναι η εκπαίδευση του προσωπικού σε συνθήκες μάχης και η διαδικασία λήψης απόφασης απ’όλα τα κλιμάκια διοικήσεως καθόσον θα κληθούν να λειτουργήσουν υπο συνθήκες πίεσης, χρονικής και ψυχολογικής, έλλειψης πληροφοριών αλλά και αδυναμίας επικοινωνίας. Για τους λόγους αυτούς ζήτησε να εκπαιδεύονται τα στελέχη σε συνθήκες ρεαλιστικές και να διοικούν δια της αποστολής.
Ανατολικός Παρατηρητής
Aπό 30 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε άσκηση του 5ου Συντάγματος Καταδρομών του 2ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς.
Στις 7 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε προκαταρκτική συνάντηση στελεχών του Τουρκικού Ναυτικού και μελών του Ινστιτούτου Βιομηχανικής Στρατηγικής (TÜSSİDE) αναφορικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Μάχης Υποβρυχίων» (Milli Üretim Entegre Sualtı Savaş Yönetim Sistemi: MÜREN), το οποίο θα ολοκληρωθεί στα τέσσερα υποβρύχια κλάσης Preveze μέχρι το 2023 και σε δύο υποβρύχια κλάσης Ay Τύπου 209/1200 μέχρι το 2019.
Στις 15 Νοεμβρίου 2017 ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan επισκέφτηκε τη Διοίκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Κατάρ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγό Hulusi Akar.
Στις 16 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η τελετή παροπλισμού του σκάφους διάσωσης υποβρυχίων AKIN (A-585) κλάσης Chanticleer, κατασκευής 1942, που μεταβιβάστηκε στο Τουρκικό Ναυτικό τον Ιούλιο του 1970. Το πλοίο αντικαθίσταται από το νεότευκτο ALEMDAR (A582).
Στις 17 Νοεμβρίου 2017 ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan γνωστοποίησε ότι 40 στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αποσύρθηκαν από την ΝΑΤΟική άσκηση TRIDENT JAVELIN 2017 που διεξάγεται στη Νορβηγία. Σύμφωνα με πληροφορίες, Νορβηγός υπάλληλος κουρδικής καταγωγής που προσελήφθη ως εξωτερικός συνεργάτης για τη διεξαγωγή της άσκησης προχώρησε στη δημιουργία προσβλητικών λογαριασμών για τον Mustafa Kemal κατά την προσωμοίωση χειρισμού μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Σε ναυάγιο κατέληξε η πρωτοβουλία του ΥΠΕΘΑ για χρηματοδότηση μέρους του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας με έσοδα από την πώληση αριθμού μεταχειρισμένων Block30 στην Κροατία. Σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Jutarnji List, το Ζάγκρεμπ αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως εντός ημερών τον περιορισμό των υποψηφιοτήτων αποκλειστικά στα νέας κατασκευής σουηδικά JAS 39 C/D Gripen και τα μεταχειρισμένα F-16C/D Barak του Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται ότι η Κροατία εξέδωσε στις 20 Ιουλίου αίτημα παροχής πληροφορίες (RfI) προς πέντε χώρες (ΗΠΑ, Ισραήλ, Σουηδία, Νότια Κορέα και Ελλάδα) και στη συνέχεια αίτημα υποβολής προτάσεων (RfP) στις χώρες που ανταποκρίθηκαν για την προμήθεια 12 έως 18 αεροσκαφών προς αντικατάσταση των παρωχημένων MiG-21. Aπό τις τέσσερις προτάσεις που υποβλήθηκαν τελικώς, η ελληνική πρόταση με $300-360 εκατ. ήταν η πλέον φθηνότερη ενώ η αντίστοιχη των ΗΠΑ για νέας κατασκευής F-16 Block70/72 κοστολογήθηκε κοντά στο $1,5 δισ. και ανήκει στη σφαίρα της «επιστημονικής φαντασίας», όπως χαρακτηριστικά ελέχθη. Οι ίδιες κροατικές πηγές υποστηρίζουν ότι το Gripen C/D έκδοσης MS20 διατηρεί το προβάδισμα, αν και το Ισραήλ ασκεί ασφυκτικό lobbying που κορυφώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Avigdor Liberman στο Ζάγκρεμπ.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Nurettin Canikli, ενημέρωσε σήμερα την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου του ενόψει ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2018, παρουσιάζοντας σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Canikli ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τις συνέπειες των εμφυλίων πολέμων σε δύο γειτονικά της κράτη (Συρία και Ιράκ) και «παραμένει όρθια παρά τους πολέμους, τις αιματηρές επιθέσεις τρομοκρατικών οργανώσεων, τις επιδιώξεις των αντιπάλων μας και τις αντίθετες πολιτικές βλέψεις των συμμάχων μας». Ακολούθως επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων και Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας για την «επίτευξη περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας» και «ειδικά τα τελευταία χρόνια όπου οι προμήθειες οπλικών συστημάτων και των ανταλλακτικών τους έχουν λάβει την μορφή κεκαλυμμένου εμπάργκο». Ο Canikli δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει των αγώνα της για την αντιμετώπιση ενός ευρέως φάσματος τρομοκρατικών οργανώσεων, κατονομάζοντας ως τέτοιες τις FETÖ, PKK, DHKP-C, Al Qaeda και ISIS, και ως χαρακτήρισε ως «εθνικό σκοπό» την αντιμετώπιση της προδοσίας με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Μετά από σύντομη αναφορά στην κατάσταση ασφαλείας στη βόρεια Συρία και τις επιχειρήσεις του Τουρκικού Στρατού στην περιοχή, ο Canikli επιτέθηκε με σφοδρότητα στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι τα όπλα και τα πυρομαχικά που παρέχουν στις κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG) υπερβαίνουν τις ανάγκες αντιμετώπισης του ISIS, επαρκούν για τον εξοπλισμό στρατεύματος 30.000 ανδρών και «στρέφονται εναντίον μας με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο».
Αναφορικά με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο Nurettin Canikli αποκάλυψε επικαιροποιημένα στοιχεία για τις εκκαθαρίσεις στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, λέγοντας ότι συνολικά αποτάχθηκαν 8.570 στελέχη (150 Ανώτατοι Αξιωματικοί, 4.630 Αξιωματικοί, 2.186 Μόνιμοι Υπαξιωματικοί, 1.211 Επαγγελματίες/Συμβασιούχοι Οπλίτες και 411 πολιτικό προσωπικό). Σημειώνεται ότι σε γράφημα του κρατικού πρακτορείου Anadolu στις 12 Ιουλίου 2017, ο συνολικός αριθμός εκδιωχθέντων στους τρεις Κλάδους ανερχόταν σε 7.655 στελέχη. Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες επάνδρωσης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναλήφθησαν ενέργειες για την πρόσληψη 14.389 νέων στελεχών (1.537 Αξιωματικών, 4.036 Μονίμων Υπαξιωματικών, 3.026 Επαγγελματικών Οπλιτών, 5.790 Συμβασιούχων Οπλιτών), οι οποίες και συνεχίζονται. Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για αυστηροποίηση των κανόνων εισαγωγής στα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο εξάλειψης της απειλής διείσδυσης μελών της FETÖ, γνωστοποιώντας ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εκδήλωσε ενδιαφέρον τετραπλασιάστηκε σε ένα έτος, από 108.023 το 2016 σε 436.816 το 2017. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τρέχον Ακαδημαϊκό Έτος εκπαιδεύονται σε Σχολές του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας συνολικά 6.447 Τούρκοι σπουδαστές, εκ των οποίων 2.500 Αξιωματικοί και 3.947 Μόνιμοι Υπαξιωματικοί και των τριών Κλάδων καθώς 531 ξένοι σπουδαστές από 23 φίλες και σύμμαχες χώρες, οι οποίες ωστόσο δεν κατονομάστηκαν. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan, πρώτος πρύτανης του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας ανέλαβε ο ισλαμιστής καθηγητής Oθωμανικής Ιστορίας Erhan Afyoncu, ο οποίος δε γνωρίζει καμία ξένη γλώσσα.
Όσον αφορά τους προϋπολογισμούς των φορέων που επιβλέπει:
τα έσοδα του Ταμείου Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSDF) που αποτελούν τη βασική χρηματοδοτική πηγή για τα εξοπλιστικά προγράμματα θα ανέλθουν το 2018 σε 14 δισ. 889 εκατ. Τουρκικές Λίρες (ΤΛ), εκ των οποίων ΤΛ11,9 δισ. από το φόρους εισοδήματος και κερδών των επιχειρήσεων, τα ΤΛ2,7 δισ. από το νέο φόρο στα οχήματα και τα ΤΛ291 εκατ. από φόρους κληρονομιάς και μεταβίβασης ακινήτων.
ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας (MSB) θα ανέλθει το 2018 σε ΤΛ40,4 δισ. και του Υφυπουργείου Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) σε ΤΛ 66εκατ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζοντας την πτωτική πορεία του, το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε χθες νέο ιστορικό χαμηλό, υποχωρώντας στις 21 Νοεμβρίου στις 3,978 λίρες έναντι του δολαρίο, έχοντας χάσει πάνω από 17% της αξίας του από τον Σεπτέμβριο.
Αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, σημείωσε πως:
Υλοποιείται η σύμβαση προμήθειας δύο αντιαεροπορικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς S-400 από την Ρωσία με δικαίωμα προαίρεσης για τρίτο. Η παράδοση του πρώτου συστήματος θα ολοκληρωθεί εντός του 2019.
Εντός ημερών οριστικοποιείται ο διαγωνισμός για την εγχώρια παραγωγή 250 αρμάτων μάχης Altay με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα 250, εκτιμώμενου προϋπολισμού €7 δισ. ($8,24 δισ). Για τον υπόψη διαγωνισμό εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ενδιαφέρον από τρεις εταιρείες (BMC, FNSS και Otokar).
Έχουν παραδοθεί 25 επιθετικά ελικόπτερα T-129 του προγράμματος ΑΤΑΚ στον Τουρκικό Στρατό. Από τα συνολικά 61 υπό προμήθεια ελικόπτερα, τα 34 θα καταλήξουν στον Τουρκικό Στρατό και τα υπόλοιπα 27 στο Υπουργείο Εσωτερικών (Χωροφυλακή και Αστυνομία). Θα ακολουθήσει η παραγωγή βαρύτερης έκδοσης του ελικοπτέρου στο πλαίσιο του προγράμματος ATAK-2 αποκλειστικά με υποσυστήματα εγχώριας παραγωγής.
Από τα 400 συστήματα αποφυγής εμποδίων (Helikopter Engel Tespit Sistemi:HETS) για ελικόπτερα κατασκευής Aselsan, έχουν παραδοθεί τα 200.
Το 2021 θα πραγματοποιηθεί η παράδοση του πρώτου από τα 109 μεταφορικά ελικόπτερα T-70.
Κατά τη δοκιμαστική βολή του βλήματος BORA της 11ης Μαίου 2017 στο Πεδίο Βολής Σινώπης επετεύχθη βεληνεκές 280 km (σ.σ. πρώτη δημόσια δήλωση για το βεληνεκές)
Έχουν παραδοθεί 3.435 τυφέκια MPT-76 μέχρι στιγμής. Μέχρι το 2026 θα υλοποιηθεί η προμήθεια συνολικά 250.000 τυφεκίων MPT-76.
Οι εξαγωγικές πωλήσεις του αυτοκινούμενου πυροβόλου T-155 Firtina στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν ναυάγησαν λόγω άρνησης της Γερμανίας για έκδοση άδειας εξαγωγής των κινητήρων τύπου MTU.
Η επίσημη ένταξη σε υπηρεσία του αρματαγωγού SANCAKTAR (L403) καθυστερεί λόγω μη έγκαιρης παράδοσης του CIWS Phalanx από πλευράς ΗΠΑ.
Από τα δύο πρωτότυπα του προγράμματος αεροσκάφους Hürkuş-A, το πρώτο δοκιμάζεται επιχειρησιακά από την Χωροφυλακή. Η παρθενική πτήση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Hürkuş-B αναμένεται το Δεκέμβριο.
Έχουν παραδοθεί 38 Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ) Bayraktar TB2, εκ των οποίων τα 15 οπλισμένα. Συνολικά θα αποκτηθούν 151 Bayraktar TB2, εκ των οποίων τα 112 οπλισμένα.
Έχουν παραδοθεί 7 MEA Anka, εκ των οποίων τα 4 οπλισμένα. Συνολικά θα αποκτηθούν 40 ΜΕΑ Anka, εκ των οποίων τα 25 οπλισμένα.
Τέλος, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ξεκαθάρισε πως επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες της Τουρκίας άνω των 30 ετών να μη στρατεύονται. Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά της θητείας στην Τουρκία εφαρμόστηκε πέντε φορές στο παρελθόν για οικονομικούς λόγους από σχεδόν 400.000 πολίτες (18.433 το 1987, 35.111 το 1992, 72.290 το 1999 λόγω σεισμών, 69.073 το 2011 και 203.824 το 2014).
Στις 24 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν οι δραστηριότητες της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day) στο πλαίσιο της Άσκησης ΝΗΡΗΙΣ 2017, στη θαλάσσια περιοχή Μάλεμε Χανίων, ν. Κρήτης. Τις δραστηριότητες της DV-Day παρακολούθησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, η Πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα κα Kate Smith, Ακόλουθοι Άμυνας στην Ελλάδα των συμμετεχουσών κρατών καθώς και Ανώτατοι Αξιωματικοί. Το πρόγραμμα της DV Day περιελάμβανε επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφαλείας και εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής. Η πολυεθνική άσκηση Άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017», που σχεδιάσθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, διεξήχθη σε τρεις φάσεις.
Η πρώτη φάση περιελάμβανε τη συγκέντρωση Πλοίων και προσωπικού στο Ναύσταθμο Κρήτης, την εκπαίδευση προσωπικού στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής – ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre – NMIOTC), και στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Μάλεμε Χανίων καθώς και τη διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων.
Η δεύτερη φάση περιελάμβανε την εκτέλεση των τεχνικών αντικειμένων και τη διεξαγωγή του τακτικού παιγνίου εν πλω, στη θαλάσσια περιοχή Κρητικού και Νότιου Αιγαίου Πελάγους.
Η τρίτη φάση τον επανάπλου στο Ναύσταθμο Κρήτης στις 25 Νοεμβρίου 2017 και την απενημέρωση (HWU) στο ΚΕΝΑΠ.
Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχε το Πολεμικό Ναυτικό με τις φρεγάτες ΑΔΡΙΑΣ (F459), όπου επέβαινε ο Διοικητής 1ης Μοίρας Φρεγατών με καθήκοντα Διοικητού της Ναυτικής Δύναμης, ΛΗΜΝΟΣ (F451), ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F466) και ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ (F461) με οργανικά ελικόπτερα, τα υποβρύχια ΜΑΤΡΩΖΟΣ (S122) και ΠΟΣΕΙΔΩΝ (S116), τις πυραυλακάτους ΡΙΤΣΟΣ (Ρ71) και ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ (P69), το αρματαγωγό ΧΙΟΣ (L173), τα Πλοία Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ (Α374) και ΑΛΙΑΚΜΩΝ (Α470), καθώς και με Υποβρύχιους Καταστροφείς και Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου. Επιπρόσθετα συμμετείχαν η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, η 5η Μεραρχία Κρητών του Στρατού Ξηράς και ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Επιπρόσθετα, συμμετείχαν:
Η Συμμαχική Ναυτική Δύναμη Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2) με το πλοίο αμφίβιων δυνάμεων HMS OCEAN, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMG-2, με μικτή ομάδα τριακοσίων πεζοναυτών από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.
Η Συμμαχική Αντιναρκική Δύναμη Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG-2) με το αγγλικό πλοίο πολλαπλών ρόλων HMS ENTERPRISE, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMCMG-2, και τα ναρκοθηρευτικά ΕΥΡΩΠΗ (M62), BGS SHKVAL (Βουλγαρία), ITS CROTONE (Ιταλία), και TCG ALANYA (Τουρκία).
Το Ναυτικό του Ισραήλ με τη κορβέτα INS EILAT, με οργανικό ελικόπτερο, όπου επέβαινε ο Διοικητής Ναυτικής Βάσης Χάιφας, η πυραυλάκατος INS HETZ και η πυραυλάκατος INS TARSHISH.
Το Ναυτικό της Αιγύπτου με δύο (2) Αξιωματικούς παρατηρητές.
Το Ναυτικό του Μαυροβούνιου με έναν (1) Αξιωματικό παρατηρητή.
Η Άσκηση εστιάστηκε στην εξάσκηση των συμμετεχόντων τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλών, καθώς και σε επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφαλείας και εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού. Διαπιστώθηκε δε, η προαγωγή και ενίσχυση της συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.
Στις 22 Νοεμβρίου 2017 αφίχθηκαν στη Στρατιωτική Διοίκηση Λιμένος Πειραιά 3 ελικόπτερα τύπου CH-47D Chinook και 2 εξομοιωτές πτήσης από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής LOA. Tα ελικόπτερα συναρμολογήθηκαν στο λιμάνι και πέταξαν στη βάση τους, στο αεροδρόμιο Πάχης Μεγάρων. Με τα παραπάνω ελικόπτερα, ανέρχεται σε 9 ο αριθμός των CH-47D Chinook που έχουν αποκτηθεί από τον Στρατό Ξηράς, τον τελευταίο χρόνο, από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ. Ο σχεδιασμός της Αεροπορίας Στρατού προβλέπει την ανάπτυξη των 15 πρόσθετων ελικοπτέρων CH-47D Chinook στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΑ, κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης BLUE FLAG 2017, τα αεροσκάφη της 335 Moίρας συμμετείχαν αποστολές Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Composite Air Operations: COMAO) και σε ημερήσιες και νυχτερινές αποστολές προστασίας περιοχών, ενώ στις περισσότερες είχε αναλάβει την αρχηγία των σχηματισμών.
Στις 24 Νοεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου επισκέφθηκε την Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος Εδάφους (ΜΕΑΕ) στην 115 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Σούδας, όπου ενημερώθηκε για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των νεοτοποθετημένων Ιπταμένων σε αεροσκάφη F-16 Block 52+, συνομίλησε μαζί τους δίνοντας κατευθυντήριες οδηγίες που άπτονται της εκπαίδευσής τους αλλά και της αποστολής της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ συμμετείχε, με εκπαιδευόμενους της Μοίρας, σε πτήση ζεύγους αεροσκαφών F-16 Block 52+.
Nέες πτυχές του σκανδάλου πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία παρουσίαζει αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Inside Story, σύμφωνα με το οποίο το πρώτο εξάμηνο του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξήγαγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 1.000 βόμβες Μk-82 χωρίς σύμβαση και χωρίς έγκριση από το ΚΥΣΕΑ, υποχρεωτική για κάθε εξαγωγή οπλικών συστημάτων, η οποία ελήφθη εκ των υστέρων στις 29 Μαρτίου 2017. Για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης συμβολαίου, τα ΗΑΕ έκαναν δωρεά 78 εκατομμυρίων με τη μορφή υλικών για τις φρεγάτες τύπου S του ΠΝ.
Κύπρος
Στις 24 Νοεμβρίου 2017 συνήλθε στην Αθήνα το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου. Το Διακυβερνητικό Συμβούλιο συνέρχεται δύο φορές το χρόνο, μια στην Κύπρο και μια στην Ελλάδα και σε αυτό συμμετέχουν οι Υπουργοί, οι Αρχηγοί, οι Γενικοί Διευθυντές και επιτελείς της ανώτατης στρατιωτικής ιεραρχίας των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών. Η πρώτη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία τον περασμένο Απρίλιο. Στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται πως «της Συνόδου του Διακυβερνητικού Συμβουλίου προηγήθηκε συνεδρία της Μικτής Επιτελικής Ομάδας που εξέτασε σε βάθος και προετοίμασε όλα τα θέματα της σημερινής ατζέντας του Συμβουλίου. Κατά τη Σύνοδο έγινε ανασκόπηση του έργου που έχει επιτελεσθεί το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της μόνιμης, σταθερής και αναβαθμισμένης συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου στον αμυντικό τομέα. Το Κοινό Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων που έχει υπογραφεί και καθορίζει το πλαίσιο του κοινού επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κοινών απειλών σε διμερές επίπεδο αλλά και η ολοένα στενότερη συνεργασία σε επιχειρησιακό και επιτελικό επίπεδο, αθόρυβα και συστηματικά, έχουν ενισχύσει σημαντικά την αμυντική σύζευξη Ελλάδας Κύπρου. Η αμυντική αυτή σύζευξη αποκτά σήμερα νέα στρατηγική διάσταση μέσα στο πλαίσιο που διαμορφώνει η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης, με την εγκαθίδρυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO). Κύπρος και Ελλάδα θα παραμείνουν στην πρώτη ταχύτητα των εξελίξεων προς την κατεύθυνση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και θα αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες προκειμένου μέσα από τη συμμετοχή σε επιχειρησιακά προγράμματα αλλά και προγράμματα που αφορούν κοινούς εξοπλισμούς, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, να προωθήσουν τα κοινά εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, στην ταραγμένη και ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, Ελλάδα και Κύπρος θα εντείνουμε τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση των στρατηγικών συνεργασιών που αναπτύσσουμε με φίλες γειτονικές χώρες, τόσο σε διμερές, όσο και σε τριμερές επίπεδο. Μέσα από κοινές ασκήσεις και εκπαίδευση αλλά και κοινά προγράμματα συνεργασίας για αντιμετώπιση κοινών απειλών διαμορφώνουμε το πλαίσιο για την προώθηση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας στο τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και της κυβερνοάμυνας. Σήμερα, υπογράφηκε Συμφωνία Ανταλλαγής Διαβαθμισμένων Πληροφοριών ενώ το Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση ομάδας εργασίας για την παρακολούθηση και το συντονισμό της προόδου στο τομέα της Κυβερνοάμυνας. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της Συνόδου υπογράφηκε επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεργασίας σε θέματα Αεράμυνας και λήφθηκε απόφαση για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs). Η συνεργασία στον αεροναυτικό τομέα αναμένεται να αναβαθμιστεί περαιτέρω στο επόμενο διάστημα και μέσα στο πλαίσιο της PESCO. Αποφασίστηκε επίσης η ενίσχυση της συνεργασίας σ’ ότι αφορά στην αμυντική βιομηχανία, με επιδίωξη συμμετοχής και τρίτων χωρων, και υπό το φως των προοπτικών χρηματοδότησης που δημιουργούνται μέσα από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. Η Επόμενη Σύνοδος του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο στην Κύπρο».
Στο πλαίσιο συμμετοχής του Αρχηγού ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη, στη 2η σύσκεψη του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας Ελλάδος-Κύπρου, υπήρξαν συναντήσεις με τους Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και τον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου. Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας και έγινε επισκόπηση των εν εξελίξει θεμάτων και συζήτηση για την βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των Επιτελείων με σκοπό οι πολιτικές αποφάσεις να γίνονται στρατιωτικές δράσεις.
Ανατολικός Παρατηρητής
Στις 21 Νοεμβρίου 2017 δημοσιεύθηκε στο Twitter φωτογραφία άρματος μάχης M60T Sabra του Τουρκικού Στρατού στην Συρία, το οποίο έχει υποστεί διάρρηξη του σωλήνα πυροβόλου 120mm. Υπενθυμίζεται ότι τα αναβαθμισμένα άρματα M60T φέρουν πυροβόλο MG251 44 διαμετρημάτων κατασκευής των Ισραηλινών IMI.
Στις 23 και 25 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν οι ορκωμοσίες των νέων Αξιωματικών και Μονίμων Υπαξιωματικών του Τουρκικού Στρατού, παρουσία του ισλαμιστή προέδρου της χώρας, Recep Tayyip Erdoğan. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη Τάξη νέων μονίμων στελεχών μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, οι οποίος περάτωσαν στρατιωτική εκπαίδευση διάρκειας μόλις 1,5 έτους.
Mε διαταγή του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών αντικαταστάθηκε η λέξη «Θεός» (Tanrı) από τη λέξη Αλλάχ στη στρατιωτική προσευχή πριν το γεύμα.
Στην απόκτηση οκτώ συνολικά ελικοπτέρων για την καλύψη επιχειρησιακών αναγκών προσανατολίζεται το προσεχές διάστημα η Εθνική Φρουρά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει προσφορά της Γαλλικής κυβέρνησης για την απόκτηση τεσσάρων πρόσθετων αντιαρματικών ελικοπτέρων SA 342L1 Gazelle παράλληλα με πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με τη Διοίκηση Αεροπορίας. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 1987 η Εθνική Φρουρά προχώρησε στην αρχική παραγγελία έξι ελικοπτέρων εξοπλισμένων με κατευθυνόμενα βλήματα HOT, εκ των οποίων παραδόθηκαν τελικά τα τέσσερα ελικόπτερα (με s/n 352, 353, 354 και 355) και 18 τεθωρακισμένα οχήματα VAB VCAC με τετραπλούς εκτοξευτές HOT-2. Tα ελικοπτέρα του τύπου επιβεβαίωσαν πρόσφατα την αξία τους σε πολεμικές συνθήκες, συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις του Γαλλικού Στρατού στη Λιβύη και το Μάλι. Κατά πληροφορίες, αυτό είναι το πρόγραμμα για το οποίο η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ενέκρινε σε χθεσινή της συνεδρίαση πρόσθετο κονδύλι ύψους €10 εκατ. για δαπάνες αμυντικής θωράκισης.
Η Εθνική Φρουρά αναζητά ακόμα τέσσερα νέα μεταφορικά ελικόπτερα, πιθανότατα μέσω ανοικτού διαγωνισμού εντός του ερχόμενου έτους, προς συμπλήρωση του στόλου των τριών AW-139, εκ των οποίων το ένα παραμένει καθηλωμένο από τον Ιούλιο του 2015 λόγω αδυναμίας της κατασκευάστριας εταιρείας να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για ανταλλακτικά. Το πρόγραμμα απόκτησης πέντε συνολικά ελικοπτέρων AW-139 από την Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στο στόχαστρο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία θεωρεί ότι τα ελικόπτερα αγοράστηκαν ακριβά. Σύμφωνα με παλαιότερο υπηρεσιακό σημείωμα, η αγορά του βασικού ελικοπτέρου AW-139 ήταν €12.174.900 (έκαστο) αλλά κατόπιν διαπραγμάτευσης μειώθηκε στα €10.947.305, το οποίο με την προσθήκη υπηρεσιών εκπαίδευσης, των ανταλλακτικών, της τεχνικής υποστήριξης και των επιλογών εξοπλισμού, κατέληξε στα €15.035.000 το ένα.
O μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης θα αυξηθεί ακόμη και με μηδενική μετανάστευση και μπορεί να φθάσει το 2050 από το 7,4% έως το 14% σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Pew που δημοσιοποιήθηκε χθες και διενεργήθηκε στη βάση τριών σεναρίων μετανάστευσης: μηδενική, μεσαία και ισχυρή. Το ανεξάρτητο αμερικανικό Ινστιτούτο δημοσίευσε τις προβολές του για τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (της Βρετανίας περιλαμβανομένης) αλλά και τη Νορβηγία και την Ελβετία, συνεκτιμώντας πως το ποσοστό των μουσουλμάνων μεταξύ των λαθρομεταναστών που έφθασαν στην Ευρώπη από το 2010 έως το 2016 ανέρχεται στο 53%.
Στο πρώτο (μηδενική μετανάστευση), που υποθέτει μια άμεση και μόνιμη διακοπή της μετανάστευσης, προβλέπεται πως ο μουσουλμανικός πληθυσμός θα αυξηθεί από το 4,9% στα μέσα του 2016 στο 7,4% των κατοίκων των χωρών αυτών το 2050. Το Pew εξηγεί αυτή την εξέλιξη από το γεγονός πως «οι μουσουλμάνοι είναι πιο νέοι (13 ετών κατά μέσο όρο) και έχουν υψηλότερο δείκτη γεννητικότητας (περίπου ένα παιδί παραπάνω ανά γυναίκα) σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους». Tο δεύτερο σενάριο (μεσαία μετανάστευση) βασίζεται στη συνέχιση της νόμιμης μετανάστευσης που καταγράφεται στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια αλλά προϋποθέτει ότι θα σταματήσει η άφιξη μεταναστών που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι μουσουλμάνοι θα αποτελούν το 11,2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού το 2050. Τέλος, το τρίτο σενάριο (ισχυρή μετανάστευση) προβλέπει πως η πολύ σημαντική αύξηση των εκτοπισμένων που παρατηρήθηκε το 2014-2016 συνεχίζεται με αυτό τον ρυθμό έως το 2050, με αποτέλεσμα το ποσοστό των μουσουλμάνων πολιτών να φθάσει το 14% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Ένα ποσοστό που είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από το σημερινό, αλλά «σημαντικά μικρότερο» εκείνο των χριστιανών και των «άθρησκων» μαζί, σημειώνει το ινστιτούτο.
Mε βάση την ίδια έρευνα αυτή, η Ελλάδα θα έχει μουσουλμανικό πληθυσμό της τάξης του 6,3% στο σενάριο μηδενικής μετανάστευσης, 8,1% στο σενάριο μεσαίας μετανάστευσης και 9,7% στο σενάριο ισχυρής μετανάστευσης.
Οι μουσουλμάνοι της Γαλλίας, που εκτιμώνται από το Pew σε 5,7 εκατομμύρια το 2016 (8,8% του πληθυσμού), θα συνεχίσουν να αποτελούν την πρώτη μουσουλμανική κοινότητα της Ευρώπης με την υπόθεση της «μηδενικής μετανάστευσης» (8,6 εκατομμύρια, 12,7%). Θα είναι 12,6 εκατομμύρια (17,4%) με το μεσαίο σενάριο και 13,2 εκατομμύρια (18%) με το σενάριο της ισχυρής μετανάστευσης.
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου 2017 διεξήχθη συνεκπαίδευση με την επωνυμία Blue Raptor στο Μάλεμε Χανίων μεταξύ προσωπικού της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, Πεζοναυτών της Black Sea Rotational Force 17.2 των ΗΠΑ και προσωπικού των British Royal Marine με στόχο τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας.
Στις 28 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης της 2ης Μικτής Σειράς του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) για το έτος 2017 στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (KEΑΤ) στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Συνολικά εκπαιδεύτηκαν 32 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και 3 στελέχη του Στρατού Ξηράς. Σκοπός του Σχολείου είναι να προάγει τη συνεργασία, την ομαδικότητα και την ανάπτυξη κοινής τακτικής σκέψης, να παρέχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση, εξασφαλίζοντας τη δημιουργία μαχητών, με υψηλή αντίληψη στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον πολλαπλών στόχων και απειλών, με ευελιξία προσαρμογής σε σύνθετες τακτικές μάχης.
Στις 28 Νοεμβρίου 2017 διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, με το πετρελαιοφόρο FGS FRANKFURT AM MAIN του Ναυτικού της Γερμανίας, στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας καθώς και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο. Το πετρελαιοφόρο FGS FRANKFURT AM MAIN κατέπλευσε στο λιμένα του Πειραιά, όπου θα παραμείνει έως τις 3 Δεκεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Ναυτική Δύναμη Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2).
Στις 26 Νοεμβρίου 2017, o Διοικητής 1ης Στρατιάς/EU-OHQ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης παρακολούθησε Βολές Βαρέων Όπλων Πεζικού (ΒΟΠ), που διεξήχθησαν από τα Τάγματα Εθνοφυλακής Αλεξανδρούπολης, Τραϊανούπολης, Τυχερού και Φερρών στο Πεδίο Ασκήσεων «ΑΕΤΟΥ».
Το διήμερο 27 και 28 Νοεμβρίου 2017, συνδιοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Διαβιβάσεων (ΔΔΒ) και Έρευνας και Πληροφορικής (ΔΕΠΛΗ) του ΓΕΣ, διημερίδα στο Πολεμικό Μουσείο, με θέμα: «Προκλήσεις Ασφάλειας για τα Δίκτυα Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικού Πολέμου, Ηλεκτρονικής Επιτήρησης και Πληροφοριακών Συστημάτων». Την έναρξη των εργασιών της διημερίδας, κήρυξε ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης. Στη διημερίδα συμμετείχαν εισηγητές από το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στελέχη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της Χώρας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν Στελέχη του Όπλου των Διαβιβάσεων και του Σώματος της Έρευνας και Πληροφορικής, καθώς επίσης και αντιπροσωπείες των Διευθύνσεων Όπλων και Σωμάτων του ΓΕΣ, Μειζόνων Διοικήσεων και Σχολών. Πραγματοποιήθηκε ευρεία ανταλλαγή απόψεων, χρήσιμων ιδεών και κατάθεση προτάσεων μεταξύ των στρατιωτικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για την ασφάλεια των δικτύων, με τις υπηρεσίες διαχείρισης των κρίσιμων υποδομών πολιτικών ή εμπορικών, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την εγχώρια βιομηχανία.
Αμυντική βιομηχανία
Στις 29 Νοεμβρίου 2017 επιτελείς της ΓΔΑΕΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή επισκέφθηκαν την αντίστοιχη Γενική Διεύθυνση (DGA) του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων των δύο πλευρών για την προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας στους τομείς προμήθειας, έρευνας, ανάπτυξης και συμπαραγωγής αμυντικών συστημάτων. Την ελληνική αποστολή πλαισίωναν εκπρόσωποι δεκατεσσάρων ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δυνατότητές τους και να συναντηθούν με εκπροσώπους αντίστοιχων γαλλικών εταιρειών και αξιωματούχους της DGA με σκοπό την εξέταση διεύρυνσης της υπάρχουσας συνεργασίας στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας. Πέρα των ανωτέρω ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ είχε κατ΄ ιδιαν συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της DGA J. Barre, ενώ στις 30 Νοεμβρίου, η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των εταιρειών DASSAULT και MBDA προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τα σε εξέλιξη προγράμματα. Επιπλέον οι εταιρείες NAVAL GROUP, THALES HELLAS, SAFRAN και NHI ζήτησαν και είχαν συνάντηση με ελληνική αντιπροσωπεία.
Στις 20 Νοεμβρίου 2017 έλαβε χώρα στη ΓΔΑΕΕ η υπογραφή της ΣΑΩ 01/17 μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ κου Κυριακίδη Κυριάκου και του κ. David Gerety, Director Contracts IAMD Programms της εταιρείας «RAYTHEON SYSTEMS COMPANY LLC», σε εφαρμογή των διατάξεων του Άρθρου 29 του Ν.4494/2017, σύμφωνα με τον οποίο διευθετούνται ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της ανωτέρω εταιρείας που αφορούν τη ΣΑΩ 05/99 που απορρέει από την Προμήθεια του Πυραυλικού Συστήματος «PATRIOT» μέσω της Σύμβασης Κύριας Προμήθειας (ΣΚΠ) 007Α/99.
Στρατιωτική διπλωματία
Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποίησε ο βουλευτής Βασίλης Κικίλιας, με την ιδιότητα του τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο σταθμό την Ουάσιγκτον. Ειδικότερα, ο Β. Κικίλιας συναντήθηκε στο State Department με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Jonathan Cohen, στον Λευκό Οίκο με τον ελληνικής καταγωγής σύμβουλο του Προέδρου Trump για θέματα τεχνολογίας, Michael Kratsios, με τη σύμβουλο του Αντιπροέδρου Pence για θέματα Ευρώπης και Ρωσίας Molly Montgomery και τον Alton Buland από το National Security Council. Οι δύο αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον τομεάρχη Άμυνας της Ν.Δ. για τη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ σε θέματα Ασφάλειας και Άμυνας, δίνοντας έμφαση στις ιδιαιτερότητες της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης και την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας. Ο Β. Κικίλιας έθεσε το θέμα της ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών και ασφάλειας και ενημερώθηκε ότι ο Αντιπρόεδρος Pence ενδέχεται να επισκεφθεί την Ελλάδα εντός του προσεχούς έτους.
Στις 30 Νοεμβρίου 2017 διοργανώθηκε στο ΓΕΕΘΑ η ετήσια ενημερωτική ημερίδα για τους διαπιστευμένους, στην Ελλάδα, Ακολούθους Άμυνας (ΑΚΑΜ), Βοηθούς ΑΚΑΜ και Στρατιωτικούς, Ναυτικούς και Αεροπορικούς Ακολούθους. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν 36 ακόλουθοι Άμυνας από 28 χώρες, και κάλυπτε τις εξής θεματικές ενότητες: εθνικός αμυντικός σχεδιασμός, διμερή προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας, συμμετοχή ελληνικών ΕΔ σε διεθνείς αποστολές/επιχειρήσεις, συνδρομή των ελληνικών ΕΔ στην προσφυγική κρίση και παρεχόμενες αγγλόφωνες εκπαιδεύσεις σε σχολές και σχολεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Προηγήθηκε στις 29 Νοεμβρίου επίσκεψη ΑΚΑΜ από 20 χώρες στην 114 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Τανάγρας, όπου ενημερώθηκαν για την αποστολή και το έργο της Μονάδας, ενώ επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Σμήνους Εκμετάλλευσης Εξομοιωτή Πτήσεων και της 331 Μοίρας.
Κύπρος
Δοκιμές εν πλω πραγματοποιεί το νεότευκτο περιπολικό σκάφος ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Α. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (P61) της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς. Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, στο Ισραήλ βρίσκονται 25 μέλη του πληρώματος, τα οποία μετά την ολοκλήρωση εκπαίδευσης διάρκειας ενός μηνός θα καταπλεύσουν μαζί με το πλοίο στην Κύπρο.
Στην απόκτηση οκτώ συνολικά ελικοπτέρων για την καλύψη επιχειρησιακών αναγκών προσανατολίζεται η Εθνική Φρουρά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει προσφορά της Γαλλικής κυβέρνησης για την απόκτηση τεσσάρων πρόσθετων αντιαρματικών ελικοπτέρων SA 342L1 Gazelle παράλληλα με πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με τη Διοίκηση Αεροπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αφορά στην εγκατάσταση συστήματος θερμικής απεικόνισης Viviane.
Tην 1η Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΝ Λάρνακας η τελετή διαβεβαίωσης 282 γυναικών Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) μετά την ολοκλήρωση της αρχικής περιόδου εκπαίδευσης-προσαρμογής. Παράλληλα, η Ολομέλεια της Βουλής ομόφωνα ψήφισε σε νόμους δύο τροποποιητικά νομοσχέδια με τους οποίους δημιουργείται ενιαία κατηγορία συμβασιούχων υπαξιωματικών και τρεις νέοι βαθμοί προαγωγής για τους Υπαξιωματικούς, ο βαθμός του Ανθυπασπιστή Α ́, του Ανθυπασπιστή Β ́ και του Ανθυπασπιστή Γ ́, καταργώντας ταυτόχρονα τον βαθμό του Ανθυπασπιστή που ισχύει σήμερα.
Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησαν ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας Aleksandar Vulin στις 27 Νοεμβρίου και ο Πρόεδρος των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας (Chairman of the Joint Chiefs of the Jordan Armed Forces) Αντιστράτηγος Mahmoud A. Fraihat στις 29 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ιορδανού αξιωματούχου στην Κύπρο από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εργασίας από τον Υπουργό Άμυνας του Λιβάνου Yaacoub Riad Sarraf.
Ανατολικός Παρατηρητής
Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan με προσωπική του απόφαση έδωσε το πράσινο φως για την παραβίαση του εμπάργκο το Ιράν μέσω τουρκικών τραπεζών. Αυτό υποστήριξε ο Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Reza Zarrab, καταθέτοντας ως μάρτυρας στην πολύκροτη δίκη του Τούρκου τραπεζίτη Mehmet Hakan Atilla, Αντιπροέδρου της της κρατικής τράπεζας Halkbank, στη Νέα Υόρκη. Υπενθυμίζεται ότι ο Zarrab συνελήφθη τον Μάρτιο του 2016 στο Μαϊάμι από άνδρες του FBI και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν. Πρόσφατα δήλωσε ένοχος και εξασφάλισε ασυλία, με αντάλλαγμα να καταθέσει για την πολύκροτη υπόθεση. Στη κατάθεσή του ομολόγησε ότι δωροδόκησε τον επικεφαλής της Halkbank με εντολή του Mehmet Zafer Caglayan, υπουργού Οικονομικών, ο οποίος επίσης εμφανίζεται να έχει δωροδοκηθεί για την ίδια υπόθεση με το ποσό των €45-50 εκατ. και $7 εκατ. Σύμφωνα με τον Zarrab, μίζες $1,5 εκατ. έλαβε και ο τότε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Egemen Bagis.
Από 7 έως 16 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η άσκηση Doğu Akdeniz 2017 στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του ναυστάθμου Aksaz στη Μαρμαρίδα με έμφαση στις επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Πρόκειται για άσκηση INVITEX που διεξάγεται κάθε δύο έτη. Στη φετινή άσκηση συμμετείχαν πλοία της SNMG2, των ΗΠΑ και της Ρουμανίας, καθώς και μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών και των τριών Κλάδων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, μονάδες έκτακτης ανάγκης των υπουργείων Υγείας και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών, και του Τουρκικού Ερυθρού Σταυρού.
Στις 23 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση το αντικείμενο αγώνα σε κατοικημένο τόπο για τους Συμβασιούχους Οπλίτες 24ης Σειράς, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας στην Σπάρτη (Isparta).
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού AviationWeek, η κρατική εταιρεία Aselsan επελέγη για την ανάπτυξη παρεμβολέα για το πρόγραμμα απόκτησης αερομεταφερόμενων συστημάτων παρεμβολής εξ αποστάσεως Gölge (Σκιά) της Τουρκικής Αεροπορίας. Το πρώτο αεροσκάφος Challenger 605 αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2018 ή αρχές του 2019. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική απαίτηση για αερομεταφερόμενους παρεμβολείς αφορά σε σύστημα με ικανότητα παρεμβολής εχθρικών επίγειων και εναέριων ραντάρ, συστημάτων καθοδήγησης πυραύλων και ζεύξεων δεδομένων, με εμβέλεια της τάξης των 400 km.
Eνθαρρυντικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των διεκδικήσεων ένταξης νέων εναέριων μέσων για τον Στρατό Ξηράς, καθώς αξιόπιστες πληροφορίες του Defence-point.gr αναφέρουν, ότι η ελληνική πλευρά έστειλε υπογεγραμμένη στις ΗΠΑ την Επιστολή προσφοράς και Αποδοχής, πιο γνωστή ως LOA (Letter of Offer and Acceptance), που αφορά στα πέντε πρόσθετα ελικόπτερα CH-47D Chinook. Με την ενέργεια αυτή, την αποστολή δηλαδή της LOA από την γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), ανοίγει ο δρόμος για την εν ευθέτω χρόνω παραλαβή άλλων πέντε ελικοπτέρων, μς αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός του στόλου από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού θα φθάσουν τα 15, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αντιμετώπιση μιας κρίσιμης επιχειρησιακής απαίτησης.
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Νοεμβρίου 2017 παρελήφθησαν στη Στρατιωτική Διοίκηση Λιμένος Πειραιά τρία ελικόπτερα CH-47D Chinook και δύο εξομοιωτές πτήσης από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να ανέρχεται σε εννέα ο αριθμός των ελικοπτέρων του τύπου που έχουν αποκτηθεί από τον Στρατό Ξηράς, τον τελευταίο χρόνο, από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ. Ο σχεδιασμός της Αεροπορίας Στρατού προβλέπει την ανάπτυξη των 15 πρόσθετων ελικοπτέρων CH-47D Chinook στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας μαζί με τον ένα εξομοιωτή πτήσης.
Εν τω μεταξύ, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και στο θέμα της παραλαβής – μετά από υπογραφή σχετικής σύμβασης – των 70 ελικοπτέρων του τύπου OH-58D Kiowa Warrior από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Η σχετική LOA είχε φτάσει στην Αθήνα περί τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτό λογικά ερμηνεύεται ως ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έγκαιρη αποδοχή από Ελληνικής πλευράς της σχετικής αμερικανικής πρότασης, αφού στις 8 Δεκεμβρίου λήγει η διορία που έχει δώσει η Αμερικανική κυβέρνηση για την αποδοχή της πρότασης.
Σε απόλυτο φιάσκο για τα Εθνικά συμφέροντα εξελίσσεται η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan στην Ελλάδα, η δεύτερη σε επίπεδο αρχηγού κράτους έπειτα από εκείνη που είχε πραγματοποιήσει ο Celal Bayar το 1952. Η αμφιβόλου σκοπιμότητας επίσκεψη ξεκίνησε με τους χειρότερους δυνατούς οιωνούς όταν ο Τούρκος πρόεδρος πριν έρθει στην Αθήνα, σε συνέντευξη που παραχώρησε προς τον Αλέξη Παπαχελά, διεμήνυσε την ανάγκη επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης, αμφισβήτησε την ταυτότητα των μουσουλμάνων της Θράκης, έκανε λόγο για «αρκετά προβληματικές αποστάσεις μεταξύ των νησιών στο Αιγαίο» και διέλυσε τα όποια ψήγματα αξιοπιστίας του Έλληνα πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα εντός 15-20 ημερών. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, θεωρώντας ότι η επίσκεψη Erdogan θα του προσδώσει εσωτερικό κύρος και διεθνή αναγνωρισιμότητα, βρέθηκε από νωρίς σε θέση άμυνας, δηλώνοντας στο πρακτορείο Anadolu πως οι «πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα».
Η ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας εκ μέρους της κυβέρνησης διεφάνη από τον έντονο διάλογο που είχε ο Προκόπης Παυλόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του στο προεδρικό μέγαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνοιξε τη συζήτηση, θέτοντας το ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάννης κατόπιν υποδείξεων του Υπουργείου Εξωτερικών, και έδωσε τη δυνατότητα στην Τουρκική πλευρά να ξεδιπλώσει ολόκληρη την αναθεωρητική της ατζέντα, ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου. Ο Erdogan άδραξε την ευκαιρία για να προβάλει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας με άκρως προσβλητικό τρόπο και έφτασε στο σημείο να δηλώνει on camera πως «όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ σας στηρίξαμε για την επιστροφής σας. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό δεν θα είχατε επιστρέψει», τη στιγμή που ο ίδιος βάλλεται πανταχόθεν καθώς απομακρύνεται τάχιστα από τη Δύση. Μείζονα ερωτηματικά δημιουργεί και η δήλωση του Έλληνα Προέδρου ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης μπορεί να αλλάξει και με ερμηνεία» κάτι για το οποίο επικαλέστηκε και τον υπουργό Εξωτερικών.
Διθυραμβικά σχόλια του τουρκικού Τύπου για την στάση Erdogan: «Επιστρέψατε στο ΝΑΤΟ χάρη σε μας».
Πέραν αυτών, ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η εμφάνιση με πολιτική περιβολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη κατά τη διάρκεια των δύο αντιπροσωπειών στο προεδρικό μέγαρο, κάτι που δεν προβλέπεται ειδικά σε μια τόσο σημαντική επίσκεψη για τη χώρα. Επισημαίνεται ότι ο Τούρκος ομόλογός του, Στρατηγός Hulusi Akar, επίσης με πολιτική περιβολή, έδωσε ιδιόχειρο σημείωμα στον Erdogan κατά τον έντονο διάλογο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε κατευναστικός κατά την υποδοχή του Erdogan στο Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας πως «στόχος ειναι να ρίξουμε γέφυρες όχι να χτίσουμε τείχη. Αυτός ήταν και ο λόγος που ενεθάρρυνα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να σας προσκαλέσει γιατί ιστορική είναι και η πρόσκληση».
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, οι τοποθετήσεις των δύο ηγετών αποκάλυψαν το εύρος των εν δυνάμει συμφωνιών αλλά και το πλαίσιο των υπαρκτών διαφωνιών όσον αφορά το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επιπλέον γνωστοποιήθηκε πως συμφωνήθηκε η επανέναρξη των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης καθώς και των διερευνητικών συνομιλιών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας άδραξε την ευκαιρία να αμφισβητήσει επισήμως την Συνθήκη της Λωζάννης επί Ελληνικού εδάφους, στην πρώτη του επίσκεψη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μετά από πολύ καιρό.
H Τουρκία συμφώνησε σε κατάπαυση πυρός στις 18:00 της 16ης Αυγούστου 1974 μετά την επίτευξη των Αντικειμενικών Σκοπών των Επιχειρήσεων ΑΤΤΙΛΑΣ 1 και 2. [1] Οι Μονάδες της Διοίκησης Ναυτικού (ΔΝ) που επιβίωσαν της εισβολής ήταν οι Σταθμοί Έγκαιρης Προειδοποίησης (ΣΕΠ) ΒΥΡΩΝ στην Αγία Νάπα Αμμοχώστου και ΓΑΛΗ στα Πολεμίδια Λεμεσού, οι Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ), οι οποίες μεταστάθμευσαν για ανασυγκρότηση σε Στρατόπεδο της Λεμεσού, καθώς και ο Ναυτικός Σταθμός Πάφου, δίχως όμως κάποιο σκάφος.
Η εικόνα διάλυσης και εγκατάλειψης συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια μετά και τη δραματική συρρίκνωση του αμυντικού προϋπολογισμού λόγω προτεραιότητας στην κάλυψη των αναγκών στέγασης των 180.000 προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτού του περιορισμού, ματαιώθηκε η παραλαβή των δύο πυραυλακάτων Γαλλικής κατασκευής που είχαν παραγγελθεί στις αρχές του 1974. Επρόκειτο για τα Κελευστής ΣΤΑΜΟΥ (P28) και Δίοπος ΑΝΤΩΝΙΟΥ (P29) που υπηρετούν μέχρι σήμερα με το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) ως παράκτια περιπολικά. Τον Σεπτέμβριο του 1976, η Ναυτική Διοίκηση Κύπρου (ΝΔΚ) μετονομάστηκε σε Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ) και υπήχθη απ’ευθείας στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) ενώ παράλληλα ξεκίνησε το 16ο Σχολείο Υποβρυχιών Καταστροφών, το πρώτο μετά την εισβολή, υπό τις διαταγές του Ιωάννη («Ντάνυ») Θεοφανίδη, ο οποίος σε συνέντευξή του θύμαται πως «όταν ανέλαβα βρήκα 13 άνδρες και οι τρείς έλειπαν μέρες, χωρίς να έχουν ειδοποιήσει κανένα. Όταν έφυγα, παρέδωσα 85 βατράχια με εξοπλισμό, τότε, καλύτερο από αυτόν της ελλαδικής ΜΥΚ». Ένα χρόνο αργότερα άρχισαν να εκπαιδεύονται οι πρώτοι Κύπριοι σπουδαστές στις παραγωγικές σχολές του ΠΝ στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι τον πυρήνα στελεχών του Κυπριακού Ναυτικού.
Aριστερά: Το έμβλημα της Διοίκησης Ναυτικού με την Ελληνική σημαία να δεσπόζει. Δεξιά: Το δελτίο ταυτότητας του Ανδρέα Ιωαννίδη από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, ο οποίος είχε υπηρετήσει στους βατραχανθρώπους, πριν γίνει ο πρώτος σπουδαστής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων από την Κύπρο το 1977. Αποφοίτησε ως Μάχιμος Σημαιοφόρος το 1981 και υπηρέτησε στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών.
Η σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας επέτρεψε το καλοκαίρι του 1981 την πρώτη παραγγελία πολεμικού πλοίου μετά την τουρκική εισβολή. Έτσι, στις 6 Ιουλίου 1983 κατέπλευσε στην Κύπρο το νεότευκτο περιπολικό σκάφος Τύπου 32L που έλαβε την ονομασία ΣΑΛΑΜΙΣ (P01), κατασκευής των Γαλλικών ναυπηγείων Esterel, εκτοπίσματος πλήρους φόρτου 98 τόνων και μέγιστης ταχύτητας 30 κόμβων. Το πλοίο έφερε αρχικά δίδυμο εκτοξευτή αντιαεροπορικών κατευθυνομένων βλημάτων MISTRAL, πυροβόλο Bofors 40mm L/70 και πυροβόλο Rheinmetall των 20mm.
Το 1984 συγκροτήθηκε το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης (ΤΑΘ) με σκοπό να καταστεί η Εθνική Φρουρά μια αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη. Τα πρώτα χρήματα μπήκαν στο ΤΑΘ από τα πλεονάσματα που δημιουργούσε στο κράτος η πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου ενώ αργότερα εισήχθη ο θεσμός της έκτακτης εισφοράς για την Άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας [2]. Ωστόσο, οι επιλογές της Λευκωσίας κατά την αναζήτηση οπλικών συστημάτων ήταν περιορισμένες λόγω του άτυπου εμπάργκο που είχε εκ των πραγμάτων επιβληθεί.
Το Δεκέμβριο του 1990 υπεγράφη σύμβαση για την προμήθεια τριών Επάκτιων Συστοιχιών Κατευθυνομένων Βλημάτων (Κ/Β) Exocet MM40 Block 2 με αδιευκρίνιστο αριθμό βλημάτων (πιθανότατα 24), οι οποίες προσέδωσαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να πληγούν εχθρικά σκάφη σε απόσταση 70χλμ. Ακολούθησε η εκπαίδευση του προσωπικού σε σχολεία στην Ελλάδα και τη Γαλλία και η παραλαβή των συστημάτων της περίοδο 1994-95. Προηγήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1993 η συγκρότηση της Διοίκησης Επάκτιων Συστοιχιών (ΔΕΠΑΣ) υπό τη ΔΝ με σκοπό την παραλαβή και επιχειρησιακή αξιοποίηση των Επάκτιων Συστοιχιών (ΕΠΑΣ) 1, 2 και 3, όπως ονομάστηκαν.
Εκτοξευτής Κ/Β επιφάνειας-επιφάνειας Exocet MM40 Block 2 της Διοίκησης Επάκτιων Συστοιχιών (ΔΕΠΑΣ) της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς.
Στις 30 Μαρτίου 1994, η Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών αναβαθμίστηκε σε Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) ενώ την ίδια περίοδο αποφασίστηκε η κατασκευή Ναυτικής Βάσης για τον ελλιμενισμό κύριων μονάδων του ΠΝ, μεταξύ των οποίων φρεγάτες και υποβρύχια, στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (Δ/ΕΑΧ) μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Ακολούθησε το 2001 η συγκρότηση της Διοίκησης Παράκτιας Επιτήρησης, στην οποία εντάχθηκαν τα Ναυτικά Παρατηρητήρια Πώμου, Λάρας, Κάβο Άσπρο, Κρεμνίου και Αγίας Νάπας, στο πλαίσιο ευρύτερης αναδιοργάνωσης της ΔΝ, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα οργανωμένη ως ακολούθως:
Επιτελείο Διοικητού
Διοίκηση Ναυτικής Βάσης (ΔΝΒ)
Διοίκηση Πολεμικών Πλοίων (ΔΠΠ)
Διοίκηση Παράκτιας Επιτήρησης (ΔΠΕ)
Διοίκηση Επάκτιων Συστοιχιών (ΔΕΠΑΣ)
Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ)
Οι ανωτέρω εξελίξεις υπήρξαν το αποτέλεσμα των διδαγμάτων από την εκτέλεση των κοινών Ασκήσεων ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ, οι οποίες διεξήχθησαν σε ετήσια βάση από το 1994 έως και το 2000 και επέτρεψαν την τυποποίηση, τον συντονισμό και τη βελτίωση του συστήματος διοικητικής μέριμνας μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς.
Κατά τραγική ειρωνία, τη διακοπή του αεροναυτικού σκέλους των Ασκήσεων ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ διαδέχθηκε η αναβάθμιση της κυπριακής ναυτικής ισχύος. Στις 21 Μαρτίου 2000 μεταβιβάστηκε από το ΠΝ το αεροναυαγοσωστικά πλοίο ΚΝΩΣΣΟΣ (A268) τύπου ΑΒΕΚΙNG, κατασκευής ΕΝΑΕ, εκτοπίσματος 86 τόνων και μέγιστης ταχύτητας 27 κόμβων. Το πλοίο σε κυπριακή υπηρεσία έλαβε την ονομασία ΚΕΡΥΝΕΙΑ και πλευρικό αριθμό P02. Έφερε πυροβόλο Oerlikon των 20mm και εξοπλίστηκε με δίδυμο εκτοξευτή αντιαεροπορικών κατευθυνομένων βλημάτων MISTRAL. [3] Ένα χρόνο αργότερα, η ΜΥΚ παρέλαβε 2 ταχύπλοα Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) τύπου Rodmann 55, Ισπανικής ναυπήγησης, μέγιστης ταχύτητας 37 κόμβων. Ονομάστηκαν ΣΑΠ ΠΑΝΑΓΟΣ και ΑΓΑΘΟΣ και εξοπλίστηκαν με πολυβόλα και πολυβομβιδοβόλο AGL των 40mm.
Στα τέλη του 2001 παρουσιάστηκαν εμπόδια στη μεταβίβαση δύο Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνομένων Βλημάτων Combattante II από την Ελλάδα. Το πρόγραμμα προέβλεπε την εκ βάθρων επισκευή και εκσυγχρονισμό των σκαφών, με παράλληλη αντικατάσταση των Κ/Β επιφανείας-επιφανείας Exocet MM38 από νεότερα Exocet MM40, όμοια με εκείνα που χρησιμοποιεί η Διοίκηση Ναυτικού στις επάκτιες συστοιχίες της. Τα σκάφη επρόκειτο να μπουν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας τον Ιανουάριο του 2002 ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες. Όταν όμως η Ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα, η απάντηση της Γαλλίας υπήρξε αρνητική. [4]
Στις 24 Νοεμβρίου 2003 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Ναυτικής Βάσης «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» στην περιοχή Μαρί από τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη. [5] Εκεί συγκεντρώθηκε πλέον το σύνολο των Διοικήσεων και πλοίων της ΔΝ, η ΜΥΚ και το Κέντρο Διοίκησης Ελέγχου Ναυτικών Επιχειρήσεων (Κ/ΔΕΚΕ). Παρόλο που οι νέες εγκαταστάσεις ελλιμενισμού ήταν μεγαλύτερες, η Ναυτική Βάση δεν απέκτησε δυνατότητα υποδοχής των μεγάλων σκαφών επιφανείας του ΠΝ.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2004 εντάχθηκαν επίσημα σε υπηρεσία τα Περιπολικά Πλοία ΤΣΟΜΑΚΗΣ (P03) και ΓΕΩΡΓΙΟΥ (P04), Ιταλικής ναυπήγησης των Cantiere Navale Vittoria, εκτοπίσματος πλήρους φόρτου 95,5 τόνων και μέγιστης ταχύτητας 35 κόμβων. Τα πλοία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο σύμβασης για τέσσερα συνολικά σκάφη, εκ των οποίων τα υπόλοιπα προορίζονταν για τη Λιμενική Αστυνομία και έλαβαν ονομασίες ΘΗΣΕΑΣ (PV23) και ΟΝΗΣΙΛΟΣ (PV24). Εντωμεταξύ αποφασίστηκε η εγκατάσταση ενός πυροβόλου Breda των 25mm στα περιπολικά ΣΑΛΑΜΙΣ (P01) και ΚΕΡΥΝΕΙΑ (P02), τα οποία αφαιρέθηκαν από τα μικρότερα ΕΥΑΓΟΡΑΣ (PV20) και ΠΟΣΕΙΔΩΝ (PV21) της Λιμενικής Αστυνομίας.
Το περιπολικό σκάφος ΣΑΛΑΜΙΣ (P01) σε έκτακτη ακινησία στη Ναυτική Βάση «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» στο Μαρί στις 29 Μαΐου 2015. Διακρίνεται η κεραία του συστήματος ESM/ECM NS-9003/A.Τα περιπολικά πλοία ΤΣΟΜΑΚΗΣ (P03) της Διοίκησης Ναυτικού και ΟΝΗΣΙΛΟΣ (PV24) της Λιμενικής Αστυνομίας κατά την τελική φάση της Πολυεθνικής Άσκησης ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-2015.
Με την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαίου 2004, η Κυπριακή Δημοκρατία δια της ΔΝ αξιοποιούσε ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης με δυνατότητα ανίχνευσης, ταξινόμησης και ταυτοποίησης όλων των ιχνών επιφανείας εντός των χωρικών της υδάτων. Ειδικότερα, στα πέντε Ναυτικά Παρατηρητήρια αναπτύχθηκαν από ένα Προηγμένο Ραντάρ Παράκτιας Υποστήριξης (ACSR) και ένα σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM), αμφότερα Ισραηλινής προέλευσης, καθώς και ένα ηλεκτροπτικό σύστημα επιτήρησης Γαλλικής προέλευσης. Επιπλέον είχε παραληφθεί Κινητό Σύστημα Παράκτιας Επιτήρησης (ΚΣΠΕ), Ισραηλινής προέλευσης, με δυνατότητα εντοπισμού στόχων σε απόσταση μέχρι 72 ναυτικών μιλίων, μεγαλύτερη δηλαδή από το μέγιστο βεληνεκές των Κ/Β των ΕΠΑΣ. Ταυτόχρονα η Κύπρος συμπεριλήφθηκε στις συναντήσεις των Ομάδων Εργασίας των Ευρωπαίων Αρχηγών Ναυτικού (Chiefs of European Navies: CHENS) και το Μάιο του 2008 ανέλαβε την προεδρία, διοργανώνοντας με επιτυχία την Σύνοδο των CHENS στη Λεμεσό.
Στις 20 Αυγούστου 2008, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΦ, ένας Κύπριος αξιωματικός ανέλαβε καθήκοντα Διοικητού ΔΝ. Όραμα του Πλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη ήταν η συγκρότηση ισχυρού Κυπριακού Ναυτικού γι΄αυτό και το Νοέμβριο του 2009 ετοιμάζει μελέτη αναγνώρισης επιχειρησιακής ανάγκης για την απόκτηση ταχέων περιπολικών σκαφών μεγάλης αυτονομίας και ισχύος πυρός. Οι εισηγήσεις για την απόκτηση πλοίων που επανειλημμένα υποβάλλει ο Διοικητής Ναυτικού μπαίνουν στα συρτάρια του ΥΠΑΜ μέχρι τις αρχές του 2011, όταν διαφαίνονται πλέον τα κενά και οι παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού ενόψει της προοπτικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). [6] Τότε ξεκινούν οι επαφές για την μεταβίβαση δύο πυραυλακάτων τύπου S-148 εκ των ΒΛΑΧΑΒΑΣ (Ρ74), ΤΟΥΡΝΑΣ (Ρ76) και ΣΑΚΙΠΗΣ (Ρ77), ναυπήγησης 1972-73, που παροπλίζει το ΠΝ στις 10 Ιουνίου 2011.
Ένα μήνα αργότερα, τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου 2011, αναφλέγονται τα κατεσχέμενα εμπορευματοκιβώτια γεμάτα πυρίτιδα που είχαν στοιβαχτεί σε υπαίθριο χώρο της Ναυτικής Βάσης ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ κατόπιν υπόδειξης υπηρεσιακών παραγόντων της κυβέρνησης Χριστόφια. Ο Διοικητής, Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, παραμένει στην πρώτη γραμμή μαζί με λιγοστό προσωπικό ασφαλείας και τελικά φονεύεται ακαριαία από την έκρηξη που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη καταστροφή στη Μεγαλόνησο από την τουρκική εισβολή το 1974. [7] Η αντίθεσή του στην τοποθέτηση των εμπορευματοκιβωτιών εντός της Βάσης και οι συνεχείς έγγραφες προειδοποιήσεις προς το ΥΠΑΜ και το ΓΕΕΦ δεν ελήφθησαν ποτέ υπόψη.
«Διαβολοβδομάδα» 70ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών: Ο αείμνηστος Διοικητής της Διοίκησης Ναυτικού Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης εμψυχώνει τους υποψηφίους ατσαλώνοντας τη θελήσή τους για επιτυχή ολοκλήρωση της πενθήμερης δοκιμασίας. (Πέτρος Σαββίδης)Φωτογραφία δορυφόρου της Ναυτικής Βάσης «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ», όπου σύντομα θα εκτελεστούν εργασίες διαπλάτυνσης και εκβάθυνσης της εισόδου του λιμένα που θα επιτρέψει τον κατάπλου μεγαλύτερου εκτοπίσματος πολεμικών πλοίων. Δεξιά διακρίνονται οι εγκαταστάσεις του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού της ΑΗΚ στο Βασιλικό.
Στα τέλη του 2011, μετά από επιτόπια επιθεώρηση, οι παροπλισθέντες πυραυλάκατοι του ΠΝ κρίθηκαν ακατάλληλες ενώ παράλληλα εξετάστηκε πρόταση του Ισραηλινού υπουργείου Άμυνας για την απόκτηση δύο σκαφών. Τον Ιανουάριο του 2013 παρουσάστηκε σε επιτελείς της ΔΝ το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης Γαλλικής ναυπήγησης κλάσης GOWIND στον κόλπο Λεμεσού και τελικά, τον Ιούλιο του 2013, η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε την απόκτηση δύο περιπολικών πλοίων ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ με διακρατική συμφωνία. Την ίδια περίοδο, η Κύπρια Έλενα Ιωσήφ έγινε η πρώτη γυναίκα Αρχηγός της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στα 150 χρόνια ιστορίας της.
Στις 6 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιείται η τελετή ένταξης του Παράκτιου Περιπολικού ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ (P05) στη ΔΝ κατόπιν παραχώρησης του από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας. Στις 14 Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιείται στο Λιμένα Λάρνακας η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης ΑΛΑΣΙΑ (Α620) που παραχωρήθηκε δωρεάν από το Σουλτανάτο του Ομάν. Το πλοίο βρετανικής ναυπήγησης του 1970 και πλήρους φόρτου 930 τόνων τέθηκε σε υπηρεσία χωρίς οπλισμό και σήμερα παραμένει σε έκτακτη ακινησία λόγω αδυναμίας εξεύρεσης ανταλλακτικών για την αποκατάσταση σοβαρής μηχανολογικής βλάβης.
Το ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ (A620) βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Λεμεσό καθώς λόγω μεγέθους δεν μπορεί να καταπλεύσει στη Ναυτική Βάση ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ. Το μεγαλύτερο σε εκτόπισμα και μοναδικό με ελικοδρόμιο πλοίο της ΔΝ τέθηκε σε ακινησία λίγους μήνες μετά την παραλαβή του λόγω βλάβης.Άσκηση νηοψίας της ΜΥΚ στο ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ (Α620) στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ ΒΕΛΟΣ-2017 που διεξήχθη από 12 μέχρι 15 Μαΐου 2017.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιείται στη Χάιφα του Ισραήλ η τελετή καθέλκυσης του πρώτου κυπριακού Περιπολικού Ανοικτής Θαλάσσης που φέρει την ονομασία ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Α. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (P61). Το πλοίο τύπου Sa’ar 62, πλήρους εκτοπίσματος 500 τόνων και μέγιστης ταχύτητας 32 κόμβων, είναι εξοπλισμένο με δύο τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού (RWS) Typhoon με πυροβόλο των 23mm και ολοκληρωμένο εξοπλισμό επιτήρησης. Το πλοίο αναμένεται να καταπλεύσει εντός των επόμενων ημερών στην Κύπρο με το πλήρωμά του.
Mε το βλέμμα στο μέλλον
Στην ομιλία του κατά τον φετινό εορτασμό του Προστάτη του Ναυτικού, Αγίου Νικολάου, ο ΥΠΑΜ Χριστόφορος Φωκαΐδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «μέχρι το τέλος του έτους, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε επίσης στην απόφαση για την κατακύρωση άλλων δύο πλοίων ανοικτής θαλάσσης. Ο σχετικός διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών. Το Ναυτικό όμως ενισχύεται σύντομα και με δύο ταχύπλοα σκάφη για τις ανάγκες των ΟΥΚ, αφού ο σχετικός διαγωνισμός έχει επίσης ολοκληρωθεί. Οι προσθήκες αυτές, συνέχισε, μαζί και με την αναβάθμιση πολύ σύντομα των συστημάτων ναυτικής αποτροπής που διαθέτουμε αλλά και την ενίσχυση της εμβέλειας των ραντάρ μας που έχει ολοκληρωθεί, εκσυγχρονίζουν και ενισχύουν κατά τρόπο σημαντικότατο το Ναυτικό. Σημαντική είναι και η ενίσχυση του Ναυτικού με επαγγελματικό προσωπικό. Η απόλυτα επιτυχής ενσωμάτωση των Συμβασιούχων Οπλιτών έχει προσδώσει στο Ναυτικό προστιθέμενη ποιότητα και έχει ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες (…). Σε στρατηγικό επίπεδο, εκείνο που θα αναβαθμίσει καθοριστικά τη σημασία του Ναυτικού θα είναι η επέκταση εδώ της Ναυτικής Βάσης. Και πρέπει να πω ότι η υλοποίηση της πρώτης φάσης βελτιωτικών έργων έχει ήδη ξεκινήσει με την κατακύρωση πρόσφατα του σχετικού διαγωνισμού, όπως επίσης και το έργο της ηλεκτρονικής επιτήρησης της Βάσης».
Με την επιτυχή ολοκλήρωση των ανωτέρω, η Διοίκηση Ναυτικού θα διαθέτει μία σύγχρονη Ναυτική Βάση που θα επιτρέπει τον ασφαλή ελλιμενισμό του στολίσκου, ο οποίος θα αποτελείται από 3 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης, 3 παράκτια περιπολικά και αριθμό ταχυπλόων σκαφών. Με δεδομένο ότι το στρατιωτικό προσωπικό της Διοίκησης Ναυτικού ανέρχεται σε μόλις 462 άτομα (με βάση στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας για το έτος του 2014) καθίσταται βέβαιος ο παροπλισμός των ΣΑΛΑΜΙΣ (P01) και ΑΛΑΣΙΑ (Α620) μεσοπρόθεσμα.
Αντίστοιχα, επιβεβλημένη θεωρείται η διατήρηση και επαύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας που παρέχουν οι ΕΠΑΣ μέσω απόκτησης της πλέον προηγμένης έκδοσης Κ/Β Exocet MM40 Block 3, μεγίστου βεληνεκούς 180 km (97 ν.μ.). Προϋπόθεση για την πλήρη εκμετάλλευση του συστήματος αποτελεί η δυνατότητα στοχοποίησης πέραν του ορίζοντα, η οποία αναμένεται να καταστεί εφικτή με την απόκτηση προηγμένων συστήματος Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) που αποκτά η Διοίκηση Αεροπορίας της Ε.Φ. [8]
Προσωπικό της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) με τα νέα της αποκτήματα στην Στρατιωτική Παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2017.Αριστερά, το παράκτιο περιπολικό ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ (P05) της ΔΝ στη Ναυτική Βάση «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ» στο Μαρί στις 6 Δεκεμβρίου 2017. Δεξιά, το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Α. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (P61) κατά τη διάρκεια δοκιμών εν πλω.
Σημειώσεις
[1] Η Κυπριακή Δημοκρατία απώλεσε το 36,4% του εδάφους της με συνέπεια να ελέγχει μόνο 316,19 km της ακτογραμμής της νήσου και η κατοχική Τουρκία 420,55 km.
[2] Σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου, από το 1984, όταν και άρχισε να καταβάλλεται η έκτακτη συνεισφορά για την άμυνα, μέχρι και το 2016, είχαν εισπραχθεί ποσά της τάξης των €8 δισ. εκ των οποίων τα €4,5 δισ. διατέθηκαν στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης για την κάλυψη των αναγκών εκσυγχρονισμού της ΕΦ και τα υπόλοιπα €3,5 δισ. χρησιμοποιήθηκαν για την καταβολή μισθών δημοσίων υπαλλήλων, κοινωνικών επιδομάτων και επιδοτήσεων. http://www.sigmalive.com/news/local/447913/anti-stin-amyna-35-dis-se-misthous-kai-epidomata
[3] Μετά τον παροπλισμό του, το περιπολικό σκάφος ΚΕΡΥΝΕΙΑ (P02) ποντίστηκε στην Αγία Νάπα για δημιουργία τεχνητού υφάλου, στις 28 Φεβρουαρίου 2015.
[4] Η άρνηση παραχώρησης άδειας μεταπώλησης των δύο ΤΠΚ Combattante II στην Κύπρο είχε να κάνει σαφώς με πολιτικούς λόγους καθώς Γαλλικές εταιρείες διεκδικούσαν σημαντικής αξίας εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας. Τελικά, τα δύο ΤΠΚ της κλάσης μεταβιβάστηκαν στη Γεωργία και τα άλλα δύο εκποιήθηκαν σε ιδιώτες.
[5] Η Ναυτική Βάση έλαβε το όνομα του αειμνήστου Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Ευάγγελου Φλωράκη, ο οποίος σκοτώθηκε αεροπορικό δυστύχημα όταν το ελικόπτερό του Bell 206L JetRanger III κατέπεσε και συνετρίβη στις 04:42 της 11ης Ιουλίου 2002 περίπου δύο χιλιόμετρα από την Aεροπορική Bάση Πάφου, κοντά στο χωριό Κούκλια. Στο ελικόπτερο επέβαιναν επίσης ο Δκτης της Διοίκησης Αεροπορίας, Ταξίαρχος Στυλιανός Δεμέναγας, ο Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου Α/ΓΕΕΦ Υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου και το διμελές πλήρωμα του ελικοπτέρου, Σμηναγός Πάρις Αθανασιάδης (κυβερνήτης, Υποδιοικητής της 449 ΜΑΕ) και Υποσμηναγός Σιακαλλής Μιχάλης (συγκυβερνήτης).
[6] Από τον επικήδειο που εκφώνησε ο γιος του, Νικόλας Ιωαννίδης, στις 13 Ιουλίου 2011 στον Ιερό Ναό Αγίου Αρσενίου Λεμεσού: «Μια ζωή στην πρώτη γραμμή με τους συναδέλφους και τους ναύτες που αγαπούσες, για να φτιάξεις ένα δυνατό Ναυτικό που να μπορεί να υπερασπιστεί την πατρίδα μας. Μετά βίας σου έβγαζα καμιά κουβέντα για την κατάσταση που επικρατούσε, αλλά απ’ όσα μου έλεγες ήταν διάχυτη η πικρία σου για την αδιαφορία των ανωτέρων να εξοπλίσουν το Ναυτικό μας. «Δεν μπορώ να εκτελέσω την αποστολή μου», έλεγες, γιατί ήξερες πολύ καλά πως «έχομεν Γην και Πατρίδαν, όταν έχομεν πλοία εις την θάλασσαν». Γι’ αυτό πάλευες, αλλά έβρισκες πόρτες κλειστές».
[7] Η έκρηξη στο Μαρί προκάλεσε το θάνατο 13 στρατιωτικών και πυροσβεστών και το σοβαρό τραυματισμό άλλων 62, καθώς και οικονομική ζημιά της τάξης των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω καταστροφής του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού της ΑΗΚ στο Βασιλικό (βλ. Πόρισμα Πολυβίου). Τα ονόματα των 13 πεσόντων εν ώρα καθήκοντος: 1. Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ 2. Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης 3. Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης 4. ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης 5. Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Μιλτιάδης 6. Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Χριστάκης 7. Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χαραλάμπους Αντώνιος 8. Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παπαδόπουλος Ανδρέας 9. Πυροσβέστης Κρόκος Βασίλης 10. Πυροσβέστης Τταντής Σπυρίδων 11. Πυροσβέστης Θεοφίλου Παναγιώτης 12. Αρχιπυροσβέστης Γιακουμή Γεώργιος 13. Πυροσβέστης Αδάμου Αδάμο.
[8] Κάνοντας χρήση παράκτιων ραντάρ, η Χεζμπολάχ προσέβαλε επιτυχώς στις 14 Ιουλίου 2016 την Ισραηλινή κορβέτα INS ΗΑΝΙΤ με κατευθυνόμενο βλήμα έκδοχο του κινεζικού C-802 σε απόσταση 16 km ανοιχτά του Λιβάνου, προκαλώντας το θάνατο 4 μελών του πληρώματος. Προηγήθηκε η εκτόξευση βλήματος ιδίου τύπου, το οποίο αστόχηκε και συνεχίζοντας την πτήση του, έπληξε Αιγυπτιακό φορτηγό πλοίο σε απόσταση 60 km από τις ακτές.
Από 27 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, η τελική φάση της τακτικής άσκησης άνευ στρατευμάτων GORDIAN KNOT 2017 του NATO Rapid Deployable Corps-GR (NRDC-GR). Σκοπός της άσκησης, στην οποία συμμετείχε και προσωπικό από στρατηγεία της δομής διοίκησης και δυνάμεων ΝΑΤΟ, ήταν η αξιολόγηση σε εθνικό επίπεδο του NRDC-GR ως διακλαδικού στρατηγείου (Joint HQ-JHQ), στο πλαίσιο της ετοιμότητας ανάληψης αποστολών σε συμμαχικό επίπεδο, από 1 Ιουλίου 2018 έως 30 Ιουνίου 2020. Μετά την εθνική αξιολόγηση του NRDC-GR θα ακολουθήσει η αντίστοιχη ΝΑΤΟική, στο πλαίσιο της άσκησης TRIDENT JAGUAR 2018 (TRJR18). Στην άσκηση συμμετείχαν περίπου 1.200 στελέχη από 16 συμμαχικά κράτη, εκ των οποίων οι 950 των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και προσωπικό της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και το Σχολείο Επιτελών του Στρατού Ξηράς. Στο πλαίσιο της άσκησης αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά το νεοσύστατο Κέντρου Συντονισμού Επικοινωνιακών Επιχειρήσεων που υφίσταται στο Στρατηγείο του Γ’ΣΣ/NRDC-GR, στο οποίο ενσωματώθηκε ομάδα φοιτητών Τμημάτων ΜΜΕ και Επικοινωνίας από ελληνικά πανεπιστήμια.
Στο πλαίσιο της Νέας Δομής Δυνάμεων προωθούνται μετασταθμεύσεις Μονάδων και Σχηματισμών, μεταξύ άλλων της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τη Νέα Ιωνία Βόλου στον Αυλώνα Αττικής, της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ από την 112 στην 113 Πτέρυγας Μάχης και της 383 ΜΕΕΑ αντίστροφα.
Στις 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, η οποία ανακάλεσε τη διακρατική συμφωνία πώλησης βλημάτων 105mm στην Σαουδική Αραβία, προκαλώντας τελεσίδικα ζημία 66 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Εξοπλισμών αναιρεί γνωμοδότησή της για πρόγραμμα της αρμοδιότητάς της. Κατά πληροφορίες στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η προμήθεια των 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior από τις ΗΠΑ έναντι 47 εκατ. δολαρίων.
Την 1 και 15 Δεκεμβρίου 2017, ολοκληρώθηκαν τα Σχολεία Διαφυγής Ιπταμένων (ΣΔΙ), τα οποία πραγματοποιήθηκαν στην 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης. Στο πρώτο σχολείο συμμετείχαν και Ιπτάμενοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία. Το ΣΔΙ πραγματοποιείται στα πρότυπα του ΝΑΤΟ Survival, Evasion, Resistance and Extraction – Conduct After Capture (SERE-CAC), τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα της Μονάδας, μίλησε στα στελέχη και στο προσωπικό, ενώ συμμετείχε σε νυχτερινή πτήση με αεροσκάφος Μ2000-5.
Στις 15 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Ενημέρωση Στελεχών της ΠΑ στην αίθουσα «Αντισμήναρχος (Ι) Μαρίνος Μητραλέξης» του ΓΕΑ, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου. Σκοπός της ενημέρωσης ήταν η παρουσίαση των μειζόνων θεμάτων της ΠΑ, ο απολογισμός έργου για το 2017 και ο καθορισμός στόχων για το 2018. Στην ομιλία του προς τα στελέχη, ο Αρχηγός, δίνοντας κατευθυντήριες οδηγίες, τόνισε, την αναγκαιότητα συνέχισης της αναδιοργάνωσης της ΠΑ με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και με σκοπό την οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία της λαμβάνοντας υπόψη την απειλή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αξιοποίηση, με προτεραιοποίηση, των διατιθέμενων πόρων (οικονομικοί πόροι, προσωπικό, μέσα) ώστε να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα και επισήμανε ότι η επένδυση και η χρήση νέων τεχνολογιών μας οδηγούν στο να έχουμε λιγότερες, καλύτερες και αποδοτικότερες υποδομές. Αναφερόμενος στα στελέχη, υποστήριξε την ανάγκη να στεκόμαστε δίπλα στο συνάδελφο και ότι η Ηγεσία στέκεται αρωγός στα προβλήματα του προσωπικού, καθόσον είναι όλοι απαραίτητοι στην εκπλήρωση της αποστολής. Το τρίπτυχο «επαγγελματίας, χαρακτήρας, ηγετική ικανότητα» αποτελεί τον άξονα, προκείμενου ο μηχανισμός της ΠΑ να λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά.
Στις 10 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας (8η Μ/Π ΤΑΞ «VIII MΠ – ΗΠΕΙΡΟΥ»), όπου παρακολούθησε άσκηση που εκτέλεσε το Τάγμα Εθνοφυλακής Καλπακίου. Προηγήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου η τελετή λήξης του «Έτους Εφέδρου και Εθνοφύλακα», σε ό,τι αφορά στους Εφέδρους, στην έδρα της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ) στο Ηράκλειο Κρήτης.
Το διήμερο 14 και 15 Δεκεμβρίου 2017 διοργανώθηκε το «1ο Συνέδριο Χερσαίων Δυνάμεων» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη του ρόλου της χερσαίας διάστασης των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της διακλαδικής συνέργειας. Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη ΛΑΕΔ συμμετείχαν ανώτατοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί, διπλωμάτες, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με τα θέματα άμυνας – ασφάλειας και της αμυντικής βιομηχανίας, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Στις 14 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος (ΑΜΑ) που προσομοίαζε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης. Η προσομοίωση εκτελέστηκε με έκδοση κατάλληλων επεισοδίων από το Διευθύνον Επιτελείο (ΔΙΕΥΘΕΠ) που βρισκόταν στο Κέντρο Ελέγχου Ασφαλείας Περιοχής (ΚΕΑΠ) της Ναυτικής Βάσης Κανελλόπουλος. Στην άσκηση συμμετείχαν ενεργά, προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού από το Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, το Ναύσταθμο Σαλαμίνα (ΝΣ) και τον Κεντρικό Σταθμό Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ), ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος ΓΕΕΘΑ (ΕΔΛΟ/ΓΕΕΘΑ), καθώς και οι ακόλουθοι φορείς: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, 4ος Πυροσβεστικός Σταθμός Πειραιά, Αστυνομικό Τμήμα Περάματος, Τροχαία Αιγάλεω, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), Εθελοντική Ομάδα Διασωστών Κορυδαλλού (ΕΔΟΚ), Εθελοντική Ομάδα Πολιτών Περιστερίου (ΕΟΠΠ), Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Ελληνικά Καύσιμα Ορυκτέλαια (ΕΚΟ) και Δήμος Περάματος. Κατά την άσκηση ελέγχθηκε η πληρότητα σχεδίασης αντιδράσεων, η ικανότητα διεύθυνσης και συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων, ενώ από τη σχεδίαση έως και την αξιολόγηση αυτής ενισχύθηκε η ενεργός συμμετοχή σε σχέση με προηγούμενες ασκήσεις. Με την ολοκλήρωση της άσκησης, εκφράστηκε η ικανοποίηση όλων των συμμετεχόντων.
Από 27 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2017 το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στη Συμμαχική άσκηση “Multinational Exercise 17 – MNEX 2017”, η οποία σχεδιάσθηκε και διεξήχθη υπό το συντονισμό του Ναυτικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ (MARCOM), στο Northwood της Αγγλίας, και με τη συμμετοχή της Ελλάδας και κρατών μελών της Συμμαχίας. Η άσκηση ήταν τύπου Naval Cooperation and Guidance of Shipping (NCAGS), με σκοπό την υποστήριξη της επιχείρησης Sea Guardian του ΝΑΤΟ, επί θεμάτων συνεργασίας και καθοδήγησης εμπορικών πλοίων. Στο πλαίσιο της άσκησης, στελεχώθηκαν Πολυεθνικά Επιτελεία (Deployment NCAGS Element – DNE) σε πόλεις κρατών μελών της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και στην Αθήνα. Η Ελλάδα συμμετείχε με ένα πολυεθνικό επιτελείο DNE, με έδρα το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) στο Στρατόπεδο Παπάγου με Επιτελείς από το Πολεμικό Ναυτικό, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, καθώς και από το Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, και την Πολωνία. Επίσης, Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε στη συντονιστική ομάδα του MARCOM, στο Northwood.
Αμυντική βιομηχανία
Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποίηθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, διημερίδα με θέμα “Υλοποίηση Στόχων και Δράσεων Εθνικής Αμυντικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής”, από το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με φορείς της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η οργάνωση της διημερίδας ανατέθηκε στο ΓΕΝ σε συντονισμό με ΓΕΣ και ΓΕΑ. Σκοπός της διημερίδας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και η εμβάθυνση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Από 11 έως 13 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ, η 7η Σύσκεψη Ομάδας Εργασίας Αμυντικοτεχνικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ μεταξύ ΓΔΑΕΕ και SIBAT. Η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή ΓΔΑΕΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους της ισραηλινής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών (SIBAT) επικεφαλής της οποίας ήταν ο Γενικός της Διευθυντής M. Baruch. Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών: IAI, Bet Shemesh Engines Ltd., Rafael, Elbit, Aeronautics και Astronautics. Πέραν των ανωτέρω, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, συναντήθηκε με τον Πρέσβυ της Ελλάδος στο Ισραήλ Κωνσταντίνο Μπίκα.
Στρατιωτική διπλωματία
Από 11 έως 14 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του ομολόγου του, Admiral Antonio Silva Ribeiro. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με τον ομόλογό του, και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, και εστιάστηκαν στη διερεύνηση νέων τομέων συνεργασίας των δύο Ναυτικών, με έμφαση στην επιχειρησιακή και ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Ναυτική Βάση στη Λισαβόνα, το Αρχηγείο Στόλου, καθώς και μονάδες του Ναυτικού της Πορτογαλίας. Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΝ παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της συμπλήρωσης των 700 χρόνων του Ναυτικού της Πορτογαλίας, οι οποίες περιελάμβαναν την Επιθεώρηση του Στόλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας, καθώς και τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Η Θαλάσσια Στρατηγική του 21ου αιώνα – The Maritime Strategy for the 21st Century». Στο πλαίσιο του Συνεδρίου δόθηκε η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων θαλάσσιας ασφάλειας, ενώ παράλληλα προβλήθηκε ο ρόλος του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο και η προσφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων, παρουσία Αρχηγών και Ανώτατων Αξιωματικών Ναυτικών ξένων κρατών, όπως Αγκόλα, Ανατολικό Τιμόρ, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γουινέα-Μπισσάου, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία, Μαρόκο, Μαυριτανία, Νιγηρία, Ολλανδία, Πράσινο Ακρωτήριο, Σάο Τομέ & Πρίνσιπε, Τουρκία, Τυνησία και Φιλανδία καθώς και του Διοικητού της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2), του Υποδιοικητού της Επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής “EU ATALANTA”, του Διοικητού του STRIKFORNATO και του Διοικητού του Maritime Analysis and Operations Centre (MAOC). Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Αρχηγείου STRIKFORNATO στη Λισαβόνα, όπου συναντήθηκε με τον Deputy Commander Rear Admiral Guy A Robinson OBE Royal Navy. Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με την Πρέσβη της Ελλάδας στην Πορτογαλία κα. Αικατερίνη Σιμοπούλου, καθώς και με τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην περιοχή της Λισαβόνας.
Στις 14 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Ρουμανία, και μετά από επίσημη τελετή υποδοχής του στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Mihai-Viorel Fifor, καθώς και τον ομόλογό του, General Nicolae-Ionel Ciucă. Κατά τις επαφές με τον ομόλογο του, συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Συζητήθηκαν επίσης θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών. Ακολούθως, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με Ρουμάνους, αποφοίτους Ελληνικών Στρατιωτικών Σχολών και επισκέφθηκε την έδρα της Μονάδας Multinational Division South East (MND-SE HQ), όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, οργάνωση και λειτουργία της. Κατά την παραμονή του στο Βουκουρέστι, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρέσβυ, κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο καθώς και με Έλληνες Στρατιωτικούς, οι οποίοι υπηρετούν στη Ρουμανία.
Κύπρος
Από τις 3 μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου διεξήχθησαν οι κοινές ασκήσεις Εθνικής Φρουράς-Ισραηλινών Δυνάμεων «ΝΙΚΟΚΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ», «ΙΑΣΩΝ – 2/2017» και «ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ 2/2017» εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στις 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 1η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αίγυπτου, που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων στη Λάρνακα. Προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των τριών υπουργών, Χριστόφορου Φωκαΐδη, Πάνου Καμμένου και Sedki Sobhy και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των τριών χωρών. Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη σύνοδο ήταν η περιφερειακή συνεργασία σε θέματα που ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης και νέων ασύμμετρων απειλών. Λήφθηκαν επίσης απόφασεις για ένα κοινό πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο ασκήσεων και κοινής εκπαίδευσης. Οι τρεις υπουργοί αποφάσισαν τη θεσμοθέτηση της Τριμερούς αυτής Συνάντησης, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, ενώ για το συντονισμό υλοποίησης των αποφάσεων που λαμβάνονται αποφασίστηκε η καθιέρωση μιας Μόνιμης Συντονιστικής Επιτροπής. Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Στρατηγός Sedky Sobhy επισκέφθηκε την έδρα της ΧΧ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγο Ανδρέα Μαρκίδη, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή και το έργο της Ταξιαρχίας, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου και παρακολούθησε στατική έκθεση οπλικών συστημάτων και δυναμική επίδειξη Αρμάτων και Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης στον στίβο μηχανοδήγησης της Ταξιαρχίας.
Στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης των αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς διεξήχθη, στις εγκαταστάσεις του Συντονιστικού Κέντρου «ΖΗΝΩΝ», εκπαίδευση στη νέα επιχειρησιακή σχεδίαση με εκπαιδευτές αξιωματικούς της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου της Ελλάδας (ΑΔΙΣΠΟ). Η εκπαίδευση περιελάμβανε 2 κύκλους εκπαιδεύσεως όπως παρακάτω:
• 1ος Κύκλος εκπαιδεύσεως (ασύγχρονη τηλεκπαίδευση) κατά τον οποίο οι εκπαιδευόμενοι αξιωματικοί με τη χρήση διαδικτύου μελέτησαν το εκπαιδευτικό υλικό μέσω της ιστοσελίδας της ΑΔΙΣΠΟ.
• 2ος Κύκλος εκπαιδεύσεως διάρκειας δύο εβδομάδων στην Κύπρο, από 27 Νοεμβρίου – 08 Δεκεμβρίου 2017, με τη φυσική παρουσία των εκπαιδευτών της ΑΔΙΣΠΟ.
Σκοπός της διεξαγωγής του σχολείου ήταν η κατανόηση και αφομοίωση της νέας μεθόδου επιχειρησιακής σχεδίασης, κοινής για όλη την Εθνική Φρουρά και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η οποία, σε συνδυασμό με τη γνώση, την πείρα και την ορθολογική κρίση, να υποβοηθήσει κάθε κλιμάκιο διοίκησης να αντιμετωπίσει και να επιλύσει κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο ένα επιχειρησιακό πρόβλημα.
Στην τελετή λήξης του σχολείου παρευρέθηκε ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Ανδρέας Μαρκίδης, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τόσο την ΑΔΙΣΠΟ για την συνδρομή της στην επιτυχή διεξαγωγή του, όσο και τους εκπαιδευτές αξιωματικούς. Συνεχίζοντας ο κ. Υπαρχηγός ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν την αποκτηθείσα γνώση και τόνισε ότι επιδίωξη του ΓΕΕΦ είναι να συνεχιστεί η συνεργασία με την ΑΔΙΣΠΟ με την διεξαγωγή και άλλων σχολείων στο εγγύς μέλλον.
Ανατολικός Παρατηρητής
Στις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε διεξήχθη εθνική άσκηση κυβερνοάμυνας υπό τη Διοίκηση Κυβερνοάμυνας του τουρκικού Γενικού Επιτελείου με την συμμετοχή δημοσίων φορέων και οργανισμών και εταιρείες ασφαλείας.
To υπουργείο Εσωτερικών ανέθεσε σύμβαση στην TUSAŞ- AgustaWestland για την προμήθεια 27 επιθετικών ελικοπτέρων T-129, εκ των οποίων τα 18 προορίζονται για τη Χωροφυλακή και 9 για την Αστυνομία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, η έναρξη παραγωγής του άρματος μάχης Altay προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Όταν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, έγινε δημόσια συζήτηση με τους Π. Παυλόπουλο και Α. Τσίπρα για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και τα ζητήματα της μειονότητας της Θράκης, κάποιοι σχολιαστές είχαν αναρωτηθεί πότε θα φανούν οι συνέπειες. Η απάντηση δόθηκε με την τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου υπέρ της «ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων» και ακολούθως με τη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα που επιβεβαίωσε ότι η δήλωση Γαβρόγλου δεν ήταν τυχαία, αλλά συνδέεται με συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει την πάγια εθνική πολιτική δεκαετιών στη Θράκη.
Από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει δυστυχώς αποδοχή τουρκικών θέσεων, πριν καν εκδηλωθεί η όποια κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Στη δήλωση Γαβρόγλου η εκλογή των μουφτήδων (που παγίως η Ελλάδα αρνείται) εμφανίζεται ως δεδομένο και η “ορθολογικοποίηση” της ως το θέμα συζήτησης. Επιπλέον ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι “ένα μεγάλο τμήμα της μειονότητας δεν αναγνωρίζει τον επίσημο θρησκευτικό ηγέτη που αναγνωρίζει η ελληνική πολιτεία” προσθέτοντας ότι αυτή “είναι μια συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε”. Αρχικά διαβεβαίωσε ότι “δεν θα γίνει αύριο αυτό, θα γίνει σε ένα βάθος χρόνου”, αλλά στη συνέχεια δήλωσε ότι η συζήτηση αυτή πρέπει “να καταλήξει το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και την αντίστοιχη νομοθέτηση”. Ισχυρίστηκε επίσης ότι πρόκειται για “αντικειμενική ανάγκη” που “δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”, αν και οι δημόσιες αξιώσεις του Ερντογάν (και) για την εκλογή των μουφτήδων είναι πολύ πρόσφατες για να ξεχαστούν.
Ο κίνδυνος είναι μεγάλος: η εκλογή των μουφτήδων είναι τουρκική αξίωση εδώ και δεκαετίες, και η τυχόν ικανοποίησή της θα έχει σοβαρότατες αλυσιδωτές επιπτώσεις στη Θράκη. Ο λόγος που η Άγκυρα επιδιώκει τη λαϊκή εκλογή των μουφτήδων είναι ότι έτσι τα όργανά της θα αποκτήσουν αυξημένη πολιτική (και όχι πια μόνο θρησκευτική) νομιμοποίηση, όντας αναγνωρισμένα ως εκλεγμένοι ηγέτες της μουσουλμανικής μειονότητας από το ελληνικό κράτος. Αν ήδη σήμερα μέσω της “εκλογικής” ανάδειξής τους και της τουρκικής υποστήριξης οι ψευδομουφτήδες ασκούν τέτοια επιρροή στη Θράκη, εύκολα συμπεραίνει κανείς πόσο θα εδραιωθεί η θέση τους αν αναγνωριστούν από το ελληνικό κράτος και τι δυνατότητες αποσταθεροποίησης της περιοχής θα αποκτήσουν. Το παράδειγμα της Καταλωνίας είναι πρόσφατο.
Αξίζει να επισημανθεί εδώ και ο δημόσιος υπαινιγμός του Ερντογάν ότι η συναίνεση της Ελλάδας στην εκλογή των μουφτήδων νοείται ως αντάλλαγμα για την απόδοση τουρκικής υπηκοότητας σε μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ώστε να μπορούν να λάβουν μέρος στην εκλογή Πατριάρχη. Επιπλέον, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει δημοσίως ότι ο Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός το 2011 είχε δεχθεί αυτή την “ανταλλαγή”, αλλά αθέτησε τη συμφωνία. Οι τοποθετήσεις Γαβρόγλου και Τσίπρα, ελάχιστες ημέρες μετά τη συνάντηση κορυφής με τον Ερντογάν, δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ικανοποίηση της τουρκικής αξίωσης, προσπαθώντας απεγνωσμένα να δείξει ότι το κάνει με δική της πρωτοβουλία και όχι λόγω της τουρκικής πίεσης.
Το ιστορικό και νομικό υπόβαθρο
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς του ν. 1920/1991, οι μουφτήδες διορίζονται με προεδρικό διάταγμα, κατόπιν πρότασης από επιτροπή αποτελούμενη από εξέχοντες Έλληνες μουσουλμάνους και θρησκευτικούς λειτουργούς. Ως επιχείρημα υπέρ της λαϊκής εκλογής των μουφτήδων (αλλά και ως διαπραγματευτικό όπλο) η Τουρκία επικαλείται τον τρόπο εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη. Όμως ο παραλληλισμός δεν στέκει: οι μουφτήδες είναι τοπικοί θρησκευτικοί ηγέτες και δεν έχουν το ίδιο καθεστώς με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο τρόπος ανάδειξης του Πατριάρχη ορίζεται από ορθόδοξους χριστιανικούς κανόνες και περιλαμβάνει εκλογή από μητροπολίτες. Οι μουσουλμανικοί θρησκευτικοί κανόνες δεν προβλέπουν λαϊκή εκλογή των μουφτήδων – εξ ου και οι μουφτήδες δεν εκλέγονται πουθενά στον μουσουλμανικό κόσμο. Ούτε η Συνθήκη της Λωζάννης προβλέπει την εκλογή των μουφτήδων της μειονότητας – άλλωστε η εκλογή τους θα αντέβαινε και στον ρόλο τους ως δικαστών κατά το ισλαμικό δίκαιο.
Το ζήτημα της εκλογής των μουφτήδων της Θράκης ανακινήθηκε για πρώτη φορά το 1985, όταν διορίστηκε ως τοποτηρητής στη Μουφτεία Κομοτηνής ο Meco Cemali, μετά τον θάνατο του Mustafa Hüseyin. Ο Cemali, απόφοιτος ισλαμικού πανεπιστημίου, έχαιρε εκτίμησης μεταξύ των συντηρητικών μουσουλμάνων αγροτών και όσων ηγετών της μειονότητας έκλιναν προς τον ισλαμισμό, αλλά αμφισβητήθηκε από τα εθνικιστικά στοιχεία της μειονότητας που επηρεάζονταν από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Είχαν προηγηθεί το 1982 επεισόδια λόγω της αποβολής καλλιεργητών από καταπατημένες εκτάσεις στον Εύλαλο Ξάνθης, στα οποία είχε πρωτοστατήσει ο τότε μουφτής Ξάνθης Mustafa Hilmi. Ο υπέργηρος μουφτής χρησιμοποιούσε το αξίωμά του για να υποκινήσει αποσχιστικές τάσεις στη μειονότητα, απευθύνοντας πολιτικά αντί για θρησκευτικά κηρύγματα.
Μετά τον θάνατο του Mustafa Hilmi, ο γιος του Mehmet Aga συνέχισε τη δράση του πατέρα του και το 1990, επικαλούμενος το αποτέλεσμα άτυπης ψηφοφορίας σε τεμένη, αυτοανακηρύχθηκε μουφτής Ξάνθης. Στην Κομοτηνή κατόπιν αντίστοιχης διαδικασίας ο İbrahim Şerif αυτοανακηρύχθηκε μουφτής, αμφισβητώντας τον νόμιμο μουφτή Κομοτηνής Meco Cemali. Ήταν περίοδος αναταραχής στη μειονότητα, καθώς η Άγκυρα εκμεταλλεύθηκε το εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής του 1989-90 για να εκλέξει ανεξάρτητους μειονοτικούς βουλευτές (Αχμέτ Σαδίκ και Αχμέτ Φαϊκογλου), καθώς και το καθεστώς των τοποτηρητών στις μουφτείες για να επιβάλει όργανά της δια της διαδικασίας “εκλογής”.
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αντέδρασε τότε με σπάνια σύμπνοια και αποτελεσματικότητα, λύνοντας νομοθετικά το θέμα του διορισμού μουφτήδων και επιπλέον θεσπίζοντας το εκλογικό πλαφόν του 3% πανελλαδικώς για την είσοδο κομμάτων στη Βουλή. Έκτοτε οι μουσουλμάνοι βουλευτές εκλέγονται μέσα από τους εκλογικούς συνδυασμούς των γνωστών ελληνικών κομμάτων. Επίσης οι Mehmet Aga και İbrahim Şerif καταδικάστηκαν από την ελληνική Δικαιοσύνη και εξέτισαν ποινές φυλάκισης, χωρίς αυτό να τους πτοήσει.
Ο ψευδομουφτής Ξάνθης Ahmet Mete υποδέχεται τον Τούρκο υπουργό Ali Babacan
Μετά τον θάνατο του Mehmet Aga το 2006, τον διαδέχθηκε στο ρόλο του ψευδομουφτή Ξάνθης ο Ahmet Mete, που εξακολουθεί σήμερα να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στη Θράκη. Ψευδομουφτής Κομοτηνής παραμένει ο İbrahim Şerif, ενώ νόμιμοι μουφτήδες παραμένουν ο Mehmet Emin Sinikoglou στην Ξάνθη και ο Meco Cemali στην Κομοτηνή.
Οι πρόσφατες εξελίξεις και η προετοιμασία για “μεταρρυθμίσεις” στη Θράκη
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, ο Α. Τσίπρας αναφερόμενος ενώπιόν του στα θέματα της μειονότητας (και ρητώς στην εκλογή μουφτήδων) είχε δηλώσει: “Τα ζητήματα που αφορούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα όμως, που αφορούν τους Έλληνες πολίτες, δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο κρατών. Εκεί θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας, γιατί θέλουμε να την εφαρμόσουμε, και το πρόγραμμά μας το μεταρρυθμιστικό γιατί αυτό αφορά δική μας υπόθεση, την οποία και θα υλοποιήσουμε”. Ένας προσεκτικός παρατηρητής θα μπορούσε να διακρίνει πίσω από την “εθνικώς υπερήφανη” ρητορική (“δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης”) την προετοιμασία του εδάφους για αλλαγές στο καθεστώς της μεινότητας της Θράκης, με μόνο μέλημα να εμφανιστούν οι αλλαγές αυτές όχι ως αποτέλεσμα τουρκικής πίεσης, αλλά ως οικειοθελείς και αναγκαίες ελληνικές “μεταρρυθμίσεις”.
Μια εβδομάδα αργότερα, η τοποθέτηση Γαβρόγλου και οι δηλώσεις Τσίπρα περί “αντικειμενικής ανάγκης” νομοθετικής παρέμβασης στο θέμα της εκλογής μουφτήδων, δείχνουν ότι αυτή ήταν πράγματι η στόχευση: η μεταμφίεση της υποχώρησης στην τουρκική αξίωση σε οικειοθελή ελληνική “μεταρρύθμιση”. Δεν είναι σαφές σε ποιο “μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα” αναφέρεται ο Α. Τσίπρας, καθώς η αποδοχή της τουρκικής αξίωσης περί εκλογής των μουφτήδων δεν συμπεριλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς δεν έχει εγκριθεί από τον ελληνικό λαό. Είναι όμως σαφές ότι εξελίσσεται πλέον, με προπομπό τον Κ. Γαβρόγλου και πρωταγωνιστή τον Α. Τσίπρα, μια κυβερνητική επικοινωνιακή επιχείρηση με στόχο να εμφανιστεί η αποδοχή της εκλογής των μουφτήδων ως μέρος ενός “μεταρρυθμιστικού πακέτου” στη Θράκη, όπου άλλα ζητήματα όπως η υποτιθέμενη “κατάργηση της σαρία” θα λειτουργήσουν ως “προοδευτικό” περιτύλιγμα και ως αντιπερισπασμός από το μείζον, που θα είναι η ικανοποίηση της τουρκικής αξίωσης περί εκλογής των μουφτήδων.
Η e-Amyna προσπαθεί παγίως να αποφεύγει τις κραυγές στα εθνικά θέματα – ιδίως τη βαρύτατη λέξη “προδοσία”, που χρησιμοποιείται υπερβολικά συχνά αλλού. Τονίζουμε όμως ότι τυχόν αποδοχή της εκλογής των μουφτήδων θα είναι τεράστιο σφάλμα από ελληνικής πλευράς. Η κατάσταση στη Θράκη είναι ήδη κρίσιμη, καθώς ο εναγκαλισμός της Άγκυρας, πολιτικός και οικονομικός, είναι πια ασφυκτικός. Επομένως παίζει με τη φωτιά όποιος εξετάζει την αποδοχή πρόσθετων απαιτήσεων της Άγκυραςπου θα εδραιώσουν ακόμη περισσότερο την επιρροή της στη Θράκη, είτε αυτό αφορά την εκλογή μουφτήδων είτε άλλα ζητήματα. Όποιος ενδώσει στις απαιτήσεις της Αγκυρας για τα θέματα της Θράκης, δεν θα διασωθεί πολιτικά με επικοινωνιακά φύλλα συκής τύπου “μεταρρύθμιση”. Αντιθέτως, θα βρεθεί αντιμέτωπος με βαρύτατες ιστορικές ευθύνες.
Στις 19 και 20 Δεκεμβρίου 2017 o Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, περιόδευσε μονάδες και φυλάκια στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στις 19 Δεκεμβρίου επισκέφθηκε τα φυλάκια (ΕΦ) 1, 5, ΠΕΤΡΑΔΩΝ, ΜΑΥΡΟΥ ΟΓΚΟΥ, 126 και ΠΛΑΓΙΩΝ, όπου και διανυκτέρευσε. Την επόμενη ημέρα o Αρχηγός επισκέφθηκε επίσης την 7η και την 31η Μ/Κ Ταξιαρχία, τα ΕΦ ΓΕΦΥΡΑΣ, ΠΕΤΑΛΟΥ, ΑΒΑΝΤΑ και ΠΑΛΑΓΙΑΣ, την ΧΧΙΙΙ Τ/Θ Ταξιαρχία και τη ΧΙΙ Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού.
Σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 20 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε η προμήθεια των 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior από τις ΗΠΑ έναντι 47 εκατ. Δολαρίων, αφού προηγουμένως στις 8 Δεκεμβρίου είχε εγκριθεί και από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής. Σε ενημέρωσή του προς τους στρατιωτικούς συντάκτες ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Α. Στεφανής διευκρίνισε ότι τα 36 από τα Kiowa θα έρθουν πλήρη σε οπλικά συστήματα, αισθητήρες και μέσα επικοινωνιών, ενώ άλλα 24 θα έχουν έναν αντί για τρεις ασυρμάτους και προφανώς θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά. Τα υπόλοιπα 10 ελικόπτερα θα χρησιμοποιηθούν ως πηγές ανταλλακτικών εκτός αν υπάρξει νεώτερη απόφαση αξιοποίησής τους. Τα ελικόπτερα θα χρησιμοποιήσουν υφιστάμενα και γνωστά στον ΕΣ όπλα (βλήματα AGM-114 Hellfire, ρουκέτες Hydra 70, πολυβόλα των 0.50) και γενικότερα η ενσωμάτωσή τους αναμένεται ομαλή με βάση τις ικανότητες του προσωπικού της ΑΣ και του Τεχνικού Σώματος. Για το θέμα των Kiowa θα ακολουθήσει αναλυτικό άρθρο.
Η 29 Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού (29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ»), παρουσίασε στο ΓΕΣ το έργο που επιτελεί το προσωπικό της, σε συνδυασμό με την αποστολή και την ιστορία της, την περιοχή που εδρεύει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.Στο Έμβλημα της Ταξιαρχίας, απεικονίζεται Οπλίτης του Πεζικού, φέρων το τυφέκιο σε θέση φύλαξης ενώ στο φόντο πίσω από τον στρατιώτη, απεικονίζεται χάρτης της Θράκης. Το κόκκινο χρώμα που περιβάλει την παράσταση, συμβολίζει το Όπλο του Πεζικού, καθώς και το αίμα των ηρωικών νεκρών του 29 Συντάγματος Πεζικού, συνέχεια του οποίου αποτελεί η 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ.
Η ΛΕΦΕΔ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της διαγωνιστικής άσκησης «Μακεδονομάχος» για 11η συνεχή χρονιά, από τις 27 έως 29 Απριλίου 2018 στην Θράκη. Στην άσκηση συμμετέχουν ομάδες που θα αποτελούνται από οχτώ (8) άνδρες (ομάδα πεζικού) και είναι «ανοιχτή» σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, χωρίς αποκλεισμούς. Αν είστε έφεδροι ή Εθνοφύλακες του Ελληνικού στρατού, μπορείτε να συμμετέχετε για να εκπαιδευτείτε και να κάνετε καλύτερους τους εαυτούς σας και τους άλλους. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Πολεμικό Ναυτικό
Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού “Άμυνα & Διπλωματία”, το ΠΝ βρίσκεται σε συζητήσεις με το US Navy για την παραχώρηση 4 σκαφών ανορθόδοξου πολέμου (ΣΑΠ) Mark V για τις ανάγκες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί και παλιότερα χωρίς τελικά να ευοδωθεί, ενώ είχαν εκφραστεί και ενδοιασμοί για την κατάσταση των σκαφών, δεδομένης της αλουμινένιας κατασκευής τους και της πολυετούς χρήσης τους. Τα σκάφη Mark V έχουν μήκος 25 μ., πλάτος 5,25 μ., βύθισμα 1,5 μ. και εκτόπισμα 57 τόνους. Χρησιμοποιούνται κυρίως από τους Seals του US Navy ως μέσο μεταφοράς και διείσδυσης σε περιβάλλον χαμηλής ως μέσης απειλής. Έχουν δυνατότητα μεταφοράς δεκαέξι (16) πλήρως εξοπλισμένων καταστροφέων σε απόσταση 500 ν.μ. (800 χλμ.) από τη βάση τους, με μέγιστη ταχύτητα 50+ κόμβων σε κατάσταση θαλάσσης 2 ή 25-35 κόμβων σε κατάσταση θαλάσσης 3. Διαθέτουν πέντε σταθμούς οπλισμού, όπου συνήθως φέρονται πολυβόλα των 0,50 και 7,62 ή βομβιδοβόλα των 40 χιλ., καθώς και δυνατότητα μεταφοράς Α/Α πυραύλων FIM-92 Stinger για αυτοπροστασία από εναέριες απειλές. Η τυχόν απόκτηση των Mark V θα ήταν ποιοτικό άλμα για τον στόλο ΣΑΠ της ΔΥΚ, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
ΤηΔευτέρα 18 Δεκεμβρίου2017 ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, επισκέφθηκε και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Νάξου (ΝΞ 50Α), του Ναυτικού Σταθμού Σάμου, του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Σάμου (ΣΜ 35Β) και του παράκτιου περιπολικού ΠΗΓΑΣΟΣ.
Πολεμική Αεροπορία
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πορεία του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 της ΠΑ προέκυψαν στις 21 Δεκεμβρίου από την ενημέρωση δημοσιογράφων που έγινε από τον Αντιπρόεδρο Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών της Lockheed Martin Aeronautics International Ν. Πλέσσα. Σύμφωνα με τον έγκριτο δημοσιογράφο Σ. Βλάσση, μετά την υποβολή του αρχικού σχεδίου LOA τον περασμένο Οκτώβριο η ελληνική πλευρά έθεσε θέμα τροποποιήσεως, επειδή το ΓΕΑ ζήτησε να συμπεριληφθούν κάποια επιπλέον στοιχεία. Στις 11 Δεκεμβρίου ελήφθη η νέα πρόταση LOA κι έκτοτε συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων, προκειμένου να υπογραφεί η LOA κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, κατ’ εκτίμηση.
Από την στιγμή που θα υπογραφεί σύμβαση, θα απαιτηθούν 2 έτη για την ανάπτυξητων τροποποιήσεων των ελληνικών αναβαθμισμένων F-16V. Το τρίτο έτος θα απαιτηθεί να μεταβεί στις ΗΠΑ για πιστοποίηση ένα μόνο αεροσκάφος, επειδή τα F-16 Block 52+ και F-16 Block 52+ Adv δεν έχουν ουσιώδεις διαφορές. Εν συνεχεία κι εφόσον έχουν αγορασθεί όλα τα απαιτούμενα υποσυστήματα και συλλογές (LRU), η εκτέλεση των εργασιών στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο από την ΕΑΒ, μπορεί να αποδώσει ετησίως κατά μέσον όρο 14 αναβαθμισμένα αεροσκάφη. Το πρόγραμμα, που στην παρούσα φάση αφορά μόνο τα 85 F-16 των εκδόσεων Block 52+ Block 52+ Adv, αναμένεται να διαρκέσει περί τα 8 έτη. Αναλυτικότερες πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα και το κόστος του προγράμματος εδώ.
Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), Υποπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, επισκέφθηκε την 130 Σμηναρχία Μάχης (130ΣΜ), στη Λήμνο, όπου τον υποδέχτηκε ο Διοικητής της, Σμήναρχος (Ι) Ευάγγελος Παναγιώτου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Διοικητής συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το πλήρωμα και τους τεχνικούς του ελικοπτέρου επιφυλακής Έρευνας και Διάσωσης.
Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, επισκέφθηκε την 133 Σμηναρχία Μάχης (133ΣΜ), στο Καστέλι, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος (Ι) Απόστολος Δουκέλλης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Αρχηγός συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με τους Ιπτάμενους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής, καθώς και με το προσωπικό της Μονάδας.
Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, επισκέφθηκε την 130 Σμηναρχία Μάχης (130ΣΜ), στη Λήμνο, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος (Ι) Ευάγγελος Παναγιώτου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Αρχηγός συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό της Μονάδας, καθώς και με τους Ιπτάμενους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής.
Στρατιωτική διπλωματία
Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017, υπεγράφη στα Σκόπια, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2018 μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ. Το ΠΣΣ περιλαμβάνει εκπαιδεύσεις σε σχολεία επιχειρήσεων υποστήριξης ειρηνευτικών αποστολών και φυσιολογίας πτήσεων.
Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, συνήλθε στην Αθήνα η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – Αλβανίας, στο πλαίσιο υλοποίησης συμφωνίας των δύο κρατών, που αφορά στην αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή σε στρατιωτικά κοιμητήρια, Ελλήνων Πεσόντων κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-41. Η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε επιτυχώς τις εργασίες της και στο πρακτικό που υπεγράφη καθορίζεται ότι οι σχετικές εργασίες θα αρχίσουν στις 18 Ιανουαρίου 2018 από την περιοχή Dragot.
Ανατολικός παρατηρητής
Συνεχίζεται στην Τουρκία η πλειοδοσία προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας για το θέμα των “18 νησιών του Αιγαίου” που υποτίθεται ότι κατέχει παράνομα η Ελλάδα. Μετά τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που δήλωσε ότι μία από τις πιθανές επιλογές είναι η στρατιωτική κατάληψη των νησιών αυτών, σειρά είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που δήλωσε ότι το 2019 θα καταλάβει 18 νησιά και μια βραχονησίδα. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του CHP δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου, συν μία βραχονησίδα. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας μου απάντησε »Έλα και πάρ’ τα» (μολών λαβέ). Θα έρθω το 2019 και θα πάρω όλα αυτά τα νησιά. Γιατί το λέω, ξέρετε; Αυτά τα έλεγαν μία περίοδο και για την Κύπρο. »Μολών λαβέ». Και ο αείμνηστος Ετζεβίτ τι έκανε; Πήγε και την πήρε». Σημειώνεται ότι το χρονικό ορόσημο που θέτει ο Κιλιτσντάρογλου αναφέρεται στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία το Νοέμβριο του 2019. Καθώς θα πλησιάζουν οι εκλογές οι τόνοι κατά της Ελλάδας, από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, θα οξύνονται στην Τουρκία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, το πρώτο πλοίο γεωτρύπανο της Τουρκίας αναμένεται να ξεκινήσει διερευνητικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο στις αρχές του 2018. Το πλοίο Deepsea Metro 2, κορεάτικων συμφερόντων, ναυπηγήθηκε το 2011, έχει μήκος 229 μ. και δυνατότητα διεξαγωγής γεωτρήσεων σε μέγιστο βάθος 40.000 ποδών. Το πλοίο απέπλευσε ήδη από λιμάνι της Νορβηγίας για να φτάσει στην Τουρκία στις 31 Δεκεμβρίου και να χρησιμοποιηθεί από την Turkish Petroleum Corporation (TPAO). Σημειώνεται ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2017 η Τουρκία διεξάγει σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο χρησιμοποιώντας το πλοίο Barbaros Hayrettin Paşa, αλλά το Deepsea Metro 2 θα είναι το πρώτο πλοίο γεωτρύπανο που θα χρησιμοποιήσει. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε επιβεβαίωση της δήλωσης του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Berat Albayrak, που τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα κάνει την πρώτη της γεώτρηση το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των τουρκικών γεωτρήσεων είναι το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.
Επιπλέον, η Τουρκία εξέδωσε σειρά προκλητικών οδηγιών προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) δεσμεύοντας περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ για την εβδομάδα από 18 ως 25 Δεκεμβρίου με ασκήσεις και άλλες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα με τη NAVTEX 1350/17 εξαγγέλθηκαν «στρατιωτικές ασκήσεις, επιχειρήσεις υποβρύχιες και επιφανείας για την προστασία και ανακατάληψη κρίσιμων υποδομών» (“military trainings, underwater and surface operations for protection and re-securing of critical infrastructure), ενώ με τη NAVTEX 1352/17 δεσμεύθηκε μεγάλο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ για «ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τουρκικό πολεμικό πλοίο» (“turkish warship tow underwater device”) και με τη NAVTEX 1357/17 εξαγγέλθηκαν «στρατιωτικές ασκήσεις, υποβρύχιες επιχειρήσεις και ασκήσεις με πραγματικά πυρά» (“military trainings, underwater operations and live firing exercises”) νοτιοδυτικά της Κύπρου. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, στην άσκηση νοτιοδυτικά της Κύπρου συμμετείχαν οι φρεγάτες Gediz (F-495) τύπου Perry και Barbaros (F-244) τύπου MEKO, οι πυραυλάκατοι Kalkan (P-331), Mizrak (P-332), Bora (P-338) και Meltem (P-334) τύπου Kilic, το πετρελαιοφόρο Akar (A-580) καθώς και 4 ομάδες βατραχανθρώπων της SAT, ενώ πιθανολογείται και η συμμετοχή υποβρυχίων.
Κύπρος
Σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής παράνομων γεωτρήσεων από τουρκικής πλευράς στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στις 19 Δεκεμβρίου ότι η Λευκωσία έχει σχέδιο να αντιμετωπίσει τις απειλές της Τουρκίας, στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως έπραξε ως τώρα, με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποτελεσματικότητα. Ερωτηθείς για τις παράνομες τουρκικές NAVTEX και το ενδεχόμενο τουρκικής γεώτρησης στο οικόπεδο 6, ο Β. Παπαδόπουλος απάντησε ότι «η κυβέρνηση θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ως το τελευταίο γιώτα, και ταυτόχρονα θα συνεχίσει την αποτελεσματική της πολιτική και με αυτήν θα πορευθούμε και στην συνέχεια» και προσέθεσε ότι η παράνομη τουρκική NAVTEX θα καταγγελθεί διεθνώς.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους τους φίλους μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!
Καλά Χριστούγεννα ιδίως σε όσους περάσουν τις ημέρες αυτές “στις επάλξεις”!
Στις 28 Δεκεμβρίου η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου αποφάσισε τη χορήγηση ασύλου σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Με σχετική ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και εναγκαλίζεται πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση», προειδοποιώντας για συνέπειες στις διμερείς σχέσεις. Πάντως η ελληνική κυβέρνηση άσκησε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, «ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς», κατά τη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση.
Στρατός Ξηράς
Tη νύχτα των Χριστουγέννων ελικόπτερο CH-47D Chinook του 4ου ΤΕΑΣ ολοκλήρωσε επιτυχώς επιχείρηση αεροδιακομιδής ασθενούς από την Κάλυμνο στη Ρόδο.
Τη Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017, o Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, μετέβη στην Περιοχή Ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ και αντάλλαξε Χριστουγεννιάτικες Ευχές με το προσωπικό του Σχηματισμού, ως ακολούθως:
– Στο Φυλάκιο ΧΑΛΚΗΣ.
– Στη Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) ΤΗΛΟΥ.
– Στο 549 Τάγμα Εθνοφυλακής στη ΣΥΜΗ, όπου γευμάτισε με το προσωπικό στα εστιατόρια του Τάγματος.
Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, επισκέφθηκε ενόψει του Νέου Έτους επιτηρητικά Φυλάκια Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ευστράτιο και στο ν. Έβρου καθώς και τη XVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στο Διδυμότειχο (όπου συναντήθηκε και με προσωπικό της 50ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και της 1ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης), συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.
Πολεμικό Ναυτικό
Στις 26 Δεκεμβρίου το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στη Raytheon συμπληρωματικό συμβόλαιο αξίας 80 εκ. δολλαρίων για την υποστήριξη των συστημάτων Phalanx CIWS, SeaRAM και Land-based Phalanx Weapon System. Το συμβόλαιο συμπεριλαμβάνει την υποστήριξη συστημάτων Phalanx συμμαχικών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που χρησιμοποιεί το Phalanx CIWS σε όλες τις φρεγάτες του στόλου και στο ΠΓΥ Προμηθεύς. Η ολοκλήρωση των εργασιών υποστήριξης αναμένεται το 2019.
Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, επισκέφθηκε ενόψει του Νέου Έτους την Φρεγάτα ‘’ΕΛΛΗ’’ η οποία εκτελεί φυλακή σκοπούντος, εν πλω στην περιοχή των Κυκλάδων, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.
Πολεμική Αεροπορία
Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017, αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας, παρέλαβε και μετέφερε, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και μόσχευμα από τον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας της Κύπρου στην 113 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Μίκρας. Tην Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου αεροσκάφος C-27J μετέφερε έναν 74χρονο άνδρα διασωληνωμένο, από τη Ρόδο στο Ηράκλειο καθώς επίσης και έναν 23χρονο με εγκαύματα και ένα 3 μηνών αγοράκι, από τη Ρόδο στην 112ΠΜ, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας. Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου αεροσκάφος C-27J μετέφερε από την Χίο στην 112 ΠΜ 32χρονη έγκυο 32 εβδομάδων με επιπωματικό πλακούντα, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ. Το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου αεροσκάφος C-27J μετέφερε από την Ρόδο στην Ελευσίνα 31χρονη επιτοκο με ρήξη θυλακιου, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ.
Την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, στο πλαίσιο της γιορτής της Πρωτοχρονιάς, επισκέφθηκε την 135 Σμηναρχία Μάχης (135ΣΜ) στη Σκύρο και την 133 Σμηναρχία Μάχης (133ΣΜ) στο Καστέλι. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ο Αρχηγός ΤΑ συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό των Μονάδων καθώς και με τους Ιπτάμενους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής.
Την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, στο πλαίσιο της γιορτής της Πρωτοχρονιάς, επισκέφθηκε το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) στη Λάρισα, το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) στο Κουτσόχερo καθώς και την 130 Σμηναρχία Μάχης (130ΣΜ) στη Λήμνο. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, ο Αρχηγός συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό του Αρχηγείου και των Μονάδων καθώς και με τους Ιπτάμενους και Τεχνικούς των αεροσκαφών και του ελικοπτέρου επιφυλακής στη Λήμνο.
Ανατολικός Παρατηρητής
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, τα τουρκικά υποβρύχια τύπου 209-1200 υποβλήθηκαν σε περιορισμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού με την τοποθέτηση νέων περισκοπίων έρευνας τύπου SERO-250s της Airbus DS Optronics και συστήματος ESM της Αselsan. To SERO-250 είναι ένα συμπαγές και σύγχρονο σύστημα περισκοπίου, ειδικά σχεδιασμένο για εγκατάσταση σε παλαιότερα υποβρύχια που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θερμικό αισθητήρα, δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και βίντεο υψηλής ανάλυσης. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζονται οι δυνατότητες των τουρκικών υποβρυχίων 209-1200 από πλευράς ISR/ ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance).
Στις 29 Δεκεμβρίου παραδόθηκε στο TDK το νέο πλοίο διάσωσης υποβρυχίων TCG Akin (A-584) που ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης. Το πλοίο, μαζί με το αδελφό του TCG Alemdar (Α-582) που είχε παραδοθεί τον Ιανουάριο, αντικατέστησαν το προηγούμενο πλοίο διάσωσης υποβρυχίων του TDK που είχε ναυπηγηθεί το 1942, αναβαθμίζοντας έτσι σημαντικά τις δυνατότητες του TDK στον τομέα αυτό.
Στις 29 Δεκεμβρίου υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας δανειακή σύμβαση για την χρηματοδότηση της αγοράς αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου S-400. Η δανειακή σύμβαση είναι ένα ακόμη βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, που αφορά την αγορά συνολικά τεσσάρων αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 συνολικής αξίας 2,5 δις δολλαρίων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής κοινοπραξίας Rostec, Sergei Chemezov, η Τουρκία θα πληρώσει 45% του κόστους προκαταβολικά, ενώ το υπόλοιπο 55% θα καλυφθεί με ρωσικό δάνειο. Σε σχετικές δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος R.T. Erdogan τόνισε ότι ο δανεισμός σε ρούβλια συνεπάγεται μικρότερο χρέος για την Τουρκία σε σύγκριση με τον δανεισμό σε δολλάρια. Οι πρώτες παραδόσεις των ρωσικών S-400 στην Τουρκία αναμένονται το Μάρτιο του 2020.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε στις 28 Δεκεμβρίου την ανάθεση συμβολαίου αξίας 634 εκ. δολλαρίων στη Raytheon, για άγνωστο αριθμό βλημάτων AMRAAM της παρτίδας (Lot) 31 που αναφέρεται στην έκδοση ΑΙΜ-120D. Βάσει της ανακοίνωσης το συμβόλαιο περιλαμβάνει και πωλήσεις αξίας 219 εκ. δολλαρίων σε δέκα ξένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Επισημαίνεται ότι η έκδοση ΑΙΜ-120D έχει ακτίνα μεγαλύτερη κατά 50% από τον AIM-120C-7 καθώς και βελτιωμένη καθοδήγηση. Οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τον Ιανουάριο του 2020.
Στις 28 Δεκεμβρίου το πλωτό γεωτρύπανο DeepSea Metro II έφτασε στο Μυρτώο Πέλαγος και, συνοδευόμενο από την κορβέτα TCG Bafra και παρακολουθούμενο από την φρεγάτα “Έλλη”, άρχισε τον διάπλου του Αιγαίου με προορισμό την Κωνσταντινούπολη όπου αναμένεται να φτάσει σήμερα. Στην υποδοχή του αναμένεται να παρευρεθεί ο «υπουργός» Ενέργειας του ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν, δεδομένου ότι το πλοίο θα αποσταλεί για γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Μεγαλονήσου στις αρχές του 2018. Οι τελευταίες αναλύσεις στην Κύπρο εκτιμούν ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το DeepSea Metro II στα ανοικτά της Πάφου (πλησίον του οικοπέδου 1) ή της Αμμοχώστου (οικόπεδα 2 και 3), με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης η Αγκυρα στέλνει και το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» για σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Κύπρος
Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, το γεωτρύπανο Saipem 12000 έφτασε στις 27 Δεκεμβρίου στη θέση «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 και άρχισε τη διαδικασία σταθεροποίησης εν όψει της ερευνητικής γεώτρησης της ΕΝΙ.
Η ερευνητική γεώτρηση στη θέση “Καλυψώ” αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη ερευνητική γεώτρηση της ΕΝΙ στη θέση “Σουπιά” του τεμαχίου 3. Οι εργασίες του Saipem 12000 συνεχίζονται χωρίς ενοχλήσεις από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή.
Καλή Χρονιά και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος σε όλους τους φίλους μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό! Είθε το 2018 να είναι μια καλύτερη χρονιά για την πατρίδα μας.
Η έγκριση της απόκτησης 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior από το ΚΥΣΕΑ άνοιξε τον δρόμο για την ολοκλήρωση ενός προγράμματος που θα επιφέρει σοβαρή αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Αεροπορίας Στρατού, αλλά και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα. Ταυτόχρονα όμως, η ταχεία ένταξη των ελικοπτέρων στο ελληνικό οπλοστάσιο με στόχο την επίτευξη αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας (IOC) το 2019, συνεπάγεται σημαντικές προκλήσεις από άποψη οργάνωσης, εκπαίδευσης, υποστήριξης και ανάπτυξης ενός δόγματος χρήσης προσαρμοσμένου στις ελληνικές συνθήκες. Στο παρόν άρθρο γίνεται μια πρώτη προσπάθεια ανάλυσης των βασικών παραμέτρων της ένταξης του ελικοπτέρου σε ελληνική υπηρεσία, με βάση και την αμερικανική εμπειρία.
Ιστορικό
Το ΟΗ-58D Kiowa Warrior είναι η εξοπλισμένη έκδοση του ελικοπτέρου OH-58D Kiowa (Bell Model 406), που προέκυψε από την ωρίμανση του προγράμματος ΑΗΙΡ (Army Helicopter Improvement Program). Από το 1969, που τα πρώτα ΟΗ-58Α αναπτύχθηκαν στο Βιετνάμ, ως το 2016, όταν τα ΟΗ-58D του 17ου Συντάγματος Ιππικού της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας αναπτύχθηκαν στη Ν. Κορέα για την τελευταία εκτός συνόρων αποστολή τους, το ΟΗ-58 υπήρξε ένα σχετικά αφανές, αλλά πολύ κρίσιμο συστατικό της ισχύος του αμερικανικού στρατού.
Η αρχική έκδοση του ελικοπτέρου (ΟΗ-58Α) βασίστηκε στο επιτυχημένο Bell 206Α Jet Ranger και εντάχθηκε στον αμερικανικό στρατό το 1969. Η αναβαθμισμένη (άοπλη) έκδοση ΟΗ-58D ολοκλήρωσε τις επιχειρησιακές της δοκιμές το 1985 και σύντομα απαιτήθηκε η ανάπτυξη εξοπλισμένης έκδοσης για την προστασία τάνκερς στον Περσικό Κόλπο από επιθέσεις ταχυπλόων (επιχείρηση Prime Chance). Στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου (επιχείρηση Desert Storm, 1991) συμμετείχαν συνολικά 115 OH-58D σε διάφορους ρόλους, ενώ στον δεύτερο Πόλεμο του Κόλπου (Operation Iraqi Freedom, 2003) συμμετείχαν 120. Και στις δύο περιπτώσεις η διαθεσιμότητά τους ήταν πολύ υψηλή (αναφέρεται ποσοστό 92%) παρά τις αντίξοες συνθήκες. Το ίδιο ισχύει για τη χρήση του ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν, τη Βοσνία και αλλού.
Στον αμερικανικό στρατό, τα ΟΗ-58D Kiowa Warrior οργανώνονταν σε λόχους (Troops) των 8 ελικοπτέρων αποτελούμενους από διμοιρίες των 4 και ομάδες των 2 ελικοπτέρων. Οι λόχοι αυτοί υπάγονταν σε τάγματα (Squadrons) ενταγμένα είτε σε συντάγματα ως Regimental Aviation Squadrons (RAS) είτε σε μεραρχίες ως Division Cavalry Squadrons (DCS) είτε σε σχηματισμούς εναέριου ιππικού ως Air Cavalry Squadrons (ACS). Αναλόγως της υπαγωγής αυτής η σύνθεση του τάγματος μπορούσε να περιλαμβάνει από 2 έως 4 λόχους ΟΗ-58, συχνά σε συνδυασμό με λόχους επιθετικών ελικοπτέρων (ΑΗ-1 ή ΑΗ-64). Με βάση παραδοχή τυπικής διαθεσιμότητας 75% η συνήθης μάχιμη δύναμη κάθε λόχου ΟΗ-58 αναμενόταν να είναι 6 ελικόπτερα, τα οποία ο τακτικός διοικητής μπορούσε να κατανείμει αναλόγως των αναγκών της αποστολής.
Τον Δεκέμβριο του 2013 υπήρχαν 338 Kiowa σε ενεργό υπηρεσία στον αμερικανικό στρατό, συν 30 ακόμη στην Εθνοφρουρά, και βρισκόταν σε εξέλιξη το πρόγραμμα αναβάθμισης στο επίπεδο OH-58F. Το ίδιο έτος η κατασκευάστρια Bell ανακοίνωνε ότι το ελικόπτερο είχε συμπληρώσει 820.000 ώρες πολεμικών αποστολών με μέση διαθεσιμότητα 90%. Το 2014 όμως αποφασίστηκε η απόσυρση των Kiowa Warriors, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων που θα διατεθούν για τη συντήρηση και αναβάθμιση του στόλου των ΑΗ-64 Apache, ενώ για την αναγνώριση ο αμερικανικός στρατός θα βασιστεί περισσότερο σε UAVs.
Αποστολές και βασικά χαρακτηριστικά
Οι βασικές του αποστολές του ΟΗ-58D Kiowa Warrior στον αμερικανικό στρατό ως την απόσυρσή του το 2017 ήταν η αναγνώριση, η πρόσκτηση και κατάδειξη στόχων, η ενάσκηση διοίκησης και ελέγχου, η συνοδεία και προστασία μεταφορικών ελικοπτέρων, η ελαφρά κρούση, αλλά και -σε έκτακτες περιπτώσεις- η μεταφορά στρατιωτών και φορτίων (ως 2.000 λιβρών με εξωτερικό γάντζο), ακόμη και η εκκένωση τραυματιών (MEDEVAC).
1 of 6
Τυπική διαμόρφωση αναγνώρισης με κάλαθο ρουκετών και πολυβόλο των .50
Καθαρή Α/Τ διαμόρφωση με 4 Hellfire
Διαμόρφωση με Hellfire και πολυβόλο των .50
Διαμόρφωση με Hellfire και κάλαθο ρουκετών
Διαμόρφωση με 2 Hellfire και 2 Stinger
Διαμόρφωση με καλάθους ρουκετών και ...επιβάτες
Κύριο χαρακτηριστικό του OH-58D είναι το Σκοπευτικό Εγκατεστημένο στον Ιστό (Mast Mounted Sight: MMS), το οποίο επιτρέπει στο ελικόπτερο να εκτελεί την αποστολή του αναγνωρίζοντας στόχους νύχτα και μέρα, ακόμη και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ παραμένει (σχεδόν) αθέατο. Αποτελείται από περιστρεφόμενο πύργο στην κορυφή του άξονα του στροφείου με πεδίο θέας ±190° σε αζιμούθιο και ±30° σε ανύψωση και περιλαμβάνει συστήματα TV ευρέος (8°) και στενού πεδίου (2°), με απεικόνιση σε οθόνη 875 γραμμών, IR με αισθητήρα αντιμονιούχου ινδίου (InSb) 640Χ480 στοιχείων, ευρέος (4,9°x3,7°) και στενού (1,6°x2°) πεδίου, σύστημα σταθεροποίησης με επιδόσεις καλύτερες των 20 μrad, σύστημα κατάδειξης / αποστασιομέτρησης λέιζερ, συστήματα σταθεροποίησης και ψύξης και συναφή ηλεκτρονικά. Το σύστημα αναπτύχθηκε από την McDonnell Douglas και τέθηκε σε παραγωγή στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όμως το 2001 το πρόγραμμα αγοράσθηκε από την DRS Technologies, η οποία ανέλαβε την υποστήριξή του συνολικά. Το MMS, το οποίο διαχρονικά παρουσιάζει βαθμό διαθεσιμότητας που κατατάσσεται στους υψηλότερους για συστήματα αεροπορικών ηλεκτρονικών του Στρατού των ΗΠΑ, αναβαθμίσθηκε κατά τη δεκαετία του 2000, στο πλαίσιο του προγράμματος Αναβάθμισης Συστήματος Θερμικής Απεικόνισης (Thermal Imaging Sight Upgrade: TISU), με την αντικατάσταση του συγκροτήματος θερμικής απεικόνισης από νεώτερο, 2ης γενιάς.
Τεχνικός του US Army επιθεωρεί το MMS ενός OH-58D στη βάση Sykes του Ιράκ το 2006
Επιπλέον το ΟΗ-58D Kiowa Warrior διαθέτει εξειδικευμένα συστήματα μετάδοσης των συλλεγόμενων πληροφοριών, όπως το Airborne Target Handover System (ATHS) που μεταδίδει ψηφιακά τις πληροφορίες στόχων που προκύπτουν από το MMS, σε συνδυασμό με τα συστήματα ναυτιλίας του ελικοπτέρου που προσδιορίζουν με ακρίβεια τη θέση του. Η μετάδοση των στοιχείων μπορεί να γίνει ψηφιακά τόσο προς τη διοίκηση, όσο και προς μονάδες πυροβολικού και προς μαχητικά αεροσκάφη σε ρόλο CAS, βάσει προκαθορισμένων προτύπων αναφορών (SIT/STAT, SPOT, Artillery, BDA, CAS). Ορισμένα ΟΗ-58D Kiowa Warrior διαθέτουν και δυνατότητα μετάδοσης βίντεο σε πραγματικό χρόνο, αλλά δεν είναι γνωστό αν τα παραχωρούμενα στην Ελλάδα θα διαθέτουν τη δυνατότητα αυτή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ελληνική περίπτωση έχει η δυνατότητα ανταλλαγής στοιχείων των ΚW μέσω του Improved Data Modem (IDM) τόσο με τα AH-64DHA όσο και με τα F-16 Block 52+ της ΠΑ. Εφ’ όσον τα Βlock 52+ εκσυγχρονιστούν με τοποθέτηση Link-16, η παρατήρηση ισχύει για τα Block 50/30, που αναμένεται να αξιοποιήσουν τα IDM και να επωμιστούν κυρίως αποστολές κρούσης και CAS.
Άποψη του πιλοτηρίου του OH-58D Kiowa Warrior
Εκτός της αναγνώρισης, τα ΟΗ-58D Kiowa Warrior έχουν και αξιόλογες δυνατότητες αυτόνομης εμπλοκής εχθρικών στόχων, καθώς διαθέτουν δύο πυλώνες οπλισμού όπου μπορούν να μεταφερθούν βλήματα AGM-114 Hellfire και ΑTAS (Air-to-Air Stinger), ρουκέτες Hydra των 70 χιλ. σε καλάθους LAU-68, καθώς και πολυβόλο των .50 ιντσών. Κρίσιμο για την επιβιωσιμότητα του ελικοπτέρου είναι και σε αυτή την περίπτωση το MMS, καθώς ο καταδείκτης λέιζερ επιτρέπει τον φωτισμό του στόχου ενώ το ελικόπτερο παραμένει αθέατο, εκτός των λίγων δευτερολέπτων που απαιτούνται για τη βολή. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να αξιοποιηθεί για τη στόχευση, όχι μόνο των βλημάτων Hellfire του ίδιου του ελικοπτέρου, αλλά και συνεργαζόμενων ΑΗ-64 Apache που έτσι αποφεύγουν την αποκάλυψη του στροφείου και της ατράκτου τους που απαιτείται για αυτόνομη στόχευση με χρήση του TADS/PNVS στο ρύγχος. Επίσης ο καταδείκτης λέιζερ του MMS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καθοδήγηση βομβών καθοδήγησης λέιζερ (LGB) αλλά και “έξυπνων” πυρομαχικών πυροβολικού των 155 χιλ. (Copperhead, Krasnopol κ.ά.)
OH-58D Kiowa Warrior σε τυπικό προφίλ πτήσης NOE. Διακρίνεται πίσω από τον κινητήρα ο παρεμβολέας υπερύθρων AN/ALQ-144.
Η αποφυγή της έκθεσης σε εχθρικά πυρά που προσφέρει το MMS είναι ακόμα ακόμα πιο κρίσιμη επειδή το ΟΗ-58D Kiowa Warrior, σε αντίθεση με εξειδικευμένα επιθετικά ελικόπτερα όπως το ΑΗ-64 Apache, δεν διαθέτει θωράκιση σε κρίσιμα σημεία και είναι πιο ευάλωτο σε εχθρικά πυρά. Για τον ίδιο λόγο είναι πολύτιμη η δυνατότητα εξαιρετικά χαμηλής πτήσης (NOE) και εκμετάλλευσης των εξάρσεων του αναγλύφου, που ενισχύθηκε αποφασιστικά στο ΟΗ-58D χάρη στον αναβαθμισμένο κινητήρα Allison 250-C30R/3 (650 hp έναντι 420 hp του OH-58C). Στην επιβιωσιμότητα του ελικοπτέρου συμβάλλουν επίσης το στροφείο τεσσάρων πτερυγίων (αντί δύο στο OH-58C) που μειώνει σημαντικά το ηχητικό του ίχνος, το σύστημα καταστολής της υπέρυθρης ακτινοβολίας του κινητήρα καθώς και το σύστημα αυτοπροστασίας που αποτελείται από αισθητήρα ακτινοβολίας ραντάρ (RWR) AN/APR-39, αισθητήρα καταύγασης λέιζερ AN/AVR-2 και παρεμβολέα υπερύθρων AN/ALQ-144.
1 of 2
Φόρτωση OH-58D Kiowa Warrior σε C-130
Εκφόρτωση OH-58D Kiowa Warrior από C-130 σε πρόχειρο διάδρομο αποπροσγείωσης
Ενδιαφέρον στοιχείο, και για την περίπτωση της Ελλάδας, είναι η δυνατότητα άμεσης ανάπτυξης του ΟΗ-58D Kiowa Warrior σε μεγάλες αποστάσεις με μεταφορικά αεροσκάφη. Δύο ελικόπτερα μπορούν χωρίς σημαντική προετοιμασία να μεταφερθούν στην άτρακτο ενός C-130, να ξεφορτωθούν ακόμα και υπό συνθήκες συσκότισης σε έναν πρόχειρο διάδρομο αποπροσγείωσης και να είναι έτοιμα για επιχειρησιακή χρήση σε λιγότερο από μισή ώρα. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι πολύτιμο και λόγω της μικρής σχετικά ταχύτητας και ακτίνας δράσης του ελικοπτέρου: αν και η μέγιστη ταχύτητα του ΟΗ-58D Kiowa Warrior είναι 125 κόμβοι, η επιχειρησιακή του ταχύτητα, με πλήρες καύσιμο και οπλισμό, είναι 90 κόμβοι και η ακτίνα δράσης του (combat radius) είναι 150 χλμ. υπολογίζοντας 10 λεπτά εμπλοκής και εφεδρικό καύσιμο 20 λεπτών. Επομένως απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός για τη βέλτιστη αξιοποίησή του, ιδίως στο περιβάλλον του Αιγαίου – και η μεταφορά με C-130 μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα λύση σε κάποιες περιπτώσεις.
Δόγμα χρήσης, ρόλοι και οργάνωση
Ένα βασικό συμπέρασμα από την ανωτέρω περιγραφή των χαρακτηριστικών του ΟΗ-58D Kiowa Warrior είναι ότι ο πρωταρχικός ρόλος του ελικοπτέρου (όπως δείχνει και το πρόθεμα ΟΗ – Observation Helicopter) είναι η αναγνώριση, η παροχή πληροφοριών προς τη διοίκηση και η κατάδειξη στόχων σε άλλα, ισχυρότερα οπλικά συστήματα και μέσα πυρός. Αυτός άλλωστε ήταν ιστορικά ο ρόλος του ελαφρού ιππικού. Στη διάρκεια αναγνωριστικών επιχειρήσεων τα πληρώματα είχαν συνήθως διαταγές να αποφύγουν την εμπλοκή με τον εχθρό και, εφ’ όσον αυτή συμβεί, να περιοριστούν στις αναγκαίες ενέργειες για την απεμπλοκή και τη συνέχιση της αποστολής αναγνώρισης.“Ουσιαστικά παίζουμε κρυφτό” (“it’s a game of hide and seek”) λέει ένας χειριστής του US Army στο παρακάτω βίντεο, που δίνει μια εικόνα των τακτικών αναγνώρισης που χρησιμοποιούσαν τα πληρώματα:
Εκτός της αναγνώρισης (reconnaissance), οι ομάδες των ΟΗ-58D Kiowa Warriors του US Army εκτελούσαν συνηθέστατα αποστολές ασφάλειας (security), ιδίως για την κάλυψη των πλευρών και των νώτων μηχανοκίνητων σχηματισμών, αλλά και συνοδείας/προστασίας αεραποβατικών δυνάμεων. Για την περίπτωση συμμετοχής σε επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον καλά οργανωμένων εχθρικών θέσεων, το σχετικό εγχειρίδιο εκστρατείας του αμερικανικού στρατού (FM 1-114) τόνιζε ότι το ελικόπτερο είναι τρωτό σε εχθρικά πυρά, και επομένως η επίθεση πρέπει να γίνεται από το μέγιστο βεληνεκές των όπλων του ή/και υπό την κάλυψη του σκότους. Η τρωτότητα των KW αναφερόταν επίσης ως ανασχετικός παράγοντας για αμυντικές επιχειρήσειςεις βάθος, εκτός αν αυτές γίνονταν σε συνεργασία με AH-64. Αλλά και στην περίπτωση αμυντικών επιχειρήσεων στο κυρίως πεδίο μάχης, η προβλεπόμενη συμμετοχή των KW αφορούσε περιφερειακούς ρόλους όπως η ταχεία αντίδραση σε εχθρικές διεισδύσεις, η αποτροπή εχθρικών αεροκίνητων επιχειρήσεων κλπ.
Επομένως ο τρόπος χρήσης των KW που είχε αναπτυχθεί από τον US Army για περιβάλλον υψηλών απειλών δεν ήταν η εμπλοκή στη μάχη με τον κύριο όγκο της εχθρικής δύναμης, αλλά κυρίως η αναγνώριση με εκτεταμένη χρήση απόκρυψης και εκμετάλλευση των εξαιρετικών αισθητήρων του. Το δόγμα αυτό αναπτύχθηκε εν όψει του πιθανού πολέμου μεγάλων μηχανοκίνητων σχηματισμών στην Κ. Ευρώπη προ του 1990, και εφαρμόστηκε με επιτυχία στον Ιράκ το 1991. Με την εξασθένηση των απειλών, ιδίως μετά το 2003, διευρύνθηκε και η χρήση του ελικοπτέρου ως πλατφόρμας παροχής γενικών πυρών υποστήριξης χωρίς ιδιαίτερη πρόνοια απόκρυψης.
Όμως αυτός ο τρόπος χρήσης (βλ. Αφγανιστάν) κατέστη εφικτός λόγω της φύσης των εκεί επιχειρήσεων (αντιανταρτικές επιχειρήσεις έναντι ελαφρά οπλισμένων αντιπάλων) και θα ήταν αυτοκτονικός σε συνθήκες συμβατικού πολέμου έναντι ισχυρού αντιπάλου.
Τα ΟΗ-58D Kiowa Warrior στο ελληνικό περιβάλλον
Για τα ελληνικά KW που θα κληθούν να επιχειρήσουν σε περιβάλλον ισχυρής τουρκικής απειλής (αεροπορικής και αντιαεροπορικής), το πρότυπο πρέπει να είναι το αρχικό αμερικανικό δόγμα χρήσης τους σε πλαίσιο συμβατικού πολέμου έναντι ισχυρού αντιπάλου, όπως το ψυχροπολεμικό πεδίο μάχης της Κ. Ευρώπης προ του 1990. Η απειλή δεν θα προέρχεται μόνο από τα μαχητικά αεροσκάφη της THK, αλλά και από τα Α/Α μέσα των τουρκικών Τ/Θ και Μ/Κ σχηματισμών, που περιλαμβάνουν άνω των 100 αυτοκινούμενων συστημάτων Stinger (80 Atilgan με 8 X Stinger και 35 Zipkin με 4 Χ Stinger), ενώ τον Μάιο του 2018 αναμένεται και η έναρξη παραλαβής των Α/Α συστημάτων Korkut (αυτοκινούμενων δίδυμων πυροβόλων των 35 χιλ. με καθοδήγηση ραντάρ). Δεν πρέπει επίσης να λησμονείται η απειλή των τουρκικών επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129 και AH-1W/P Cobra.
Το αντιαεροπορικό σύστημα Korkut προϊόν συνεργασίας της Aselsan με την FNSS, φέρει δίδυμο πυροβόλο των 35mm με καθοδήγηση ραντάρ, επί σκάφους ACV-30.
Σε αυτό το περιβάλλον υψηλής απειλής, οι τακτικές που θα αναπτυχθούν από την ΑΣ για τα ελληνικά ΟΗ-58D Kiowa Warrior αναμένεται να εστιάσουν στην πτήση “στο πέλος της γης” (NOE flight) με εκμετάλλευση του αναγλύφου και αιώρηση πίσω από εμπόδια (π.χ. δέντρα) που επιτρέπουν την εκμετάλλευση του MMS, ενώ σκάφος και στροφείο παραμένουν αθέατα. Τέτοιες τακτικές εφαρμόζονται ήδη από τα πληρώματα των ελληνικών Apache, και είναι ακόμη περισσότερο αναγκαίες για τα KW που στερούνται το επίπεδο θωράκισης των Apache. Άλλωστε η συνεργασία και συνεκπαίδευση αναγνωριστικών και επιθετικών ελικοπτέρων είναι αυτονόητη: σε αποστολές κρούσης, τα OH-58D θα επιχειρούν κατά κανόνα μαζί με τα ΑΗ-64, ενταγμένα σε ξεχωριστά ομοιότυπα ζεύγη – όπου τα KW, σε ρόλο κυνηγού, θα αναλαμβάνουν την κατάδειξη στόχων μέσω του MMS, ενώ τα Apache, σε ρόλο φονέα, θα εκτελούν με ασφάλεια τη βολή.
Τα παραπάνω βέβαια περιγράφουν την αναμενόμενη δράση των Kiowa Warriors σε χερσαίο περιβάλλον, και ιδίως στο μέτωπο της Θράκης που προσφέρεται από πλευράς αναγλύφου για την εφαρμογή τέτοιων τακτικών. Άλλωστε η Θράκη προσομοιάζει στις συνθήκες του ψυχροπολεμικού αμερικανικού σχεδιασμού για την Κ. Ευρώπη, καθώς είναι κατ’ εξοχήν το πεδίο όπου θα εμπλακούν τεθωρακισμένοι σχηματισμοί, παρέχοντας πληθώρα στόχων για τις ομάδες OH-58D/ΑΗ-64. Επίσης, η Θράκη παρέχει άφθονα πρόχειρα πεδία κατάλληλα για την οργάνωση ΣΤΑΝΕΠ (Σταθμού Ανεφοδιασμού Ελικοπτέρων), όπου τα KW θα μπορούν να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και πυρομαχικά.
1 of 5
ΣΤΑΝΕΠ στην περιοχή ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού στη διάρκεια άσκησης "Παρμενίων"
ΣΤΑΝΕΠ στην περιοχή ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού στη διάρκεια άσκησης "Παρμενίων"
ΣΤΑΝΕΠ στην περιοχή ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού στη διάρκεια άσκησης "Παρμενίων"
ΣΤΑΝΕΠ στην περιοχή ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού στη διάρκεια άσκησης "Παρμενίων"
ΣΤΑΝΕΠ στην περιοχή ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού στη διάρκεια άσκησης "Παρμενίων"
Αντιθέτως το περιβάλλον του Αιγαίου είναι πιο σύνθετο από αυτό του Έβρου, και το αμερικανικό δόγμα χρήσης των ΟΗ-58D Kiowa Warriors δεν παρέχει επαρκείς κατευθύνσεις. Η ελληνική ΑΣ θα χρειαστεί να αναπτύξει τις δικές της τακτικές, αντλώντας από την εικοσαετή εμπειρία της με τα AH-64 Apache. Βέβαια η μικρή ακτίνα δράσης των ΟΗ-58 και η απουσία δεύτερου κινητήρα είναι περιοριστικοί παράγοντες για την χρήση τους πάνω από το Αιγαίο, σε σύγκριση με τα AH-64. Όμως τα βασικά προβλήματα είναι κοινά: πάνω από την ανοιχτή θάλασσα τα ελικόπτερα στερούνται την κάλυψη του αναγλύφου, η μετάβασή τους είναι εντοπίσιμη από τα εχθρικά μέσα επιτήρησης και η διαφυγή από εναέριες απειλές είναι δυσχερής. Και μόνο η μετάβαση ελικοπτέρων στα νησιά του Αν. Αιγαίου υπό πολεμικές συνθήκες θα ήταν ριψοκίνδυνη επιχείρηση.
Όμως η παρουσία ΟΗ-58D KW στο Αν. Αιγαίο θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμη και δεν πρέπει να αποκλειστεί. Δεδομένου ότι η πρωτοβουλία της Τουρκίας σε μια ελληνοτουρκική κρίση θεωρείται δεδομένη, η ακριβής επίγνωση της κατάστασης και των κινήσεων του αντιπάλου, ιδίως στο Αιγαίο, είναι κρίσιμη για την αμυνόμενη Ελλάδα – όπως έδειξε με τραγικό τρόπο και η κρίση των Ιμίων. Και σε περίπτωση έναρξης επιχειρήσεων, η ακριβής κατάδειξη στόχων (π.χ. σε μια ακτή αποβάσεως) ή η έγκαιρη εμπλοκή τους με πυρά (π.χ. σε περίπτωση αεραποβατικής δύναμης ή φουσκωτών που κατευθύνονται σε βραχονησίδα) από τα ΟΗ-58D KW μπορεί να σημάνει τη διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας. Γενικότερα, μια διμοιρία ή λόχος Kiowa Warriors θα ήταν ένα εξαιρετικό “χαρτί” στα χέρια του τοπικού διοικητή.
Επομένως στο θέατρο του Αιγαίου είναι αναγκαία η μόνιμη ανάπτυξη κάποιων ΟΗ-58D KW στα νησιά, διότι η μετάβασή τους υπό συνθήκες πολέμου ή κρίσης πάνω από το ανοιχτό Αιγαίο θα είναι δυσχερής. Εάν τα ΟΗ-58D KW βρίσκονται ήδη στα νησιά, το πρόβλημα της διάσχισης του Αιγαίου δεν τίθεται, παρά μόνο για τις ενδεχόμενες ενισχύσεις, και η τοπική δύναμη (διμοιρία ή λόχος) μπορεί να δράσει με τις γνωστές τακτικές, εκμεταλλευόμενη το ανάγλυφο των νησιών για την αθέατη αναγνώριση, κατάδειξη και εμπλοκή στόχων.
Το οργανωτικό ερώτημα που προκύπτει είναι, αν η “τοπική” δύναμη ελικοπτέρων ΟΗ-58D KW θα σταθμεύει μόνιμα στο νησί και θα υπάγεται οργανικά, ως ανεξάρτητη υπομονάδα (λόχος αναγνωριστικών ελικοπτέρων), στην τοπική ΑΔΤΕ, ή αν θα μετασταθμεύει απλώς για κάποιο χρονικό διάστημα. Γενικότερα, το οργανωτικό δίλημμα που τίθεται για τον ΕΣ είναι αν θα συγκεντρώσει τα ΟΗ-58D Kiowa Warrior σε μία ή δύο μονάδες επιπέδου τάγματος αναγνώρισης, ενταγμένες στους υφιστάμενους σχηματισμούς της Αεροπορίας Στρατού (1ο και 2ο ΣΥΑΣ) ή αν θα τα κατανείμει ως ανεξάρτητες υπομονάδες (λόχους) Αεροπορίας Στρατού στους τοπικούς σχηματισμούς (ΑΔΤΕ και μεραρχίες Δ΄ Σώματος Στρατού), με άμεση υπαγωγή στον τοπικό διοικητή.
Τρεις κύριοι παράγοντες συνηγορούν υπέρ της συγκέντρωσης των ΟΗ-58D Kiowa Warrior στους υφιστάμενους σχηματισμούς της ΑΣ (1ο και 2ο ΣΥΑΣ), με περιοδικές μετασταθμεύσεις σε προκεχωρημένες θέσεις:
(α) η οργανική ένταξη υπομονάδων ΟΗ-58 στις ΑΔΤΕ και η μόνιμη στάθμευσή τους σε γνωστά σημεία στα ανατολικά νησιά (π.χ. στα αεροδρόμια) θα έδινε στον αντίπαλο την ευκαιρία να τα εξουδετερώσει στο έδαφος, είτε με αιφνιδιαστικό αεροπορικό πλήγμα, είτε με βολές ΠΒ είτε με δράση Ειδικών Δυνάμεων.
(β) Η μόνιμη στάθμευση ΟΗ-58 στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου, ιδίως στην αρχική φάση της ένταξής τους σε υπηρεσία, θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην υποστήριξή τους και την εκπαίδευση του προσωπικού.
(γ) Η ενδιάμεση λύση της αξιοποίησης άλλων νησιωτικών αεροδρομίων στα “μετόπισθεν” (π.χ. Σκύρος, Σαντορίνη, Κάρπαθος), παρ’ ότι ορισμένα έχουν προβλέψεις για ΣΤΑΝΕΠ, προσθέτει κόστος, τρωτότητα και δυσκολία υποστήριξης, χωρίς να αναιρεί τους κινδύνους της διάσχισης του Αιγαίου.
Επομένως ως πλέον πρόσφορη λύση για την αξιοποίηση των ΟΗ-58 φαίνεται η οργάνωσή τους σε δύο τάγματα αναγνώρισης των 24-32 ελικοπτέρων, κατά το αμερικανικό πρότυπο των Air Cavalry Squadrons, και η κατανομή ενός τάγματος σε κάθε ΣΥΑΣ, δηλαδή ενός στο 1ο ΣΥΑΣ (Στεφανοβίκειο/Αλεξάνδρεια) και ενός στο 2ο ΣΥΑΣ (Πάχη Μεγάρων). Σε αυτόν τον συλλογισμό υπονοείται βεβαίως ότι τα 24 (;) ελικόπτερα που θα διατεθούν στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού μαζί με έναν οργανικό λόχο 8 ελικοπτέρων του 1ου ΣΥΑΣ, μπορούν να συναποτελέσουν ένα πλήρες τάγμα σε περίοδο επιχειρήσεων, το οποίο σε συνεργασία με τα ΑΗ-64 του 1ου και 2ου ΤΕΕΠ θα αναλάβει κυρίως αντιαρματικές επιχειρήσεις στον Έβρο.
Εύλογη θα ήταν η ανάθεση ενός τομέα ευθύνης (Έβρος – Αιγαίο) σε κάθε τάγμα και η εκ περιτροπής ανάπτυξη ελικοπτέρων “ετοιμότητας” σε προκεχωρημένες θέσεις του τομέα ευθύνης του. Για το τάγμα του 1ου ΣΥΑΣ θα μπορούσε να προβλεφθεί η ανάπτυξη μιας μόνο ομάδας (ζεύγους) ετοιμότητας ΟΗ-58 στον Έβρο ή την Αν. Μακεδονία (Α/Δ Αλεξανδρούπολης ή Χρυσούπολης), καθώς το ανάγλυφο της Β. Ελλάδας επιτρέπει την ταχεία αποστολή πρόσθετων ελικοπτέρων σε περίπτωση ανάγκης.
Για το τάγμα του 2ου ΣΥΑΣ όμως θα ήταν σκόπιμη η μόνιμη εκ περιτροπής μεταστάθμευση ενός λόχου (8 ελικοπτέρων) στο Αν. Αιγαίο, με τις δυο διμοιρίες του κατανεμημένες στο Βόρειο (π.χ. Λέσβο) και το Νότιο Αιγαίο (π.χ. Ρόδο). Η ακτίνα δράσης των ελικοπτέρων είναι επαρκής για την κάλυψη των γειτονικών νησιών και σε περίπτωση κρίσης θα μπορούσαν να μετακινούνται πρόσθετα ΟΗ-58D KW από την Πάχη προς το Αν. Αιγαίο. Μάλιστα η φόρτωσή τους στα C-130 της γειτονικής 112 ΠΜ θα προσέφερε ταχύτερη μεταφορά (290 αντί 90 kts), χωρίς περιορισμούς ακτίνας, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι η φύση του “φορτίου” θα ήταν άγνωστη στην τουρκική πλευρά.
Οι τακτικές μετασταθμεύσεις των ΟΗ-58D KW, κατά τα πρότυπα των readiness της ΠΑ, θα μπορούσαν να γίνονται στα αεροδρόμια των νησιών, προς αποφυγή καταπόνησης των πληρωμάτων σε πρόχειρους χώρους. Κρίσιμο όμως είναι να εναλλάσσονται τα νησιά μεταστάθμευσης, ώστε να είναι απρόβλεπτη για τον τουρκικό σχεδιασμό η ακριβής θέση των ελικοπτέρων, και να εκπαιδεύεται το προσωπικό της κάθε ΑΔΤΕ στην εξυπηρέτησή τους. Η εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει και τη λειτουργία ΣΤΑΝΕΠ σε πρόχειρα πεδία, γιατί σε συνθήκες επιχειρήσεων τα αεροδρόμια των νησιών θα αποτελέσουν βασικούς στόχους της ΤΗΚ.
Άσκηση επανεξυπηρέτησης KW με πυρομαχικά στο πεδίο από προσωπικό του US Army
Οι κίνδυνοι
Η επικείμενη απόκτηση των ΟΗ-58D Kiowa Warrior είναι αναμφίβολα μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την ΑΣ και τον ΕΣ γενικότερα. Εγκυμονεί όμως και κινδύνους:
Ο πρώτος κίνδυνος είναι η αφαίμαξη της υπόλοιπης ΑΣ, λόγω της οργανωτικής, οικονομικής και εκπαιδευτικής προσπάθειας που συνεπάγεται η ένταξη αυτού του μεγάλου αριθμού ελικοπτέρων. Οι αριθμητικοί περιορισμοί της ΑΣ από πλευράς χειριστών και τεχνικών είναι δεδομένοι, και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί ο αναγκαίος αριθμός που θα αξιοποιήσει τα ελικόπτερα, χωρίς να “αδειάσουν” οι υπόλοιπες μονάδες της ΑΣ. Θα χρειαστεί να επιστρατευθεί ένας συνδυασμός λύσεων, ξεκινώντας από την αύξηση της παραγωγής στελεχών της ΑΣ από τη ΣΣΕ και τη ΣΜΥ, περνώντας από την καλύτερη αξιοποίηση του θεσμού των Χειριστών Ειδικής Μονιμότητας (ΧΕΜ) και φτάνοντας ως την εξέταση καινοτόμων λύσεων όπως οι έφεδροι “χειριστές του Σαββατοκύριακου” που υπάρχουν σε άλλες χώρες.
Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η παραμέληση των υπόλοιπων αναγκών της ΑΣ, λόγω της αφιέρωσης των λίγων κονδυλίων στην ένταξη των ΟΗ-58D Kiowa Warrior. Ιδίως στην περίπτωση των AH-64A+ που αντιμετωπίζουν το γνωστό πρόβλημα υποστήριξης των ηλεκτροοπτικών συστημάτων τους, είναι σαφής ο κίνδυνος να θεωρηθεί ότι με τα KW βρέθηκε ο αντικαταστάτης και παρέλκει η αναζήτηση λύσης. Όμως τα Apache είναι εξαιρετικά πολύτιμα στο σύνολό τους και πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες διατήρησής τους σε υπηρεσία, είτε με εξασφάλιση αποθεμάτων ανταλλακτικών από χώρες που διέθεταν ΑΗ-64Α, είτε με αναβάθμισή τους (στο επίπεδο -Ε πλέον).
Συναφές με την παραμέληση των Apache είναι το ζήτημα των όπλων τους: τα AH-64DHA, για να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους προσφέρει το ραντάρ Longbow, θα πρέπει επιτέλους να εξοπλιστούν με την έκδοση «Fire & Forget» του βλήματος Hellfire, AGM-114L, ώστε να αποδεσμευτούν οι παλαιότεροι Hellfire [1] προς εξοπλισμό των υπόλοιπων ελικοπτέρων, στα οποία περιλαμβάνονται πλέον και τα ΟΗ-58D Kiowa Warrior. Η προμήθεια των AGM-114L, με κόστος μόλις 8,4 εκατ. Ευρώ, περιλαμβάνεται στα 42 προγράμματα που είχαν εγκριθεί από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014, αλλά εκκρεμεί ακόμα. Μια άλλη φθηνή αλλά πολύτιμη προσθήκη θα ήταν η απόκτηση ρουκετών κατευθυνόμενων με λέιζερ, που θα επιτρέψει την διαφύλαξη των ακριβότερων Hellfire για τις περιπτώσεις που είναι πράγματι αναγκαίοι. Το εγχείρημα είναι εντός των δυνατοτήτων της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας, αλλά και η διεθνής αγορά προσφέρει ήδη αρκετές επιλογές. Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου οι κατευθυνόμενες ρουκέτες Cirit βρίσκονται σε υπηρεσία εδώ και 5 χρόνια…
Τέλος, ο τρίτος κίνδυνος από την ένταξη των ΟΗ-58D Kiowa Warrior είναι ο εφησυχασμός από την παρουσία τους, ιδίως στις νησιωτικές φρουρές. Η δυνατότητα των ελικοπτέρων να χρησιμοποιηθούν ως “πασπαρτού” της ΑΔΤΕ σε ρόλους αναγνώρισης αλλά και άμεσης αντίδρασης, εγκυμονεί κινδύνους χαλάρωσης της ετοιμότητας των μονάδων (ΔΑΕ, ΕΤΕΘ κλπ) που σήμερα προορίζονται για άμεση αντίδραση (αυτό είναι και ένα ακόμη επιχείρημα κατά της οργανικής ένταξης λόχων ΟΗ-58 στις ΑΔΤΕ και υπέρ της περιοδικής μεταστάθμευσής τους). Γενικότερα, η ένταξη των ΟΗ-58D Kiowa Warriors στο ελληνικό οπλοστάσιο δε νοείται ως αντικατάσταση άλλων μονάδων ή οπλικών συστημάτων αλλά ως υποβοήθησή τους. Π.χ. ένα ζεύγος KWs πλησίον μιας ακτής αποβάσεως θα είναι πολύ χρησιμότερο αν παραμείνει αθέατο και κατευθύνει τη βολή του πυροβολικού ή καταδείξει στόχους στην ΠΑ και το ΠΝ, παρά αν επέμβει στη μάχη με τα λίγα όπλα του. Η ένταξη ενός νέου οπλικού συστήματος είναι σημαντική, αλλά κανένα οπλικό σύστημα δεν φέρνει τη νίκη αυτόνομα: τη νίκη τη φέρνει ο συνδυασμός των όπλων, και αυτός απαιτεί άρτια (και διακλαδική) εκπαίδευση.
Εμείς ως κατακλείδα ευχόμαστε στα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού και του Τεχνικού Σώματος καλή δουλειά και καλή δύναμη, ώστε να μπορέσουν να εντάξουν το συντομότερο στο ελληνικό οπλοστάσιο τα ΟΗ-58D Kiowa Warriors.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, κατά την διάρκεια του μηνός Δεκεμβρίου 2017, ο Στρατός Ξηράς, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς, συνέδραμε σε επιχειρήσεις αεροδιακομιδών με την εκτέλεση, με ελικόπτερα ΝΗ-90 και CH-47D (Chinook), 25 αποστολών ημέρα και νύχτα, για την αεροδιακομιδή 25 ασθενών, από νησιά του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, σε νοσοκομεία αστικών κέντρων. Τα ελικόπτερα συμπλήρωσαν συνολικά 68 ώρες πτήσης.
1 of 4
Την Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018, κλιμάκιο Πυροτεχνουργών του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), έσπευσε άμεσα σε ξενοδοχείο της περιοχής Ωραιόκαστρου Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποίησε επιχείρηση αναγνώρισης, απομάκρυνσης και εξουδετέρωσης αμυντικής χειροβομβίδας F1 ανατολικού τύπου.
Την Πέμπτη 04 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε το Στρατηγείο, τις Μονάδες και τις Ανεξάρτητες Υπομονάδες της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 ΤΑΞ ΠΖΝ – «ΜΟΡΑΒΑΣ»), στο Βόλο και στη Λάρισα, καθώς και τον 384 Λόχο Ειδικής Συνθέσεως Υλικού Πολέμου [384 ΛΕΣ (ΥΠ)], στη Λάρισα. Ο Αρχηγός, περιηγήθηκε στους χώρους και στις εγκαταστάσεις τους και ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δράσεις τους. Επίσης, επικοινώνησε με το σύνολο του προσωπικού, αντάλλαξε ευχές και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες για το νέο έτος.
Πολεμικό Ναυτικό
Την Παρασκευή 05 Ιανουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε πλους μαθητών και μαθητριών της Γ΄ Λυκείου με το υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ (τύπου 214). Τους μαθητές καθώς και τους συνοδούς συγγενείς υποδέχθηκε στο Αρχηγείο Στόλου ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ. Εν συνεχεία οι μαθητές συνοδευόμενοι από τον Διοικητή Υποβρυχίων Πλοίαρχο Στυλιανό Δημόπουλο ΠΝ, επιβιβάσθηκαν στο Υποβρύχιο το οποίο απέπλευσε και κατευθύνθηκε προς τη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Μεγάρων όπου και πραγματοποίησε ολιγόωρη κατάδυση. Κατά τη διάρκεια του πλου, οι συνοδοί συγγενείς των μαθητών ξεναγήθηκαν σε μονάδες του Στόλου (Φρεγάτα ΨΑΡΑ-Υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ-Κανονιοφόρο ΑΗΤΤΗΤΟΣ). Μετά την ολοκλήρωση του πλου, επιδόθηκαν αναμνηστικά από τον Διοικητή Υποβρυχίων και τον Κυβερνήτη σε μαθητές και συνοδούς καθώς και Πιστοποιητικό Κατάδυσης.
1 of 4
DCIM/100MEDIA/DJI_0580.JPG
Πολεμική Αεροπορία
Την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 12:00, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης πλήρωμα αεροσκάφους Τ-2E της 120ΠΕΑ/363ΜΕΑ, εγκατέλειψε επιτυχώς λόγω μηχανικής βλάβης, ενώ βρισκόταν 2 ναυτικά μίλια νότια από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Στις 12:04, ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας περισυνέλεξε τους Ιπταμένους, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και τους μετέφερε στη Μονάδα. Συγκροτήθηκε Αρμόδια Επιτροπή, η οποία διεξάγει έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος.
Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, επισκέφθηκε την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120ΠΕΑ) στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, καθώς και την 116 Πτέρυγα Μάχης (116ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Αράξου. Ο Αρχηγός ενημερώθηκε, για τα τρέχοντα θέματα των Μονάδων και για το πρόγραμμα εκπαίδευσης, συνομίλησε με το προσωπικό και τους εκπαιδευόμενους και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες που άπτονται της ασφάλειας πτήσεων και της εκπαίδευσης.
1 of 5
Επιτεύχθηκε τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 7 Ιανουαρίου, μετά από επανειλημμένες προσπάθειες ελικοπτέρων Super Puma της ΠΑ, η μεταφορά 35χρονης τραυματία από τον Όλυμπο στο νοσοκομείο της Λάρισας. Η 35χρονη ορειβάτις από τα Σκόπια είχε πέσει από μεγάλο ύψος στον Όλυμπο, στο “λούκι του Στεφανιού”, το πρωί του Σαββάτου. Ελικόπτερο Super Puma της ΠΑ απογειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου από το αεροδρόμιο της Χίου και προσέγγισε το σημείο για να παραλάβει την τραυματία, αλλά αυτό κατέστη ανέφικτο λόγω της απόκρημνης τοποθεσίας. Μετά από πολύωρες προσπάθειες το ελικόπτερο περί ώρα 17.00 αποχώρησε λόγω σκότους και εξάντλησης των καυσίμων του. Η πολυτραυματίας μεταφέρθηκε από διασώστες στο καταφύγιο “Γ. Αποστολίδης”, όπου παρέμεινε σε κρίσιμη κατάσταση. Κατά τις νυκτερινές ώρες του Σαββάτου απογειώθηκε από τη Ρόδο άλλο Super Puma της ΠΑ, το οποίο αφού ανεφοδιάστηκε στην Ελευσίνα μετέβη στην περιοχή του Ολύμπου με ειδικά εκπαιδευμένο πλήρωμα και στελέχη της 31ης ΜΕΕΔ. Τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, το Super Puma με χρήση διοπτρών νυχτερινής όρασης (NVG) μπόρεσε να παραλάβει την τραυματία από τον Όλυμπο και την μετέφερε στην 110 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Λάρισας, από όπου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Λάρισας.
Ανατολικός Παρατηρητής
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, το συμβόλαιο προμήθειας Α/Α πυραύλων S-400 από την Τουρκία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 36 οχήματα εκτόξευσης, ραντάρ τύπου 92N6E με εμβέλεια 400 χιλομέτρων (250 μιλίων) και δυνατότητα παρακολούθησης 100 στόχων, καθώς και βλήματα τύπου 40N6. Επισημαίνεται ότι οι πύραυλοι 40Ν6 έχουν το μεγαλύτερο βεληνεκές από όλους τους τύπους πυραύλων που χρησιμοποιεί το σύστημα S-400, φτάνοντας τα 400 χιλιόμετρα. Πιθανολογείται η κατανομή των συστημάτων σε 4 τάγματα/μοίρες για την κάλυψη ολόκληρης της Τουρκίας, ενδεικτικά ως εξής:
Τα πρώτα 7 επιχειρησιακά βλήματα πλεύσης αέρος-εδάφους SOM-B1 (Stand-Off Munition B1) της Roketsan παραδόθηκαν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας (SSM). Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί τις παραδόσεις άγνωστου αριθμού SOM-A που ήδη βρίσκονται σε τουρκική υπηρεσία, καθιστώντας την Τουρκία αυτόνομη σε έναν κρίσιμο τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι τα βλήματα πλεύσης της οικογένειας SOM της Roketsan έχουν εμβέλεια άνω των 100 ν.μ. (250+ χλμ), προσφέροντας στην ΤΗΚ τη δυνατότητα ασφαλούς εξαπόλυσης εκτός του βεληνεκούς της ελληνικής αεράμυνας, με στόχο την καταστροφή στόχων υψηλής αξίας, όπως κέντρα Διοίκησης και Eλέγχου, αντιαεροπορικά συστήματα, στόχοι στρατηγικής σημασίας, ναυτικές μονάδες επιφανείας, εκτεθειμένα αεροσκάφη κλπ. Για τη ναυτιλία χρησιμοποιείται GPS σε συνδυασμό με σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας (INS) και ναυτιλία αναφοράς αναγλύφου(TRN).
Σε σύγκριση με την έκδοση SOM-A του βλήματος, η SOM-B1 διαθέτει την ίδια πολεμική κεφαλή γενικής χρήσης (ΗΕ/Blast Fragmentation) 500 λιβρών, αλλά αυξημένη ακρίβεια στη φάση της τελικής προσβολής λόγω του ενσωματωμένου ερευνητή υπερύθρων. Θα ακολουθήσει η έκδοση SOM-B2 με διπλή (tandem) πολεμική κεφαλή (κοίλης γόμωσης και κύρια) για την προσβολή καλά προστατευμένων στόχων. Φορείς των βλημάτων μπορούν να είναι τόσο τα F-4E Terminator όσο και τα F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας, ενώ η Roketsan αναπτύσσει και την έκδοση SOM-J για εσωτερική μεταφορά στο F-35, κατόπιν σχετικής συμφωνίας με τη Lockheed Martin.
Tο πλωτό γεωτρύπανο DeepSea Metro II έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2017 και παραμένει στη θάλασσα του Μαρμαρά. Με βάση τις σχετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, το πλοίο αναμένεται να αποσταλεί για γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου στις αρχές του 2018.
Κύπρος
Στις 2 Ιανουαρίου 2018 έφτασε στην Κύπρο το πρώτο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, που αποκτήθηκε μέσω διακρατικής συμφωνίας αξίας €44 εκατ. από το Ισραήλ. Το “Αρχιπλοίαρχος Α. Ιωαννίδης ΠΝ” (Ρ61), τύπου Sa’ar 62, έχει μήκος 62 μέτρα, εκτόπισμα 450 τόνων (μέγιστο 500), ταχύτητα 32 κόμβων και εμβέλεια 2.500 ν.μ. Φέρει τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού (RWS) Τyphoon ZU-23 και σύγχρονο εξοπλισμό επιτήρησης, καθώς και δυνατότητα μελλοντικού εξοπλισμού με σύστημα κατευθυνομένων βλημάτων.
Χωρίς προβλήματα συνεχίζεται η γεώτρηση στο τεμάχιο «6» της κυπριακής ΑΟΖ και το γεωτρύπανο «Saipem 12000» προχωρά προς τον στόχο «Καλυψώ». Αν και η Τουρκία δέσμευσε με παράνομη Navtex ζώνη έκτασης 41.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον Ακάμα μέχρι το Κάβο Γκρέκο, η εξυπηρέτηση της γεώτρησης με προσωπικό, εξοπλισμό και εφόδια συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, τόσο με πλοία όσο και με ελικόπτερα.
Γράφτηκε από τους D–Mitch* και Davelis για το e–Amyna.
Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) διατηρεί σήμερα σε υπηρεσία μεγάλο αριθμό σκαφών παντός είδους εκ των οποίων πέντε (5) μεγάλα περιπολικά, τα λεγόμενα Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ), που είναι και τα μεγαλύτερα σκάφη στο στόλο, ενώ ο αριθμός των μεγάλων περιπολικών αναμένεται να αυξηθεί στα οκτώ (8) σύμφωνα με τον τελευταίο διαγωνισμό για την απόκτηση παράκτιων περιπολικών, σκαφών 30-45 μέτρων. Η προκήρυξη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την απόκτηση δύο με προαίρεση δύο (2+2) παράκτιων περιπολικών ουσιαστικά τροποποιήθηκε στα 3 +1 αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τη συγχρηματοδότηση σε ποσοστό 90% ενός παράκτιου περιπολικού. Ως εκ τούτου, το Υ.ΝΑ.Ν.Π άσκησε κατά το στάδιο της κατακύρωσης του διαγωνισμού της υπ’ αριθ. 09/2017 διακήρυξης το δικαίωμα προαίρεσης για ένα επιπλέον παράκτιο περιπολικό πλοίο. Τα νέα σκάφη προορίζονται λογικά για την αντικατάσταση των παλαιών περιπολικών της κλάσης Δήλος (Abeking κατά το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.). Οι εν δυνάμει υποψηφιότητες για τα νέα παράκτια περιπολικά θα αναλυθούν στη συνέχεια του άρθρου, αφού ξεκινήσουμε με μια σύντομη επισκόπηση του υπάρχοντος στολίσκου ΠΑΘ του ΛΣ.
Τα υπηρετούντα Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσσης
Ήταν Οκτώβριος του 2015 όταν η Ελλάδα απέκτησε ένα από τα πιο σύγχρονα σκάφη ακτοφυλακής παγκοσμίως και μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα σκάφη της κατηγορίας των γνωστών ολλανδικών ναυπηγείων Damen. Το 460 τόνων ΠΑΘ 090 «ΓΑΥΔΟΣ», όπως ονομάστηκε, είναι το πρώτο σκάφος που αποκτά η χώρα μας της επαναστατικής σχεδίασης AxeBow (SeaAxe κατά Damen), δηλαδή του κύτους σε σχήμα πέλεκυ, μιας σχεδίασης που επιτρέπει στο πλοίο να διατηρεί υψηλές ταχύτητες σε ισχυρούς ανέμους και εν γένει υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ενώ αρχικά αναπτύχθηκε για να βελτιώσει το προφίλ λειτουργίας του σκάφους και την ασφάλεια και την άνεση του πληρώματος, η σχεδίαση απέδειξε την αξία της όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Τα σκάφη αυτής της σχεδίασης παρουσιάζουν ανώτερη συμπεριφορά κίνησης και σημαντικά χαμηλότερη αντίσταση στο νερό. Αυτό οδηγεί σε μείωση της χρήσης καυσίμων κατά 20% και κατά συνέπεια σε χαμηλότερες εκπομπές. Το Γαύδος σημείωσε επίσης ακόμη μια πρωτιά αφού διαθέτει στη πρύμνη κεκλιμένο καθέλκυσης ταχυπλόου σκάφους, τη λεγόμενη γλίστρα.
Το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης ΛΣ 090 «Γαύδος»
Ενώ όμως το πλοίο διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο στο τομέα του και αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Λιμενικού Σώματος, παραδόξως δεν φέρει κανένα οπλισμό, ούτε καν έστορα για πολυβόλο! Τα αντίστοιχα σκάφη της ιταλικής Guardia di Finanza (κλάση P580), φέρουν τρεις έστορες για πολυβόλα. Το «ΓΑΥΔΟΣ» όμως, όπως διακρίνεται από τις φωτογραφίες έχει την απαραίτητη υποδομή για την τοποθέτηση τηλεκατευθυνόμενου πυργίσκου πυροβόλου.
Αντίστοιχα σκάφη της μικρότερης σειράς 5009 που υπηρετούν στην Ακτοφυλακή άλλων χωρών φέρουν πυργίσκο της MSI–DefenceSystems των 20χιλ. Θεωρείται βέβαιο σύμφωνα με τον κατασκευαστή ότι το «ΓΑΥΔΟΣ» δύναται να φέρει τουλάχιστον 40χιλ πυροβόλο ενώ στις ίδιες πλαϊνές θέσεις των ιταλικών σκαφών, μπορούν να τοποθετηθούν έστορες πολυβόλων. Το γιατί το σκάφος επιχειρεί ακόμη γυμνό είναι άξιο απορίας, η ύπαρξη όμως βάσης και υποδομής για οπλισμό ίσως προμηνύει μεταγενέστερη εγκατάσταση πυργίσκου.
Πριν την απόκτηση του «ΓΑΥΔΟΣ», ό,τι πιο σύγχρονο διέθετε το ΛΣ ήταν τα τρία (3) ΠΑΘ της κλάσης Sa’ar 4.5 OPV. Tα σκάφη αυτά, μήκους 58 μέτρων και εκτοπίσματος 430 τόνων, εκτός των σύγχρονων αισθητήρων και ηλεκτρονικών, φέρουν το βαρύτερο οπλισμό που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα, που είναι πυργίσκος πυροβόλου των 30 χιλ και δύο τηλεκατευθυνόμενους σταθμούς οπλισμού βαρέων πολυβόλων των 12.7 χιλ.
Το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης ΛΣ 080 «Αγ. Ευστράτιος»
Να σημειωθεί εδώ ότι τα σκάφη αυτά ήταν τα πρώτα στο ελληνικό οπλοστάσιο που εισήγαγαν στο ελληνικό οπλοστάσιο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα ενώ σχετικά πρόσφατα το ΣΑΠ «ΩΚΥΑΛΟΣ» του Πολεμικού Ναυτικού ήταν το τέταρτο σκάφος με τέτοιο οπλισμό.
Το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης ΛΣ 060 «Φούρνοι»
Το πέμπτο σκάφος στην κατηγορία των ΠΑΘ, και συγχρόνως το μικρότερο αλλά το πιο γρήγορο, είναι το ΠΑΘ 050 «ΑΡΚΟΙ», ένα σκάφος που ήταν για πολλά χρόνια παροπλισμένο και που εισήλθε σε υπηρεσία τον Δεκέμβριο του 2015 πλήρως εκσυγχρονισμένο χάρη στη δωρεά της οικογένειας Λασκαρίδη. Το 47-μέτρων «ΑΡΚΟΙ», όμοια με το «ΓΑΥΔΟΣ», δυστυχώς φέρει μηδενικό οπλισμό παρά της ύπαρξης υποδομής στη πλώρη του σκάφους για εγκατάσταση βαρέος πυροβόλου σε έστορα ή σε πυργίσκο. Αναρωτιέται κάποιος γιατί σκάφη τέτοιων δυνατοτήτων, όπως το «ΑΡΚΟΙ» και το «ΓΑΥΔΟΣ», να επιχειρούν γυμνά χωρίς τουλάχιστον το στοιχειώδη οπλισμό, δηλαδή έστορες πολυβόλων ή πυροβόλο OerlikonMk 10 των 20 χιλ. που υπάρχουν σε απόθεμα.
Σχετικά με τον υφιστάμενο στόλο έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια τριών θερμικών καμερών των Πλοίων Ανοιχτής Θαλάσσης, προς αντικατάσταση υφιστάμενου συστήματος επί των σκαφών. Ο διαγωνισμός είχε καταληκτική ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου. Η μόνη εταιρία, λόγω και των τεθέντων κριτηρίων της διακήρυξης, που κατέθεσε προσφορά ήταν η γνωστή μας MiltechHellas. Η διακήρυξη διευκρινίζει ότι τα νέα συστήματα θα εγκατασταθούν επί των τριών σκαφών τύπου Sa’ar 4.5 OPV άρα τα παλαιά ηλεκτρο-οπτικά συστήματα είτε θα αποσυρθούν είτε θα εγκατασταθούν επί άλλων σκαφών (το «ΑΡΚΟΙ»;). Μπορούμε να υποθέσουμε λοιπόν ότι η νέα κάμερα θα είναι έκδοση της MLT-TDR-10 που (θα) εξοπλίζει κανονιοφόρους και φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο διαγωνισμός για τα νέα περιπολικά
Ο τελευταίος διαγωνισμός του ΛΣ (Διακήρυξη υπ΄ αριθμ. 09/2017) που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017, για την προμήθεια «δύο (02) παράκτιων περιπολικών πλοίων άνω των 30μ, με δικαίωμα προαίρεσης μέχρι επιπλέον δύο (02) παράκτιων περιπολικών πλοίων», θέτει τις εξής βασικές απαιτήσεις από τις υποψήφιες διαγωνιζόμενες σχεδιάσεις:
Μήκος τουλάχιστον 30μ κι όχι μεγαλύτερο των 45μ.
Μέγιστη ταχύτητα τουλάχιστον 35 κόμβων και υπηρεσιακή τουλάχιστον 28.
Υλικό κατασκευής χάλυβας ή αλουμίνιου ή συνδυασμός.
Rescue Area Ελικοπτέρου.
Ελεύθερη περιοχή καταστρώματος 15τμ (και για μελλοντική χρήση UAV).
RIB (φουσκωτό σκάφος) μήκους τουλάχιστον 6,5μ και ταχύτητας 40 κόμβων, σε κεκλιμένη ράμπα ή A-Davit (ταχείας άφεσης κι ανάκτησης).
Σύστημα υψηλής πίεσης εκτόξευσης θαλάσσιου ύδατος για κατάσβεση πυρκαγιάς.
Δύο σταθμοί οπλισμού LRCWS (Light Remotely Controlled Weapon Stations) με δυνατότητα κάλυψης πλοίου 360ο. Σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης, τότε τρεις σταθμοί οπλισμού. Θα μπορούν να φέρουν 12,7 χιλ. ή 7,62 χιλ. ή βομβιδοβόλο 40 χιλ. Το βάρος κάθε σταθμού χωρίς οπλισμό και πυρομαχικά θα είναι μικρότερο των 200 κιλών.
Δύο θέσεις στο κύριο κατάστρωμα για μελλοντική υποδοχή βάσεων στήριξης οπλισμού με ασπίδια.
Τα δύο πλοία θα παραδοθούν εντός 24 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης ενώ το τρίτο σκάφος έξι μήνες από το δεύτερο σκάφος, δηλαδή έπειτα από 30 μήνες. Παρακάτω θα περιγράψουμε περιληπτικά τις πιθανές υποψηφιοτήτες από τις εταιρίες βάσει του τεχνικού διαλόγου που έκαναν με το Αρχηγείο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ για πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία. Αναλυτικά λοιπόν έχουμε τις παρακάτω 14 σχεδιάσεις που πληρούν κατά κύριο λόγο το βασικό κριτήριο του μήκους σκάφους:
ΤΥΠΟΣ
ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
ΜΗΚΟΣ (μέτρα)
ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ ΠΛΗΡΕΣ (τόνοι)
ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤHTA (κόμβοι)
FERRETTI SECURITY AND DEFENCE FSD350
Ιταλία
35
130
>45
SWIFTSHIPS FPV/PB
ΗΠΑ
35
120;
>40 (FPV) ή 30 (PB)
KERSHIP CPV 32
Γαλλία
32
110;
;
KERSHIP OPV 45
Γαλλία
45
270
;
CANTIERE NAVALE VITTORIA C843 P350TN
Ιταλία
35
140
38
SOCARENAM PB
Γαλλία
43
210;
;
CMN Vigilante 200 BR42
Γαλλία
42
200;
>30
ARESA 3200 IPV PATROL
Ισπανία
32
115
50
LURSSEN CSB 40
Γερμανία
40
210
30
ISRAEL SHIPYARDS Shaldag MkV
Ισραήλ
32
100
40
DAMEN Stan Patrol 4207
Ολλανδία
43
200
>29
DAMEN Stan Patrol 3007
Ολλανδία
31
100;
30
INTERMARINE SPA MV115
Ιταλία
36
140
>35
UFM GROUPForce 145
Γαλλία
42
200;
35
Οι πιθανές υποψηφιότητες προέρχονται από ναυπηγεία χωρών της Ε.Ε και του Ισραήλ και των Η.Π.Α, με παράδοση τόσο στην κατασκευή πολεμικών σκαφών όσο και σκαφών υπηρεσιών επιβολής νόμου (Ακτοφυλακή, Λιμενική ή Οικονομική Αστυνομία). Για χάρη ευκολίας θα ομαδοποιήσουμε τις υποψηφιότητες ανά χώρα προβάλλοντας τα τυχόν θετικά ή αρνητικά στοιχεία όπως αναγράφονται περιγραφικά στον πίνακα ή και (κυρίως) από τα στοιχεία που υπάρχουν στις ιστοσελίδες των ναυπηγείων στα αντίστοιχα μοντέλα.
ΙΤΑΛΙΑ
Πιθανές υποψηφιότητες από την γειτονική χώρα είναι: α) η FERRETTISECURITYANDDEFENCE με το μοντέλο FSD350. Ένα περιπολικό σκάφος που μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα πάνω από 45 κόμβους συνδυάζοντας μηχανές Diesel και Gas (CODAG) με ό,τι θετικό (ταχύτητα) ή αρνητικό (νέα τεχνολογία/υποστήριξη) σημαίνει αυτό. Επίσης έχει δυνατότητες που πλησιάζουν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού που είναι η κεκλιμένη ράμπα για (δύο) RHIB και οι τρεις σταθμοί οπλισμού. Ως υλικό κατασκευής αναφέρονται τα συνθετικά υλικά, κάτι που συγκαταλέγεται στα αρνητικά της σχεδίασης, β) η CANTIERE NAVALE VITTORIA με το μοντέλο C843 P350TN (ή την έκδοση C822 P350LAR που υπηρετεί με το Λιβυκό Ναυτικό). Αποτελεί μια στιβαρή κατασκευή που διακρίνεται για την ταχύτητα, αυτονομία δράσης και δυνατότητα τοποθέτησης ποικιλίας οπλισμού, που ήδη υπηρετεί στην Τυνησιακή Ακτοφυλακή με έξι σκάφη ενώ τέσσερα σκάφη σκάφη του τύπου C382 υπηρετούν με την Κυπριακή Ακτοφυλακή και τη Διοίκηση Ναυτικού Κύπρου. Αρνητικό στοιχείο η μη πρόβλεψη ύπαρξης, τουλάχιστον από τα υπάρχοντα διαθέσιμα στοιχεία, ενός συστήματος ταχείας άφεσης/ανάκτησης του RHIB μαζί με το πλήρωμα του από το μητρικό σκάφος (κεκλιμένη ράμπα ή επωτίδα (καπόνι (A-DAVIT)) ταχείας άφεσης/ανάκτησης). Θετικό στοιχείο αποτελεί η μακρόχρονη παράδοση του ναυπηγείου στην κατασκευή τέτοιου είδους σκαφών που σημαίνει ότι θα μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία σε μια πιθανή αναπροσαρμογή των υφιστάμενων σχεδίων με σκοπό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Σημειωτέον ότι το ναυπηγείο συνεργάστηκε με τα ολλανδικά ναυπηγεία DAMEN προς όφελος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας για αδελφά σκάφη με το ΠΑΘ 090 «ΓΑΥΔΟΣ» (κλάση P580), γ) INTERMARINESPA με το μοντέλο MV115. Φημισμένο Ιταλικό ναυπηγείο πολυεστερικών σκαφών, με συνεργασία τόσο με το Ιταλικό Π.Ν όσο και με την Ιταλική Οικονομική Αστυνομία και με μεγάλο αριθμό πωλήσεων, το οποίο πρόσφατα απορρόφησε άλλο φημισμένο Ιταλικό ναυπηγείο ταχέων σκαφών, το RodriquezCantieriNavali. Παρότι το μοντέλο είναι από συνθετικά υλικά, ο κατασκευαστής κάνει λόγο ότι το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να κατασκευαστεί κι από αλουμίνιο.
1 of 3
ΓΑΛΛΙΑ
Πιθανές υποψηφιότητες για τον επικείμενο διαγωνισμό από την πλευρά της Γαλλίας αποτελούν: α) KERSHIP με τα μοντέλα CPV 32m και OPV 45m. Αποτελούν μοντέλα σύμπραξης των φημισμένων Γαλλικών ναυπηγείων πολεμικών σκαφών DCNS και εμπορικών σκαφών PIRIOU. Είναι σκάφη υψηλών προδιαγραφών, μεγάλης αυτονομίας δράσης, με σύστημα άφεσης κι ανάκτησης RHIB. Σημειώνεται ότι το OPV 45m έχει την δυνατότητα να φέρει τόσο RHIB επί κεκλιμένης ράμπας όσο και από σύστημα A–DAVIT, ταυτόχρονα. Δεν υπάρχουν όμως διαθέσιμα στοιχεία για τις ταχύτητες που μπορούν να αναπτύξουν τα δύο αυτά σκάφη, β) SOCARENAM με δυνατότητα κατασκευής περιπολικού σκάφους από αλουμίνιου μήκους περίπου 45m με σύστημα A–DAVIT, δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, γ) CMN (Privinvest-μητρική εταιρεία ΕΛΛ.ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ) μοντέλο Vigilante 200 BR42. Κατηγορία σκάφους SAR, οκτώ σκάφη του μοντέλου ήδη υπηρετούν σε Ναυτικά ξένων χωρών. Θετικά στοιχεία αποτελούν το Σύστημα A–DAVIT για δύο σκάφη RHIB, η δυνατότητα να φέρει βαρύ οπλισμό, η κατηγοριοποίηση του από τον κατασκευαστή ως σκάφος SAR και η πιθανότητα κατασκευής στην Ελλάδα. Η μη δυνατότητα αντικατάστασης των κινητήριων μηχανών του σκάφους, από ισχυρότερες αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την επιτυχία του μοντέλου στον υφιστάμενο διαγωνισμό (μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβοι), δ) UFMGROUP μοντέλο Force 145. Αποτελεί σκάφος υψηλών προδιαγραφών (ταχύτητα, αυτονομία, οπλισμός, 2 RHIB σε κεκλιμένη ράμπα) με αρνητικό στοιχείο όμως την πιθανότητα κατασκευής του από συνθετικά υλικά κι όχι από αλουμίνιο ή χάλυβα.
1 of 4
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Το ολλανδικό ναυπηγείο της DAMEN το οποίο κατασκεύασε το νεότερο και πιο σύγχρονο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ και είναι παγκοσμίας φήμης κατασκευαστής σκαφών ακτοφυλακής, είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσει τον διαγωνισμό με ιδιαίτερες μάλιστα αξιώσεις. Το μοντέλο που φαντάζει ιδανικό για τον διαγωνισμό με κάποια βελτίωση που θα απαιτηθεί στις μηχανές για να πληρεί τις ελάχιστες προϋποθέσεις είναι το StanPatrol 4207. Πάνω από 60 σκάφη του τύπου έχουν κατασκευαστεί για λογαριασμό 10 χωρών μεταξύ αυτών και της γειτονικής Αλβανίας, ενώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι πανομοιότυπο σκάφος κατασκευάζεται κατόπιν αδείας της DAMEN από τα Ναυπηγεία Bollinger των ΗΠΑ με 58 σκάφη να υπηρετούν στις τάξεις της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ (USCG) ως κλάση Sentinel. Πλεονεκτήματα του σκάφους αποτελούν η κεκλιμένη ράμπα για RHIB, ο ελεύθερος χώρος επί του καταστρώματος για rescuearea ή U.A.V, σύστημα υψηλής πίεσης εκτόξευσης θαλάσσιου ύδατος για κατάσβεση πυρκαγιάς (κανονάκι), μεγάλη αυτονομία πλεύσης στην οικονομική ταχύτητα, μεγάλοι χώροι για το προσωπικό ή για τοποθέτηση οπλισμού. Μειονέκτημα για το σκάφος, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι οι μικρές ταχύτητες (μέγιστη κι οικονομική) που δεν πληρούν τις απαιτήσεις του διαγωνισμού, αλλά θεωρείται κάτι που θεραπεύεται μιας που η δομή κι ο όγκος του πλοίου του επιτρέπουν να τοποθετηθούν όποιες μηχανές χρειάζονται προκειμένου να κερδηθεί ο διαγωνισμός. Μια άλλη σχεδίαση του ίδιου ναυπηγείου, που δύσκολα θα θεωρηθεί όμως υποψήφια λόγω απουσίας ελεύθερου καταστρώματος και χαμηλής ταχύτητας είναι το StanPatrol 3007, σχεδίασης AxeBow, που οριακά ξεπερνά τα 30 μέτρα σε μήκος.
1 of 2
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ένας παραδοσιακός κατασκευαστής πολεμικών σκαφών που κάλλιστα θα μπορούσε να συμμετέχει στον διαγωνισμό με αξιώσεις είναι και το ναυπηγείο LURSSEN με το μοντέλο CSB 40. Αποτελεί μια σύγχρονη και στιβαρή πλατφόρμα που μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα και να φέρει πλήθος οπλικών συστημάτων. Μοναδική ίσως παραφωνία η έλλειψη κεκλιμένης ράμπας ή A–DAVIT.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Μια όμορφη ναυπηγική κατασκευή αποτελεί το μοντέλο 3200 IPVPATROL της εταιρείας ARESA. Ταχύτατο (>45κόμβους), πανέμορφο σκάφος, με κεκλιμένη ράμπα, θέσεις για σταθμούς οπλισμού, σύστημα υψηλής πίεσης εκτόξευσης θαλάσσιου ύδατος για κατάσβεση πυρκαγιάς (κανονάκι), με σοβαρό μειονέκτημα, όμως το υλικό κατασκευής του (συνθετικά υλικά).
Η.Π.Α.
Η περίπτωση της SWIFTSHIPS με το μοντέλο των 35 μέτρων σε δύο εκδόσεις, FastPatrolVessel (FPV) ή PatrolBoat (PB), αποτελεί από μόνη της μια σοβαρή υποψηφιότητα. Ναυπηγείο με ιστορία χρόνων στην κατασκευή ταχύπλοων σκαφών για το Ναυτικό των Η.Π.Α, της Αιγύπτου και άλλων χωρών. Το σκάφος είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, φέρει μηχανές ικανές να αναπτύξουν ταχύτητα 40 κόμβων, αυτονομία δράσης πάνω 1.800 μίλια με οικονομική ταχύτητα, κεκλιμένη ράμπα άφεσης και ανάκτησης RHIB, δυνατότητα τοποθέτησης πλήθους ηλεκτρονικών κι οπλικών συστημάτων.
1 of 2
ΙΣΡΑΗΛ
Πιθανή ισραηλινή υποψηφιότητα, δεν θα πρέπει επίσης να αποκλείεται μιας που το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ έχει αναπτύξει όπως και το Π.Ν μια ιδιαίτερη φιλική σχέση με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ισραήλ, αλλά και λόγω των τριων ΠΑΘ Sa’ar 4.5 OPV. Μια κλάση σκαφών που ήδη διανύουν την δεύτερη δεκαετία της ζωής τους και φημίζονται για την αξιοπλοΐα και την αξιοπιστία τους. Tα ναυπηγεία ISRAELSHIPYARDS, με μια κληρονομιά κατασκευής «καταδρομικών» σκαφών, είναι σίγουρο ότι θα επιθυμούσαν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό με το πλέον φημισμένο σκάφος τους SHALDAGMkV. Με μήκος 32μ και ταχύτητα πάνω από 40 κόμβους μπορεί να φέρει πλήθος ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων με την αξιοπιστία και την τεχνολογική υπεροχή που φέρουν τα προϊόντα αυτής της χώρας. Και σε αυτή την περίπτωση γρίφο αποτελούν η τοποθέτηση RHIB σε κεκλιμένη ράμπα ή A–DAVIT, οι χώροι ενδιαίτησης του πληρώματος και η ύπαρξη ελεύθερου καταστρώματος όπως προβλέπονται από τις απαιτήσεις του διαγωνισμού.
Εν κατακλείδι οι ανωτέρω υποψηφιότητες κατά τη γνώμη μας θα κριθούν (πέραν του οικονομικού κόστους) κατά βάση από δύο «ιδιαίτερα» κριτήρια, αυτά του υλικού κατασκευής τους και της δυνατότητας να φέρουν σύστημα ταχείας άφεσης κι ανάκτησης RHIB, είτε με κεκλιμένη ράμπα, είτε με σύστημα A–DAVIT. Είναι σίγουρο ότι πολλές από τις ανωτέρω υποψηφιότητες, ακόμα και γνωστών κι ιστορικών ναυπηγείων, θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν σε αυτά τα κριτήρια. Από την άλλη, ακόμα και τα ναυπηγεία που ικανοποιούν τις συγκεκριμένες απαιτήσεις, θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις ή αναβαθμίσεις στα υπό αξιολόγηση σκάφη όσον αφορά τα προωστήρια σκεύη. Ανεξαρτήτως του νικητή του διαγωνισμού, ένα είναι βέβαιο: το ΛΣ θα αποκτήσει τρία μεγάλα και καλά εξοπλισμένα περιπολικά (και το σημαντικότερο οπλισμένα!) ενώ θα αυξηθούν κατά πολύ οι επιχειρησιακές δυνατότητες του στόλου.
*Ο D-Mitch είναι δημιουργός και διαχειριστής της ιστοσελίδας navalanalyses.com.
Όλα δείχνουν ότι το όνομα “Νέα Μακεδονία”, στη σλαβική εκδοχή του (Νόβα Ματσεντόνια) όχι μόνο είναι στο τραπέζι, αλλά και θεωρείται φαβορί. Δεν πρόκειται για τυχαία εξέλιξη. Συγκεντρώνει ισχυρή προτίμηση από διεθνείς παράγοντες, επειδή από την αρχή τους προσανατόλισε εκεί η ελληνική πλευρά. Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις ελληνικές καταγγελίες ότι τα Σκόπια σφετερίζονται την ιστορική κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Δύση προσανατολίσθηκε στο όνομα “Νέα Μακεδονία” για να την αντιδιαστείλει με την αρχαία! Αυτό ήταν το κίνητρο και του Πινέιρο και του Βανς και τώρα του Νίμιτς.
Η ειρωνεία είναι ότι το όνομα “Νέα Μακεδονία” δεν ακυρώνει ούτε το σφετερισμό της ιστορικής κληρονομιάς. Σημειολογικά, ο προσδιορισμός “νέα” υποδηλώνει μετεξέλιξη ή αναγέννηση. Υποδηλώνει την ύπαρξη και όχι την απουσία δεσμού. Τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νέα Ιωνία τις έφτιαξαν μετανάστες ή πρόσφυγες από τη βρετανική Υόρκη, την ολλανδική Ζηλανδία και τη μικρασιατική Ιωνία.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του ονόματος “Νέα Μακεδονία” είναι ότι αναφέρεται στην όλη Μακεδονία και όχι σε τμήμα της. Ως εκ τούτου, επικυρώνει, αντί να ακυρώνει το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού, την προσπάθεια του Μέρους (Σλαβομακεδόνες) να σφετερισθεί το Όλον (Μακεδονία). Το “Νέα Μακεδονία” ουσιαστικά θα νομιμοποιήσει όχι μόνο το σφετερισμό της ιστορικής κληρονομιάς, αλλά και τις βλέψεις των Σλαβομακεδόνων επί της ελληνικής Μακεδονίας.
Για να δικαιολογήσει τη θέση της υπέρ του ονόματος “Νέα Μακεδονία”, η Μπακογιάννη είχε παλαιότερα επικαλεστεί το παράδειγμα του Μεξικού και της πολιτείας των ΗΠΑ Νέο Μεξικό. Ο παραλληλισμός είναι άτοπος. Το Νέο Μεξικό ήταν επαρχία του Μεξικού πριν αποσπασθεί απ’ αυτό και ενσωματωθεί στις ΗΠΑ. Το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος είναι το Μεξικό κι όχι το Νέο Μεξικό, ενώ στην περίπτωσή μας το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος θα είναι η “Νέα Μακεδονία”.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών προωθούσε το “Νέα Μακεδονία” και ταυτοχρόνως μιλούσε για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Πώς έλυσε την αντίφαση; Είχε ισχυρισθεί ότι το “Νέα” είναι γεωγραφικός προσδιορισμός! Είναι αξιοσημείωτο ότι την ταχυδακτυλουργική μετατροπή του χρονικού προσδιορισμού σε γεωγραφικό είχε υποστηρίξει και ο Πάγκαλος.
Το γεγονός ότι το “Νέα Μακεδονία” επικυρώνει το ιδεολόγημα του “Μακεδονισμού” δεν θα εμποδίσει τα Σκόπια να προσπαθήσουν να το πουλήσουν σαν μεγάλη υποχώρηση. Σύμφωνα με τη δική τους εθνική μυθολογία, το “νέο μακεδονικό έθνος” προέκυψε από την επιμιξία των αρχαίων Μακεδόνων με τα σλαβικά φύλα που εγκαταστάθηκαν τον 7ο αιώνα στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι η για δεκαετίες καθεστωτική εφημερίδα των Σκοπίων ονομάζεται “Νέα Μακεδονία” (στα σλαβομακεδονικά Νόβα Ματσεντόνια).
Με επιπολαιότητα που σκοτώνει, η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχθεί το «Νέα Μακεδονία». Εάν το πράξει, ουσιαστικά θα έχει εμμέσως νομιμοποιήσει όχι μόνο τον σφετερισμό της ιστορικής κληρονομιάς, αλλά και το φαντασιακό επεκτατισμό των Σλαβομακεδόνων επί της ελληνικής Μακεδονίας. Όσο κι αν οι γείτονες δεν έχουν την ισχύ να απειλήσουν την Ελλάδα, το επεκτατικό τους ιδεολόγημα είναι αρκετό για να δηλητηριάζει τις διμερείς σχέσεις και να λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στη Βαλκανική.
Υπεγράφη στις 9 Ιανουαρίου 2018 από τον Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων Κ. Κυριακίδη, κατόπιν έγκρισης του ΚΥΣΕΑ και εξουσιοδότησης του ΥΕΘΑ, το κείμενο της LOA GR-B-IBX, με την οποία οριστικοποιείται η προμήθεια 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων αναγνώρισης τύπου OH-58D (Kiowa Warrior) ύψους 44.156.061 ευρώ. Όπως έχει ανακοινωθεί από τον Α/ΓΕΣ αντιστράτηγο Α. Στεφανή, 36 από τα ελικόπτερα θα είναι πλήρως επιχειρησιακά, 24 θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά, ενώ 10 θα χρησιμοποιηθούν για προσπορισμό ανταλλακτικών. Οι πρώτες παραλαβές των ελικοπτέρων αναμένονται εντός του 2018 και η κήρυξη αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας (IOC) to 2019.
_________________________
Απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η εκμίσθωση αρμάτων τύπου Leopard 2 του ΕΣ σε χώρες του εξωτερικού. Το ζήτημα προέκυψε λόγω μελετώμενου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (European Defence Agency – EDA) για την κοινή χρήση (pooling) οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφαλείας (ΚΕΠΑΑ). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εστιάζει σε άρματα μάχης της οικογενείας Leopard 2 που μπορούν να διατεθούν σε κράτη-μέλη της ΕΕ με “ανατολικό” παρελθόν προκειμένου να αναβαθμίσουν το αρματικό τους δυναμικό.
Το ενδεχόμενο πρόγραμμα αναφέρεται σε χρονομίσθωση (Leasing) αριθμού αρμάτων μάχης σε χώρες που θα τα μισθώσουν, καταβάλλοντας ανάλογο τίμημα στη χώρα που θα τα εκμισθώσει. Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, εξετάζονται όλες οι προϋποθέσεις και παράμετροι που αφορούν στη συμμετοχή της Ελλάδας στο εν λόγω πρόγραμμα, ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, ενώ βασική προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι η αναβάθμιση σημαντικού αριθμού άλλων αρμάτων, ώστε η ποσοτική μείωση του αρματικού δυναμικού να αντισταθμιστεί με την ποιοτική ενίσχυση των παραμενόντων.
_________________________
Την Τρίτη 09 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων του Ισραήλ, Υποστράτηγος Yacov (Kobi) Barak, επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής. Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που επικεντρώθηκαν στα πεδία συνεργασίας των Στρατών Ξηράς Ελλάδας και Ισραήλ.
1 of 10
Στη συνέχεια οι δύο Αρχηγοί επισκέφθηκαν το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ), όπου πραγματοποιήθηκε επίδειξη αρματικού δυναμικού και ενημερώσεις επί του Κέντρου Εξομοιωτών Αρμάτων και επί του Πολεμικού Παιγνίου «ΙΑΝΟΣ». Επίσης ο υποστράτηγος Barak επισκέφθηκε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ε. Αποστολάκη, με τον οποίο είχε συζήτηση για τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
_________________________
Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την 1η ΤΑΞΑΣ και το 307 ΠΕΒ (πρώην 307 ΤΣΥΑΥ) στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητές τους, καθώς και για τις δράσεις για τις οποίες το προσωπικό αισθάνεται υπερήφανο. Ο Αρχηγός συνεχάρη:
1 of 8
– Το προσωπικό της 1ης ΤΑΞΑΣ, διότι κατά το έτος 2017 παρουσίασε ανεκτίμητο έργο, τόσο στον επιχειρησιακό τομέα, όσο και στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς. Στον επιχειρησιακό τομέα, η 1η ΤΑΞΑΣ συμμετείχε με απόλυτη επιτυχία σε πλήθος απαιτητικών ασκήσεων στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό της Χώρας. Ταυτόχρονα, στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς, εκτέλεσε εκτός όλων των άλλων και 459 αεροδιακομιδές ασθενών και 1.406 ρίψεις αεροπυρόσβεσης.
– Το προσωπικό του 307 ΠΕΒ, διότι κατά το έτος 2017, εργάσθηκε με μεθοδικότητα, απαράμιλλο ζήλο και ευσυνειδησία, με αποτέλεσμα να διασφαλίσει και να διατηρήσει σε υψηλότατο επίπεδο τους δείκτες παραγωγής και διαθεσιμότητας των αεροπορικών μέσων του Στρατού Ξηράς.
Πολεμικό Ναυτικό
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να στείλει στη γαλλική εντός του επόμενου μήνα έγγραφο αίτημα για έναρξη συζητήσεων με σκοπό την απόκτηση δύο φρεγατών τύπου FREMM. Οι επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία αναμένεται να ξεκινήσουν το Φεβρουάριο σε στρατιωτικό επίπεδο. Κατά το δημοσίευμα, αρχικός στόχος της Αθήνας είναι η επίτευξη συμφωνίας για δύο φρεγάτες πολλαπλών ρόλων τύπου FREMM, που θα μπορούσε να επεκταθεί κατά δύο ακόμη πλοία. Ωστόσο, λόγω του αρκετά υψηλού κόστους ανά μονάδα (500-600 εκατ. ευρώ ανά φρεγάτα), αναφέρεται ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει εναλλακτικά την προμήθεια γαλλικών κορβετών τύπου Gowind, που συνιστούν πιο οικονομική λύση.
Πάντως ως προτεραιότητα του Πολεμικού Ναυτικού θεωρείται η προμήθεια φρεγατών με ενισχυμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες και δυνατότητα προβολής ισχύος στην Αν. Μεσόγειο. Για το θέμα των FREMM (ή άλλου τύπου γαλλικών πλοίων…) που παρακολουθεί η e-Amyna από ετών εκ του σύνεγγυς, θα δημοσιευθεί πολύ σύντομα αναλυτικό άρθρο.
_________________________
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, βρίσκεται σε καλό δρόμο η προμήθεια σκαφών ανορθόδοξου πολέμου Mark V από τα αποθέματα του US Navy για τις ανάγκες της ΔΥΚ. Η αποδέσμευση των σκαφών έχει ήδη εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ εστάλη και η σχετική επιστολή αποδοχής (Letter of Acceptance). Τον Φεβρουάριο θα μεταβεί στις ΗΠΑ αντιπροσωπεία Ελλήνων αξιωματικών προς επιθεώρηση των συγκεκριμένων σκαφών.
_________________________
Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018 η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ (F-451) του ΠΝ συμμετείχε στην κοινή διμερή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης, με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ– 01/08», η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από Κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης του ΓΕΕΦ. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα» σε πλοία και πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ – JRCC) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ.
Πολεμική Αεροπορία
Τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου 2018, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε μεταφορά πολυτραυματία, ουκρανικής υπηκοότητας, από το φορτηγό πλοίο «MSC MIA SUMMER», που έπλεε τριάντα πέντε (35) ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Ρόδου.Το πλήρωμα του ελικοπτέρου μετέφερε τον τραυματία στο νοσοκομείο της Ρόδου.
Ανατολικός Παρατηρητής
Σε βίντεο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εντοπίστηκαν νέα συστήματα, όπως το miniUAV τύπου RQ-20 Puma και το microUAV τύπου PD-100 PRS Black Hornet.
1 of 3
MicroUAV τύπου PD-100 PRS Black Hornet
MicroUAV τύπου PD-100 PRS Black Hornet
MiniUAV τύπου RQ-20 Puma
Το miniUAV τύπου RQ-20 Puma της αμερικανικής εταιρείας Aerovironment χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό ως σύστημα αναγνώρισης επιπέδου λόχου, με τρία αεροχήματα και δύο σταθμούς ελέγχου ανά σύστημα. Έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 5,9 κιλά, μέγιστη ταχύτητα 45 κόμβων (83 χλμ/ώρα), μέγιστη διάρκεια πτήσης 2 ωρών και μέγιστη ακτίνα 15 χλμ. Μπορεί να μεταφέρει ηλεκτροοπτικές και θερμικές κάμερες επιχειρώντας σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως βροχή, θερμοκρασίες από −29 ως 49°C και ταχύτητες ανέμου ως 25 κόμβους (46 χλμ/ώρα).
Το microUAV τύπου PD-100 PRS Black Hornet της νορβηγικής εταιρείας Prox Dynamics AS θεωρείται ως το πρώτο σύστημα PRS (Personal Reconnaissance System) που χρησιμοποιήθηκε σε επιχειρησιακό περιβάλλον, από τις βρετανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Έχει βάρος 18 γραμμαρίων συμπεριλαμβανομένων δύο νανοαισθητήρων, μέγιστη ταχύτητα 5 m/s, μέγιστη διάρκεια πτήσης 25 λεπτών, δυνατότητα τηλεχειρισμού ή πτήσης βάσει GPS και μετάδοσης δεδομένων με ψηφιακή ζεύξη σε απόσταση 1600 m.
Η εμφάνιση των συγκεκριμένων συστημάτων είναι ενδεικτική της έμφασης που δίνουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στα UAVs κάθε τύπου και της προσπάθειας διάδοσης της χρήσης τους σε όλο και χαμηλότερα κλιμάκια. Σημειώνεται ότι ήδη οι ΤΕΔ χρησιμοποιούν το miniUAV εγχώριας κατασκευής τύπου Bayraktar και σύμφωνα με τουρκικές πηγές υπηρετούν ήδη 300 μονάδες του συστήματος.
_________________________
Το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM) προκήρυξε διαγωνισμό με υποβολή προσφορών ως τις 28 Φεβρουαρίου 2018, με αντικείμενο την ενσωμάτωση όλων των πληροφοριακών συστημάτων του F-35 στο δίκτυο πληροφοριακών συστημάτων της τουρκικής αεροπορίας (HvBS), βάσει ενός προγράμματος που ονομάζεται “F-35/Air Force Information System Integration Project”. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ασφαλή σύνδεση πληροφοριακών συστημάτων και την ασφαλή ανταλλαγή απόρρητων δεδομένων πληροφοριών μεταξύ του F-35 και του δικτύου πληροφοριακών συστημάτων ης ΤΗΚ.
Το πρόγραμμα, αν και όχι μεγάλου κόστους, θεωρείται από το SSM ως στρατηγικής σημασίας, καθώς θα διαμορφώσει κρίσιμους δεσμούς μεταξύ του F-35 και του δικτύου διοίκησης και ελέγχου της ΤΗΚ. Θεωρείται ότι το πρόγραμμα θα δοκιμάσει τις τεχνολογικές δυνατότητες της τουρκικής βιομηχανίας, καθώς ο πολιτικός στόχος είναι να κερδηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εθνική συμμετοχή στο software, παραμένοντας εντός του προγράμματος JSF. Σε επόμενο στάδιο ο τουρκικός στόχος είναι η αξιοποίηση των σχετικών δυνατοτήτων για την ανάπτυξη ενός στόλου μαχητικών ανεξάρτητα από ξένη τεχνολογία (πρόγραμμα νέου μαχητικού TF-X).
_________________________
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες 13 Ιανουαρίου 2018 στο μηχανοστάσιο της κορβέτας Beykoz (F-503) ενώ βρισκόταν στη ναυτική βάση της Φώκαιας, στην περιοχή της Σμύρνης. Ως αιτία αναφέρεται βραχυκύκλωμα σε ηλεκτρικά καλώδια. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε αλλά ο απολογισμός τηςήταν 11 τραυματίες, εκ των οποίων τρεις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Κύπρος
Αύριο 15 Ιανουαρίου 2018 παραλαμβάνεται επισήμως από την Κυπριακή Δημοκρατία το ΠΑΘ “Αρχιπλοίαρχος Α. Ιωαννίδης ΠΝ” (Ρ61) που έφτασε στην Κύπρο στις 2 Ιανουαρίου 2018 από το Ισραήλ. Το πρώτο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, τύπου Sa’ar 62, έχει μήκος 62 μέτρα, εκτόπισμα 450 τόνων (μέγιστο 500), ταχύτητα 32 κόμβων και εμβέλεια 2.500 ν.μ. Φέρει τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού (RWS) Τyphoon ZU-23 και σύγχρονο εξοπλισμό επιτήρησης, καθώς και δυνατότητα μελλοντικού εξοπλισμού με σύστημα κατευθυνομένων βλημάτων.
_________________________
Την Δευτέρα 8/1/2018 διεξήχθη πολυεθνική άσκηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR) υπό τον συντονισμό Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ-JRCC) της Λάρνακας , σε μεγάλη έκταση του αμφισβητούμενου από την Άγκυρα τεμαχίου «6» της κυπριακής ΑΟΖ.
1 of 5
Με βάση τις δεσμεύσεις εναέριων περιοχών στις οποίες προχώρησε το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για λογαριασμό του JRCC, η άσκηση στόχευσε στην εκπαίδευση και ετοιμότητα αντιμετώπισης συμβάντων κατά την φάση της διεξαγωγής των γεωτρήσεων. Ουσιαστικά τα σενάρια αφορούσαν την υπό εξέλιξη γεώτρηση της ENI/TOTAL από το γεωτρύπανο Saipem 12.000 εντός του αμφισβητούμενης κυριότητας από την Άγκυρα, τεμαχίου «6». Η άσκηση, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων η ιταλική φρεγάτα Espero (F-576) με το οργανικό της ελικόπτερο ΑΒ-212, ενέχει πολλαπλούς συμβολισμούς για την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ολοκληρώσει το ενεργειακό της πρόγραμμα παρά τους λεονταρισμούς και τις απειλές της Άγκυρας, συνεπικουρούμενη από τον διεθνή παράγοντα και την διεθνή νομιμότητα.